Hippievoer: Wilmersburger kaasvervanger

Hippie Voer | IKBENIRISNIET

Wilmersburger, de holy grail van de vegan kaas, als ik menig veganist mag geloven. Ik was sceptisch. Ik houd namelijk niet zo van vervangers, omdat het vaak een slechte, chemische versie van het originele product is. Helemaal wanneer het om kaas gaat, want ik houd van kaas. De hartige smaak, de smeltende textuur. Ik was dus erg benieuwd naar de kaasvervanger van het Duitse merk Wilmersburger. Helemaal toen ik hoorde dat het gewoon bij de Jumbo werd verkocht. Ik probeerde het blok en de plakjes uit de Classic lijn.

wilmersburger review

Ingrediënten Wilmersburger Classic

Een kaasvervanger zonder lactose of soja en 100% plantaardig. Wat zit er dan allemaal in!? Ik verwachtte een lijst met gekke ingrediënten, maar zoals je op onderstaande foto kan zien, valt dat reuze mee. De kaasvervanger bestaat vooral uit water en kokosolie. De plakjes en het blok uit de Classic lijn hebben dezelfde ingrediënten.

ingredienten wilmersburger

De Wilmersburger test

De plakjes (150 gram) kocht ik voor zo’n 3 euro en het blok (300 gram) voor ongeveer 5 euro. Redelijk aan de prijzige kant, maar je moet nooit besparen op eten vind ik, want eten is het allerleukste van de wereld. Daarom ben ik nu ook zo blut dat ik niet eens meer geld op kan nemen, dus wellicht moet je mijn advies niet aannemen. Nou goed, de kaas! ‘Niet van echt te onderscheiden’ hoorde ik van sommigen, dus ik testte het samen met Steve. Steve houdt niet van gek hippievoer omdat hij een oerman is die dat allemaal onzin vindt. Dat is handig, want dan weet je zeker dat deze test zo objectief mogelijk wordt uitgevoerd.

Subtest 1: Blokje kaas met mosterd
Ik sneed een blokje uit het grote blok kaas en dipte het in mosterd. Ik nam een hap. Iew iew iew iew iew. Het is net hele jonge kaas en van die textuur krijg ik echt de kriebels. Steve vond het trouwens wel oké, maar niet heel bijzonder. Als ik kaas als borrelhapje eet, eet ik toch liever oude kaas, en daar lijkt deze kaas natuurlijk niet zo op. Brr, nee, niet goedgekeurd.

Subtest 2: Geraspte kaas in een burrito, op een pizza en door pasta
Wilmersburger verkoopt geraspte pizzakaas in een zakje, mijn Jumbo had deze helaas niet op voorraad. Maar dat maakt niet uit, ik raspte het blok kaas en dat ging hartstikke goed. Ik deed het in deze burrito’s met guacamole en dat werd zó lekker. Ik had wel het idee dat ik er iets meer kaas in moest omdat er net wat minder smaak aan zit, maar buiten dat smaakt het eigenlijk net zo goed als met echte kaas. Qua textuur is het net wat sauziger. Steve zei zelfs dat hij helemaal geen verschil proefde. Ook op de zuurkoolpizza die ik laatst at was het een succes. In de pasta vind ik het matig, normaal gebruik ik dat Parmezaan of een andere kaas met sterke smaak, anders valt de smaak zo weg. Maar dat is niet erg, want daar hebben we altijd nog edelgist voor. Goedgekeurd dus!

Subtest 3: Plakje kaas in een tosti en quesedilla
Ik heb hier maar één ding op te zeggen: lekker! Al moest ik er in eerste instantie wel even aan wennen. Steve vindt deze kaasvervanger zelfs nog lekkerder dan echte kaas in een tosti of quesedilla. Omdat het net saus wordt als het is gesmolten. Ik schrok er bijna van, want normaal trekt hij een heel vies hoofd als ik het woord vegan zeg. Superdupergoedgekeurd.

geraspte wilmersburger kaas

Tips voor het smelten

Ik vind de kaas vooral lekker wanneer je het verwerkt in een gerecht en het laat smelten. Dat is ook niet zo gek, want ik heb nooit van een plakje jonge kaas gehouden om los te eten of op een boterham, alleen van het idee krijg ik al rillingen (ik denk dat ik een kaastrauma heb opgelopen vroeger, want dit gaat diep hoor). Geraspt in een burrito of op een pizza lijkt het vrij veel op echte geraspte kaas, een aanrader dus! De plakjes vind ik lekker als tosti, maar omdat de plakjes vrij duur zijn, maak ik liever deze vegan tosti’s. Die vind ik stiekem nog lekkerder. Als je deze kaasvervanger koopt om het te laten smelten, is het handig om deze pagina door te lezen met smelt-tips. Zo smelt de geraspte kaas beter op een pizza als je deze direct op de pizzasaus legt en daarna belegt met groenten. Als de kaas in contact komt met iets vochtigs smelt het dus beter.

vegan kaas

Eindoordeel

Ik zou niet snel zeggen dat ik nu geen echte kaas meer hoef omdat ik nu heb kennisgemaakt met de Wilmersburger kaasvervanger. Maar ik denk wel dat ik dit nog vaker ga gebruiken. Zo’n blok kaas is altijd handig om in huis te hebben en is qua prijs ook gunstiger dan de plakjes. Of het niet van de echte kaas te onderscheiden is? Nou, daar kan ik makkelijk antwoord op geven: nee, ik merk duidelijk verschil. Maar qua smaak en lekkerheidsfactor komt het aardig overeen.

