Een dinner party organiseren

..Dat deed ik afgelopen weekend! Mijn moeder, de moeder van Steve en haar man kwamen langs om te eten in Restaurant Steve & Iris. Mijn zusje zou eigenlijk ook mee eten, maar die kon helaas niet meer komen. We waren nog wel zo lief om mijn moeder een brownie mee te geven voor haar. Waarop ze zei dat ik een taartjeswinkel moest beginnen. Misschien begin ik later wel een mini-restaurant (met vier tafeltjes ofzo) en een all you can eat brownie buffet. Mm.. Maar eerst even terugblikken op ons etentje, dan kan je zien hoe we het hebben voorbereid en welke recepten we gebruikten.

een etentje organiseren

Teamwork

Ik was vorige week al erg druk met honderd dingen. Wat niets voor mij is, want ik ben helemaal niet zo stressbestendig. Ik ben zo’n type dat al heftig in de stress schiet als ze zonder boodschappenlijstje boodschappen doet. Gelukkig is mijn soulmate altijd de rust zelve, dus dan vullen we elkaar mooi aan. Zo ook met de voorbereidingen van ons etentje. Terwijl ik voor de vierde keer moest huilen omdat ik mijn scriptie niet voor elkaar kreeg, zei Steve dat alles hééélemaal goed zou komen en bedachten we een menu. Als nagerecht moesten dat sowieso de goddelijke salted caramel brownies worden, er is immers niets lekkerder dan dat. En bij het hoofdgerecht moest en zou dè bulgursalade geserveerd worden. Want als ik die maak wanneer mensen mee eten vinden ze het altijd onwijs lekker en scheppen ze zeker nog één of twee keer vaker op. Zelfs wanneer het de carnivoor-bacon-bier-oerman-vrienden van Steve zijn. Na een brainstormsessie (zonder tranen dit keer, ik leer het wel) kwam ik met gele-paprikasoep als voorgerecht en gevulde zoete aardappel als hoofdgerecht. Het voordeel van dit menu is dat je al veel dingen kan voorbereiden en tijdens het etentje gewoon gezellig aan tafel kan blijven zitten terwijl je zo nu en dan de keuken in hobbelt. De dag van te voren maakte Steve de bulgursalade en de brownies. Wat ik echt heel erg leuk vond, want voordat wij gingen samenwonen kon hij alleen gebakken aardappeltjes (uit een zakje) en schnitzel (uit een bakje) maken. Tegenwoordig maakt hij de beste taartjes en risotto’s. Man naar mijn hart, hoor. O ja, etentje. Vlak voor ons etentje begon maakte ik de soep, zodat ik die daarna alleen nog maar even hoefde op te warmen. En ik maakte de vulling voor de zoete aardappel. Dus tijdens het etentje kwam het er in principe op neer dat alleen de zoete aardappels een uurtje in de oven moesten.

Recepten

Voorgerecht: Gele-paprikasoep

Ingrediënten voor 5 kommen soep:

 • 1 ui
 • 2 knoflookteentjes
 • 3 gele paprika’s
 • 1 liter groentebouillon
 • 1 el kerrie
 • 1 tl komijn

Bereiding:

 1. Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm in een soeppan wat olie of boter en fruit de ui en knoflook voor ongeveer 8 minuten op laag vuur.
 2. Snij ondertussen de paprika’s in blokjes en voeg die ook toe.
 3. Doe er de kruiden (kerrie en komijn) bij en bak nog heel even mee. (Ruikt lekker!)
 4. Voeg de bouillon toe, laat 10 minuten zachtjes koken, pureer met een staafmixer, klaar!
 5. Ik serveerde de soep met een beetje crème fraîche, verse peterselie en stokbrood.

gele paprikasoep

Hoofdgerecht: Gevulde zoete aardappel

Ingrediënten voor 5 gevulde aardappels:

 • 1 kleine rode ui
 • 1 blik kidneybonen
 • 1 tomaat
 • 1 rode paprika
 • 1/2 el gerookt paprikapoeder
 • 1/2 tl cayennepeper
 • een kneep limoensap
 • peper & zout
 • 5 zoete aardappels
 • olijfolie

