Groene tip #4: KeepCup

Een paar jaar geleden zag ik ze voor het eerst bij de Bijenkorf (..toen er nog geen stomme Primark voor had plaatsgemaakt). Leuke gekleurde bekers voor koffie. Elke keer stond ik ermee in mijn handen en twijfelde ik, maar toen ik erachter kwam dat ze niet lekdicht waren (dus je kan ze niet met koffie en al in je tas flikkeren) zag ik er het nut niet zo van in. Later kwam ik er pas achter dat het een to go beker is om plastic of kartonnen bekertjes te vervangen. Aha! Ik was van plan er één aan te schaffen maar ik vergat het (uiteraard). En alsof de PR bureaus mijn gedachten konden lezen, vond ik vorige week ineens een KeepCup in een perspakket van Doppio en Alpro. Die openen namelijk een plantaardige pop-up store, wat ook weer hartstikke groen is, maar daar gaat deze blogpost niet over (hier vind je meer info mocht het je interesseren). Goed, de KeepCup dus!

keepcup

Wat is het?

De KeepCup is een herbruikbare beker voor je koffie of thee. Handig als je je koffie vanuit thuis meeneemt voor in de auto of openbaar vervoer, of als je ergens koffie on the go koopt. De beker is geen thermosfles, maar door de rubberen deksel blijft je drankje zo’n 20 tot 30 minuten warm. Ook is de beker niet lekdicht, dus je moet hem wel in je hand houden. Dat is met dit koude weer alleen maar fijn trouwens, ik zat laatst in een koude collegezaal en mijn KeepCup met thee fungeerde als handenwarmer. De KeepCup is gemaakt van plastic en bevat geen enge stofjes zoals BPA. De KeepCups zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren (ik wil deze heel graag, want de kleuren van mijn KeepCup vind ik maar saai). En er zijn verschillende maten; de XS maat is perfect voor de espresso-liefhebber, verder heb je ook de maten SX, S, M en L.

Waarom?

Als je regelmatig koffie on the go koopt, gooi je heel wat kartonnen bekertjes met een plastic deksel weg op de lange termijn. Zonde! En ook niet goed voor het milieu. In Amerika belanden elk jaar 58 miljard wegwerpbekers op de stortplaats. De kartonnen bekers zijn vaak gemaakt van ‘virgin’ papier, dat betekent dat het niet gerecycled papier is, om gezondheidsrisico’s te voorkomen. De kartonnen bekers bevatten vaak een dun plastic laagje, daardoor is het lastig om de wegwerpbekers te recyclen. Een KeepCup, of soortgelijke beker van een ander merk, kan je telkens weer bijvullen, dat is dus veeeel beter. Een KeepCup is van supersterk materiaal gemaakt en gaat echt niet makkelijk kapot, dus je kan hier onwijs lang mee. Er zit genoeg plastic in 32 wegwerpbekers om één medium KeepCup te produceren. Voor alle ‘wegwerpbeker vs. KeepCup’-feitjes check deze pagina. En ja, natuurlijk kan je ook lekker thuis koffie zetten en mee nemen in een lompe thermoskan. Hartstikke verantwoord. Prima! Maar ik vind een koffie to go ook niet verkeerd, en dan is zo’n herbruikbare beker natuurlijk ideaal.

Hoe dan?

Het was nogal een opgave om online een KeepCup te vinden, veel betrouwbare Nederlandse webshops met een groot assortiment maten en kleuren ben ik nog niet tegen gekomen. Maar misschien dat jij wel geluk hebt tijdens het Googelen (of Ecosia’en natuurlijk!). De KeepCup is in ieder geval te koop bij Douwe Egberts en Doppio, hier staat hun merknaam wel op afgedrukt. De originele KeepCups in alle leuke kleurtjes zijn te koop bij WAAR. Ik heb ze ook ooit eens gezien bij Bijenkorf, maar ik heb geen idee of die ze nog verkoopt. Oh! En Bagels & Beans heeft ook herbruikbare koffiebekers, net als de koffiehoekjes op mijn universiteit. Als je eenmaal je KeepCup hebt (of een soortgelijke herbruikbare beker van een ander merk), hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat je hem niet vergeet mee te nemen als je de deur uit gaat. En wanneer je dan een kopje koffie of thee koopt, vraag je of ze het in je KeepCup willen doen in plaats van een kartonnen of plastic bekertje. En daar kijken ze helemaal niet van op hoor, zelfs niet in Enschede.

