Recept: Zeewierpasta met groenten

Onlangs ontving ik een mailtje of ik pasta van zeewier wilde proberen. Hm.. Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie sceptisch was. Ik houd van zeewier, maar als pasta leek de zeeachtige-smaak mij vrij overheersend. Gelukkig spreek ik altijd af dat bedrijven mij van alles wel mogen toesturen, maar of ik er over schrijf is een tweede. Ik bedoel hallo, straks is het heel vies. Maar zoals je ziet staat hier vandaag toch echt een blogpost over zeewierpasta online. Wat blijkt? Het is superlekker! En ik vond het erg leuk om er een paar verschillende gerechten mee te maken. Eén van de recepten die ik bedacht deel ik vandaag in deze blogpost:

zeewier pasta

Seamore I Sea Pasta

Ik ontving de zeewier van Seamore. Binnenkort wil het team achter Seamore een crowdfunding campagne starten voor de oogst van 2015 in Ierland. Op dit moment vind je I Sea Pasta dus nog niet in de winkels. Mocht je interesse hebben in deze pasta: op de website kan je je e-mailadres invullen en dan krijg je meer info wanneer de Crowdoogst begint. In één verpakking I Sea Pasta vind je 100 gram gedroogde zeewier. Als je dit kookt zwelt het op en staat de 100 gram gelijk aan 800 gram vers zeewier. Dit is genoeg voor vier volwassen borden pasta. De pasta is dus niet gemaakt van zeewier of op basis van zeewier, maar het ís zeewier. Zoek op Google afbeeldingen maar naar ‘Himanthalia elongata‘, de naam van dit zeewiersoort, dan zie je het dobberen onder water. Grappig hè? Ik eet wel eens zeewiersalade, maar ik vind deze pasta minder heftig van smaak. Er zit wel een ziltige zeesmaak aan, maar het is niet heel intens. Daarom is het superlekker om dit te gebruiken als basis in een pastagerecht. Nog even de kleine lettertjes voor de hardcore vegetariërs en mensen met allergieën: de zeewier kan sporen van schelpdieren bevatten.

seamore i sea pasta

voedingswaarden zeewier

Recept

Het leek mij lekker om de zeewier in Japanse stijl op te eten en bedacht onderstaand recept terwijl ik aan het koken was. Mocht je dit ook graag willen maken, maar geen gedroogd zeewier voorhanden hebben, dan zou je dit ook in combinatie met noodles kunnen bereiden.

Ingrediënten voor 1 persoon:

 • 100 gram tuinbonen (diepvries)
 • 25 gram gedroogde himanthalia zeewier (Seamore)
 • 1 el olie, zonder sterke smaak (bijv. zonnebloemolie)
 • 1 el sesamolie
 • 2 knoflookteentjes
 • 1 snufje gedroogde chilivlokken
 • 75 gram shitake paddestoelen
 • 6 cherrytomaatjes
 • 1 takje peterselie
 • peper & zout
 • 1/2 stengel lenteui
 • 1 tl geroosterde sesamzaadjes
 • 1 partje citroen
 • sojasaus

Bereiding:

 1. Doe de tuinbonen in een schaal en giet er kokend water overheen. Laat een paar minuten staan. Giet daarna af en dop de bonen zodat ze mooi felgroen zijn.
 2. Zet een pan water op het vuur, breng aan de kook en voeg de gedroogde zeewier toe en laat 10 minuten koken.
 3. Snij de knoflook fijn en de shitake grof.
 4. Verwarm in een hapjes pan de (smaakloze) olie en sesamolie en bak de knoflook en chilivlokken voor 2 minuten.
 5. Voeg de shitake toe en bak voor ongeveer 5 minuten mee.
 6. Voeg de cherrytomaatjes toe en bak ook even mee.
 7. Snij ondertussen de blaadjes van de verse peterselie fijn en doe die samen met de gedopte tuinbonen ook in de pan.
 8. Giet de zeewier af als deze gaar is en voeg toe aan de pan met groenten. Roer er doorheen en laat heel even staan op het allerlaagste vuur.
 9. Snij ondertussen de lenteui in ringetjes.
 10. Dien de zeewier en groenten op in een diep bord, strooi er sesamzaadjes en lenteui over. Serveer met een partje citroen en eventueel sojasaus als je dat lekker vindt.

pasta van zeewier

seamore pasta

Variëren

Natuurlijk kan je er nog veel meer meemaken. Als je op Google zoekt naar ‘sea spaghetti recipe’ vind je meer voorbeelden. Laatst maakte ik met de zeewier een pastarecept uit het Uit Pauline’s keuken kookboek. Met knoflook, room, citroen en peterselie, zoals je op de foto hieronder kan zien. Superlekker! Ik denk dat ik de volgende keer weer zoiets probeer en dan met venkel erbij.

zeewier pasta met room

Eet smakelijk! Wat vind jij van deze zeewierpasta?

Deze blogpost bevat producten die door een bedrijf zijn opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 reacties op “Recept: Zeewierpasta met groenten

 1. Iris schreef:

  Het lijkt me best lekker. Maar ik vind het er een beetje onsmakelijk uit zien omdat het zo zwart is, haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha dat snap ik! Al heb je in de supermarkt ook wel zwarte spaghetti/pasta, volgens mij zit daar inktvis ofzo doorheen? Brr.. Maar ik vind het er altijd wel chique uitzien :p

   | Reageer op deze reactie
 2. Moniek schreef:

  Het ziet er niet uit als iets wat ik snel zou kopen, omdat het zo donker van kleur is. Toch ben ik ook wel weer heel erg nieuwschierig hehe!

  | Reageer op deze reactie
 3. Ellen schreef:

  Wauw, zeewierpasta! Nu ben ik benieuwd! 🙂 Het lijkt een beetje op sobanoedels van uiterlijk, als het even lekker smaakt zitten we goed! 😀

  | Reageer op deze reactie
 4. kelly schreef:

  hiihih..als ik iets met zeewier ziet in de supermarkt denk ik ook gelijk..iehhh..zeesmaak, maar nu ben ik toch wel erg benieuwd!!! En ik vind het er wel heel smakelijk uitzien..Ga het nu zeker een keer proberen! Thanx! Altijd leuk variatie in pasta..aangezien we het heel vaak eten.

  | Reageer op deze reactie
 5. Emilia schreef:

  Ik wil dit!! Ik hou helemaal niet zo van pasta, maar ben wél gek op zeewier, dus dan kan ik met dit product eindelijk eens allemaal pasta-recepten uitproberen. 😀 Hopelijk ligt dit zeewier snel in de winkels, want ik ben wel heel benieuwd nu. Jouw recept klinkt ook echt onwijs lekker!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Jaaa dat herken ik wel! Ik ben ook niet zo’n pasta-fan. Tenzij het knoflookspaghetti van verse pasta is of gnocchi (ik ben heel kritisch als het op eten aankomt haha). Ik denk dat je dit heel lekker vindt!

   | Reageer op deze reactie
 6. hani schreef:

  ik gebruik soms kelp noodles, die zijn op basis van zeewier en smaken er helemaal niet naar (maar ook niet naar gewone of soba noedels, ze zijn wat glibberiger 🙂
  maar ik vind deze er juist érg leuk uit zien, zo donker 🙂 en idd, ideaal voor iets aziatisch (ook eens proberen iris: amandelpasta mengen met miso, sojasaus, gember, chili en wat limoensoep, en dat onder de noedels mmmh)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh jammie, dat klinkt héél lekker. En creatief! Dat moet ik snel eens proberen 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. hani schreef:

    en een beetje miso en amandelpasta (‘ik kan niet kiezen’) verslaafd 🙂

    | Reageer op deze reactie
 7. Dina schreef:

  Wat bijzonder zeg, ik wist helemaal niet dat zoiets bestaat. Ik zou dit wel eens willen proberen.

  | Reageer op deze reactie
 8. Nadia schreef:

  Apart! Ik vind zeewier wel oké, maar zo’n heel bord vol lijkt me dan toch wat overheersend. Maar als jij zegt dat het wel meevalt…

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja dat dacht ik ook, want meestal eet ik zeewier als kleine salade ofzo ergens bij. Maar deze zeewiersoort is heel mild van smaak denk ik, wel lekker juist!

   | Reageer op deze reactie
 9. Maaike schreef:

