Terugblik: Mijn eerste jaar als fulltime ondernemer

..en ik heb nog steeds een dak boven mijn hoofd en lig niet ergens in de goot, hoera! Toen ik vorig jaar afstudeerde (en iedereen mij vroeg “Dus nu word je psycholoog?”) begon ik vol goede moed aan mijn carrière als fulltime blogger. Wel met het veilige idee in mijn achterhoofd dat ik het gewoon zou proberen en dat ik er altijd nog een bijbaantje bij kon nemen mocht het allemaal niet wat worden. Ik had geen specifieke doelen naast elke dag een bijzonder goede blogpost online hebben staan, een spetterend YouTube-kanaal opbouwen, zeven bestsellers schrijven, een cursus wetenschapsjournalistiek doen en misschien iets met coaching doen. O ja, en imker worden. En workshops geven. En elke dag drie perfecte Instagram-foto’s plaatsen.

Terugblik: Mijn eerste jaar als fulltime ondernemer

Foto’s via Death to Stock

Vallen en weer opstaan

Ondank de leuke en succesvolle opdrachten die ik al had binnengehaald sinds ik begon met fulltime bloggen, voelde ik me rond december zéér ontevreden. Ik had al die mooie dromen en ambities in mijn hoofd en zei zonder te twijfelen ‘ja’ tegen elke kans die ik op mijn pad kwam. Want dat is iets wat ondernemers doen, dacht ik toen nog. Maar als ik keek naar welke concrete dingen hier uitkwamen dan was dat bijzonder weinig. Ik was vooral bezig met heen en weer mailen, meedenken met projecten die niet van de grond kwamen en brainstormen over ideeën voor mijn blog. Het voelde weer als hetzelfde riedeltje als wat ik zo vaak aan moest horen op de middelbare school: het zit er wel in, maar het komt er niet uit. Enorm frustrerend en vermoeiend. Dus vanaf januari gooide ik het roer om. Een nieuw jaar, een schone lei, hopsakee!

Focus

Ik begon met het bijwonen van een workshop over focus voor ondernemers, hier leerde ik héél veel van. Allereerst gaf het me het zelfvertrouwen om te zeggen dat ik nu 100% voor het zelfstandig ondernemen zou gaan. Zonder de veilige optie in mijn achterhoofd dat ik ook altijd nog wel zou kunnen solliciteren voor een bijbaantje. Dat voelde eng, maar gaf me tegelijkertijd ook rust en meer focus. Daarnaast dacht ik concreter na over de doelen die ik wilde behalen en waarom ik die wilde behalen. Ik heb altijd een miljoen ideeën in mijn hoofd en dat werkt vaak verlammend. Want als ik één idee kies om uit te werken, als ik überhaupt al een keuze kan maken, vallen er op dat moment 999999 ideeën af. Gelukkig was daar Deisy, een fantastische, ambitieuze ondernemer waar ik enorm naar opkijk. Door de gesprekken met haar werd me veel duidelijker wat ik wilde en hoe ik dit kon bereiken. Ik kwam zo tot een paar doelen waar we concrete acties aan koppelden. Hier maakte ik maandelijkse actieplannen van die ik makkelijk kon afstrepen. Toen voelden alle ideeën niet meer zo groots en onbereikbaar in mijn hoofd en gebeurde er ook echt wat. Heel fijn!

Terugblik: Mijn eerste jaar als fulltime ondernemer

Mentale gezondheid

Maar helaas ben ik niet zo goed in multitasken en vergeet ik mijn lijf en hoofd compleet als ik op iets focus. Het is net als met het afstuderen: mijn scriptie was een groot succes, maar ondertussen viel ik bijna tien kilo af omdat ik gewoonweg vergat te eten en was ik compleet uitgeput. Ik las veel boeken over ondernemen (GIRLBOSS & Weird in a World That’s Not zijn favorieten) en daar gaat het altijd over keihard werken-werken-werken. Maar ik ben er niet op gemaakt om veel uren te werken. Ik ben snel overprikkeld en kan me niet voor langere tijd concentreren. Dit is iets dat ik nog steeds moeilijk vind om te accepteren omdat ik mijn werk het allerleukste van heel de wereld vind. Ik vind het doodzonde dat ik vaak op de rem moet trappen terwijl ik juist door wil gaan. Dus ik gooide wederom het roer om en begon met het lezen van boeken over minimalisme en minder doen met meer aandacht. Zo vond ik Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less een ware eye opener. Ik zei sowieso al veel ‘nee’ tegen nieuwe kansen sinds ik begin dit jaar een plan voor mezelf had opgesteld. Mijn tijd is immers kostbaar en die wil ik alleen steken in projecten die echt bij mijn doelen passen. Als ik ‘ja’ zeg wil ik daar ook voor de volle honderd procent voor kunnen gaan. Maar nu doe ik dit nog meer omdat mijn mentale gezondheid me niet alleen lief is, maar ook noodzakelijk om succesvol te zijn wat betreft ondernemen.

