De vegetariër tag

Bonnie plaatst op haar Youtubekanaal vlogs, filmpjes over rommelmarkten, DIY’s en challenges. Afgelopen weekend kwam daar een tag bij die ze zelf heeft verzonnen: de vegetariër tag. Ze bedacht tien vragen die te maken hebben met vegetarisch eten en gaf daar antwoord op. Je kan haar filmpje hier bekijken. Ze tagde mij om deze vragen ook te beantwoorden, en dat doe ik vandaag! Misschien staan er al wat dingen tussen die ik eerder heb genoemd in mijn blog, maar dan zijn die antwoorden weer leuk voor de nieuwe lezers. Of voor de lezers met een geheugen als een vergiet.

groente snijden

1. Hoe oud was je toen je vegetariër werd?

Toen was ik 13 of 14 jaar. Al ben ik in de tussentijd wel weer vlees gaan eten voor ongeveer twee jaar (zo uit mijn hoofd, ik weet het allemaal niet meer precies, hoor) rond mijn 18e. Ik heb tot die tijd nog wel vis gegeten, daar ben ik pas vijf jaar geleden mee gestopt.

2. Waarom ben je vegetariër geworden?

Ik had hele nare filmpjes op internet gevonden over de vleesindustrie en vond dat zó naar en zielig dat ik per direct aangaf geen vlees meer te willen eten. Mijn ouders zullen wel gedacht hebben dat het maar een fase was. Mijn vader vond het sowieso niets, denk ik. Want hij kwam zelf van de boer. Maar uiteindelijk kookte mijn moeder altijd iets zonder vlees voor mij, superlief!

3. Heb je vrienden en familieleden die ook vegetariër zijn?

Nee, eigenlijk is iedereen in mijn directe omgeving vlees/viseter. Maar dat heb ik nooit vervelend gevonden en dat heeft ook nooit voor problemen gezorgd, gelukkig.

4. ‘Zondig’ je wel eens?

Vlees of vis zou ik nooit eten, daar heb ik totaal geen behoefte aan dus dat heb ik ook nooit stiekem gedaan. Maar ik ben wel een slechte vegetariër in die zin dat ik nooit zo let op dierlijk stremsel in kaas. En ik zal ook niet eerst de ingrediëntenlijst checken op gelatine als iemand mij een pepermuntje aan zou bieden.

5. Wat is je favoriete vleesvervanger?

Ik wilde eigenlijk de visvrije gamba’s van De Vegetarische Slager noemen, maar dat is meer een visvervanger dan een vleesvervanger. Dan ga ik voor de MC2-burger!

mc2-burger
(Dit is een oude foto, de verpakking is inmiddels veranderd!)

6. Heb je wel eens een opvallende reactie gehad?

Toen ik nog in het dorpje waar ik oorspronkelijk vandaan kwam in een pizza/shoarmabar werkte wel. Dan waren mensen énorm verbaasd dat ik vegetariër was. Of zeiden ze “huh, maar je ziet helemaal niet bleek?!”. Of “Eet je dan wel kip?”. Tja. Tegenwoordig krijg ik er nooit rare reacties op, vegetarisch eten is inmiddels vrij normaal gelukkig.

7. Mis je wel eens iets als vegetariër?

Nee, eigenlijk niet. Ik ben vanuit mijn eigen overtuiging vegetariër geworden, dus als ik súpergraag een frikadel speciaal naar binnen zou willen werken, omdat ik zou denken dat ik daar gelukkig van zou worden, dan zou ik dat doen. Dus het voelt voor mij niet alsof ik dingen niet ‘mag’ eten, waardoor ik ook niets mis. Dat ik geen gamba’s kon eten miste ik weleens, vooral in het begin toen ik net was gestopt met vis eten. Maar gelukkig bestaat daar tegenwoordig ook een vega-variant van.

8. Zou je ook veganist willen worden? Waarom wel/niet?

Nope. Ik heb voor mijzelf een balans gevonden in zoveel mogelijk plantaardig eten met zo nu en dan (biologisch, als het even kan) kaas en yoghurt. En dat voelt voor mij prima. Ik eet bijvoorbeeld al een poos geen eieren meer en ik zal mijn koffie nooit met koemelk drinken; in mijn koelkast vind je alleen plantaardige melk. Maar door mijn tomatensoep gooi ik gerust een klodder yoghurt. Wist je dat er meer ex-vegetariërs dan vegetariërs zijn? Daarom wil ik het voor mijzelf ook niet te moeilijk maken, zo weet ik zeker dat ik voor de rest van mijn leven vegetariër kan blijven. Soms krijg ik weleens passief-agressieve berichtjes van terroriserende vegans* die vegetarisch eten niet ‘genoeg’ vinden. Maar dat versterkt mijn gevoel om niet 100% vegan te gaan alleen maar omdat ik er zo de kriebels van krijg. (*De meeste vegans zijn hartstikke lief.)

9. Zijn er mensen door jou vegetariër geworden?

Ja! Soms krijg ik weleens een mailtje dat iemand (onder andere) door mijn blog de stap heeft gezet om vegetariër te worden en dat vind ik zo tof. Ook Steve eet eigenlijk vooral vegetarisch sinds wij samenwonen, terwijl hij eerst elke dag vlees at.

10. Zou je je kinderen als vegetariër opvoeden?

Ik wil alleen maar harige konijnenkinderen en die eten sowieso veganistisch, dus dat komt goed uit!

voorgerecht konijn

Neem de tag vooral over als je dat leuk vindt! Niet vergeten om credits aan Bonnie te geven hè? Fijne dag nog!

Back to Top