Een dinner party organiseren

..Dat deed ik afgelopen weekend! Mijn moeder, de moeder van Steve en haar man kwamen langs om te eten in Restaurant Steve & Iris. Mijn zusje zou eigenlijk ook mee eten, maar die kon helaas niet meer komen. We waren nog wel zo lief om mijn moeder een brownie mee te geven voor haar. Waarop ze zei dat ik een taartjeswinkel moest beginnen. Misschien begin ik later wel een mini-restaurant (met vier tafeltjes ofzo) en een all you can eat brownie buffet. Mm.. Maar eerst even terugblikken op ons etentje, dan kan je zien hoe we het hebben voorbereid en welke recepten we gebruikten.

een etentje organiseren

Teamwork

Ik was vorige week al erg druk met honderd dingen. Wat niets voor mij is, want ik ben helemaal niet zo stressbestendig. Ik ben zo’n type dat al heftig in de stress schiet als ze zonder boodschappenlijstje boodschappen doet. Gelukkig is mijn soulmate altijd de rust zelve, dus dan vullen we elkaar mooi aan. Zo ook met de voorbereidingen van ons etentje. Terwijl ik voor de vierde keer moest huilen omdat ik mijn scriptie niet voor elkaar kreeg, zei Steve dat alles hééélemaal goed zou komen en bedachten we een menu. Als nagerecht moesten dat sowieso de goddelijke salted caramel brownies worden, er is immers niets lekkerder dan dat. En bij het hoofdgerecht moest en zou dè bulgursalade geserveerd worden. Want als ik die maak wanneer mensen mee eten vinden ze het altijd onwijs lekker en scheppen ze zeker nog één of twee keer vaker op. Zelfs wanneer het de carnivoor-bacon-bier-oerman-vrienden van Steve zijn. Na een brainstormsessie (zonder tranen dit keer, ik leer het wel) kwam ik met gele-paprikasoep als voorgerecht en gevulde zoete aardappel als hoofdgerecht. Het voordeel van dit menu is dat je al veel dingen kan voorbereiden en tijdens het etentje gewoon gezellig aan tafel kan blijven zitten terwijl je zo nu en dan de keuken in hobbelt. De dag van te voren maakte Steve de bulgursalade en de brownies. Wat ik echt heel erg leuk vond, want voordat wij gingen samenwonen kon hij alleen gebakken aardappeltjes (uit een zakje) en schnitzel (uit een bakje) maken. Tegenwoordig maakt hij de beste taartjes en risotto’s. Man naar mijn hart, hoor. O ja, etentje. Vlak voor ons etentje begon maakte ik de soep, zodat ik die daarna alleen nog maar even hoefde op te warmen. En ik maakte de vulling voor de zoete aardappel. Dus tijdens het etentje kwam het er in principe op neer dat alleen de zoete aardappels een uurtje in de oven moesten.

Recepten

Voorgerecht: Gele-paprikasoep

Ingrediënten voor 5 kommen soep:

 • 1 ui
 • 2 knoflookteentjes
 • 3 gele paprika’s
 • 1 liter groentebouillon
 • 1 el kerrie
 • 1 tl komijn

Bereiding:

 1. Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm in een soeppan wat olie of boter en fruit de ui en knoflook voor ongeveer 8 minuten op laag vuur.
 2. Snij ondertussen de paprika’s in blokjes en voeg die ook toe.
 3. Doe er de kruiden (kerrie en komijn) bij en bak nog heel even mee. (Ruikt lekker!)
 4. Voeg de bouillon toe, laat 10 minuten zachtjes koken, pureer met een staafmixer, klaar!
 5. Ik serveerde de soep met een beetje crème fraîche, verse peterselie en stokbrood.

gele paprikasoep

Hoofdgerecht: Gevulde zoete aardappel

Ingrediënten voor 5 gevulde aardappels:

 • 1 kleine rode ui
 • 1 blik kidneybonen
 • 1 tomaat
 • 1 rode paprika
 • 1/2 el gerookt paprikapoeder
 • 1/2 tl cayennepeper
 • een kneep limoensap
 • peper & zout
 • 5 zoete aardappels
 • olijfolie

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Maak de vulling door de ui (fijn gesneden), kidneybonen (uitgelekt), tomaat (in blokjes), paprika (in blokjes), paprikapoeder, cayennepeper en limoensap te mengen in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
 3. Was de aardappels goed schoon, besprenkel met olijfolie en strooi er flink wat peper en zout over. Leg de aardappels in een ovenschaal of op een bakplaat en zet ze in de oven voor ongeveer een uur. Als je er makkelijk in kan prikken met een vork zijn ze gaar.
 4. Op het laatst de aardappels uit de oven halen, open snijden, de vulling erin scheppen en nog ongeveer 10 minuutjes laten bakken in de oven.
 5. Het lekkerst vind ik het om de gevulde aardappels te serveren met een avocadosausje (zoals in dit recept, zie punt 2), maar omdat we het etentje een beetje betaalbaar wilden houden gingen we voor good ol’ creme fraîche.

gevulde zoete aardappel

Bijgerecht: Bulgursalade

Ik moet dit recept echt nog goed op mijn eigen blog zetten, want het is al ruim een jaar mijn favoriete recept. We eten het standaard elke week en ik ben er nog lang niet op uitgekeken. Je kan het recept in ieder geval vinden op de HEMA blog.

dinner party

Nagerecht: Salted caramel brownies

Dit is niet mijn eigen recept, dus niet te vinden op mijn blog. Maar wel hierrr. Als je fan bent van Tony Chocolonely’s karamel zeezout chocolade, dan vind je deze brownies zekerweten to die for. Bij de brownies serveerde ik vanille-ijs. Supergoede combinatie!

brownies

Een succes

Zoals je ziet zijn de recepten echt niet ingewikkeld om te maken, maar was het resultaat supergoed! Alles paste goed bij elkaar en het was qua hoeveelheid ruim voldoende. Iedereen zei dat ze lekker hadden gegeten, ik vond het een succes. Dus de belangrijkste tips als je een etentje geeft: kies gerechten die je van te voren kan maken (bijvoorbeeld soep vooraf en taart na) en als je niet zo stressbestendig bent, net als ik: houd het dan gewoon simpel. Je kan namelijk beter simpele gerechten serveren en zelf blij en gezellig zijn, dan dat er culinaire hoogstandjes op tafel staan terwijl je zelf helemaal gestrest bent. Het moet wel leuk blijven hè. Oja, en mijn ultieme levenstip is om vaak brownies te maken en te eten. Want dat is altijd goed.

Ik ga weer even verder bikkelen vandaag, want ik heb nog een aantal naderende deadlines waar ik helemaal zenuwachtig van word. Mocht het hier de komende tijd op mijn blog dus weer wat stil zijn, dan weet je waar het aan ligt. Ik ben jullie niet aan het verwaarlozen hoor! Geen paniek. Fijne dag vandaag!

Back to Top