Groene tip #31: Regenton

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn moeder een regenton. Dat klinkt misschien wat suf, maar als groen hippiemeisje ben ik er elke dag nog blij mee! Zeker in combinatie met mijn roze konijnengieter, dat snap je natuurlijk wel.

Regenton

Wat is het?

Een regenton gebruik je om regenwater op te vangen zodat je daar je planten of moestuin mee water kan geven. Of andere dingen waar je niet per se schoon drinkwater bij nodig hebt, zoals het toilet doorspoelen of het wassen van de auto en de ramen. Ik gebruik het eigenlijk alleen voor mijn moestuin (die nu hartstikke dood is, maar dat komt wel weer) en de planten die ik binnen heb staan. Het is ook mijn doel om het te gebruiken voor het wassen van de ramen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik dat altijd zo lang mogelijk uitstel en daarom dus nog niet heb geprobeerd.

Waarom?

Ten eerste bespaar je geld omdat regenwater gratis is, yay! Regenwater is ook zachter dan leidingwater, het bevat nauwelijks kalk, dus als je er je auto mee wast krijg je als het goed is geen witte watervlekjes. Denk ik, ik heb dit niet kunnen testen want wij hebben geen auto (oeh, extra groene pluspunten voor ons!). En het is toch ook gewoon zonde om hier schoon drinkwater voor te gebruiken als dat helemaal niet nodig is. En als je al een tuin of balkon hebt met een dakje of regengoot, is het maar een kleine moeite om hier een regenton op aan te sluiten.

Hoe dan?

Ik moet zeggen dat ik zelf niet zo héél veel ervaring heb in het uitzoeken en aansluiten van een regenton. Mijn moeder kocht hem voor mij bij een bouwmarkt als verrassing en ze heeft hem later met Steve geïnstalleerd aan onze overkapping in de tuin. Ze maakten er een regenpijp aan en zetten de regenton op tegels voor een stevige ondergrond. Een stalen ketting leidt het regenwater van de regenpijp in de ton. Heel simpel eigenlijk! Je hebt ook luxere tonnen met een bladafscheider, winterstop en overloopset (voor overtollig regenwater). En je hebt ook nog complexere installaties, zoals een regenwatersysteem met ondergronds bassin waarop je bijvoorbeeld het toilet en de wasmachine op kan aansluiten. Later als ik groot ben, heb ik dat.

  • Moeilijkheidsgraad: 5/10
  • Kosten: ongeveer vanaf 40 euro voor een kleine regenton. Budgettip: check Marktplaats voor goedkope gebruikte regentonnen of maak je eigen regenton.
Back to Top