Filmpje:

Zie je geen filmpje? Klik hier.

 • Moeilijkheidsgraad: 4/10
 • Kosten: 10 – 15 euro

Deze blogpost bevat een product dat door een bedrijf is opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 reacties op “Groene tip #4: KeepCup

 1. Frederique schreef:

  Is het dan niet nog veel makkelijker om die keep-cup dan wel waterdicht enzo te maken, zodat hij ook gebruikt kan worden om in je tas te doen? Een win-win situatie zeg maar? Wellicht dat het dan nog meer mensen zou aantrekken om zo’n ding te gebruiken.

  En laat ze alsjeblieft dit soort dingen gewoon bij de starbucks en degelijke gaan verkopen. Een mooie actie: koop nu een keepcup en krijg drie bonnen voor koffie (oid) met korting bij gebruik van je keepcup bij de koffieboer.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Voor mij maakt het niet zoveel uit, want een kartonnen to go beker zou ik ook niet in mijn tas doen, dus het is voor mij geen verschil eigenlijk! Als je echt koffie mee wil nemen in je tas is een thermosbeker een betere optie 😀 Zo’n actie zou heel leuk zijn inderdaad!

   | Reageer op deze reactie
   1. Frederique schreef:

    Hihi, ik dacht al wel dat je zo’n beker niet in je tas zou doen. Maar dat is natuurlijk wel waar inderdaad.

    Tja, ik haal nooit koffie of thee zeg maar, dus ik heb nooit van die kartonnen bekers, dus waarschijnlijk kijk ik er daarom anders tegenaan? Ik heb wel altijd waterflesjes mee, moet daar ook eens wat op verzinnen, want de tupperwarevariant stinkt 🙁

    | Reageer op deze reactie
    1. Eline schreef:

     Neem een Dopper ter vervanging van de je plastic waterflesjes (http://nl.dopper.com/nl/)
     of een metalen fles van KleenKanteen. 🙂
     En leuke post Iris, ik heb ook een KeepCup. Je krijgt ook korting bij Starbucks als je je eigen beker meeneemt.

     | Reageer op deze reactie
  2. Yvon schreef:

   Bij de Starbucks heb je de tumblers en daarmee krijg je korting op je koffie. Ik weet niet hoeveel korting het in NL is, maar hier in China, waar ik woon krijg je per bestelling 2 yuan korting. Deze bekers kunnen wel in je tas, zonder lekken.

   | Reageer op deze reactie
 2. Rosan schreef:

  ik ben toch voorstander van een andere beker die wel lekdicht is. Mijn collega had het over badum van bol.com die hem erg goed bevalt. Ik had het wel leuk gevonden als je een paar zou vergelijken, om een keuze te kunnen maken. Toevallig heb ik gisteren een rosti mepal thermosbeker gekregen van de sint die ik dan mee kan nemen in de auto. Ik ben erg benieuwd hoe deze gaat bevallen!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb alleen een KeepCup, het wordt me een beetje te prijzig om allerlei koffiebekers aan te gaan schaffen om ze allemaal uit te testen :p

   | Reageer op deze reactie
   1. Rosan schreef:

    Zo ik ben een keer niet op mn telefoon, dan kan ik reply doen op je bericht!

    Ik begrijp dat je niet alles kan testen, dat maakt het wel een duur artikel. Maar het zou wel interessant zijn. Ik ben al best lang op zoek naar een goede beker. Het verschil natuurlijk per gebruiker wat je wensen zijn voor zoiets. Ik wil het makkelijk kunnen gebruiken in de auto.

