Recept: superduper healthy bloemkoolsalade

Het is een druilerige zondag terwijl ik dit schrijf. Dat vind ik fijn! Extra fijn: vandaag is het pizzadag in huize Iris & Steve. Ter compensatie van de vette, kazige XL pizza van vanavond maakte ik een superduper healthy salade van een halve bloemkool die ik nog had. Oh She Glows noemt dit een detoxsalade (ik heb bij haar afgekeken toen ik zocht naar een bloemkoolsalade), maar volgens mij heb je niet zoveel aan een detoxsalade als je daarna een pizza eet. Maar dat maakt niet uit. Laatst kocht ik ook een corrigerend hemdje, vijf minuten later at ik een Subwaybroodje van dertig centimeter. Iris-logica noem ik dat. 

rauwe bloemkool salade

Rauwe bloemkool leek mij niet bepaald lekker, maar fijngehakt samen met de andere ingrediënten heeft het wel wat weg van een couscoussalade. Ik vond het erg lekker en voor herhaling vatbaar. Steve vond het supervies, maar die stelde zich gewoon een beetje aan hoor. Een vriend van Steve die op bezoek was vond het goed te doen. Dus gewoon proberen als je twijfelt!

Ingrediënten voor een flinke salade:

  • 1/2 bloemkool
  • 4 wortels
  • 1 handje verse peterselie
  • een paar eetlepels rozijnen
  • een paar eetlepels (gepelde) zonnebloempitten
  • 125 gram rode bessen
  • 1 klein (!) teentje knoflook
  • 1/2 – 1 citroen
  • 1 scheut olijfolie extra vierge
  • peper & zout

Ik denk dat deze hoeveelheden als bijgerecht/lunch ongeveer genoeg zijn voor 3-4 personen. Maar als je te veel hebt gemaakt, bewaar je het gewoon in een bakje in de koelkast. De volgende dag is het alleen nog maar lekkerder omdat alle smaken dan goed zijn ingetrokken.

Bereiding:

  1. Gooi de bloemkoolroosjes (zonder de bladeren en dat harde witte stam-ding, volgen jullie het nog?) in een foodprocessor en hak fijn.
  2. Doe de bloemkool in een grote schaal. Hak vervolgens de wortels en de peterselie fijn. Als je geen foodprocessor hebt, doe je dit gewoon met een groot, scherp mes.
  3. Roer dit door de bloemkool met een handje rozijnen, wat zonnebloempitten en een fijn gesneden knoflookteentje.
  4. Voeg het sap van een halve citroen aan de salade toe. (Ik ging voor het sap van 1 citroen, want i looove citroensap, ik doe het overal doorheen!) Strooi er flink wat versgemalen zeezout en zwarte peper overheen naar smaak. O ja, en een scheutje olijfolie!
  5. Roer goed door en laat de salade een half uurtje tot een uur staan zodat alle smaken goed in kunnen trekken.

bloemkool salade

Eet smakelijk!

Bron: geïnspireerd op de Detox Salad van Oh She Glows.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

30 reacties op “Recept: superduper healthy bloemkoolsalade

  1. iooon

    Ik hou van rauwe bloemkool! Ik moet me altijd inhouden om niet al de halve kool op te eten bij het snijden. Maar goed, deze salade past wel bij mij dus.

    • iris

      Mwah, al dat lekkere eten moet toch ergens naar toe hè, haha!

      • Tsja, misschien heel hyperactief rondjes gaan rennen? Niet eten is natuurlijk geen optie :p
        Ik haat corrigerende topjes, krijg dan geen adem meer. Vervolgens blubbert mijn vet dan uit allerlei hoeken en gaten waar ik t niet wil hebben, quasimodo style.

  2. Simone

    Het ziet er heerlijk uit. wij aten vroeger altijd rauwe bloemkool als snack bij de BBQ etc. Dus ik vind het rauw wel lekker. Deze pin ik!

  3. Xaviera

    Het ziet er heerlijk en gezond uit, behalve de bloemkool haha. Dat is zo’n beetje de enige groente die ik echt niet lekker vind. Maar dat moet te vervangen zijn voor iets anders! En wie weet vind ik rauwe bloemkool wel lekker, het is zeker het proberen waard! 😀

  4. Kelly

    Ik vind rauwe bloemkool superlekker, daar kan ik gewoon niet af blijven!

    Moest erg lachen met de aankoop van je corrigerend hemdje en daarna dat grote broodje. Dat is nu typisch iets dat mij ook zou overkomen, haha!

    • iris

      Oh wauw, dan is dit recept echt iets voor jou! 😀 En ik ben blij dat ik niet de enige ben die zulke gekke tegenstrijdige dingen doet 😉

  5. Ester

    Wat origineel 🙂 Ik zou het niet zo snel eten als hoofdgerecht, maar als bijgerecht ga ik ’t snel uitproberen!

  6. Joy

    Het idee van een rauwe bloemkool salade spreekt mij ook niet direct aan maar de foto’s zijn er wel heel erg lekker uit!

    -X-

    • iris

      En met een beetje fantasie zijn de gehakte bloemkoolroosjes nèt sneeuwvlokjes, voor een extra kerstmis vibe 😀

  7. Iris

    Dat gevoel van herkenning bij het woord Iris-logica! Mijn vrienden zeggen altijd: “Iris-logica is geen logica.”. Ze hebben gelijk.

    • iris

      Haha, hoe grappig is dat! Zo leuk dat we allebei dezelfde naam hebben (en blijkbaar ook niet heel logisch zijn).

      • Iris

        Inderdaad! Ik vertelde een keer dat ik jouw blog vlog, dus ik zei: “Ik volg IkbenIrisniet.” Iedereen in de war 🙂 .

  8. Inge

    Oh lijkt me lekker! Alleen van de besjes ben ik niet zo zeker (vind ze altijd wat zurig)

    • iris

      Ah ja dat snap ik, ik vind die besjes juist zo lekker omdat ze zo zuur zijn. Ik ben ook groot fan van zuurkool, citroensap en zure mandarijntjes. (Zullen mijn tanden ook vast heel leuk vinden, hihi.) Maar hij kan ook prima zonder de besjes hoor 😀

  9. Deisy

    Hahaha wat leuk weer geschreven zeg. Mijn vriend moppert ook vaak als ik nieuwe dingen voorschotel: vooral als het “gezond” is want daar moet hij niet van hebben. Ik zeg dan ook die mannen zijn niet te vertrouwen hihi 😉 Salade ziet er in ieder geval heerlijk. Bij mij vanavond ook weer Iris logica: gesport en daarna een lekker speculaasje hehe. Hoort erbij zeg ik maar hea 😉 X

  10. Pingback: 10 vegan recepten die ik wil proberen