Successen

Dit afgelopen jaar was gevuld met leermomenten. Heeeel. Veeeel. Leermomenten. Maar ook successen! Ondanks dat ik niet bij een mediabureau zit aangesloten, heb ik veel leuke samenwerkingen weten te regelen. Samenwerkingen die bij mij passen, bij mijn blog, die voor jullie meerwaarde hebben en voor de klant ook! Ik weet dat bij sommigen het vooroordeel heerst dat ‘influencers’ hun ziel verkopen en lekker makkelijk geld verdienen door willekeurige producten te promoten, maar ik vind dat een veel te cynische kijk op de bloggerswereld. En grote onzin ook, trouwens. Als ik mensen kan influencen om duurzamer te leven dan maakt mij dat een zeer blije en trotse mini-influencer. Zo was ik heel blij met mijn eerste opdracht na mijn afstuderen voor Greenwheels, yay! En dat ik de LED-lampen van IKEA mocht promoten. Oeh, en dat ik schreef over zonnepanelen en dat ik daar zelfs mezelf mee influencede (is dit nog een woord?) en zelf klant werd. Het allerleukst was sowieso om alle vegetarische gerechten op de nieuwe Bagels & Beans menukaart te proeven. Blije lezers, blije klanten, blije Iris. Ook zette ik een Patreon-account op dat een groter succes werd dan ik ooit had verwacht, heel tof! Én heb ik het tussendoor ook nog voor elkaar gekregen om mijn afstudeeronderzoek te laten publiceren in een wetenschappelijk vakblad dat binnenkort uit zal komen.

Bloggen als werk

En nu?

Ik denk dat op het moment mijn grootste struggle is hoe ik succesvol kan ondernemen, maar tegelijkertijd ook mijn confetti-brein zen houd. Voor de duidelijkheid: ‘succesvol’ betekent voor mij niet meer om elke dag een blogpost online te hebben staan, imker te worden, zeven bestsellers te schrijven en 5000 euro per maand te verdienen, maar om werk te doen dat me gelukkig maakt en dat ik daar comfortabel van kan leven. Dus ik ben nu weer begonnen met goed nadenken over wat ik precies wil (en wat ik níet wil) en daar een actieplan voor te maken zoals ik begin dit jaar ook deed. Alleen houd ik er nu ook beter rekening mee dat ik meer tijd nodig heb om op te laden. Het inplannen van vrije dagen, wat doelen aanpassen en mezelf minder pushen zijn daar ook onderdeel van. Als ik het zo schrijf lijkt het allemaal zo logisch, maar blijkbaar had ik een heel jaar nodig om tot deze conclusie te komen. Ik denk dat ik van het afgelopen jaar meer heb geleerd dan van mijn complete studententijd en ik vind het fantastisch. Het aankomende jaar zal ook vast niet anders zijn en daar heb ik helemaal zin in!

Ik weet zeker dat er allemaal mooie dingen gaan gebeuren en ik kan niet wachten om dit allemaal met jullie te gaan delen. Bedankt voor jullie trouwe bezoekjes en het geduld als ik weer eens te laat ben met mijn weekoverzichten. Jullie geven me altijd het gevoel dat ik niet in paniek hoef te raken als ik eens wat minder kan bloggen en door jullie lieve reacties en sporadische kritische feedback leer ik alleen maar meer en meer. Ik ben zo blij dat ik dit allemaal samen met jullie mag beleven, ik had mij geen lievere lezers kunnen wensen.

