Recept: Zeewierpasta met groenten

Onlangs ontving ik een mailtje of ik pasta van zeewier wilde proberen. Hm.. Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie sceptisch was. Ik houd van zeewier, maar als pasta leek de zeeachtige-smaak mij vrij overheersend. Gelukkig spreek ik altijd af dat bedrijven mij van alles wel mogen toesturen, maar of ik er over schrijf is een tweede. Ik bedoel hallo, straks is het heel vies. Maar zoals je ziet staat hier vandaag toch echt een blogpost over zeewierpasta online. Wat blijkt? Het is superlekker! En ik vond het erg leuk om er een paar verschillende gerechten mee te maken. Eén van de recepten die ik bedacht deel ik vandaag in deze blogpost:

zeewier pasta

Seamore I Sea Pasta

Ik ontving de zeewier van Seamore. Binnenkort wil het team achter Seamore een crowdfunding campagne starten voor de oogst van 2015 in Ierland. Op dit moment vind je I Sea Pasta dus nog niet in de winkels. Mocht je interesse hebben in deze pasta: op de website kan je je e-mailadres invullen en dan krijg je meer info wanneer de Crowdoogst begint. In één verpakking I Sea Pasta vind je 100 gram gedroogde zeewier. Als je dit kookt zwelt het op en staat de 100 gram gelijk aan 800 gram vers zeewier. Dit is genoeg voor vier volwassen borden pasta. De pasta is dus niet gemaakt van zeewier of op basis van zeewier, maar het ís zeewier. Zoek op Google afbeeldingen maar naar ‘Himanthalia elongata‘, de naam van dit zeewiersoort, dan zie je het dobberen onder water. Grappig hè? Ik eet wel eens zeewiersalade, maar ik vind deze pasta minder heftig van smaak. Er zit wel een ziltige zeesmaak aan, maar het is niet heel intens. Daarom is het superlekker om dit te gebruiken als basis in een pastagerecht. Nog even de kleine lettertjes voor de hardcore vegetariërs en mensen met allergieën: de zeewier kan sporen van schelpdieren bevatten.

seamore i sea pasta

voedingswaarden zeewier

Recept

Het leek mij lekker om de zeewier in Japanse stijl op te eten en bedacht onderstaand recept terwijl ik aan het koken was. Mocht je dit ook graag willen maken, maar geen gedroogd zeewier voorhanden hebben, dan zou je dit ook in combinatie met noodles kunnen bereiden.

Ingrediënten voor 1 persoon:

 • 100 gram tuinbonen (diepvries)
 • 25 gram gedroogde himanthalia zeewier (Seamore)
 • 1 el olie, zonder sterke smaak (bijv. zonnebloemolie)
 • 1 el sesamolie
 • 2 knoflookteentjes
 • 1 snufje gedroogde chilivlokken
 • 75 gram shitake paddestoelen
 • 6 cherrytomaatjes
 • 1 takje peterselie
 • peper & zout
 • 1/2 stengel lenteui
 • 1 tl geroosterde sesamzaadjes
 • 1 partje citroen
 • sojasaus

Bereiding:

 1. Doe de tuinbonen in een schaal en giet er kokend water overheen. Laat een paar minuten staan. Giet daarna af en dop de bonen zodat ze mooi felgroen zijn.
 2. Zet een pan water op het vuur, breng aan de kook en voeg de gedroogde zeewier toe en laat 10 minuten koken.
 3. Snij de knoflook fijn en de shitake grof.
 4. Verwarm in een hapjes pan de (smaakloze) olie en sesamolie en bak de knoflook en chilivlokken voor 2 minuten.
 5. Voeg de shitake toe en bak voor ongeveer 5 minuten mee.
 6. Voeg de cherrytomaatjes toe en bak ook even mee.
 7. Snij ondertussen de blaadjes van de verse peterselie fijn en doe die samen met de gedopte tuinbonen ook in de pan.
 8. Giet de zeewier af als deze gaar is en voeg toe aan de pan met groenten. Roer er doorheen en laat heel even staan op het allerlaagste vuur.
 9. Snij ondertussen de lenteui in ringetjes.
 10. Dien de zeewier en groenten op in een diep bord, strooi er sesamzaadjes en lenteui over. Serveer met een partje citroen en eventueel sojasaus als je dat lekker vindt.

