Kookboek: Lekker en Simpel

Het is de droom van menig foodblogger; het uitbrengen van een kookboek. Bloggers Jorrit en Sofia van lekkerensimpel.com maakten deze droom waar. In hun kookboek Lekker en Simpel vind je 100 lekkere en simpele recepten voor doordeweekse dagen. De recepten zijn ideaal voor avonden wanneer je laat van school of werk thuis komt en geen puf meer hebt om lang in de keuken te staan, maar wel lekker wil eten. Ik nam de proef op de som en kookte de hele doordeweekse-week uit Lekker & Simpel om te testen of de recepten ook echt zo lekker en simpel zijn als dat wordt beloofd. (Spoiler alert: ik zal het antwoord alvast verklappen, dat is namelijk een volmondige ‘ja’!)

kookboek lekker en simpel

Het kookboek voor doordeweeks

Lekker en Simpel is geen vegetarisch kookboek, maar er staan gelukkig genoeg vegetarische recepten in. Veel niet-vega recepten zijn ook makkelijk aan te passen door bijvoorbeeld het gehakt te vervangen door vegetarisch gehakt. Het kookboek is ingedeeld in de hoofdstukken Ontbijt, Hoofdgerechten, Bijgerechten, Salades en Taarten & Zoet. De bereidingstijd van de recepten ligt zo rond een half uur en de ingrediëntenlijsten zijn lekker kort. Geen lastig te verkrijgen ingrediënten en ook geen ingewikkelde bereidingen, dit kan iedereen!

chocolade pannenkoeken italiaanse stamppot

Mijn eetdagboek

Om deze review compleet te maken vond ik dat ik ook daadwerkelijk doordeweeks moest gaan koken uit dit kookboek. Op maandag maakte ik een lijstje met de gerechten die mij lekker lekker leken en deden Steve en ik alle boodschappen. Volgens mij waren we qua boodschappen iets goedkoper uit dan normaal, maar pin mij er niet op vast hoor. Ik had het deze week best druk, voor mijn doen, dus ik was blij dat ik elke avond snel iets makkelijks op tafel kon zetten. Dat lukte ook prima! De recepten waren simpel, maar toch ook wel vernieuwend. Ik was er zelf niet zo snel opgekomen om rijst met de rest van de ingrediënten in één pan te koken bijvoorbeeld. Dus ik heb ook direct weer inspiratie opgedaan voor mijn eigen doordeweekse gerechten. Ik heb écht lekker gegeten de afgelopen week, kijk maar mee:

 • Maandag: We begonnen we week met Griekse spinazierijst (blz. 139). Ik stond net geen half uurtje in de keuken en het was al klaar. Het enige dat ik anders deed, was dat ik de spinazie pas op het allerlaatst toevoegde in plaats van dat ik het 15 minuten mee liet koken. Ik vond het erg lekker, een soort van simpele, gezonde versie van risotto. Dit recept staat als bijgerecht in het kookboek dus ik maakte een extra grote portie.

maandag

 • Dinsdag: Deze dag hadden we een yolo-momentje, want Steve en ik houden beide niet zo van bloemkool, maar besloten toch de bloemkoolsteak (blz. 69) te eten. Samen met aardappeltjes uit de oven (gewoon uit een pakje, schandááálig) en een simpele salade van onder andere de spinazie en feta die over was gisteren. In de marinade voor de bloemkoolsteaks deed ik gerookt paprikapoeder, kukurma, komijn, knoflook en chilivlokken. Het werd superlekker, dat had ik stiekem niet verwacht. Blijkbaar vind ik bloemkool helemaal niet zo vies, als het maar lekker bereid is.

dinsdag

 • Woensdag: Mjam, de bonenburgers (blz. 42) waren een groot succes. Hartstikke makkelijk, snel, goedkoop én vegan!

woensdag

 • Donderdag: Ook vandaag werd het een vegan gerecht, en wel de Mexiaanse quinoa (blz. 111). Hier keek het meest naar uit, want het bevat allemaal ingrediënten die ik lekker vind. Avocado, tomatenblokjes, maïs, quinoa, jammie. Goedgekeurd!

donderdag

Zaterdag: Vrijdag ging ik uiteten met Steve, mijn moeder en mijn zusje, dus heb ik niet zelf gekookt. Wat ik vrijdag eigenlijk wilde koken, schoof ik door naar vandaag, het werd de vegetarische paella (blz. 91). Wederom een vegan friendly recept. Ik maakte er een iets uitgebreidere versie van (met de paella uit Plenty in mijn achterhoofd), zó goed. Paella kan ook gewoon niet mis gaan, net als risotto is het zulk fijn comfort food.

zaterdag

Alle gerechten waren inderdaad heel makkelijk om te maken en met geen één recept was ik langer dan drie kwartier bezig. Het zijn zeker gerechten die ik vaker ga maken voor doordeweeks. En ook al heb ik een héle grote stapel kookboeken, Lekker & Simpel is zeker een goede aanwinst omdat het typische doordeweekse gerechten bevat.

Het kookboek Lekker en Simpel is o.a. te koop via lekkerensimpelkookboek.nl voor 19,95 euro.