De linkjes naar de boeken zijn affiliatelinks, bedankt voor je support!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

57 reacties op “Terugblik: Mijn eerste jaar als fulltime ondernemer

 1. Sabine

  Mooi geschreven Iris! Fijn, persoonlijk en eerlijke post. Ik wens je veel succes met je nieuwe doelen 😄

 2. Siroon

  Hee Iris,
  Wat fijn om te horen dit! Echt leuk dat het zo goed gaat. Ik wil je nog even laten weten dat je me inderdaad het gevoel geeft dat je niet verandert of geleefd wordt door gesponsorde posts. Je blijft heel erg jezelf en dat vind ik inspirerend! (waar andere bloggers daar mijns inziens wel heel erg door kunnen veranderen, waarna ik afhaak) Dus keep it going, ik ben fan!
  Liefs van een trouwe lezer 🙂

  • Iris

   Oh dat vind ik echt heel fijn! Dank je wel voor dit mega compliment <3

 3. Zo fijn om te lezen hoe goed dat eerste jaar je bevallen is. Je bent echt ontzettend goed bezig en ik lees je blog met veel plezier. Je hebt me trouwens al meermaals geïnfluenced en hebt me nog nooit teleurgesteld. Jouw posts zijn 110% eerlijk én tof geschreven.
  Heel veel succes en op naar de volgende zoveel jaar! Ik blijf je in ieder geval volgen. 🙂

 4. Leuk, zo’n blog met een persoonlijke business update! Ik vind het fascinerend om te lezen waar full time bloggers hun tijd in steken en om te leren van de keuzes die ze maken. Mooi ook om te zien hoe je je doelen hebt aangepast en hier blijer van wordt. Daar worden je lezers ook blijer van! Ga zo door, je bent een topper!

 5. Eva

  Wat super leuk en inspirerend om te lezen dit. Je doet het hartstikke goed, en dat op je eigen unieke manier. Succes met je nieuwe, aangepaste doelen en je komende jaar als ondernemer!

 6. Wat een heerlijk artikel, Iris! Mooi om te zien hoe je gregroeid bent in het afgelopen jaar. Ik denk ook niet dat het uitmaakt ‘dat je er een jaar over hebt gedaan’ om je iets te realiseren. Volgens mij leren wij het beste door vallen en opstaan, door te ervaren en te beleven. Ik vind het echt heel inspirerend om te zien en te lezen hoe ver je bent gekomen. Ik denk dat velen van ons daar alleen maar van kunnen dromen. 🙂

  • Iris

   Ja zeker! Veel wist ik in theorie ook wel, maar door het zelf mee te maken en je er je eigen draai in te vinden werkt toch altijd het beste. Dank je wel, vind je reactie zo lief!

 7. Maud

  Wat een mooie post heb je geschreven! Ik vind dat je heel trots mag zijn op het afgelopen jaar: op wat je hebt geleerd over jezelf en ondernemen; op dat je dit met ons hebt gedeeld en dat wij ervan hebben kunnen leren; op dat je toffe opdrachten hebt gekregen en op dat je dat gewoon allemaal zelfstandig hebt gedaan! En ondertussen heb je de wereld nog steeds iets leuker gemaakt met je recepten, foto’s filmtips etc. 😉 Weinig mensen zouden je dit na kunnen doen. Ga zo door en blijf ons inspireren please 🙂 Veel succes in het komende jaar!

 8. Iris

  Dat heb je toch maar mooi voor elkaar gekregen! En dat het in het begin niet meteen vlekkeloos verliep, tsja, dan weet je in ieder geval hoe je het níet wilt hebben.

  • Iris

   Haha ja nu het zegt, dat is ook al één groot leermoment eigenlijk!

 9. Super interessant om dit te lezen Iris! Ik heb zelf ook die struggle met ‘doing the work’ en niet overprikkeld raken. Ondanks dat ik #Girlboss een fantastisch boek vond heeft het me achteraf toch een verkeerde kijk gegeven op wat ondernemen is denk ik. Blij dat jij dit ook bent gaan en inzien en wat fijn dat Deisy je zo heeft geholpen! De samenwerkingen die je hebt gehad zijn inderdaad geweldig, op naar nog meer van dat soort samenwerkingen die leuk zijn en bij je passen! ^^

 10. Iris

  Wat een mooie blog heb je hier over geschreven, heel inspirerend om te lezen! Je bent echt een topper en zo enorm goed bezig <3

 11. Dit artikel komt als gelegen! Ik heb gisteren te horen gekregen dat mijn contract bij mijn parttime baan niet wordt verlengd. Iets wat ik absoluut niet jammer vind, want ik ben daar heel ongelukkig in plaats van gelukkig. Gelukkig word ik van mijn nu nog parttime bedrijfje waarbij ik werk voor meerdere leuke opdrachtgevers. Wellicht is DIT nu mijn kans om mijn bedrijfje te ontwikkelen naar fulltime, maar ik durf niet zo goed. Denk bijvoorbeeld aan een dure AOV enzovoort… Wellicht moet ik eens met jou of met Deisy praten haha!