    Het is in ieder geval een goed idee tegen verspilling van al die bekertjes. Ook mooi dat ze binnenkort die gratis plastic tasjes gaan afschaffen.

    | Reageer op deze reactie
 3. Shirley schreef:

  Ik heb er ook 3, van DE en van Starbucks. Bij Starbucks krijg je (een jaar geleden iig) zelfs 50 cent korting als je je eigen beker mee hebt!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat leuk! Dat wist ik niet 😀 Want ik ben nooit in de buurt van een Starbucks helaas, misschien maar goed ook voor mijn portemonnee haha.

   | Reageer op deze reactie
 4. Lisa schreef:

  Dat is inderdaad een mooi initiatief! Zelf drink ik thee en dat neem ik wel mee in een thermosfles. Een klein bekertje heet water op de uni kost 15 cent en dan moet je zelf nog je zakjes meenemen. En bij de AH to Go kost thee 1,75 en dat gaat me echt een beetje te ver, haha.

  | Reageer op deze reactie
 5. Irena schreef:

  Zo’n herbruikbare beker is echt top! Ideaal voor koffiepauzes op de trein 😉 Als je er eentje wilt die goed isoleert, kan ik je die van Bodum aanraden: ik moet echt oppassen dat ik mijn koffie er niet te heet inschenk want dan verbrand ik mijn tong nog steeds enkele uren nadien.

  | Reageer op deze reactie
 6. Ingrid schreef:

  Ik heb al jaren een keepcup en ik vind hem heel handig! Ik gebruik hem niet als thermoskop, dat kan ook niet. Maar ik gebruik hem wel om lekkere koffie te halen op mijn werk, bijvoorbeeld een koffie verkeerd, of andere koffie die je koopt om direct op te drinken. Het voordeel is dan dat hij milieuvriendelijk is, je koffie langer warm houdt en er heel gaaf uit ziet. Ik weet dat je ze in ieder geval kan kopen bij de Groene Planeet in het UMCG in Groningen.

  | Reageer op deze reactie
 7. Jantine schreef:

  Mijn man heeft een thermosmok van 10,- bij de Blokker vandaan, en die werkt perfect als je koffie in je tas mee wilt nemen. Soms iets te goed: dan durfde hij rond lunchtijd eindelijk een slokje van zijn om 6 uur ’s ochtends gezette koffie te nemen, brandde hij nog zijn tong =P

  Voor koffie to go is een keepcup inderdaad erg fijn. Wij nemen toch eerder zelf koffie mee, en dan gebruiken we liever zo’n thermosbeker; werkt ook prima, en die kan je natuurlijk ook afgeven om koffie in te doen áls je een keer koffie to go haalt. Bij de Starbucks verkopen ze trouwens echt wel thermosbekers en zo hoor 😉

  | Reageer op deze reactie
 8. Inge schreef:

  Deze kende ik nog niet! Van Starbucks wel (als ik eens op het station kom dan zie ik het, heb er zelf geen).
  Een thermosfles is voor mij handiger. Ik fiets een half uur naar de Uni en gebruik dus nooit koffie of thee on the go. Maar het idee is erg milieuvriendelijk!

  | Reageer op deze reactie
 9. Marion schreef:

  Ideale dingen dit! Ik wil nog wel eens heel vroeg met mijn camera op pad gaan en loop dat altijd te klooien met een thermoskan en een bekertje. Perfecte oplossing dit!

  | Reageer op deze reactie
 10. Ine schreef:

  Dit is zo’n leuke categorie! Ecosia heb ik al geïnstalleerd en dit is ook een zeer goede tip! Misschien koop ik wel zo’n beker. Lekker gezellig om mee te nemen naar de les!

  | Reageer op deze reactie
 11. Daniëlle Zijlstra schreef:

  Ik durf het haast niet te zeggen maar volgens mij hebben ze zulke dingen ook bij de primark staan (kuche) voor een onbeschoft lage prijs natuurlijk…

  | Reageer op deze reactie
 12. Iris schreef:

  Het is wel jammer dat hij niet waterdicht is, ik denk dat dan meer mensen een KeepCup zouden kopen.

  | Reageer op deze reactie
 13. Marjolein schreef:

  Dat is inderdaad een behoorlijk handig ding 😀 volgens mij krijg je nog korting bij Starbucks ook, als je je eigen mok meeneemt.
  Ik heb trouwens voor Sinterklaas een hele toffe herbruikbare food-wrap/placemet/boterhamzak gekregen, en ik moest meteen aan jou denken. Het is van Keep Leaf! (http://keepleaf.com/)

  | Reageer op deze reactie
 14. Chantal schreef:

  Ik ben echt helemaal dol op mijn KeepCups, ik heb er op het moment twee zodat ik er altijd ééntje bij de hand heb. Ik sleep hem dagelijks mee naar kantoor, zo veel beter dan die stomme plastic bekertjes uit de koffie automaat. Ja ik ben fan!

  | Reageer op deze reactie
 15. K.To schreef:

  Leuk he, die KeepCup. Inderdaad niet lekdicht, maar mij heeft ie toch al heel wat bekertjes uitgespaard als ik in het station tijd heb voor een ochtendlijk kopje caffeïne!
  Ik had trouwens verwacht dat de verkopers vreemd zouden opkijken van zo’n Cup, maar nee hoor, vooral enthousiaste gezichten als ik hem bovenhaal. Jippie 🙂

  | Reageer op deze reactie
 16. Yvon schreef:

  Ben de keepcup al vaker tegengekomen (volgens mij ook bij de GM) en hoe leuk en vrolijk de kleurtjes ook zijn, voor mij is het feit dat hij niet lekdicht is reden genoeg hem niet te kopen. ’s Ochtends van huis naar werk neem ik altijd koffie mee en om die tijdens het fietsen nou steeds in m’n hand te moeten houden… Nee, dat lijkt me geen goed idee 😉

  | Reageer op deze reactie
 17. Paul schreef:

  Tja, ik heb er ook mee in mijn handen gestaan in de good old bijenkorf, maar vermoedde al dat ‘ie niet helemaal goed zou afdekken. Niets voor in de tas dus. De vraag is dan, welk formaat past onder de koffieautomaat op het werk?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Volgens mij is maat M (die heb ik zelf) ongeveer net zo groot als een standaard plastic bekertje! Maar pin me er niet op vast hoor, ik heb echt geen ruimtelijk inzicht haha.

   | Reageer op deze reactie
 18. annouska schreef:

  Ik wil hem ook nog steeds kopen. Bij ons zit in de Markthal in Rotterdam een kookwinkel die ze gelukkig ook verkoopt. Maar vorige keer hadden ze alleen saaie kleuren, volgende keer weer eens kijken.

  | Reageer op deze reactie
 19. Veerlez schreef:

  Binnenkort dan maar een Cup aanschaffen en langs gaan bij de Hortus by Doppio, het is tenslotte hier om te hoek! Ik geloof echt dat ik zo ontzettend groen ben geworden sinds ik jou blog volg! Soms denk ik niet dat het groener kan, maar als ik dit zo zie, weet ik dat ik nog steeeeeeeds groener kan worden 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. Nina schreef:

  Doppio <3
  Ik heb zo'n beker van de starbucks, behalve dat het beter is voor milieu ook nog korting op je drankje.
  Nu ben ik nooit meer in de buurt van een starbucks en is het ook wat te duur.. en heb ik al een mok op mijn bureau bij stage staan zodat ik niet steeds plastic nodig heb bij de automaat… maar zo'n beker is echt ideaal als je koffie to go besteld ergens.. je wordt even raar aangekeken, maar alle kleine beetjes helpen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 21. Maurits schreef:

  Handig! Mijn mok is onlangs in mijn tas kapot gegaan. Komt er niet zo’n vieze plasticsmaak aan je thee?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Deze is onmogelijk kapot te maken geloof ik! Ik merk niks van een plastic smaak in ieder geval 🙂

   | Reageer op deze reactie
 22. Pingback: Shoplog: Lush & Food | IKBENIRISNIET
 23. Super leuk zijn deze KeepCups! Lekker handig formaatje voor onderweg en in zoveel coole kleurcombinaties beschikbaar. Ik neem hem overal mee naartoe en heb er ook al een hoop mensen blij mee gemaakt door de KeepCup als cadeau te geven.

  | Reageer op deze reactie
 24. Pingback: 10x de beste Groene Tips | IKBENIRISNIET
Back to Top