pasta van zeewier

seamore pasta

Variëren

Natuurlijk kan je er nog veel meer meemaken. Als je op Google zoekt naar ‘sea spaghetti recipe’ vind je meer voorbeelden. Laatst maakte ik met de zeewier een pastarecept uit het Uit Pauline’s keuken kookboek. Met knoflook, room, citroen en peterselie, zoals je op de foto hieronder kan zien. Superlekker! Ik denk dat ik de volgende keer weer zoiets probeer en dan met venkel erbij.

zeewier pasta met room

Eet smakelijk! Wat vind jij van deze zeewierpasta?

Deze blogpost bevat producten die door een bedrijf zijn opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

32 reacties op “Recept: Zeewierpasta met groenten

 1. Iris

  Het lijkt me best lekker. Maar ik vind het er een beetje onsmakelijk uit zien omdat het zo zwart is, haha.

  • iris

   Haha dat snap ik! Al heb je in de supermarkt ook wel zwarte spaghetti/pasta, volgens mij zit daar inktvis ofzo doorheen? Brr.. Maar ik vind het er altijd wel chique uitzien :p

 2. Moniek

  Het ziet er niet uit als iets wat ik snel zou kopen, omdat het zo donker van kleur is. Toch ben ik ook wel weer heel erg nieuwschierig hehe!

 3. Ellen

  Wauw, zeewierpasta! Nu ben ik benieuwd! 🙂 Het lijkt een beetje op sobanoedels van uiterlijk, als het even lekker smaakt zitten we goed! 😀

 4. kelly

  hiihih..als ik iets met zeewier ziet in de supermarkt denk ik ook gelijk..iehhh..zeesmaak, maar nu ben ik toch wel erg benieuwd!!! En ik vind het er wel heel smakelijk uitzien..Ga het nu zeker een keer proberen! Thanx! Altijd leuk variatie in pasta..aangezien we het heel vaak eten.

 5. Emilia

  Ik wil dit!! Ik hou helemaal niet zo van pasta, maar ben wél gek op zeewier, dus dan kan ik met dit product eindelijk eens allemaal pasta-recepten uitproberen. 😀 Hopelijk ligt dit zeewier snel in de winkels, want ik ben wel heel benieuwd nu. Jouw recept klinkt ook echt onwijs lekker!

  • iris

   Jaaa dat herken ik wel! Ik ben ook niet zo’n pasta-fan. Tenzij het knoflookspaghetti van verse pasta is of gnocchi (ik ben heel kritisch als het op eten aankomt haha). Ik denk dat je dit heel lekker vindt!

 6. hani

  ik gebruik soms kelp noodles, die zijn op basis van zeewier en smaken er helemaal niet naar (maar ook niet naar gewone of soba noedels, ze zijn wat glibberiger 🙂
  maar ik vind deze er juist érg leuk uit zien, zo donker 🙂 en idd, ideaal voor iets aziatisch (ook eens proberen iris: amandelpasta mengen met miso, sojasaus, gember, chili en wat limoensoep, en dat onder de noedels mmmh)

  • iris

   Oeh jammie, dat klinkt héél lekker. En creatief! Dat moet ik snel eens proberen 😀

   • hani

    en een beetje miso en amandelpasta (‘ik kan niet kiezen’) verslaafd 🙂

 7. Dina

  Wat bijzonder zeg, ik wist helemaal niet dat zoiets bestaat. Ik zou dit wel eens willen proberen.

