Kookboek: Plenty

Als je mij op Instagram volgt, heb je vast al meegekregen dat ik helemaal gek ben van Yotam Ottolenghi’s kookboek Plenty. Ik kreeg dit kookboek cadeau van mijn moeder, zo lief! Ik heb het boek nu een kleine twee weken in mijn bezit, en elk recept dat ik uit dit boek maakte, werd een groot succes. Met als ultieme topper de groentepaella van bladzijde 80. Daar mag je mij ’s nachts voor wakker maken, hoor.
plenty kookboek review

Yotam Ottolenghi is geen vegetariër

Yotam Ottolenghi, de auteur van Plenty, geeft in het voorwoord al aan dat hij zelf geen vegetariër is. Toch vind je in dit kookboek alleen recepten zonder vlees of vis in de ingrediëntenlijsten, dus in die zin is het wel een vegetarisch kookboek. Maar de hardcore vegetariër kan het waarschijnlijk niet waarderen dat in de bij de recepten vaak de tip wordt gegeven dat het gerecht lekker is bij lamskotelletjes of een mager stuk gebraad. Zelf stoor ik mij daar niet aan, maar ik kan het mij voorstellen als je dit vervelend vindt. Ik denk dat je het meer moet zien als een groentenkookboek, net als Veg! van Hugh Fearnly-Whittingstall. Al heb ik het idee dat in Veg! meer vegan recepten in staan, in veel recepten van Plenty worden kaas, yoghurt en eieren gebruikt. Het enige nadeel is dat er steeds weer ‘scharreleieren’ worden genoemd wanneer er eieren in een gerecht moeten. Als je dan een bepaalde type eieren aanraadt, kies dan in ieder geval voor vrije uitloop of biologisch, als je het mij vraagt. Lees hier waarom! Maar verder kan ik echt niets negatiefs zeggen over dit kookboek. Wat een mooie foto’s en fijne recepten staan er toch in, wauw!

binnenkant kookboek plentyrecept uit plenty

Uitnodigende recepten

Inmiddels heb ik al vijf van de 120 recepten gemaakt uit dit boek. De quesedillas met bonenpasta (p. 134), shakshuka met paprika en ei (p. 87), goddelijke groentepaella (p. 80), gekarameliseerde witlof (p. 157) en de broodsalade met quinoa (p. 128). Nu ik aan deze gerechten terug denk, krijg ik direct honger. Want halleluja, wat lekker allemaal! Vooral de groentepaella ga ik nog vaak maken. Gelukkig is deze vegan verantwoord en kan ik hier ook van genieten tijdens de Vegan Challenge waar ik deze maand aan mee doe. Ik kan niet wachten om alle andere recepten ook uit te proberen, want de mooie foto’s bij de gerechten nodigen zeker uit om ermee aan de slag te gaan. Sommige ingrediëntenlijsten lijken in eerste instantie wat lang, maar vaak kwam ik er al snel achter dat ik de meeste kruiden al in huis had waardoor het qua boodschappen toch meeviel. Er staan ook maar weinig ingewikkelde ingrediënten tussen, het meeste is verkrijgbaar in grote supermarkten. Soms staat er wel een luxe kaassoort tussen waarvoor je naar een speciaalzaak moet, denk aan gerookte mozzarella of Taleggio. Of kruiden en groenten waarvoor je naar de markt, toko of Turkse supermarkt moet. Ik vind het juist ook wel leuk om op die manier nieuwe zaakjes en producten te leren kennen.

voorbeeld recepten in kookboek plenty bladeren in kookboek plenty

Indeling van het boek

“Ik heb dit boek op een vrij onsystematische manier in hoofdstukken ingedeeld. Dit is exemplarisch voor de manier waarop ik denk en werk als ik recepten schrijf. Elk gerecht is bij het begin van het denkproces gebaseerd op een enkel ingrediënt – niet zomaar een ingrediënt, maar een van mijn lievelingsingrediënten.” schrijft Yotam. Enkele hoofdstukken zijn: wortelgroenten, bijzondere uien, paddestoelen, courgettes en andere pompoenen, de fantastische aubergine en peulvruchten. Het boek bestaat uit 288 bladzijdes, dat is dus héél veel kookplezier.

Conclusie: ik vind het een fantastisch kookboek. Echt een aanrader! Zowel voor vleeseters als vegetariërs. Je vindt simpele recepten, maar ook recepten die net wat uitdagender zijn. De gerechten ogen soms wat luxe, misschien vindt niet iedereen dat geschikt voor het doordeweekse koken. Maar ik vind juist dat eten een feestje moet zijn, ook doordeweeks! Ik denk dat elke liefhebber van lekker eten erg blij wordt van dit kookboek.

Plenty is onder andere hier te bestellen voor 29,95 euro. Er is inmiddels ook een nieuw kookboek van dezelfde auteur verschenen, deze heet Plenty More en staat hoog op mijn verlanglijstje. Hopelijk vinden jullie te zijner tijd ook een review van dit kookboek op mijn blog.

plenty kookboek inhoudsopgaveplenty samenvatting

Back to Top