Kookboek: Plenty

Als je mij op Instagram volgt, heb je vast al meegekregen dat ik helemaal gek ben van Yotam Ottolenghi’s kookboek Plenty. Ik kreeg dit kookboek cadeau van mijn moeder, zo lief! Ik heb het boek nu een kleine twee weken in mijn bezit, en elk recept dat ik uit dit boek maakte, werd een groot succes. Met als ultieme topper de groentepaella van bladzijde 80. Daar mag je mij ’s nachts voor wakker maken, hoor.
plenty kookboek review

Yotam Ottolenghi is geen vegetariër

Yotam Ottolenghi, de auteur van Plenty, geeft in het voorwoord al aan dat hij zelf geen vegetariër is. Toch vind je in dit kookboek alleen recepten zonder vlees of vis in de ingrediëntenlijsten, dus in die zin is het wel een vegetarisch kookboek. Maar de hardcore vegetariër kan het waarschijnlijk niet waarderen dat in de bij de recepten vaak de tip wordt gegeven dat het gerecht lekker is bij lamskotelletjes of een mager stuk gebraad. Zelf stoor ik mij daar niet aan, maar ik kan het mij voorstellen als je dit vervelend vindt. Ik denk dat je het meer moet zien als een groentenkookboek, net als Veg! van Hugh Fearnly-Whittingstall. Al heb ik het idee dat in Veg! meer vegan recepten in staan, in veel recepten van Plenty worden kaas, yoghurt en eieren gebruikt. Het enige nadeel is dat er steeds weer ‘scharreleieren’ worden genoemd wanneer er eieren in een gerecht moeten. Als je dan een bepaalde type eieren aanraadt, kies dan in ieder geval voor vrije uitloop of biologisch, als je het mij vraagt. Lees hier waarom! Maar verder kan ik echt niets negatiefs zeggen over dit kookboek. Wat een mooie foto’s en fijne recepten staan er toch in, wauw!

binnenkant kookboek plentyrecept uit plenty

Uitnodigende recepten

Inmiddels heb ik al vijf van de 120 recepten gemaakt uit dit boek. De quesedillas met bonenpasta (p. 134), shakshuka met paprika en ei (p. 87), goddelijke groentepaella (p. 80), gekarameliseerde witlof (p. 157) en de broodsalade met quinoa (p. 128). Nu ik aan deze gerechten terug denk, krijg ik direct honger. Want halleluja, wat lekker allemaal! Vooral de groentepaella ga ik nog vaak maken. Gelukkig is deze vegan verantwoord en kan ik hier ook van genieten tijdens de Vegan Challenge waar ik deze maand aan mee doe. Ik kan niet wachten om alle andere recepten ook uit te proberen, want de mooie foto’s bij de gerechten nodigen zeker uit om ermee aan de slag te gaan. Sommige ingrediëntenlijsten lijken in eerste instantie wat lang, maar vaak kwam ik er al snel achter dat ik de meeste kruiden al in huis had waardoor het qua boodschappen toch meeviel. Er staan ook maar weinig ingewikkelde ingrediënten tussen, het meeste is verkrijgbaar in grote supermarkten. Soms staat er wel een luxe kaassoort tussen waarvoor je naar een speciaalzaak moet, denk aan gerookte mozzarella of Taleggio. Of kruiden en groenten waarvoor je naar de markt, toko of Turkse supermarkt moet. Ik vind het juist ook wel leuk om op die manier nieuwe zaakjes en producten te leren kennen.

voorbeeld recepten in kookboek plenty bladeren in kookboek plenty

Indeling van het boek

“Ik heb dit boek op een vrij onsystematische manier in hoofdstukken ingedeeld. Dit is exemplarisch voor de manier waarop ik denk en werk als ik recepten schrijf. Elk gerecht is bij het begin van het denkproces gebaseerd op een enkel ingrediënt – niet zomaar een ingrediënt, maar een van mijn lievelingsingrediënten.” schrijft Yotam. Enkele hoofdstukken zijn: wortelgroenten, bijzondere uien, paddestoelen, courgettes en andere pompoenen, de fantastische aubergine en peulvruchten. Het boek bestaat uit 288 bladzijdes, dat is dus héél veel kookplezier.

Conclusie: ik vind het een fantastisch kookboek. Echt een aanrader! Zowel voor vleeseters als vegetariërs. Je vindt simpele recepten, maar ook recepten die net wat uitdagender zijn. De gerechten ogen soms wat luxe, misschien vindt niet iedereen dat geschikt voor het doordeweekse koken. Maar ik vind juist dat eten een feestje moet zijn, ook doordeweeks! Ik denk dat elke liefhebber van lekker eten erg blij wordt van dit kookboek.

Plenty is onder andere hier te bestellen voor 29,95 euro. Er is inmiddels ook een nieuw kookboek van dezelfde auteur verschenen, deze heet Plenty More en staat hoog op mijn verlanglijstje. Hopelijk vinden jullie te zijner tijd ook een review van dit kookboek op mijn blog.

plenty kookboek inhoudsopgaveplenty samenvatting

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

35 reacties op “Kookboek: Plenty

  1. Dina

    Dit is echt een mooi kookboek, heb het wel eens geleend bij de bieb. (haha, ja, ik ben nog steeds lid van de bibliotheek, ouderwets hè?)

