5 tips voor een duurzame kerst

Als het aan mij lag spendeerde ik mijn hele kerstvakantie in bed met warme chocolademelk. Maar Steve hoouuudt van kerstmis. Hij wordt daar vrolijk van. En dat is bijzonder, want hij wordt niet van veel dingen vrolijk. Dus doe ik gezellig mee en trekken we alles uit de kast voor een memorabele kerstmis. In dit artikel mijn tips en heel veel linkjes voor een duurzame kerst!

duurzame kerst

5 tips voor een duurzame kerst:

 

Tip 1: Een groene kerstboom

Na kerst hebben we onze boom in de tuin gezet en voor deze kerst hebben we hem gewoon uit de grond gegraven! Want het is toch zonde om een boom maar zo kort te gebruiken? Ik moet toegeven dat een kerstboom me niet zoveel interesseert. Maar voor Steve, en ik denk ook voor vele anderen, is kerstmis niet compleet zonder een echte boom die in de woonkamer staat te shinen.

 • Heb je geen tuin? Je kan ook een kerstboom adopteren. Team Confetti plaatste er een paar jaar terug een blogpost over.
 • Een kunstboom is ook een groen alternatief, zolang je er een eeuwigheid mee doet om de balans weer recht te trekken. Misschien kan je zelfs wel een tweedehands kunstboom op Marktplaats vinden?
 • Of wees creatief en maak je eigen kerstboom-kunstwerk! Zoek bijvoorbeeld op Pinterest naar ‘DIY christmas tree‘ en je vindt veel leuke ideeën.

duurzame kerst

Tip 2: Tweedehands kerstspullen

Ik was gisteren bij Jouw Marktkraam Enschede en de kraampjes stonden gevuld met enorm veel kerstballen en andere versiersels. Heel goedkoop ook! Ik baalde dat ik daar vorig jaar niet aan dacht toen we onze kerstspullen kochten. We zijn toen voor een basic set gegaan met zilveren ballen en twee slingers, niets bijzonders, maar daardoor wel tijdloos. En nu kan ik er elke keer weer iets schattigs bijkopen. Zoals de sneeuwpopjes die ik voor maar 50 cent kocht bij Jouw Marktkraam. Het was eigenlijk een lelijke windvanger, maar ik haal de draadjes los zodat ik ze in de boom kan hangen.

kerstkaarten voor het goede doel

Tip 3: Kerstkaarten voor het goede doel

Nadat ik bij Jouw Marktkraam was geweest vervolgde ik mijn zoektocht in de stad naar duurzame kerstkaarten. Ik hoopte leuke zelfgemaakte kerstkaarten te vinden, dat leek me verstandiger dan zelf iets in elkaar flansen want zo knutselig ben ik niet. Uiteindelijk ging ik voor goededoelkerstkaarten van Unicef en Hulphond Nederland. Qua papier vast niet zo duurzaam, maar het is leuk dat ik er het werk van een goede organisatie een (ienieminibeetje) kan steunen. Kerstkaarten voor het goede doel vind je onder andere bij wereldwinkels, maar ook bij de wat grotere boekhandels. Of check de website van een goed doel dat je graag wil ondersteunen, Oxfam Novib heeft bijvoorbeeld meerdere kerstkaarten in de webshop staan.

duurzame kerst cadeaus

Tip 4: Verantwoorde kerstcadeau’s

Ik was gisteren dus bij de wereldwinkel voor kerstkaarten, en ze hebben daar zoveel leuks! Gebreide sokken uit Nepal in felle kleuren, súpermooi servies en andere kookspullen. Love it. Volgens mij heb ik er wel een half uur rondgehangen om alles te bekijken. Er staan echt veel leuke, unieke spullen tussen die je cadeau kan doen.

 • Nog meer ideeën voor duurzame cadeaus: een Dopper of KRNWTR drinkfles, een Windward Made tas, een vegetarisch kookboek, goodies van Lush of een etentje bij een leuk restaurant (zoals Het Paradijs in Enschede!). Of kijk eens rond in duurzame webshops zoals Babongo.
 • Sophie schreef een blogpost met tips over wat je een minimalist (of iemand die alles al heeft) cadeau kan doen.

duurzame kerst

Tip 5: Een vegetarisch kerstdiner

Tegenwoordig geven we bij ons thuis ook een kerstdiner voor een handje vol familie. En dat is dan een vegetarisch kerstdiner. Want ik kook thuis altijd vegetarisch en het zal een beetje gek zijn als ik dan ineens een rollade in de oven zet. Het is trouwens ook überhaupt niet bij me opgekomen dat ons kerstdiner nu zo speciaal is omdat er geen vlees bij zit. Waarschijnlijk omdat niemand het mist! Dat zeggen ze altijd in ieder geval. Deze kerst pak ik misschien wel extra groots uit en ga ik voor een vegan diner, maar dat moet ik nog even goed uitdenken, hoor!