 12. Zo geweldig! Zo goed dat je zoveel leert: over ondernemen, maar ook over jezelf. Doe zo voort jij, ik kom hier altijd graag lezen.

 13. Emilia

  Hi Iris, ik herken mij in veel van de uitdagingen die je vermeld. Ik kan ook blijven doorgaan zonder te eten, wanneer ik iets graag doe. Ik vraag mij af, hoe ben jij in het begin aan opdrachten geraakt? Zoals Greenwheels of Ikea? Ik ben namelijk een blogartikel aan het opstarten, maar parallel ben ik aan het nadenken hoe ik ervan zal kunnen leven. Ik hoor altijd dat je in het begin er niet van kunt leven? Alvast bedankt!

  • Iris

   Ik blog sinds 2010, maar ik verdien er pas echt mee sinds 2014! En sinds het afgelopen jaar kan ik er ook echt van leven. Ik denk dat het inderdaad vrij onmogelijk is om gelijk al in het begin veel betaalde opdrachten te krijgen. Tenzij je door geluk al gelijk een groot publiek hebt. Meestal word je pas serieus genomen door bedrijven als je flink wat unieke bezoekers per maand hebt. Dus mijn tip is vooral om gewoon leuke content te maken en je blog te laten groeien, dan word je ook vanzelf interessanter voor bedrijven 🙂 Hoop dat je hier iets aan hebt!

   • Emilia

    Bedankt voor je antwoord Iris! 😊 als je tijd hebt, nodig ik je graag uit om naar mijn blog te kijken (www.thegreenchoice.blog), je feedback is erg welkom!!! Ik begin net, dus veel content is er nog niet. Lieve groetjes

 14. Audrey

  Yay, zo tof! Ik vind het echt heel knap hoe je aan de weg timmert. Op naar nog heeeel succesvolle jaren als ondernemer.

 15. Gefeliciteerd met je jubileum! Ondanks al die leermomenten ben je echt een leuke en oprechte influencer die ik met veel plezier volg. Je bent een voorbeeld voor velen, inclusief ik hier. Misschien juist dankzij dat vallen en opstaan, want je laat zien dat je gewoon moet dóen. Als je trouw blijft aan je doelen en niet vergeet om voor jezelf te zorgen, heb je ongetwijfeld nog vele mooie jaren voor de boeg. Geniet ervan!

 16. Romy

  Wat een mooi terugblikartikel! En wat heb je onwijs veel bereikt in één jaar tijd, juist door voor jezelf te kiezen en te luisteren naar wat voor jou goed voelt. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, ook niet als zelfstandig ondernemer, en juist het feit dat jij daarvoor uitkomt op je blog, vind ik soms zo inspirerend. Ik hoop dat je nog héél lang doorgaat met bloggen en met deze leuke, groene, inspirerende en heerlijk geschreven artikelen te plaatsen 🙂

 17. Saskia

  Mooi artikel en gefeliciteerd met je eerste jaar als ondernemer! Zo mooi om te zien hoe je bent gegroeid, aangezien ik je al volg sinds dag 1. En dat je ook lekker bij jezelf bent gebleven, dat maakt dat ik hier na al die jaren nog steeds trouw lees<3 Chapeau voor jou

 18. Marike

  Mooie reflectie. Ik lees je blog erg graaf, juist omdat je ook eerlijk bent in dingen waar je tegen aanloopt. En je hebt me zeker al een paar keer ‘geinfluencet’ haha. Ga zo door!

