Kookboek: Lekker en Simpel

Het is de droom van menig foodblogger; het uitbrengen van een kookboek. Bloggers Jorrit en Sofia van lekkerensimpel.com maakten deze droom waar. In hun kookboek Lekker en Simpel vind je 100 lekkere en simpele recepten voor doordeweekse dagen. De recepten zijn ideaal voor avonden wanneer je laat van school of werk thuis komt en geen puf meer hebt om lang in de keuken te staan, maar wel lekker wil eten. Ik nam de proef op de som en kookte de hele doordeweekse-week uit Lekker & Simpel om te testen of de recepten ook echt zo lekker en simpel zijn als dat wordt beloofd. (Spoiler alert: ik zal het antwoord alvast verklappen, dat is namelijk een volmondige ‘ja’!)

kookboek lekker en simpel

Het kookboek voor doordeweeks

Lekker en Simpel is geen vegetarisch kookboek, maar er staan gelukkig genoeg vegetarische recepten in. Veel niet-vega recepten zijn ook makkelijk aan te passen door bijvoorbeeld het gehakt te vervangen door vegetarisch gehakt. Het kookboek is ingedeeld in de hoofdstukken Ontbijt, Hoofdgerechten, Bijgerechten, Salades en Taarten & Zoet. De bereidingstijd van de recepten ligt zo rond een half uur en de ingrediëntenlijsten zijn lekker kort. Geen lastig te verkrijgen ingrediënten en ook geen ingewikkelde bereidingen, dit kan iedereen!

chocolade pannenkoeken italiaanse stamppot

Mijn eetdagboek

Om deze review compleet te maken vond ik dat ik ook daadwerkelijk doordeweeks moest gaan koken uit dit kookboek. Op maandag maakte ik een lijstje met de gerechten die mij lekker lekker leken en deden Steve en ik alle boodschappen. Volgens mij waren we qua boodschappen iets goedkoper uit dan normaal, maar pin mij er niet op vast hoor. Ik had het deze week best druk, voor mijn doen, dus ik was blij dat ik elke avond snel iets makkelijks op tafel kon zetten. Dat lukte ook prima! De recepten waren simpel, maar toch ook wel vernieuwend. Ik was er zelf niet zo snel opgekomen om rijst met de rest van de ingrediënten in één pan te koken bijvoorbeeld. Dus ik heb ook direct weer inspiratie opgedaan voor mijn eigen doordeweekse gerechten. Ik heb écht lekker gegeten de afgelopen week, kijk maar mee:

  • Maandag: We begonnen we week met Griekse spinazierijst (blz. 139). Ik stond net geen half uurtje in de keuken en het was al klaar. Het enige dat ik anders deed, was dat ik de spinazie pas op het allerlaatst toevoegde in plaats van dat ik het 15 minuten mee liet koken. Ik vond het erg lekker, een soort van simpele, gezonde versie van risotto. Dit recept staat als bijgerecht in het kookboek dus ik maakte een extra grote portie.

maandag

  • Dinsdag: Deze dag hadden we een yolo-momentje, want Steve en ik houden beide niet zo van bloemkool, maar besloten toch de bloemkoolsteak (blz. 69) te eten. Samen met aardappeltjes uit de oven (gewoon uit een pakje, schandááálig) en een simpele salade van onder andere de spinazie en feta die over was gisteren. In de marinade voor de bloemkoolsteaks deed ik gerookt paprikapoeder, kukurma, komijn, knoflook en chilivlokken. Het werd superlekker, dat had ik stiekem niet verwacht. Blijkbaar vind ik bloemkool helemaal niet zo vies, als het maar lekker bereid is.

dinsdag

  • Woensdag: Mjam, de bonenburgers (blz. 42) waren een groot succes. Hartstikke makkelijk, snel, goedkoop én vegan!

woensdag

  • Donderdag: Ook vandaag werd het een vegan gerecht, en wel de Mexiaanse quinoa (blz. 111). Hier keek het meest naar uit, want het bevat allemaal ingrediënten die ik lekker vind. Avocado, tomatenblokjes, maïs, quinoa, jammie. Goedgekeurd!

donderdag

Zaterdag: Vrijdag ging ik uiteten met Steve, mijn moeder en mijn zusje, dus heb ik niet zelf gekookt. Wat ik vrijdag eigenlijk wilde koken, schoof ik door naar vandaag, het werd de vegetarische paella (blz. 91). Wederom een vegan friendly recept. Ik maakte er een iets uitgebreidere versie van (met de paella uit Plenty in mijn achterhoofd), zó goed. Paella kan ook gewoon niet mis gaan, net als risotto is het zulk fijn comfort food.

zaterdag

Alle gerechten waren inderdaad heel makkelijk om te maken en met geen één recept was ik langer dan drie kwartier bezig. Het zijn zeker gerechten die ik vaker ga maken voor doordeweeks. En ook al heb ik een héle grote stapel kookboeken, Lekker & Simpel is zeker een goede aanwinst omdat het typische doordeweekse gerechten bevat.

Het kookboek Lekker en Simpel is o.a. te koop via lekkerensimpelkookboek.nl voor 19,95 euro.

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top