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Maak de vulling door de ui (fijn gesneden), kidneybonen (uitgelekt), tomaat (in blokjes), paprika (in blokjes), paprikapoeder, cayennepeper en limoensap te mengen in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
 3. Was de aardappels goed schoon, besprenkel met olijfolie en strooi er flink wat peper en zout over. Leg de aardappels in een ovenschaal of op een bakplaat en zet ze in de oven voor ongeveer een uur. Als je er makkelijk in kan prikken met een vork zijn ze gaar.
 4. Op het laatst de aardappels uit de oven halen, open snijden, de vulling erin scheppen en nog ongeveer 10 minuutjes laten bakken in de oven.
 5. Het lekkerst vind ik het om de gevulde aardappels te serveren met een avocadosausje (zoals in dit recept, zie punt 2), maar omdat we het etentje een beetje betaalbaar wilden houden gingen we voor good ol’ creme fraîche.

gevulde zoete aardappel

Bijgerecht: Bulgursalade

Ik moet dit recept echt nog goed op mijn eigen blog zetten, want het is al ruim een jaar mijn favoriete recept. We eten het standaard elke week en ik ben er nog lang niet op uitgekeken. Je kan het recept in ieder geval vinden op de HEMA blog.

dinner party

Nagerecht: Salted caramel brownies

Dit is niet mijn eigen recept, dus niet te vinden op mijn blog. Maar wel hierrr. Als je fan bent van Tony Chocolonely’s karamel zeezout chocolade, dan vind je deze brownies zekerweten to die for. Bij de brownies serveerde ik vanille-ijs. Supergoede combinatie!

brownies

Een succes

Zoals je ziet zijn de recepten echt niet ingewikkeld om te maken, maar was het resultaat supergoed! Alles paste goed bij elkaar en het was qua hoeveelheid ruim voldoende. Iedereen zei dat ze lekker hadden gegeten, ik vond het een succes. Dus de belangrijkste tips als je een etentje geeft: kies gerechten die je van te voren kan maken (bijvoorbeeld soep vooraf en taart na) en als je niet zo stressbestendig bent, net als ik: houd het dan gewoon simpel. Je kan namelijk beter simpele gerechten serveren en zelf blij en gezellig zijn, dan dat er culinaire hoogstandjes op tafel staan terwijl je zelf helemaal gestrest bent. Het moet wel leuk blijven hè. Oja, en mijn ultieme levenstip is om vaak brownies te maken en te eten. Want dat is altijd goed.

Ik ga weer even verder bikkelen vandaag, want ik heb nog een aantal naderende deadlines waar ik helemaal zenuwachtig van word. Mocht het hier de komende tijd op mijn blog dus weer wat stil zijn, dan weet je waar het aan ligt. Ik ben jullie niet aan het verwaarlozen hoor! Geen paniek. Fijne dag vandaag!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

33 reacties op “Een dinner party organiseren

 1. Iris

  Wauw, ziet er allemaal weer heerlijk uit! En veel succes met je deadlines, je kan het! 😀

 2. Oooh die brownies! En die soep en gevulde zoete aardappel ga ik ook gauw een keer proberen te maken, ziet er super lekker uit allemaal. Succes met het halen van je deadlines!

 3. Ah die brownies zien er inderdaad overheerlijk uit, die moet ik ook eens proberen! Succes hoor met al je deadlines en scriptie.. enne… het komt echt goed!

 4. kelly

  Ziet er erg lekker uit! En handige tips jah..hihihi..mijn soulmate de rust zelve!! 🙂 Ik had precies hetzelfde afgelopen weekend. Een dinner party voor mijn ouders. Aangezien niemand bij ons vegetarisch is, zag ons voor/hoofd/na er heel anders uit 🙂 Maar maakte voor het eerst als toetje panna cotta met witte chocolade en vanille met een speculaas/kersentopping! Ook zeker een aanrader, en een dag van te voren klaar te maken!

 5. Ilse

  Die gevulde zoete aardappels zien er heel goed uit, die ga ik snel eens proberen! Sterker nog.. die ga ik vanavond proberen. Succes met je scriptie!

 6. Wajooooooo, dit ziet er uit als een verrekte goed menu. Ik zou je scriptie laten voor wat het is en gewoon een restaurant gaan beginnen hoor.

 7. Ziet er allemaal heerlijk uit en wel fijn dat je vriend ook mee helpt. Ik kom graag een keer langs in je restaurant later haha.