 8. Nadia

  Apart! Ik vind zeewier wel oké, maar zo’n heel bord vol lijkt me dan toch wat overheersend. Maar als jij zegt dat het wel meevalt…

  • iris

   Ja dat dacht ik ook, want meestal eet ik zeewier als kleine salade ofzo ergens bij. Maar deze zeewiersoort is heel mild van smaak denk ik, wel lekker juist!

 9. Maaike

  Ik vind het er eigenlijk helemaal niet zo lekker uit zien. Jammer want zeewier is gezond om te eten en een plant die in overvloed is in het wild!

 10. Lisa

  Ik vind het erg heel lekker uitzien! Lekker aards ofzo :p De smaak lijkt me heel apart, maar ik kan me best voorstellen dat het met sojasaus en paddestoelen heel lekker is!

 11. Anti

  mmm ziet er lekker uit, maar is het wel vullend genoeg voor een avondmaal, of is het meer voor lunchgerechten?

  • iris

   De zeewier bevat veel vezels dus het vult nog beter dan standaard pasta, vond ik zelf 😀

 12. Iris

  In het water is het inderdaad net tagliatelle of spaghetti. Misschien kun je er zelfs spaghetti olio et aglio mee maken!

 13. Danielle

  Ik hou van pasta, maar echt niet van zeewier, dus dit zal ik niet zelf gaan proberen. Ik zou het wel een keer bij iemand willen proeven, misschien valt het wel mee.

 14. Rianne

  Ik ben gek op pasta, maar heb nog nooit de zeewier-variant op! Ik weet ook niet of ik het lekker ga vinden, want stiekem kijk ik altijd erg naar hoe iets er uit ziet (en dan denk ik bij deze toch ‘mwah’)!

 15. saskia

  ik ben wel nieuwsgierig maar vraag mij ook wat af. Ik eet wel vaker van die sushi zeewier? Weet iemand wat ik bedoel? Knal groen is het.. maar dat smaakt juist zoet. Zit daar misschien nog een sausje ofzo over heen, weet iemand dat?

 16. Femke

  Hoezo kan het sporen van schelpdieren bevatten? Omdat die uit de zee zijn meegekomen?

  • iris

   Ik denk het, of omdat hetzelfde bedrijf dat de zeewier oogst ook schelpdieren verwerkt bijvoorbeeld, zoiets denk ik.

 17. Willem

  Hi Femke, er kunnen sporen van schelpdieren in zitten omdat het zeewier op de rotsen groeit. Soms zitten er kleine schelpjes tussen. Die worden er met de hand wel tussenuit gehaald maar er kan altijd een spoortje blijven zitten.

 18. Sanne

  Ah, hoe tof is dat?!
  Ik zou heel graag ook wel eens die zeewierpasta willen proberen, en dan volg ik gewoon jouw recept, want dat lijkt me heerlijk!
  Liefs

 19. Tamara

  Was heerlijk! Heb het wel met pasta van groene sojabonen gemaakt. En gestoomde zalmfilet erbovenop gelegd. De AH zou deze zeewierpasta in zijn assortiment hebben, maar helaas, blijkbaar alleen online. Dus op naar de bio supermarkt. Ook daar geen zeewierpasta, maar sojapasta, ook lekker!

 20. Marie-Louise

  HOI! Dit recept met de zeewierpasta heb ik uitgeprobeerd. Ik vond het wel een beetje spannend toen ik bij het koken van de pasta de geur rook: ‘Ga ik dit wel durven eten?’ maar het is een erg lekker en voedzaam gerecht. Mijn twee tafelgenoten vonden het ook lekker! Eenmaal gemengd met de andere ingrediënten in de pan, zag het er ook best smakelijk uit (beter als op bepaalde foto’s). Dus in mijn beleving het uitproberen waard. Het zou geloof ik niet alleen voor onze gezondheid maar ook beter voor het milieu zijn, als we wat vaker zeewier zouden gaan eten..