    • Gaaf toch juist? Ik ook. Kun je tenminste eerst zien of het boek wat voor jou is, en véél meer lezen dan wanneer je alles moest kopen.

      Toffe review Iris. Ik was al helemaal aan het smachten naar je groentepaëlla foto’s/recept, maar helaas… Komt dat nog? 😉

      • iris

        Ja zeker! Ik heb hem nu al 3x gegeten zelfs haha, ik kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Dus dat recept moet binnenkort gedeeld worden. Tot die tijd kan je hem gelukkig ook hier al online vinden, is exact hetzelfde recept als uit het boek 🙂

  2. Saske

    Jeetje, dit lijkt me óók al zo’n mooi en lekker kookboek! We hebben het Forest Feast kookboek al dankzij jou (door Teske gekocht) en wie weet hebben we deze binnenkort ook wel in huis! ^^
    Fijne dag!

  3. Paul

    Ik heb dit boek al een jaar in de kast staan en doe er weinig mee. Ik kook vaker uit Veg en Veggiestan.

    • iris

      Oh grappig, dat heb ik dus met Veg. Ik weet ook niet waarom, maar ik kook er bijna nooit uit. Ik vind zelf Plenty leuker 😀 Veggiestan staat nog op mijn verlanglijstje!

  4. Michelle

    Ik heb het boek van het weekend cadeau gekregen voor mijn verjaardag en ik kan echt niet wachten om eruit te gaan koken! De knoflooktaart schijnt ook super lekker te zijn.

  5. Bente

    Ik heb zelf een boek van Ottolenghi in de kast staan (een andere dan Plenty overigens) en ik heb er nog nooit wat uit gemaakt. Misschien moet ik dat boek toch nog eens een kans geven.

  6. Ik heb ‘m ook en ben helemaal verliefd op alle recepten! De paella is ook mijn favoriet, evenals de courgettesalade met parmezaan en hazelnoten! En de knoflooksoep lijkt me een mooi experiment voor Valentijn ;).

    • iris

      Knoflooksoep! Die was ik nog niet tegengekomen. Wel knoflooktaart, dat lijkt me ook goddelijk. Gelukkig houdt mijn vriend net zo veel van knoflook als ik, dus als Velentijn-diner zou het geen enkel probleem zijn, haha superhandig! 😀

  7. Ester

    Fijne uitgebreide review! Ik heb zelf het boek Jerusalem van Ottolenghi, en dat is ook een fantastisch boek. Niet vegetarisch, maar veel recepten zijn dat wel. Heel veel verrassende combinaties, misschien wel mijn favoriete kookboek 🙂

    • iris

      Ah jammie, volgens mij heb ik daar wel eens door gebladerd in de boekhandel. Door dit boek kom ik ook steeds op combinaties uit waar ik zelf nooit op zou komen. Zo leuk is dat 😀

  8. Iris

    Kookboeken trekken me meestal niet zo, maar zoals jij schrijft over die paella…

  9. Monika

    Wauw, ziet er echt prachtig uit. Ga ik denk ik ook eens reserveren bij de bieb, ben de laatste tijd erg geïnterreseerd in vegetarische voeding dus dit lijkt me een leuk boek!

  10. Panda

    Mijn favo kookboek! Probeer ook eens de venkel met citroen, dille en geitenkaas.
    Die quessedilla’s vond ik ook heel lekker. De bonenpasta gebruik ik vaak bij quesedilla’s, ook al beleg ik ze met iets anders. En er staan ook hele lekker ‘groene’ pannenkoekjes in…echt alles recepten zijn lekker haha!

  11. Nancy

    Ik was afgelopen weekend in de boekenwinkel en zag deze liggen en toevallig liet ik aan mijn lief weten dat ik deze erg graag zou willen hebben! Hij leek mij zo bijzonder, alleen al van het doorbladeren werd ik vrolijk maar nu weet ik zeker dat ik hem op mijn verlanglijst moet zetten.

  12. Jamilla

    Ik ben heel benieuwd naar dit kookboek! Ik heb gisteren de gekarameliseerde witlof gemaakt en dat beviel in ieder geval goed!

  13. Mandy

    Oeh, heel benieuwd. Ook naar de groentenpaëlla nu, omdat je er zo lyrisch over bent haha. Heb je een foto van jouw versie?

  14. Pingback: Recept: De beste groentepaella óóit | IKBENIRISNIET

  15. Pingback: Groene tip #9: Vegetarisch eten | IKBENIRISNIET

  16. Pingback: 5 tips voor een duurzame kerst | IKBENIRISNIET

  17. Pingback: Recept: Knoflooksoep à la Ottolenghi & deelbrood van Emma | IKBENIRISNIET

  18. Pingback: Weekoverzicht: kerstmistoestanden | IKBENIRISNIET

  19. Pingback: Kookboek: Vegarabia | IKBENIRISNIET

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten