Recept: Zeewierpasta met groenten

Onlangs ontving ik een mailtje of ik pasta van zeewier wilde proberen. Hm.. Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie sceptisch was. Ik houd van zeewier, maar als pasta leek de zeeachtige-smaak mij vrij overheersend. Gelukkig spreek ik altijd af dat bedrijven mij van alles wel mogen toesturen, maar of ik er over schrijf is een tweede. Ik bedoel hallo, straks is het heel vies. Maar zoals je ziet staat hier vandaag toch echt een blogpost over zeewierpasta online. Wat blijkt? Het is superlekker! En ik vond het erg leuk om er een paar verschillende gerechten mee te maken. Eén van de recepten die ik bedacht deel ik vandaag in deze blogpost:

zeewier pasta

Seamore I Sea Pasta

Ik ontving de zeewier van Seamore. Binnenkort wil het team achter Seamore een crowdfunding campagne starten voor de oogst van 2015 in Ierland. Op dit moment vind je I Sea Pasta dus nog niet in de winkels. Mocht je interesse hebben in deze pasta: op de website kan je je e-mailadres invullen en dan krijg je meer info wanneer de Crowdoogst begint. In één verpakking I Sea Pasta vind je 100 gram gedroogde zeewier. Als je dit kookt zwelt het op en staat de 100 gram gelijk aan 800 gram vers zeewier. Dit is genoeg voor vier volwassen borden pasta. De pasta is dus niet gemaakt van zeewier of op basis van zeewier, maar het ís zeewier. Zoek op Google afbeeldingen maar naar ‘Himanthalia elongata‘, de naam van dit zeewiersoort, dan zie je het dobberen onder water. Grappig hè? Ik eet wel eens zeewiersalade, maar ik vind deze pasta minder heftig van smaak. Er zit wel een ziltige zeesmaak aan, maar het is niet heel intens. Daarom is het superlekker om dit te gebruiken als basis in een pastagerecht. Nog even de kleine lettertjes voor de hardcore vegetariërs en mensen met allergieën: de zeewier kan sporen van schelpdieren bevatten.

seamore i sea pasta

voedingswaarden zeewier

Recept

Het leek mij lekker om de zeewier in Japanse stijl op te eten en bedacht onderstaand recept terwijl ik aan het koken was. Mocht je dit ook graag willen maken, maar geen gedroogd zeewier voorhanden hebben, dan zou je dit ook in combinatie met noodles kunnen bereiden.

Ingrediënten voor 1 persoon:

 • 100 gram tuinbonen (diepvries)
 • 25 gram gedroogde himanthalia zeewier (Seamore)
 • 1 el olie, zonder sterke smaak (bijv. zonnebloemolie)
 • 1 el sesamolie
 • 2 knoflookteentjes
 • 1 snufje gedroogde chilivlokken
 • 75 gram shitake paddestoelen
 • 6 cherrytomaatjes
 • 1 takje peterselie
 • peper & zout
 • 1/2 stengel lenteui
 • 1 tl geroosterde sesamzaadjes
 • 1 partje citroen
 • sojasaus

Bereiding:

 1. Doe de tuinbonen in een schaal en giet er kokend water overheen. Laat een paar minuten staan. Giet daarna af en dop de bonen zodat ze mooi felgroen zijn.
 2. Zet een pan water op het vuur, breng aan de kook en voeg de gedroogde zeewier toe en laat 10 minuten koken.
 3. Snij de knoflook fijn en de shitake grof.
 4. Verwarm in een hapjes pan de (smaakloze) olie en sesamolie en bak de knoflook en chilivlokken voor 2 minuten.
 5. Voeg de shitake toe en bak voor ongeveer 5 minuten mee.
 6. Voeg de cherrytomaatjes toe en bak ook even mee.
 7. Snij ondertussen de blaadjes van de verse peterselie fijn en doe die samen met de gedopte tuinbonen ook in de pan.
 8. Giet de zeewier af als deze gaar is en voeg toe aan de pan met groenten. Roer er doorheen en laat heel even staan op het allerlaagste vuur.
 9. Snij ondertussen de lenteui in ringetjes.
 10. Dien de zeewier en groenten op in een diep bord, strooi er sesamzaadjes en lenteui over. Serveer met een partje citroen en eventueel sojasaus als je dat lekker vindt.

pasta van zeewier

seamore pasta

Variëren

Natuurlijk kan je er nog veel meer meemaken. Als je op Google zoekt naar ‘sea spaghetti recipe’ vind je meer voorbeelden. Laatst maakte ik met de zeewier een pastarecept uit het Uit Pauline’s keuken kookboek. Met knoflook, room, citroen en peterselie, zoals je op de foto hieronder kan zien. Superlekker! Ik denk dat ik de volgende keer weer zoiets probeer en dan met venkel erbij.

zeewier pasta met room

Eet smakelijk! Wat vind jij van deze zeewierpasta?

Deze blogpost bevat producten die door een bedrijf zijn opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top