 19. Linda

  Oh wauw, een jaar alweer! Wat heb je in zo’n relatief korte rijd toch een hoop inzichten opgedaan. Dat vind ik echt heerlijk on te lezen. Het stukje ‘hard werken’ is iets ook wat ik lastig vind, ik wil graag ook meer dan ik aankan en daar moet ik weer veel te lang door herstellen. The struggle is real, en op tijd op de Rekem trappen lastig. De boeken die je noemt prikkelen mij wel, ga ik eens wat meer over lezen 🙂

 20. Wat een fijn artikel om te lezen! En zo herkenbaar! Allereerst gefeliciteerd met je eerste jaar ondernemen, een mooie mijlpaal die niet iedereen haalt! Zelf ben ik net een paar maanden bezig als ondernemer in Duitsland, een prettige afwisseling na vier jaar in loondienst! Ondernemen maakt me onzeker maar geeft me tegelijkertijd de vrijheid en rust in m’n lijf en hoofd die ik zo enorm hard nodig heb. Het is nog even zoeken hoe ik precies m’n centen ga verdienen, maar ik heb vertrouwen dat het vanzelf goed komt! Nu nog hard aan trekken 🙂

  • Iris

   Oh wat goed! Ik herken die onzekerheid ook heel goed. Ik wissel nog steeds af tussen gedachten als “OH GOD dit wordt he-le-maal niets, waar ben ik aan begonnen?!” en “Dit is het beste óóit!” 😅 En dat vertrouwen is het allerbelangrijkste hoor, dan komt het hoe dan ook goed, dat weet ik zeker! Ook als het even wat minder gaat, komt er altijd wel weer iets op je pad, daar ben ik echt van overtuigd. Dank je wel! En heel veel succes!

 21. Avi

  Aah wat lief. Wat een knap geschreven post en wat mooi om te lezen. Ik lees je blog heel graag, vooral jouw weekoverzichten want die verminderen mijn stress gevoelens. 😉 Ik kan me nog wel eens gek laten maken door die perfecte plaatjes. Bij jou krijg ik een kijkje in een echt en normaal leven maar dan wel van een bijzonder lief persoon.

  • Iris

   Ah dank je wel! Dat vind ik echt zo leuk en lief, betekent heel veel voor me dat je dat zegt 😀

 22. Sanne

  Mooi om te lezen dat je langzaamaan je balans gevonden hebt! Je bent nog steeds mijn favoriete blogger, juist doordat je altijd zo trouw blijft aan jezelf 🙂 Ga zo door!

 23. Marlous

  Leuk om te lezen! Ben ook heel benieuwd naar je actieplannen, hoe je die opstelt. Klinkt als iets dat ik zelf ook wel kan gebruiken!

  • Iris

   Oeh, ja, daar zou ik wel een blogpost over kunnen schrijven! Thanks voor het idee 😀

 24. Anneke

  Als ik dat zo lees ben ik er zeker van dat je er allemaal in gaat slagen. 😉 Je hart zit erin en da’s al heel wat.
  Heel veel succes en dat alles mag worden zoals je het je hebt voorgesteld! :*

 25. Eva

  Hoi Iris,
  Ik laat eigenlijk nooit comments achter, maar bij zo’n mijlpaal wil ik als trouwe lezer toch even van me laten horen.
  Ik volg je blog al een tijd, je bent één van de drie blogs die ik bijna-dagelijks bekijk (ik mocht er ooit van mezelf 3 kiezen om dagelijks te bekijken, haha, anders blijf ik lezen en internetten!). Ik vind het fijn hoe je op zo’n eerlijke manier over alles schrijft. Ik ben zelf geen vegetariër en ook niet supergroen, maar probeer o.a. door jouw blog wel meer vega producten uit en als ik naar je leuke wandelingen met Ollie kijk dan heb ik zelf ook meer zin om er weer even op uit te gaan. Ook hoe je eerlijk bent over je leven, bijvoorbeeld de eeuwige struggle met afwas, daardoor voel ik me meer connected met jou/jouw blog. Ik vind het leuk om te zien hoe andere bloggers naar gesponsorde feestjes gaan en nieuwe coole outfits dragen, maar ik kan me toch iets beter vergelijken (of dat is niet het goede woord, maar meer; herkennen of thuis voelen) op een blog van iemand die een iets ‘normaler’ leven heeft. Ik wens je een heel fijn en vooral leerzaam tweede jaar als fulltime blogger toe!