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. Lees de disclaimer voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 reacties op “Kookboek: Lekker en Simpel

 1. Dina schreef:

  Wat een leuk en handig kookboek (lekker simpel). Jouw borden vind ik trouwens ook echt geweldig!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Thanks! Daar ben ik ook nog steeds zo blij mee, mijn geliefde bamboe-bordjes 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Karlijn schreef:

  Ik hou juist van bloemkool! Mijn moeder gooit het zo’n beetje overal bij in thuis. Maar een steak heb ik nog nooit gehad, klinkt wel lekker 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat leuk! Nou, ik heb de bloemkool helemaal herontdekt dus ik ga er zo een salade mee maken. Als het lekker wordt zet ik het morgen online als recept. Ik ben benieuwd! 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. Esther Marieke schreef:

  Leuk om te lezen wat jij ervan vindt! Ik gebruik de recepten van hun site regelmatig, dus ben uiteraard ook erg nieuwsgierig naar het boek. Grappig dat je bloemkool op deze manier hebt uitgeprobeerd en dat je het lekker vond!

  | Reageer op deze reactie
 4. Anne schreef:

  Wauw, wat een achternaam heeft die Jorrit zeg 😀 Maar fijne review dit, leuk dat je ook echt dingen hebt uitgeprobeerd! Vooral de bloemkool lijkt me wel heel erg lekker 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Esther schreef:

  Die burgers zien er super uit. Ook lekker stevig, of niet? Ik ben altijd op zoek naar goede recepten voor burgers die niet uit elkaar vallen bij het bakken ;).

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wel redelijk stevig! Voor zover een bonenburger stevig kan worden dan hè. Maar ik vond ze superlekker in ieder geval 😀

   | Reageer op deze reactie
 6. Marjolein schreef:

  Al die gerechten zien er zo heerlijk uit! En het kookboek lijkt me wel wat want ik ben niet zo’n keukenprinses en bovendien ook een beetje lui, haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja dan zit je hiermee goed hoor! Het perfecte kookboek voor de luie semi-keukenprinses had eigenlijk de subtitel moeten zijn :p

   | Reageer op deze reactie
 7. Lisse schreef:

  Ahhh dat ziet er leuk uit! Die moet ik maar ‘ns inslaan. Vooral die bonenburgers zien er super lekker uit! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Iris schreef:

  Ik heb het kookboek zien liggen in de boekenwinkel. Ik wil hem zo graag hebben, maar er zijn zo veel nieuwe kookboeken uitgebracht dat ik ze niet allemaal kan kopen, haha! Later heb ik echt een hele grote boekenkast nodig en niet alleen voor kookboeken..oeps 😆

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha zo herkenbaar! Mijn kast puilt inmiddels ook al behoorlijk uit van de kookboeken, ik vind het ook zo fijn om er door te bladeren. Vooral van die hele dikke luxe kookboeken (waar ik dan bijna nooit uit kook omdat het allemaal zo fancy of ingewikkeld is) <3 Later begin je gewoon een mini-bieb met een heeele kamer vol met kookboeken, hoe cool zou dat zijn?! 😀

   | Reageer op deze reactie
 9. Dit lijkt me echt een perfect kookboek voor mij! Ik ga altijd pas koken als ik honger heb, en dan wil ik het ook snel af hebben, dus word ik ongeduldig… Minder dan een half uur (ongeveer) per gerecht? Helemaal top! Deze gaat op m’n verlanglijstje.

  | Reageer op deze reactie
 10. Lisa schreef:

  Oh dat ziet er goed uit! Ik vind het altijd jammer dat er in veel kookboeken van die onbereikbare/dure ingrediënten worden gebruikt, terwijl ik kookboeken juist pak als het al 17:00 uur is en ik nog steeds niet weet wat ik moet koken. En ik wil echt snel eens groenteburgers maken!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dan is dit kookboek ideaal inderdaad 😀 Groenteburgers zijn zo leuk om te maken! Want je kan er van alles in doen en het is vaak ook helemaal niet zo duur. En je hebt toch een beetje een fast food idee, ook al is het hartstikke gezond. Ja ik ben fan :p

   | Reageer op deze reactie
 11. Leonie schreef:

  Ik keek zo uit naar je review! En yay, wat is het boek mooi en wat staan er leuke gerechtjes in :O misschien is dit ook wel iets voor mij! (ondanks de andere nog niet gebruikte kookboeken. Ik heb een zwak voor kookboeken. Je weet hoe dat voelt).

  | Reageer op deze reactie
 12. Iris schreef:

  Bonenburgers zijn inderdaad zó lekker, terwijl bonen niet echt mijn favoriet zijn.

  | Reageer op deze reactie
 13. Ellen schreef:

  Wauw, zo’n eigen kookboek is denk ik echt wel de droom van iedere foodblogger. 😉 de recepten zien er alvast heerlijk en gemakkelijk uit!

  | Reageer op deze reactie
 14. Birte schreef:

  Ik ben grote fan van Lekker en Simpel en Ik. Wil. Dit. Boek. Surfte net naar bol.com en het komt blijkbaar pas uit eind januari. NOOOOOOO!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh no! Misschien als je het via hun eigen website bestelt is het er eerder? Volgens mij ook nog goedkoper zelfs, maar dat weet ik niet zeker 🙂

   | Reageer op deze reactie
 15. Pingback: Met z’n tweeën 1 week eten voor 25 euro | IKBENIRISNIET
Back to Top