Recept: Geroosterde spruitjes

Ik vond paarse spruitjes bij de Albert Heijn, whoe! Ik houd helemaal niet van spruitjes. Ik had ze ook nooit meer gegeten sinds ik niet meer thuis woon. Maar hetzelfde dacht ik van bloemkool en dat bleek uiteindelijk prima te eten. Als het maar goed bereid is! Geroosterde spruitjes met balsamico, olijfolie en knoflook zijn blijkbaar ook hartstikke lekker. En gezond, want deze seizoensgroente zit bomvol vitamines en ze hebben een detox-effect, als ik internet mag geloven.

paarse spruitjes

Ingrediënten voor 2 personen (als bijgerecht):

 • 250 gram spruitjes (..of meer als je honger hebt)
 • ong. 1 el olijfolie
 • ong. 1 el Balsamico
 • 1 knoflookteentje, grof gesneden
 • Peper
 • Zeezout

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Snij een stukje van de stronkjes van de spruitjes af en verwijder de buitenste stugge blaadjes. (Oeps, dat was ik zelf vergeten te doen. Toen moest ik na de tijd alles eraf pielen, niet zo handig!) Snij vervolgens de spruitjes door de helft.
 3. Doe de spruitjes in een kom met een scheut olijfolie, en klein scheutje balsamico, knoflook en peper & zout. Hussel goed door elkaar en laat even staan tot de oven heet genoeg is.
 4. Bak de spruitjes op een bakplaat (met bakpapier) met de snijkant naar beneden voor ongeveer 15 – 20 minuten.

geroosterde spruitjes

Eet smakelijk! Laat je me weten wat je ervan vond? Je kan je creatie met mij delen via Twitter of Instagram. Vind ik leuk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

42 reacties op “Recept: Geroosterde spruitjes

 1. Dina

  Bij de tuin waar ik soms mijn groente haal, hebben ze ook paarse spruitjes. Ze zien er zo gezellig uit! 😀

 2. Toevallig gisteren spruitjes uit de oven gegeten! (wel alleen maar met peper, zout en olie) Maar wauw, super lekker en knapperig! Ook gauw eens met balsamico proberen.

 3. Sylvia

  Gave kleur hebben ze op die eerste foto! Helaas krijg ik spruiten echt niet weg, op welke manier ze ook klaargemaakt zijn 😉

 4. Ellen

  Ik hield ook nooit van spruitjes, tot ik ze in de oven deed! Wauw, de wondere wereld van de spruitjes ging voor mij open! Zoveel lekkere combinaties die elke spruithater kunnen overtuigen! 🙂

 5. O. Mijn. God. Ik komt er gewoon NU pas achter dat je die visjes in je zijlijn ook echt kan voeren. WHUT. Goedemorgen. Sorry, dat heeft niets met spruitjes te maken (tenzij je die aan de visjes voert) maar dit is zo een gewaarwording dat ik het even kwijt wil. En die arme beestjes hebben al die tijd zonder eten gezeten! :O

 6. Anne

  Mooi ziet het er uit! Smaakt het erg bitter? Mijn moeder had vroeger ooit een experiment met gewokte spruitjes en eekhoorntjesbrood of zo, en dat was ZO vies dat ik er nog nachtmerries van heb haha! Toch wil ik dit best uitproberen. Trouwens, over detoxen gesproken, misschien vind je dit artikel wel interessant om ook te lezen 🙂 http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/dec/05/detox-myth-health-diet-science-ignorance?CMP=share_btn_tw

  • iris

   Oh daar heb ik laatst een soortgelijk artikel over gelezen in het Nederlands, met ongeveer dezelfde inhoud. Heel interessant! Al is het ook wel logisch haha.

 7. Ik maak mijn spruitjes ook soms zo! Heel lekker, ik vind ze wel altijd bitterder zo dan wanneer ik ze gewoon klassiek stoof. (Ofja klassiek, ik weet ondertussen al dat wat hier in België klassiek is, dt niet altijd is in Nederland, haha)
  Wij zijn echt grote fans van spruitjes en eten het bijna wekelijks!!

 8. Xaviera

  Ohhh dit lijkt me heerlijk! Ik vind spruitjes erg lekker maar eet het eigenlijk bijna nooit. Wat een mooie kleur hebben ze op de eerste foto 😀

 9. Linda

  Apart! Dat zou ik wel eens willen proberen, ik ben dol op spruitjes 🙂
  Paarse spruitjes worden tegenwoordig gekweekt bij ons op het eiland (Hoeksche Waard, eerste eiland onder Rotterdam) in grote hoeveelheden. De smaak schijnt wat minder bitter te zijn dan die van groene spruitjes, zo is het ook vaak lekkerder om te eten voor mensen die niet zo van groene spruitjes houden 🙂

 10. Rosa

  Omg spruitjes. I love spruitjes.

  Ik snap niet dat mensen altijd maar in de weer zijn met die gore aubergines als ze ook gewoon spruitjes kunnen eten.

  Want spruitjes!!!

  Ik heb trouwens nog een spruitjesrecept geleerd van een van mijn vriendinnen, ik bedoel, vriendinnetjes, met noten en ahorn siroop. Ik zal hem eens voor je opzoeken want dat vind ik ook wel wat voor jou.

 11. Maurits

  Lijkt me lekker. Zal alleen moeten praten als brugman om dat ooit hier op tafel te krijgen

 12. Saar

  Toevallig eet ik vanavond spruitjes. Alleen zijn ze al voorgekookt en had ik ze ingevroren. Nu gaan roosteren lijkt me niet zo’n goed idee 🙂

  • iris

   Ah nee inderdaad, dan wordt het minder lekker denk ik. Volgende keer beter 😀

 13. Mijn liefde voor spruitjes is gewoon ongezond – slechte grap gehehe – en deze zien er echt heerlijk uit! Ik heb ze nog nooit met balsamico bereid. Zal het onthouden voor de volgende keer :3

  X Jessy

  • iris

   Ze schijnen wat milder/ minder bitter van smaak te zijn! Ik had al geen 10 jaar spruitjes meer gehad denk ik, dus ik vind het lastig om te zeggen of ze nou echt anders smaken.

 14. Karlijn

  Mmm, weer eens iets anders dan spruitjes-stamppot-met-aardappelen, dit ga ik snel eens uitproberen 🙂

 15. Patricia

  Oh Iris als ik er aan denk krijg ik braakneigingen, ook ik heb als sinds mij jeugd geen spruitjes meer gegeten. Maar als experiment ga ik het binnenkort weer proberen volgens jouw recept.

 16. Sytske

  Dit ga ik en keer proberen! laatst zag ik ook paarse spruitjes bij de Lidl liggen.. ik ga ze weer eens opzoeken 🙂

 17. Nathalie

  Mmmm, ziet er heerlijk uit. Ik had nog nooit van paarse spruitjes gehoord. Met wat combineer jij spruitjes voor een volwaardige maaltijd?

  • iris

   Leuk hè? Ik ook niet! Tot ik ze bij de supermarkt zag 😀 En qua combinaties, hm.. De laatste keer at ik ze meer als voorgerecht en daarna at ik bonenburgers op broodjes. Het recept voor die bonenburgers komt a.s. maandag online. Maar ik vind het ook lekker met gebakken aardappeltjes en een vleesvervanger als ik niet zo moeilijk wil doen.

 18. Simone

  Mmm, klinkt erg goed. I <3 balsamico! Ga ik zeker eens proberen.

 19. Sanne

  Haha, ik heb precies hetzelfde! Ik dacht ook dat ik bloemkool vies vond, maar dat bleek toch niet zo te zijn. De volgende stap was spruitjes en nu eet ik al weken niet anders, haha.
  Ik heb groene spruitjes gehaald en vanavond maak ik ze op deze manier klaar!
  Liefs

 20. Ik ben gek van boerenkool geroosterd met gekruide olijfolie, als snack. Misschien kan ik dat wel eens met de blaadjes van spruitjes proberen!

 21. Manon

  Erg lekker! Ik had er ook nog een beetje honing bij gedaan.

 22. Karin van de Merwe

  Heerlijk Iris!
  Ook lekker met een beetje Parmezaanse kaas erover. 🙂