Deze kaasvervanger kan je bij de meeste Jumbo’s kopen, als ze het niet in hun assortiment hebben kan je er altijd even naar vragen en dan kunnen ze het voor je bestellen. Wilmersburger is ook online te koop, op de website vind je verkooppunten en een lijst met webshops. Hebben jullie deze kaasvervanger al eens geprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 reacties op “Hippievoer: Wilmersburger kaasvervanger

 1. Marion schreef:

  Ja, deze heb ik ook een poos gegeten en precies wat jij zegt: hij is vooral gesmolten er lekker. Ik gebruikte ‘m dan ook meestal voor op de pizza, over de macaroni en inderdaad voor tosti’s.

  | Reageer op deze reactie
 2. Wilmersburger viel mij zwaar tegen. Het smaakt naar van die goedkope jonge Aldi-kaas, zoals jij ook beschrijft. Die vind ik naar boter smaken en dat vind ik heel erg smerig.
  Een tosti met Wilmersburger is inderdaad wel aardig, maar met avocado en edelgist heb je naar mijn mening een betere benadering van een echte kaastosti.
  Kortom: ik koop het niet meer.

  Overigens mis ik kaas helemaal niet, terwijl ik had verwacht dat ik het enorm zou missen. Ik ben twee jaar geleden gestopt met zelf kaas kopen. Op een feestje kan ik er nog weleens van genieten. Maar zolang ik het niet zie is het er gewoon niet.

  | Reageer op deze reactie
 3. Emilia schreef:

  Hier ben ik al een eeuwigheid benieuwd naar, superleuk artikel! Wij hebben sinds een week nu eindelijk een Jumbo in de buurt, dus dit ga ik binnen nu en 24 uur halen. Ik heb er nu al zin in, mijn eerste kaas in 10(!?) jaar! 😀 En wat grappig om te lezen dat Steve het ook superlekker vond. Mijn vriend is volgens mij net als hij, die moet echt niets van het woord ‘vegan’ hebben, ben benieuwd of hij ook zo enthousiast is over deze kaas.

  | Reageer op deze reactie
 4. Lisse schreef:

  LEUK! Ik krijg ook de rillebibbers van jonge kaas zo als plakje of blokje. Ik ga dit zeker een keer proberen maar ik moet eerst even een tosti-ijzer kopen 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Jeej! Je kan trouwens ook best makkelijk tosti’s in een koekenpan maken. Maar een tosti-ijzer heeft wel zo zijn voordelen inderdaad. Ik heb zelf zo’n grill/panini-apparaat, love it 😀

   | Reageer op deze reactie
 5. Mirne schreef:

  Dit valt me eigenlijk enorm mee, ik hou wel van kaas op brood, maar daar kan ik wel zonder. Maar in gerechten zou ik het echt enorm missen.

  | Reageer op deze reactie
 6. Michelle schreef:

  De plakjes eet ik vaak op brood. Vind dit de lekkerste kaasvervanger die ik tot nu toe geproefd heb..De meeste die ik heb geprobeerd smaken echt naar plastic!
  Op een tosti vind ik hem juist heel vies! Het wordt idd een soort saus..blegh! Ik dacht dat is nooit goed,dat hoort niet! haha
  Wil ook de geraspte nog proberen,ben benieuwd of dat ook een soort saus word als ik die over de spaghetti strooi..

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha wat grappig, wij hebben er dus precies de tegenovergestelde mening over! Ik wil de geraspte kaas ook nog proberen, al denk ik niet dat het zoveel verschilt van de kaas die ik zelf raspte, maar ik ben er toch wel benieuwd naar.

   | Reageer op deze reactie
 7. Michelle schreef:

  Yes, een review! Zoals je weet was ik erg benieuwd en zo te zien en te lezen is de kaas goedgekeurd. Het ziet er ook bizar goed uit qua uiterlijk (behalve in die tosti, beetje gek spul haha). En dat terwijl de ingrediënten helemaal niet zo bijzonder zijn. Ik ga het uitproberen!

  | Reageer op deze reactie
 8. Chantal schreef:

  Ik heb nog nooit vegan kaas gehad! Het klinkt niet verkeerd, maar net als vegan boterhammenworst vrees ik er toch altijd voor dat het nergens naar smaakt.

  | Reageer op deze reactie
 9. Femke schreef:

  Aaah, fantástisch nieuws. Ik ben namelijk allergisch voor melk en sojamelk en kon tot voor kort alleen van die Minus-L (plakjes) kaas kopen. Dit gaat zeker op mijn boodschappenlijst!

  | Reageer op deze reactie
 10. Cariena schreef:

