Hotspot: Instock in Amsterdam

Jongens, ik heb een heuse hotspot uit de bewoonde wereld om met jullie te delen! Uitgezocht door mijn moeder. Wij hadden de hele zomervakantie al het plan om ergens naar toe te gaan met de trein. Maar waar naar toe? Mijn moeder kwam online het restaurant Instock in Amsterdam tegen. We vonden het beide zo’n leuk concept dat we er een binnenlandse-wereldreis van Enschede naar Amsterdam voor maakten. 

instock amsterdam

Instock tegen verspilling

Eenmaal in Amsterdam aangekomen, zochten we de weg naar Instock. Mijn moeder was gewapend met een plattegrond van Amsterdam uit 1998. Toen was ik 8 en gingen we naar Madam Tussaud, mijn moeder kocht de plattegrond en die had ze na al die jaren nog steeds bewaard. Mijn moeder is ook tegen verspilling, net als Instock. Bij Instock worden namelijk ingrediënten gebruikt die anders weggegooid zouden worden. En zo zetten ze voedselverspilling letterlijk op de kaart! Selma, Merel, Bart en Freke hebben samen met dit idee Instock opgezet. Ze leerden elkaar kennen bij de Albert Heijn waar ze alle vier werkten. Ze bedachten het concept achter Instock, presenteerden hun ondernemersplan aan de directie van Albert Heijn tijdens het Beste Idee van Young Ahold. En ze wonnen. Ze wilden er ook direct iets mee doen, en zo ontstond Stichting Instock. Ik vind het zo inspirerend als mensen iets geweldigs bedenken en het ook daadwerkelijk uitvoeren. Heel tof!

instock amsterdam

instock amsterdam

Elke dag een ander menu

Bij Instock wordt eten geserveerd dat voor 80% tot 100% uit ingrediënten bestaat die anders zouden worden weggegooid. Deze producten komen vooral van filialen van Albert Heijn in Amsterdam en nog wat andere winkels. Wat ze ophalen is elke dag weer een verrassing, vandaar dat er geen vaste menukaart is. Maar er is wel elke dag sowieso een vegetarische optie, fijn! Met de producten die ze gebruiken is trouwens niets mis. Vaak is het zo dat een bepaalde product niet meer verkocht kan worden omdat het een klein ‘schoonheidsfoutje’ heeft, tegen de houdbaarheidsdatum aan zit of over is. Dit kan nog prima gegeten worden!

instock amsterdam instock amsterdam

Lunch

Bij Instock kan je ontbijten, lunchen én dineren. Mijn moeder en ik gingen voor een lunch met een bietensapje. Ik had een stevige tomatensoep en mijn moeder had een omelet met courgette en andere groenten. De porties waren precies goed en het was bovendien heel lekker. Toen we aan de praat raakten met een meisje uit de bediening, zei ze dat ze mij al dacht te herkennen omdat ze me op Instagram volgt. Hoe toevallig is dat! Ik vond het leuk. (En mijn moeder vond het nog leuker want nu denkt ze dat ik een soort van BN’er ben omdat ik in Amsterdam werd herkend.) Het restaurant is echt een aanrader; de mensen zijn aardig en behulpzaam, het is mooi ingericht en je kan er lekker zitten. Kortom: er hangt een fijne sfeer. En de prijzen zijn heel goed te doen! Het is zeker een restaurant dat ik vaker zou willen bezoeken wanneer ik weer eens in Amsterdam ben.

instock amsterdaminstock amsterdam

Adres: Czaar Peterstraat 21, Amsterdam. Meer info vind je op de website van Instock.

Op zoek naar nog meer culinaire en groene hotspots om in Amsterdam te bezoeken? Zie ook mijn artikel over 9 x hotspots in Amsterdam!

Back to Top