Recept: superduper healthy bloemkoolsalade

Het is een druilerige zondag terwijl ik dit schrijf. Dat vind ik fijn! Extra fijn: vandaag is het pizzadag in huize Iris & Steve. Ter compensatie van de vette, kazige XL pizza van vanavond maakte ik een superduper healthy salade van een halve bloemkool die ik nog had. Oh She Glows noemt dit een detoxsalade (ik heb bij haar afgekeken toen ik zocht naar een bloemkoolsalade), maar volgens mij heb je niet zoveel aan een detoxsalade als je daarna een pizza eet. Maar dat maakt niet uit. Laatst kocht ik ook een corrigerend hemdje, vijf minuten later at ik een Subwaybroodje van dertig centimeter. Iris-logica noem ik dat. 

rauwe bloemkool salade

Rauwe bloemkool leek mij niet bepaald lekker, maar fijngehakt samen met de andere ingrediënten heeft het wel wat weg van een couscoussalade. Ik vond het erg lekker en voor herhaling vatbaar. Steve vond het supervies, maar die stelde zich gewoon een beetje aan hoor. Een vriend van Steve die op bezoek was vond het goed te doen. Dus gewoon proberen als je twijfelt!

Ingrediënten voor een flinke salade:

 • 1/2 bloemkool
 • 4 wortels
 • 1 handje verse peterselie
 • een paar eetlepels rozijnen
 • een paar eetlepels (gepelde) zonnebloempitten
 • 125 gram rode bessen
 • 1 klein (!) teentje knoflook
 • 1/2 – 1 citroen
 • 1 scheut olijfolie extra vierge
 • peper & zout

Ik denk dat deze hoeveelheden als bijgerecht/lunch ongeveer genoeg zijn voor 3-4 personen. Maar als je te veel hebt gemaakt, bewaar je het gewoon in een bakje in de koelkast. De volgende dag is het alleen nog maar lekkerder omdat alle smaken dan goed zijn ingetrokken.

Bereiding:

 1. Gooi de bloemkoolroosjes (zonder de bladeren en dat harde witte stam-ding, volgen jullie het nog?) in een foodprocessor en hak fijn.
 2. Doe de bloemkool in een grote schaal. Hak vervolgens de wortels en de peterselie fijn. Als je geen foodprocessor hebt, doe je dit gewoon met een groot, scherp mes.
 3. Roer dit door de bloemkool met een handje rozijnen, wat zonnebloempitten en een fijn gesneden knoflookteentje.
 4. Voeg het sap van een halve citroen aan de salade toe. (Ik ging voor het sap van 1 citroen, want i looove citroensap, ik doe het overal doorheen!) Strooi er flink wat versgemalen zeezout en zwarte peper overheen naar smaak. O ja, en een scheutje olijfolie!
 5. Roer goed door en laat de salade een half uurtje tot een uur staan zodat alle smaken goed in kunnen trekken.

bloemkool salade

Eet smakelijk!

Bron: geïnspireerd op de Detox Salad van Oh She Glows.

Back to Top