Hotspot: Instock in Amsterdam

Jongens, ik heb een heuse hotspot uit de bewoonde wereld om met jullie te delen! Uitgezocht door mijn moeder. Wij hadden de hele zomervakantie al het plan om ergens naar toe te gaan met de trein. Maar waar naar toe? Mijn moeder kwam online het restaurant Instock in Amsterdam tegen. We vonden het beide zo’n leuk concept dat we er een binnenlandse-wereldreis van Enschede naar Amsterdam voor maakten. 

instock amsterdam

Instock tegen verspilling

Eenmaal in Amsterdam aangekomen, zochten we de weg naar Instock. Mijn moeder was gewapend met een plattegrond van Amsterdam uit 1998. Toen was ik 8 en gingen we naar Madam Tussaud, mijn moeder kocht de plattegrond en die had ze na al die jaren nog steeds bewaard. Mijn moeder is ook tegen verspilling, net als Instock. Bij Instock worden namelijk ingrediënten gebruikt die anders weggegooid zouden worden. En zo zetten ze voedselverspilling letterlijk op de kaart! Selma, Merel, Bart en Freke hebben samen met dit idee Instock opgezet. Ze leerden elkaar kennen bij de Albert Heijn waar ze alle vier werkten. Ze bedachten het concept achter Instock, presenteerden hun ondernemersplan aan de directie van Albert Heijn tijdens het Beste Idee van Young Ahold. En ze wonnen. Ze wilden er ook direct iets mee doen, en zo ontstond Stichting Instock. Ik vind het zo inspirerend als mensen iets geweldigs bedenken en het ook daadwerkelijk uitvoeren. Heel tof!

instock amsterdam

instock amsterdam

Elke dag een ander menu

Bij Instock wordt eten geserveerd dat voor 80% tot 100% uit ingrediënten bestaat die anders zouden worden weggegooid. Deze producten komen vooral van filialen van Albert Heijn in Amsterdam en nog wat andere winkels. Wat ze ophalen is elke dag weer een verrassing, vandaar dat er geen vaste menukaart is. Maar er is wel elke dag sowieso een vegetarische optie, fijn! Met de producten die ze gebruiken is trouwens niets mis. Vaak is het zo dat een bepaalde product niet meer verkocht kan worden omdat het een klein ‘schoonheidsfoutje’ heeft, tegen de houdbaarheidsdatum aan zit of over is. Dit kan nog prima gegeten worden!

instock amsterdam instock amsterdam

Lunch

Bij Instock kan je ontbijten, lunchen én dineren. Mijn moeder en ik gingen voor een lunch met een bietensapje. Ik had een stevige tomatensoep en mijn moeder had een omelet met courgette en andere groenten. De porties waren precies goed en het was bovendien heel lekker. Toen we aan de praat raakten met een meisje uit de bediening, zei ze dat ze mij al dacht te herkennen omdat ze me op Instagram volgt. Hoe toevallig is dat! Ik vond het leuk. (En mijn moeder vond het nog leuker want nu denkt ze dat ik een soort van BN’er ben omdat ik in Amsterdam werd herkend.) Het restaurant is echt een aanrader; de mensen zijn aardig en behulpzaam, het is mooi ingericht en je kan er lekker zitten. Kortom: er hangt een fijne sfeer. En de prijzen zijn heel goed te doen! Het is zeker een restaurant dat ik vaker zou willen bezoeken wanneer ik weer eens in Amsterdam ben.

instock amsterdaminstock amsterdam

Adres: Czaar Peterstraat 21, Amsterdam. Meer info vind je op de website van Instock.

Op zoek naar nog meer culinaire en groene hotspots om in Amsterdam te bezoeken? Zie ook mijn artikel over 9 x hotspots in Amsterdam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 reacties op “Hotspot: Instock in Amsterdam

 1. Laura schreef:

  Hahaha, een hotspot uit de bewoonde wereld (dat probleem ken ik). Goed initiatief en het ziet er ontzettend leuk en lekker uit!

  | Reageer op deze reactie
 2. Kim schreef:

  Wat een tof concept! Ik heb nooit geweten dat zoiets bestond. Bedankt voor het delen. 🙂 Als ik nog eens in Amsterdam kom… 🙂

  | Reageer op deze reactie
 3. Claire schreef:

  Wat een leuk concept! Dit jaar ga ik studeren in Amsterdam, dus als ik zin heb om ergens te lunchen, breng ik even een bezoekje aan Instoc 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Annelies schreef:

  Wat een gaaf concept! Ziet er super uit. Jammer dat het zo ver weg is…. ik wil ook wel zoiets hier in de buurt. Zou er niet weg te slaan zijn 😉

  | Reageer op deze reactie
 5. Anna schreef:

  Haha, ‘in de bewoonde wereld’ :). Yay, voor mij is dit in ieder geval dichterbij dan Enschede is! Voor mijn stage ben ik straks elke dag in Amsterdam te vinden en ik denk dat ik deze hotspot ook zeker eens ga bezoeken. Want het ziet er heel erg tof uit. Bijzonder dat er elke dag een ander menu is.

  | Reageer op deze reactie
 6. Merel schreef:

  Fijn om te lezen dat jij het ook zo leuk vond! Wij ook 🙂 Het toffe vind ik dat het een heel goed concept is, wereldverbeterend zeg maar, maar dan ook nog ‘hip.’

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa! En niet overdreven Amsterdams-hip (zo van: he jullie zijn niet hip genoeg om hier te zitten, dat gevoel heb ik soms, al zit dat dan misschien meer tussen mijn oren haha), maar gewoon een hele leuke sfeer! Mijn moeder vond het ook heel leuk 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Merel schreef:

    Klopt. “You can’t sit with us hip.” Die plekken heb je helaas veel in Amsterdam. Verder is het een leuke stad 😉

    | Reageer op deze reactie
 7. Brechtje schreef:

  Wat een goed concept! En tof dat het in samenwerking is met zo’n grote supermarkt als Albert Heijn. Eigenlijk zouden er veeel meer van dit soort restauranten moeten zijn. Wie weet in de toekomst, hoeven supermarkten nooit meer voedsel weg te gooien. 😛

  | Reageer op deze reactie
 8. Godelieve schreef:

  Wat een sympathiek concept vind ik het om met dit idee een restaurant op te zetten. De locatie ziet er echt goed uit!
  Jouw mama heeft groot gelijk trouwens Iris! Jij bent toch ook een BN’er 😉
  Toevallig schreef ik vandaag over het gebruiken van restjes en het tegengaan van verspilling. Maar ik vind het echt geweldig dat mensen een restaurant beginnen om voedselverspilling in te perken!

  | Reageer op deze reactie
 9. Desi schreef:

  Ik vind dit zo’n geweldig concept! Er zouden meer restaurants moeten zijn die dit zouden doen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 10. Iris schreef:

  Afgelopen dinsdag was ik in Amsterdam en toen kwam ik ineens allerlei hotspots tegen waar je over geschreven hebt! Dat gebeurt normaal gesproken nooit, aangezien ik buiten de bewoonde wereld woon.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha lief hè. Het werd vooral leuk toen we op zoek waren naar een metrostation en we uiteindelijk uitkwamen bij een ondergrondse speeltuin. Sinds 1998 is er heel wat veranderd in Amsterdam hahaha.

   | Reageer op deze reactie
 11. Het Sushimeisje schreef:

  Grappig dat je herkend werd!

  En Instock is inderdaad super! En dit soort restaurants/initiatieven zijn op dit moment in Amsterdam en andere grote steden echt volop aanwezig. Nu hopen dat de rest van het land dit ook gaat oppikken.

  | Reageer op deze reactie
 12. Deisy schreef:

  Hahahaha! Moest echt lachen om je eerste zin, de bewoonde wereld ;-)! Wat een leuke hotspot trouwens, ga ik eens snel een bezoekje aan brengen. En wat superleuk dat je herkend werd door de bediening. Die Iris wordt gewoon een ware BN’er 😉 X

  | Reageer op deze reactie
 13. Sabrina schreef:

  Wauw wat een goed concept! Ik woon sinds kort in Amsterdam dus alle hotspots zijn welkom haha (:

  | Reageer op deze reactie
Back to Top