  Ik vind het er eigenlijk helemaal niet zo lekker uit zien. Jammer want zeewier is gezond om te eten en een plant die in overvloed is in het wild!

  | Reageer op deze reactie
 10. Lisa schreef:

  Ik vind het erg heel lekker uitzien! Lekker aards ofzo :p De smaak lijkt me heel apart, maar ik kan me best voorstellen dat het met sojasaus en paddestoelen heel lekker is!

  | Reageer op deze reactie
 11. Anti schreef:

  mmm ziet er lekker uit, maar is het wel vullend genoeg voor een avondmaal, of is het meer voor lunchgerechten?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   De zeewier bevat veel vezels dus het vult nog beter dan standaard pasta, vond ik zelf 😀

   | Reageer op deze reactie
 12. Iris schreef:

  In het water is het inderdaad net tagliatelle of spaghetti. Misschien kun je er zelfs spaghetti olio et aglio mee maken!

  | Reageer op deze reactie
 13. Danielle schreef:

  Ik hou van pasta, maar echt niet van zeewier, dus dit zal ik niet zelf gaan proberen. Ik zou het wel een keer bij iemand willen proeven, misschien valt het wel mee.

  | Reageer op deze reactie
 14. Rianne schreef:

  Ik ben gek op pasta, maar heb nog nooit de zeewier-variant op! Ik weet ook niet of ik het lekker ga vinden, want stiekem kijk ik altijd erg naar hoe iets er uit ziet (en dan denk ik bij deze toch ‘mwah’)!

  | Reageer op deze reactie
 15. saskia schreef:

  ik ben wel nieuwsgierig maar vraag mij ook wat af. Ik eet wel vaker van die sushi zeewier? Weet iemand wat ik bedoel? Knal groen is het.. maar dat smaakt juist zoet. Zit daar misschien nog een sausje ofzo over heen, weet iemand dat?

  | Reageer op deze reactie
 16. Anouck Plume schreef:

  wow het ziet er echt vet hip uit! Misschien even wennen met de kleur, maar ik ben echt benieuwd hoe het smaakt!

  | Reageer op deze reactie
 17. Femke schreef:

  Hoezo kan het sporen van schelpdieren bevatten? Omdat die uit de zee zijn meegekomen?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik denk het, of omdat hetzelfde bedrijf dat de zeewier oogst ook schelpdieren verwerkt bijvoorbeeld, zoiets denk ik.

   | Reageer op deze reactie
 18. Willem schreef:

  Hi Femke, er kunnen sporen van schelpdieren in zitten omdat het zeewier op de rotsen groeit. Soms zitten er kleine schelpjes tussen. Die worden er met de hand wel tussenuit gehaald maar er kan altijd een spoortje blijven zitten.

  | Reageer op deze reactie
 19. Sanne schreef:

  Ah, hoe tof is dat?!
  Ik zou heel graag ook wel eens die zeewierpasta willen proberen, en dan volg ik gewoon jouw recept, want dat lijkt me heerlijk!
  Liefs

  | Reageer op deze reactie
 20. Tamara schreef:

  Was heerlijk! Heb het wel met pasta van groene sojabonen gemaakt. En gestoomde zalmfilet erbovenop gelegd. De AH zou deze zeewierpasta in zijn assortiment hebben, maar helaas, blijkbaar alleen online. Dus op naar de bio supermarkt. Ook daar geen zeewierpasta, maar sojapasta, ook lekker!

  | Reageer op deze reactie
 21. Marie-Louise schreef:

  HOI! Dit recept met de zeewierpasta heb ik uitgeprobeerd. Ik vond het wel een beetje spannend toen ik bij het koken van de pasta de geur rook: ‘Ga ik dit wel durven eten?’ maar het is een erg lekker en voedzaam gerecht. Mijn twee tafelgenoten vonden het ook lekker! Eenmaal gemengd met de andere ingrediënten in de pan, zag het er ook best smakelijk uit (beter als op bepaalde foto’s). Dus in mijn beleving het uitproberen waard. Het zou geloof ik niet alleen voor onze gezondheid maar ook beter voor het milieu zijn, als we wat vaker zeewier zouden gaan eten..

  | Reageer op deze reactie
Back to Top