Mijn moestuin: de eerste baby’s

De eerste plantenbaby’s zijn geboren, en daarmee verschenen ook gelijk de eerste slakkenbaby’s. In mijn vorige moestuin update schreef ik welke maatregelen ik had genomen tegen de slakken. Ik was dus een béétje teleurgesteld toen ik een paar dagen geleden zag dat mijn pasgeboren radijsjes al waren aangevreten. Ik heb gelijk veertien babyslakjes en één glibberige volwassen slak uit mijn moestuinbak kunnen hengelen. Met een takje, want no way dat ik ze met mijn blote handen vast pak.

slakken in moestuin

Plantenbaby’s

Welkom in mijn tuin, plantjes! Dat jullie maar heel groot mogen groeien en dat de slakken jullie voortaan maar mooi met rust laten.

gekiemde radijs
Hallo radijsjes! Deze is al een beetje aangevreten door een hongerige babyslak, zoals je kan zien.
slak in moestuin
Hier zie je de moordlustige boosdoener in zijn natuurlijke habitat.
slak eet plantje
Nomnomnom. Zó brutaal!
gekiemde veldsla
Naast de radijsjes is ook de veldsla net boven de grond komen koekeloeren. Hier zijn de slakjes met een grote boog omheen geglibberd. Ik denk dat de slakjes deze plantjes nog te klein vonden om op te eten, blijkbaar hebben ze toch nog iets van een hart.

Radijsjesmoordenaar

Omdat radijsjes niet te dicht op elkaar mogen groeien, moest ik een paar onschuldige radijsbaby’s vermoorden. ‘Uitdunnen’ heet dat in moestuintaal. Ik heb het uiteindelijk Steve maar laten doen, want ik vond het te zielig. In het vakje dat in mijn moestuinbak gereserveerd is voor de radijsjes, mogen maximaal negen radijsjes staan zodat ze genoeg ruimte hebben om groot te groeien. Toen ik ging zaaien heb ik negen gaatjes gemaakt in de aarde en heb ik in elk gaatje twee of drie zaadjes gestopt, voor het geval een zaadje niet zou ontkiemen. Op de meeste plekken zijn dus meer dan één babyplantje naar boven gekomen, zoals je hieronder ook wel kan zien. Alleen de sterksten mochten blijven staan. Knip knip. Zou er een plantjes-hemel bestaan?

radijsjes uitdunnen

Het grote babyslakmysterie

Ik snap trouwens nog steeds niet hoe de slakken in de moestuin terecht zijn gekomen. Het stikt hier momenteel van de slakken omdat het zo vochtig is, maar er zit een net heel strak om de bak heen. Sinds ik de slakken uit de bak heb gemieterd, heb ik er al twee dagen geen één meer gespot trouwens. Misschien konden ze er als minuscule slakjes in kruipen en zijn ze nu te groot gegroeid om er nog in te kunnen klimmen? Ik hoop het maar. Mijn plantenbaby’s zijn mij dierbaar! Het net heeft tot nu toe wel goed geholpen tegen nieuwsgierige zwerfkatten en de keiharde hagel van laatst. Tot nu toe gaat het al beter dan vorig jaar dus.

metermoestuin met net

Nog meer zaaien!

Op dit moment heb ik alleen nog in de voorste vier vakjes van de rechter moestuinbak gezaaid. Van links naar rechts zit er veldsla, radijs, spinazie en rucola in. Nu de lente officieel van start is gegaan, kunnen er nog meer dingen worden gezaaid. Yay! Als het eens stopt met regenen, gaan ook de volgende zaadjes in de bak: wortel, biet en lenteui. Ik wil ook nog graag van die mooie roze snijbietstengels in mijn tuin, maar daar had ik nog geen goede biologische zaadjes voor gevonden. O ja, en palmkool! Als het goed is mag die begin april ook de grond in. En ik kan niet wachten tot het écht mooi, zonnig weer is. Dan plant ik weer een tomatenplantje. Die deed het vorig jaar erg goed. Waarschijnlijk omdat slakken niet zo van tomaat houden. En pompoen en komkommer wil ik ook weer proberen. Genoeg plannen dus!

