Groene tip #4: KeepCup

Een paar jaar geleden zag ik ze voor het eerst bij de Bijenkorf (..toen er nog geen stomme Primark voor had plaatsgemaakt). Leuke gekleurde bekers voor koffie. Elke keer stond ik ermee in mijn handen en twijfelde ik, maar toen ik erachter kwam dat ze niet lekdicht waren (dus je kan ze niet met koffie en al in je tas flikkeren) zag ik er het nut niet zo van in. Later kwam ik er pas achter dat het een to go beker is om plastic of kartonnen bekertjes te vervangen. Aha! Ik was van plan er één aan te schaffen maar ik vergat het (uiteraard). En alsof de PR bureaus mijn gedachten konden lezen, vond ik vorige week ineens een KeepCup in een perspakket van Doppio en Alpro. Die openen namelijk een plantaardige pop-up store, wat ook weer hartstikke groen is, maar daar gaat deze blogpost niet over (hier vind je meer info mocht het je interesseren). Goed, de KeepCup dus!

keepcup

Wat is het?

De KeepCup is een herbruikbare beker voor je koffie of thee. Handig als je je koffie vanuit thuis meeneemt voor in de auto of openbaar vervoer, of als je ergens koffie on the go koopt. De beker is geen thermosfles, maar door de rubberen deksel blijft je drankje zo’n 20 tot 30 minuten warm. Ook is de beker niet lekdicht, dus je moet hem wel in je hand houden. Dat is met dit koude weer alleen maar fijn trouwens, ik zat laatst in een koude collegezaal en mijn KeepCup met thee fungeerde als handenwarmer. De KeepCup is gemaakt van plastic en bevat geen enge stofjes zoals BPA. De KeepCups zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren (ik wil deze heel graag, want de kleuren van mijn KeepCup vind ik maar saai). En er zijn verschillende maten; de XS maat is perfect voor de espresso-liefhebber, verder heb je ook de maten SX, S, M en L.

Waarom?

Als je regelmatig koffie on the go koopt, gooi je heel wat kartonnen bekertjes met een plastic deksel weg op de lange termijn. Zonde! En ook niet goed voor het milieu. In Amerika belanden elk jaar 58 miljard wegwerpbekers op de stortplaats. De kartonnen bekers zijn vaak gemaakt van ‘virgin’ papier, dat betekent dat het niet gerecycled papier is, om gezondheidsrisico’s te voorkomen. De kartonnen bekers bevatten vaak een dun plastic laagje, daardoor is het lastig om de wegwerpbekers te recyclen. Een KeepCup, of soortgelijke beker van een ander merk, kan je telkens weer bijvullen, dat is dus veeeel beter. Een KeepCup is van supersterk materiaal gemaakt en gaat echt niet makkelijk kapot, dus je kan hier onwijs lang mee. Er zit genoeg plastic in 32 wegwerpbekers om één medium KeepCup te produceren. Voor alle ‘wegwerpbeker vs. KeepCup’-feitjes check deze pagina. En ja, natuurlijk kan je ook lekker thuis koffie zetten en mee nemen in een lompe thermoskan. Hartstikke verantwoord. Prima! Maar ik vind een koffie to go ook niet verkeerd, en dan is zo’n herbruikbare beker natuurlijk ideaal.

Hoe dan?

Het was nogal een opgave om online een KeepCup te vinden, veel betrouwbare Nederlandse webshops met een groot assortiment maten en kleuren ben ik nog niet tegen gekomen. Maar misschien dat jij wel geluk hebt tijdens het Googelen (of Ecosia’en natuurlijk!). De KeepCup is in ieder geval te koop bij Douwe Egberts en Doppio, hier staat hun merknaam wel op afgedrukt. De originele KeepCups in alle leuke kleurtjes zijn te koop bij WAAR. Ik heb ze ook ooit eens gezien bij Bijenkorf, maar ik heb geen idee of die ze nog verkoopt. Oh! En Bagels & Beans heeft ook herbruikbare koffiebekers, net als de koffiehoekjes op mijn universiteit. Als je eenmaal je KeepCup hebt (of een soortgelijke herbruikbare beker van een ander merk), hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat je hem niet vergeet mee te nemen als je de deur uit gaat. En wanneer je dan een kopje koffie of thee koopt, vraag je of ze het in je KeepCup willen doen in plaats van een kartonnen of plastic bekertje. En daar kijken ze helemaal niet van op hoor, zelfs niet in Enschede.

Filmpje:

Zie je geen filmpje? Klik hier.

  • Moeilijkheidsgraad: 4/10
  • Kosten: 10 – 15 euro

Deze blogpost bevat een product dat door een bedrijf is opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top