  Ik zocht hem vandaag in de Jumbo in een dorp vlak bij mij, maar ik kon hem niet vinden 🙁 Misschien niet goed genoeg gezocht, dus de volgende keer ga ik weer op jacht! Ben namelijk wel erg benieuwd. Ik heb een tijdje geleden ook Kees kaas geprobeerd. Er zit wel koemelk in (heel weinig) en is dus niet veganistisch, maar wel vegetarisch gestemd en in een oude kaas variant. De verkoper zei dat het geen kaas mag heten omdat er bijna geen lactose in zit. Daarom heet het kees. Heb jij er wel eens van gehoord? Ik vond het erg lekker! Misschien iets voor na de veganchallenge 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Bij mijn Jumbo moest ik er ook naar vragen. Bij de meeste Jumbo’s hebben ze het alleen op bestelling geloof ik. Ik hoop dat je het uiteindelijk alsnog kan vinden, want ik ben benieuwd wat jij ervan vindt 😀
   Van Kees heb ik toevallig vorige week het eerst gehoord, maar nog nooit gegeten, stiekem wel erg benieuwd naar. Goed idee voor na de vegan challenge inderdaad! 😉

   | Reageer op deze reactie
 11. Yvonne schreef:

  Dank Iris, voor de review. Ik kreeg laatst via twitter deze tip ook nadat ik had gedroomd dat ik tijdens de vegan challenge per ongeluk kaas had gegeten (en het was heeeerlijk, dus toen voelde ik me de hele dag daarna schuldig, haha!). Ik heb me er nog niet aan gewaagd, maar ga het nu toch ‘es proberen. Was van de week ook zo ver dat ik edelgist wilde kopen en toen… was het uitverkocht. Damn you vegan challengers in Utrecht! Ik heb dus nog genoeg uit te testen komende 1,5 week. En daarna ga ik weer gewoon lekker aan de echte kaas 😉

  | Reageer op deze reactie
 12. inge schreef:

  Ik vind het echt (echt!!!) vies. Eigenlijk alle soort vervangers. Vaak super zout of iets raar vets korrelig. Maar voor de rest ben ik een makkelijke eter

  | Reageer op deze reactie
 13. Marte schreef:

  Wat goed, deze review! En hilarisch as ever.
  Ik heb het nog niet eens geprobeerd (en dat midden in de Vegan Challenge!). Ik heb tot nu toe kaas vermeden. Maar ik ga deze week ook maar eens op zoek!

  | Reageer op deze reactie
 14. annouska schreef:

  Wow die geraspte kaas ziet er ook prachtig uit. :$ De kaas zelf lijkt me niks, ik moet niks hebben van kaas zonder echte kaas 😉

  | Reageer op deze reactie
 15. Sonja schreef:

  De boodschappen moeten vandaag nog gedaan worden. Er is een Jumbo in de buurt en ik vind tosti’s lekker. Ik ga kijken of ik hem kan vinden 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Sonja schreef:

   Even een plakje om te snoepen vind ik niet lekker.. Maar als tosti is hij erg jammie! 🙂

   | Reageer op deze reactie
 16. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: terugblik | IKBENIRISNIET
 17. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: week 4 | IKBENIRISNIET
 18. Pingback: Kookboek: Vegan | IKBENIRISNIET
 19. Femke schreef:

  Ik heb het gisteren gekocht, maar ik vond het heel erg vies. Vooral de nasmaak; beetje vet en boterachtig. Koud of warm, maakt niet uit. Mij kan het echt niet bekoren. Ik heb nu zelf een veganistisch kaasje gemaakt naar jouw recept. Ben benieuwd hoe die is. Ik durf bijna niet te proeven, zo vies vond ik de wilmersburger:-(

  | Reageer op deze reactie
 20. Nadine schreef:

  Sorbinezuur is heel slecht.. en in de raspkaas zit natriumpolyfosfaat, kankerverwekkend. Leuk en aardig die vervangers maar eet gewoon lekker zo natuurlijk mogelijk, dat is het beste!

  | Reageer op deze reactie
 21. Roos schreef:

  Ik eet het omdat ik het dierenleed achter kaas en melk ea zuivelproducten heb bestudeerd. Ik ben een liefhebber van oude brokkelkaas en stinkkazen met port. Zelden dat ik dat nog eet. Het dierenleed weegt bij mij zwaarder dan een stuk kaas op m’n bord. Ik persoonlijk moest er aan wennen maar vind het nu heerlijk.

  | Reageer op deze reactie
 22. I speak English and living in Belgium now, I bought that thing thinking it was cheese. I have no idea what it is, I just know that I opened it and is disgusting!

  Can someone tell me please what it is? It looks like cheese but then when you open it, it looks like butter, but then it’s hard like a tile.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha! It’s vegan “cheese”. So not the real deal but a look a like for people who don’t want to eat dairy-products.

   | Reageer op deze reactie
 23. judith schreef:

  grappig ik vind jonge kaas dus veel lekkerder dan oude kaas dus vind die plakjes juist lekker, maar ben ook dol op gesmolten kaas en vind de smaak dan wel tekort komen tegenover de kaas die ik eerst gebruikte

  | Reageer op deze reactie
Back to Top