Hoe gaat het met jullie groene vingers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

42 reacties op “Mijn moestuin: de eerste baby’s

 1. Marion schreef:

  Die slakken! Ja, dat is zonde van de radijsjes. Ik heb een slakkenhotel (grote berg met bladeren en takken) in de tuin. Is ieder jaar weer volgeboekt. Zo gezellig. Verder geen groene vingers hier. Dat laat ik over aan de groenteboer.

  | Reageer op deze reactie
 2. iooon schreef:

  Ik heb zwarte vingers. Niet van de aarde maar omdat ALLES doodgaat bij mij. Wat planten betreft dan.

  | Reageer op deze reactie
 3. gerhilde maakt schreef:

  Goed bezig! Slakken vind ik ook afschuwelijk. In ons vorig huis vonden wij er wel eens aan het katteneten. Geen idee hoe die daar binnengeraakten. Zóóó vies!

  | Reageer op deze reactie
 4. chucky1012 schreef:

  Bah, ja, zodra het regent dan komen de slakken tevoorschijn en maken ze de tuinplanten kapot.
  Wat groeien de groentes goed.

  | Reageer op deze reactie
 5. Farah schreef:

  Super leuk dat het zo goed gaat, jammer van de slakken alleen. Hopelijk blijven ze nu weg!
  Ik zou me er ook echt eens wat meer in moeten verdiepen, maar ik laat mijn moestuintjes van de AH nog doodgaan, dus weet niet of het goed zou komen ;).

  | Reageer op deze reactie
 6. Lauriëtte schreef:

  Vroeg me inderdaad ook gelijk af hoe die slakjes daar hebben kunnen komen! Hopen dat ze wegblijven nu. Vind het leuk om je moestuin updates te lezen! Heb er aan gedacht om ook een makkelijke moestuin te kopen, maar omdat het hele balkon dan gelijk bestaat uit moestuin heb ik maar twee kastjes gekocht bij de Ikea en ga ik alles in potjes groot proberen te brengen!

  | Reageer op deze reactie
 7. Elaintje schreef:

  Grr, ik HAAT slakken. Bij ons lijkt het nog te koud, want heb gelukkig nog geen slak gevonden in mijn moestuintje. Gefeliciteerd mama moestuin!

  | Reageer op deze reactie
 8. Zoë schreef:

  Hihi wat leuk! Behalve de slakken dan, die zijn wat minder plezierig… Bij mij schieten rucola, spinazie, radijs en veldsla ook al goed uit de grond! Aubergine en tomaat zijn nog leuke kleine sprietjes, dus dat komt goed. Nu mijn aardbeitjes en paprika nog! Ik voel me ook echt een plantenmoeder! 😀

  | Reageer op deze reactie
 9. Ariane schreef:

  Ah wat een lieve baby’s!
  Mijn baby’s zijn doodgegaan helaas, ze kregen te weinig water en hadden het te warm. R.I.P. 🙁

  | Reageer op deze reactie
 10. Ester schreef:

  Hahaha, wat grappig dat je Steve die plantjes laat afknippen. Ik heb nu de AH radijsjes in mijn moestuinbak gezet, dat zijn echt al flinke plantjes. Ik heb ook wortel gezaaid, maar euhm, ik ben vergeten waar. Waarna ik het zakje zaad buiten in de regen heb laten liggen… Dus ik heb binnen meteen maar zoveel mogelijk wortels gezaaid. Straks wortels overload, maar gelukkig is het Wiebe de cavia zijn lievelings. Binnen heb ik van alles voorgezaaid (met name Appie Hein), maar het mooiste vind ik toch echt wel mijn cherrytomaat plantjes (niet Appie Heijn), en het zijn er een stuk of 20, oeps). Verder zou ik zeggen: zie blog. Oh, en misschien kun je tuinhandschoenen kopen om de slakken te verwijderen! Zou het misschien kunnen dat er ooit 1 slak in je bak is gekomen en die eitjes heeft gelegd? Naaktslakken leven voor een groot deel onder de grond geloof ik.

  | Reageer op deze reactie
 11. aryne schreef:

  Slakken leven idd verstopt onder de grond, en tussen bladeren hout etc. Ik had een tip gekregen in maart ’s avonds laat op slakkenjacht te gaan. Want slakken leggen in april de eitjes….. daarna gaat de ellende dus pas echt goed beginnen. Tja maart is om, ik ben niet op jacht gegaan…… Tot nu toe staan mijn baby’s nog veilig in de vensterbank, en in een plastic tentje/kas van de lidl. http://aryne.aryne.nl/op-de-vensterbank/

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb vorig jaar in het najaar alle slakkeneitjes (zo veel!) gevonden en die op brute wijze vermorzeld. Zijn ‘mijn’ slakken dan zo in de war, of duurt het máánden tot die eitjes uitkomen? Want ik heb de afgelopen tijd geen eitjes gespot, alleen mini-slakjes :p

   | Reageer op deze reactie
   1. aryne schreef:

    Volgens mij zijn alle slakken in de war, er zijn ook zoveel soorten, die het waarschijnlijk ook allemaal weer net ietsje anders doen. Mijn “voornemen” toch maar weer de zaklamp erbij, en op jacht. (Voornemen… iets dat daar dan ook meestal bij blijft.) Dat wordt dus groente delen, met de slakken!

    | Reageer op deze reactie
 12. Eline schreef:

  Wat leuk dat je al zoveel resultaat ziet! Wij hebben vorig jaar ook een poging gedaan, maar dat is jammerlijk mislukt 😀

  | Reageer op deze reactie
 13. Marie schreef:

  Als ik baby-killerslak was zou ik ook in jouw moestuin komen snacken, zo cute!

  | Reageer op deze reactie
 14. Michelle schreef:

  Mijn ah bakjes zijn weer niet succesvol. En gigantisch aan het beschimmelen. IEW! Vind ik jouw slakkenthrillerserie toch spannender!

  | Reageer op deze reactie
 15. Anna schreef:

  Hihi, stiekem moet ik wel lachen om je grappige beschrijvingen. Maar wat vervelend, al die slakken! Ik word zo vrolijk van al die moestuin verhalen op blogs, zodra ik weer in Nederland ben, wil ik hier ook mee aan de slag gaan!

  | Reageer op deze reactie
 16. Leoni schreef:

  Jaa die slakken, echt zo raar! Ik heb er in de tuin niet zoveel last van (de kippen eten ze op denk ik) maar op een 1 of andere manier zitten er steeds slakkensporen in mijn bijkeuken. Ik vind het zo vreemd, hoe komen ze daar nou? Alles is hermetisch afgesloten, (we hebben het zelf aangebouwd) dus hoe komen ze in godsnaam binnen? Alleen in het dak zit een ventilatiegat, maar slakken kunnen toch niet klimmen? hahaha

  | Reageer op deze reactie
 17. effierced schreef:

  Hihi echt heerlijk om te lezen hoe lief je bent voor je plantjes. En wat cool dat het al zo goed gaat! Nu alleen de slakken nog laten emigreren naar een andere tuin..

  | Reageer op deze reactie
 18. Chantal schreef:

  Als ik dit zie mis ik echt een tuin! Blij als ik over een paar jaar naar een huis met tuin kan verhuizen! Mijn moeder heeft laatst regenboogsnijbietzaadjes gekocht bij Ekoplaza, dus misschien hebben ze daar ook alleen de roze?

  | Reageer op deze reactie
 19. Bente schreef:

  Wat zorg je goed voor je plantjes! Ik vergeet plantjes altijd water te geven en ze sterven bij mij dan ook vaak een te vroege dood helaas 🙁

  | Reageer op deze reactie
 20. Naomi schreef:

  Ik heb echt zo geen groene vingers dat ik maar niet aan gewaagd heb. Misschien maar goed ook want ik ben als de dood voor slakken en andere enge beestjes.. Ik laat het werk over aan de mensen die wél groene vingers hebben! Prachtige foto’s!

  | Reageer op deze reactie
 21. julia schreef:

  Je kunt glazen potjes over je plantjes zetten tegen de slakken! Werkt gelijk ook als mini-kasje en tegen harde wind en regen!

  | Reageer op deze reactie
 22. Linda schreef:

  Geweldig zulke leuke updates 🙂 Ik ben heel benieuwd hoe je plantjes er straks in de zomer uit zien!

  | Reageer op deze reactie
 23. Evera schreef:

  2 jaar geleden heb ik ook veel last van slakken gehad, maar vorig jaar vrijwel niet! Ik ben telkens met het vallen van de avond op ‘jacht’ gegaan en ik had een knoflookspray gemaakt (zijn genoeg recepten van op internet) en dat sprayde ik ook rijkelijk in de rondte. Gelukkig staat de moestuin aan de andere kant van de tuin dus hadden we er geen last van als we buiten zaten. :p Ik hoop dat ze je snel met rust gaan laten zodat je straks lekker van je oogst kan genieten!

  | Reageer op deze reactie
 24. Marlijn schreef:

  Geweldig commentaar bij je slakkenfoto’s. Zoveel moeite en toch komen ze, vervelend. Aan de verzorging van je plantjes ligt het niet, dus je kunt jezelf niks verwijten. Hopelijk heb je dit jaar een mooie oogst.

  | Reageer op deze reactie
 25. Sabrina schreef:

  Ah wat leuk dat het goed gaat met je moestuin! Ik heb zelf bakjes van de Albert Heijn en daar gaat het ook goed mee gelukkig!

  | Reageer op deze reactie
 26. Iris schreef:

  Ik heb nog wat moestuintjes van de supermarkt liggen, die moet ik nog zaaien. Waarschijnlijk begin ik binnen, dan worden ze niet meteen opgegeten door slakken. Volgens mij zijn er ook planten waar slakken een hekel aan hebben, misschien kun je die ertussen zetten?

  | Reageer op deze reactie
 27. The Woodcricket schreef:

  Wat een supermooie moestuin. En ik vind het wel grappig hoe je over de babyslakjes en babyplantjes schrijft :). Net als jij vind ik het eigenlijk zielig om plantjes uit te dunnen. Misschien heeft het te maken met een heel groot empathisch vermogen? 😛

  | Reageer op deze reactie
 28. Hannah schreef:

  Zo leuk om te lezen dit! Mijn AH-moestuintjes doen het ook onwijs goed, maar die moeten langzaam ook naar buiten verpot worden en dan komen de echte gevaren pas. Het liefst houd ik ze veilig binnen maar daar is niet genoeg plek.

  | Reageer op deze reactie
 29. Sanne schreef:

  Hahaha, wat kan ik toch hard lachen om je slakken verhalen. Heel veel succes en plezier gewenst met je leuke mini moestuin. Dat het je moge smaken!
  xoxo

  | Reageer op deze reactie
 30. Annette schreef:

  Heerlijk he dat het seizoen weer is begonnen, het ziet er lekker em gezond uit.
  De uit te dunnen radijsjes zet ik altijd een eindje verder gewoon weer in de grond. Beetje water erbij en dan doen ze het prima! Veel plezier

  | Reageer op deze reactie
 31. Elodie schreef:

  Ik heb vorige week een moestuinbak-op-pootjes gekregen voor mijn verjaardag en daarin heb ik al worteltjes en plaksla gezaaid. De rest is binnen nog een beetje aan het groeien en gaat half mei ook naar buiten. Zo leuk! Ik ben een beetje aangestoken door jou. En door mijn mama die elk jaar zo’n mooie moestuin heeft 🙂

  | Reageer op deze reactie
 32. saskia schreef:

  hahahaha prachtig! Mijn vriendje is ook nog steeds druk bezig, Bij ons kiemt? alles in de vensterbank en het moet binnenkort het balkon op. Ik zie het maar als een konijnenparadijs..

  | Reageer op deze reactie
 33. annouska schreef:

  Oeh wat een onwijs handige oplossing, ik ga duimen voor de slakken. Ahum ik bedoel natuurlijk dat de slakken weg blijven en een andere whahalla vinden in plaats van jou moestuin!

  | Reageer op deze reactie
 34. Tamarah schreef:

  Leuk jouw moestuintje! Maar wat super vervelend van die slakken! Gelukkig heb ik daar tot op heden nog geen last van. Hopelijk blijft dat zo! Wel een mooie oplossing die grote ‘tent’ er om heen! Ik hoop voor je dat de slakken een ander habitat vinden 😉 .

  | Reageer op deze reactie
 35. Kelly schreef:

  Hoi,

  Ik kreeg van iemand een goed werkende tip tegen slakken.
  Een laag koperplakband op de rand van de bak. Dan kunnen ze niet omhoog klimmen omdat ze een schokje krijgen als ze over het plakband komen.
  Je schijnt het bij de bouwmarkt te kunnen kopen.

  Groetjes

  | Reageer op deze reactie
 36. Pingback: Mijn moestuin: Iris vs. het slakkenleger | IKBENIRISNIET
Back to Top