 8. Fleur

  Wat ziet het er heerlijk uit! Had je mij ook niet uit kunnen nodigen haha? 🙂 De paprikasoep ga ik zeker ook een keer proberen!

 9. Liza

  Ziet er allemaal heerlijk uit! Die gele paprika soep ga ik snel proberen 🙂 en succes met je scriptie, you can do it!

 10. Bente

  Oeh dat paprika soepje ziet er super uit!

  En ik kom later dan wel 1 van je vier tafeltjes bezetten voor een marathon met browniesssss!

 11. Nadia

  Ik vind het er allemaal heerlijk uit zien, en restaurant-waardig!

 12. Wat een heerlijk menu, het ziet er geweldig uit allemaal! Wat fijn dat Steve zo rustig is en inmiddels zo goed kan koken. 🙂 Heel veel succes met je deadlines!

 13. Sara

  …mag ik ook een keer bij restaurant Iris eten? Manmanman wat ziet dit er allemaal zalig uit!

  Succes met het studeren nog 🙂

 14. Hedwig

  Wauw, het ziet er allemaal zo mooi en lekker uit! Wat fijn ook dat Steve wilde helpen, dan kun je net iets relaxter aan je scriptie werken haha. Die gele paprika soep wil ik snel eens gaan maken, normaal gebruik ik meestal rode paprika dus ik ben benieuwd 🙂

 15. Nathalie

  Wat ben je toch een goede gastvrouw! Die bulgursalade ga ik snel eens uitproberen, lijkt me heerlijk. En die Brownies ook, ben zo benieuwd! Je hebt toch geluk met zo een taartjes-man als Steve 😀 Veel succes met alle deadlines, you can do it!

 16. Deisy

  Alsof je mijn gedachten kan lezen Iris: donderdag is mijn vriend jarig en dan komen ouders enz en ik loop al de hele week te stressen wat ik moet eten. You really saved my day lady 😉 Alles ziet er echt heerlijk uit dus ik denk dat ik gewoon een copycat ga worden haha 😉 Nee maar serieus: ziet er echt heel goed uit en goede tips zeg om dingen van tevoren voor te bereiden. En wel vertellen waar we je kunnen vinden met dat restaurantje hea want dan kom ik zeker een keer langs haha 😉 *droomt weg bij het idee* X

 17. Ariane

  Wat schrijf je toch ontzettend leuk!
  Die paprika soep wil ik zeker een keer maken, lijkt me onwijs lekker!
  De bulgursalade ken ik nog niet, dus daar ook maar eens naar kijken.
  Sinds ik samenwoon merk ik dat ik het steeds leuker vind om te koken (en makkelijker dan voor één persoon).
  Succes met je deadlines!

 18. Ester

  Mmm, ik kom in jouw restaurant met 4 tafeltjes eten hoor! Jamie’s 30 minute meals zijn ook heel leuk voor dinnerparties. Daarbij passen alle gangen ook goed bij elkaar, het is niet te moeilijk, en er staan redelijk wat vegetarische en veganistische recepten in.

 19. Held! Goede voorbereiding is het halve werk zie je maar weer 🙂 En de volgende keer wil ik ook wel aanschuiven ja, ha!

 20. Femke

  Oh Iris, je bent echt een soort voorbeeld voor me hoor! Als ik op mezelf ga wonen, wil ik ook dinnerparties houden en vegetarisch eten met van die stomme-maar-oh-zo-leuke-carnivoor-bier-jongens waar ik altijd op val en mijn eigen moestuin hebben. (Oh, de paprika-soep ziet er mega lekker uit, trouwens!)

 21. Oeh dat ziet er uit als een goede diner. Ik hou ook van georganiseerd mijn etentje op tafel krijgen, maar vaak eindigt het in stress en soms zelfs kleine mislukkingen. Daar moet ik ook nog mezelf in verbeteren!

 22. Vivian

  Die soep ziet er vooral heel erg lekker uit! Ik vind dinner parties ook altijd supergezellig, meestal kook ik samen met mijn vader en dan is het altijd zo lekker knus en fijn, zo’n etentje (meestal zijn het ook maar twee mensen die komen of zo). Dit weekend doen we het weer met een paasbrunch voor mijn oma, zus en zwager!

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten