Recept: Portobelloburger met rucolapesto
Oeh, ik had zo’n toffe video gezien met ‘pulled BBQ mushroom’. Ik probeerde het uit met portobello en zonder barbecue, maar het was bij mij niet zo’n succes helaas. Ik kreeg na mijn teleurstellende gerecht wel gelijk zin in nog meer portobello. Om het weer goed te maken. Dus ik maakte een good ol’ portobelloburger met zelfgemaakte rucolapesto. En omdat ik te lui was om kaas te kopen voor de pesto en daardoor edelgistvlokken gebruikte, is dit recept nog hartstikke vegan-verantwoord ook. Enjoy!
Ingrediënten voor één portobelloburger
Voor de portobelloburger:
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el sojasaus
- 1/2 el plantaardige olie
- 1 knoflookteen, fijngesneden
- 1 portobello
- diverse toppings (bijv. gegrilde ui en tomaat)
- 1 broodje
- peper & zout
Voor één klein potje rucolapesto:
- 75 gram rucola
- 1 flinke schep edelgistvlokken (als kaasvervanger)
- 2 el hazelnoten
- 3 el olijfolie van goede kwaliteit
- 1/2 knoflookteen
- snuf zeezout
- 1 el citroensap
De rucolapesto die je overhoudt kan je nog een paar dagen afgesloten bewaren in de koelkast. Lekker in pasta of op toast!
Bereiding:
- Maak de marinade voor de portobello door de balsamicoazijn, sojasaus, olie en knoflook te mengen in een kommetje. Leg de portobello in de marinade en verdeel het goedje er goed over. Laat dit een kwartier (of nog langer) intrekken.
- Maak ondertussen de rucolapesto door alle ingrediënten voor de pesto te mixen in een blender, hakmolentje of ouderwets met een vijzel. Wees in eerste instantie zuinig met zout, want de edelgistvlokken zijn al best zout. Je kan altijd nog extra zout of citroensmaak na smaak toevoegen.
- Zet een grillpan op hoog vuur en grill de gemarineerde portobello voor vijf minuten tot deze mooie donkere grillstrepen heeft.
- Snij het broodje doormidden en leg deze met de snijkant ook even op de grillpan. Dit zorgt ervoor dat je broodje straks niet zompig wordt.
- Bestrijk het brood met de rucolapesto, leg er de portobello op, maak eventueel af met extra toppings en eet smakelijk!
Als je dit recept hebt gemaakt, laat je me dan weten wat je ervan vond? Als je de #ikbenirisniet hashtag op Instagram gebruikt, kan ik jouw creatie ook zien. Vind ik leuk!