Hippievoer: Wilmersburger kaasvervanger

Hippie Voer | IKBENIRISNIET

Wilmersburger, de holy grail van de vegan kaas, als ik menig veganist mag geloven. Ik was sceptisch. Ik houd namelijk niet zo van vervangers, omdat het vaak een slechte, chemische versie van het originele product is. Helemaal wanneer het om kaas gaat, want ik houd van kaas. De hartige smaak, de smeltende textuur. Ik was dus erg benieuwd naar de kaasvervanger van het Duitse merk Wilmersburger. Helemaal toen ik hoorde dat het gewoon bij de Jumbo werd verkocht. Ik probeerde het blok en de plakjes uit de Classic lijn.

wilmersburger review

Ingrediënten Wilmersburger Classic

Een kaasvervanger zonder lactose of soja en 100% plantaardig. Wat zit er dan allemaal in!? Ik verwachtte een lijst met gekke ingrediënten, maar zoals je op onderstaande foto kan zien, valt dat reuze mee. De kaasvervanger bestaat vooral uit water en kokosolie. De plakjes en het blok uit de Classic lijn hebben dezelfde ingrediënten.

ingredienten wilmersburger

De Wilmersburger test

De plakjes (150 gram) kocht ik voor zo’n 3 euro en het blok (300 gram) voor ongeveer 5 euro. Redelijk aan de prijzige kant, maar je moet nooit besparen op eten vind ik, want eten is het allerleukste van de wereld. Daarom ben ik nu ook zo blut dat ik niet eens meer geld op kan nemen, dus wellicht moet je mijn advies niet aannemen. Nou goed, de kaas! ‘Niet van echt te onderscheiden’ hoorde ik van sommigen, dus ik testte het samen met Steve. Steve houdt niet van gek hippievoer omdat hij een oerman is die dat allemaal onzin vindt. Dat is handig, want dan weet je zeker dat deze test zo objectief mogelijk wordt uitgevoerd.

Subtest 1: Blokje kaas met mosterd
Ik sneed een blokje uit het grote blok kaas en dipte het in mosterd. Ik nam een hap. Iew iew iew iew iew. Het is net hele jonge kaas en van die textuur krijg ik echt de kriebels. Steve vond het trouwens wel oké, maar niet heel bijzonder. Als ik kaas als borrelhapje eet, eet ik toch liever oude kaas, en daar lijkt deze kaas natuurlijk niet zo op. Brr, nee, niet goedgekeurd.

Subtest 2: Geraspte kaas in een burrito, op een pizza en door pasta
Wilmersburger verkoopt geraspte pizzakaas in een zakje, mijn Jumbo had deze helaas niet op voorraad. Maar dat maakt niet uit, ik raspte het blok kaas en dat ging hartstikke goed. Ik deed het in deze burrito’s met guacamole en dat werd zó lekker. Ik had wel het idee dat ik er iets meer kaas in moest omdat er net wat minder smaak aan zit, maar buiten dat smaakt het eigenlijk net zo goed als met echte kaas. Qua textuur is het net wat sauziger. Steve zei zelfs dat hij helemaal geen verschil proefde. Ook op de zuurkoolpizza die ik laatst at was het een succes. In de pasta vind ik het matig, normaal gebruik ik dat Parmezaan of een andere kaas met sterke smaak, anders valt de smaak zo weg. Maar dat is niet erg, want daar hebben we altijd nog edelgist voor. Goedgekeurd dus!

Subtest 3: Plakje kaas in een tosti en quesedilla
Ik heb hier maar één ding op te zeggen: lekker! Al moest ik er in eerste instantie wel even aan wennen. Steve vindt deze kaasvervanger zelfs nog lekkerder dan echte kaas in een tosti of quesedilla. Omdat het net saus wordt als het is gesmolten. Ik schrok er bijna van, want normaal trekt hij een heel vies hoofd als ik het woord vegan zeg. Superdupergoedgekeurd.

geraspte wilmersburger kaas

Tips voor het smelten

Ik vind de kaas vooral lekker wanneer je het verwerkt in een gerecht en het laat smelten. Dat is ook niet zo gek, want ik heb nooit van een plakje jonge kaas gehouden om los te eten of op een boterham, alleen van het idee krijg ik al rillingen (ik denk dat ik een kaastrauma heb opgelopen vroeger, want dit gaat diep hoor). Geraspt in een burrito of op een pizza lijkt het vrij veel op echte geraspte kaas, een aanrader dus! De plakjes vind ik lekker als tosti, maar omdat de plakjes vrij duur zijn, maak ik liever deze vegan tosti’s. Die vind ik stiekem nog lekkerder. Als je deze kaasvervanger koopt om het te laten smelten, is het handig om deze pagina door te lezen met smelt-tips. Zo smelt de geraspte kaas beter op een pizza als je deze direct op de pizzasaus legt en daarna belegt met groenten. Als de kaas in contact komt met iets vochtigs smelt het dus beter.

vegan kaas

Eindoordeel

Ik zou niet snel zeggen dat ik nu geen echte kaas meer hoef omdat ik nu heb kennisgemaakt met de Wilmersburger kaasvervanger. Maar ik denk wel dat ik dit nog vaker ga gebruiken. Zo’n blok kaas is altijd handig om in huis te hebben en is qua prijs ook gunstiger dan de plakjes. Of het niet van de echte kaas te onderscheiden is? Nou, daar kan ik makkelijk antwoord op geven: nee, ik merk duidelijk verschil. Maar qua smaak en lekkerheidsfactor komt het aardig overeen.

Deze kaasvervanger kan je bij de meeste Jumbo’s kopen, als ze het niet in hun assortiment hebben kan je er altijd even naar vragen en dan kunnen ze het voor je bestellen. Wilmersburger is ook online te koop, op de website vind je verkooppunten en een lijst met webshops. Hebben jullie deze kaasvervanger al eens geprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Back to Top