  • Iris

   Sorry voor mijn late reactie, ik wou nog even zeggen dat ik jouw reactie zo lief en fijn vind! Dat betekent echt enorm veel voor me, dank je wel! 🙂

 26. joella

  Mooie reflectie! Als ik je best wel positieve verhaal (met leermomenten) lees, krijg ik zin in het leven na het afstuderen! Ik hoop dat je het komend jaar op jouw manier nog succesvoller kan worden met veel balans 🙂 . Ik vind het zelf ook wel een beetje gek dat ‘alternatieve’ succesverhalen toch vaak óók neerkomen op: werken tot je er bij neervalt. Dat moet toch niet de bedoeling zijn lijkt me? Fijn om ook even iemand te horen die het anders aanpakt 🙂

 27. Jantine

  Ik vind het heerlijk om te lezen dat het steeds beter gaat. We blijven allemaal leren hoop ik 😉 En dat confettibrein … is heel herkenbaar. Dat je definitie van succes verschuift gelukkig ook!

 28. Linda

  Ik vind dat je het super doet en neem mijn petje voor je af dat je zover gekomen bent. Je hebt er knetterhard voor gewerkt en ik geniet van je stukjes, ook al reageer ik niet altijd, ik lees alles en heb, op alle fronten, zoveel van je geleerd. Ik ben benieuw wat er allemaal nog gaat komen. Heel veel succes met het uitwerken van je plannen en doelen.😘

 29. Lenneke

  Ik ben zo trots op hoe je het allemaal doet! Ik herken veel dingen die je zegt, zoals zelf zen proberen te blijven, terwijl je toch hard werkt. Ik vind werken echt heel erg leuk, maar balans is niet mijn sterkste ding, haha. Je bent heel inspirerend voor me. Dank je wel daarvoor!

 30. Margo

  Heb heel veel bewondering voor hoe je jezelf hebt leren kennen, elke keer opnieuw. Het vergt wel een hoop oja’s en auwtjes denk ik, om zo op de rem te moeten trappen af en toe. Ik denk dat je een voorbeeld bent voor velen! Ben benieuwd hoe het het komende jaar je vergaat.

 31. Super dat je die stap hebt durven zetten én dat hij je goed bevalt! Rust nemen is inderdaad een belangrijke om het hoofd boven water te blijven houden 😉 Nog veel succes met alles wat je nog gaat doen!

 32. Marloes

  Een jaar alweer! Erg leuk, zo’n terugblik. Ik kijk erg uit naar alle posts van het komende jaar 🙂

 33. Malu

  Ik zal je zo veel willen zeggen. Over hoe herkenbaar het is om doelen op te stellen, het zo veel willen en het niet meer overzien, de prikkels, de dagen rust na een volle werkdag. Maar hoe dan ook; je doet het allemaal wél en hóe. Ik ben waanzinnig trots op jou!

  • Iris

   Het voelt altijd zo alsof ik de enige ben op de hele wereld die hier last van heeft terwijl de rest gewoon zijn ding doet. Natuurlijk weet ik wel dat dat absoluut niet zo is, maar toch. Daarom vind ik jouw reacties hierover altijd zo fijn, dat ik weet dat ik er niet alleen in sta <3 Dank je wel!

 34. Margriet

  Ik word altijd zó gelukkig van jouw blog, je eerlijkheid, je humor, je kwetsbaar op durven stellen en vooral het gaan en het blijven zoeken naar wat jóu gelukkig maakt. Zoals nu, het is middenin de nacht, ik kan niet slapen en lig een beetje donker te denken. Ik kijk even op je blog en it makes me smile 🙂 Dankjewel en veel liefs!!

  • Iris

   Oeps late reactie! Ik wilde je nog even laten weten dat jouw reactie mij heel blij maakt 😀

 35. Pingback: Weekoverzicht: publicatie, alweer kroketten & een nieuwe lens! | IKBENIRISNIET

 36. Mona

  Wat heerlijk om te lezen wat het afgelopen jaar voor je betekend heeft. Heerlijk ook om zo’n persoonlijke blogpost te lezen. Ga zo door!

 37. yvonne

  Goed gedaan Iris! Kan niets anders zeggen. Echt goed van je.

 38. Ise

  Leuk om te lezen! Al met al heb je toch super veel geleerd? Daar mag je best trots op zijn 😀

 39. Vivian

  Ik vind het heel tof hoe open en reflectief je dit beschreven hebt! Lekker blijven zoeken naar wat voor jou het beste werkt en wat je het liefste wilt, maar volgens mij gaat dat wel goed komen 🙂