 • De Groene Meisjes hebben een aantal vegan kerstrecepten op hun blog staan;
 • De Albert Heijn website heeft een aparte categorie met vegetarische kerstrecepten;
 • Ook op Pinterest kan je veel vinden, dat gebruik ik vaak voor inspiratie;
 • Jamie Oliver stelde voor BuzzFeed een vegan kerstmenu samen, jummm;
 • Op Uit Pauline’s Keuken verscheen vega bietenstrüdel als kerstrecept;
 • Maak bijzondere groentegerechten met luxe kookboeken zoals Plenty en Veg!;
 • In 2013 stelde ik drie (heeele simpele) kerstmenu’s (1, 2 en 3) samen als je niet te veel wil stressen en een paar gezonde dingen op tafel wil hebben staan.
 • Voor nog meer inspiratie kan je hier lezen hoe mijn kerstdiner er vorig jaar uit zag.

Bunny von D hoopt in ieder geval dat géén van haar vriendjes op tafel zullen belanden:

kerstkonijn

Nu hoor ik je denken: ja lekker dan Iris, kom je nu mee, mijn boom zonder kluit staat al versierd met de halve Intratuin in de kamer, de kerstkaarten zijn inmiddels de deur uit en de halve Primark is leeggekocht voor kerstcadeaus. Euuuh. Leuk als groen voornemen voor 2016? Dan neem ik wederom als voornemen om een beter georganiseerde blogger te worden en te leren plannen (hahaha).

Hoe vier jij kerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 reacties op “5 tips voor een duurzame kerst

 1. Emma schreef:

  Naww, die laatste foto van je konijntje! Super lief! Leuke tipjes, ik ga volgend jaar zeker een kerstboom adopteren, klinkt alleen al zo leuk!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha ja schattig hè. Alsof je tijdelijk baasje wordt van een bomenkind. Nu ik het zo zeg heeft het wel een heel hoog hippie-gehalte haha 😀 <3

   | Reageer op deze reactie
 2. Rianca schreef:

  Die foto van Bunny von D op het einde vind ik echt fantastisch! En ik ga je tips zeker meenemen naar volgend jaar. Al kan ik helaas mijn boom niet ingraven. Iets met een dakterras en een boom zonder kluit. Vegetarisch is het kerstdiner hier wel. Want zoals jij zegt ga ik ook niet ineens een rollade in een oven duwen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Yay wat leuk, vega kerst high five! Weet jij al wat je gaat maken?

   | Reageer op deze reactie
   1. Rianca schreef:

    Ik gok een knoflooksoep vooraf, met een paddenstoelenrisotto en cheesecake als toetje. =D

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Oh lekker! Knoflooksoep! Ja, wat een goed idee. Die van Ottolenghi is mijn lievelings, maar die heb ik al heel lang niet meer gemaakt! <3

     | Reageer op deze reactie
 3. Lonneke schreef:

  Haha beter laat dan nooit toch. Ik heb een plastic boom en dan voelt toch ook niet heel verantwoord, maar een echte boom zonder kluit helemaal niet.
  Kerstkaarten doe ik niet aan dus dat scheelt weer toch?
  En ik beloof plechtig dat er hier geen konijn op tafel komt met Kerstmis.

  | Reageer op deze reactie
 4. Noelle schreef:

  Ik vier kerst uitgebreid met familie en heel veel eten. Maar sinds een paar weken ben ik volledig vegetariër en wil dus ook tijdens kerst geen vlees eten. Helaas is het bij mijn familie vanzelfsprekend, dus zal zelf wat mee nemen. Ik zal zeker wat insipratie uit jouw post halen!

  | Reageer op deze reactie
 5. Lidia schreef:

  Fijne tips hoor! Enne voor mij ben je nog niet te laat😜 Ik ben ook niet de beste met plannen enzo. Die kerstkaarten vind ik een heel goed idee. Ik vergeet het bestaan van de wereldwinkel nog wel eens. Ook leuk voor gewone kaarten. Groetjes! Lidia

  | Reageer op deze reactie
 6. Emma schreef:

  We hebben ledlampjes gekocht voor in de boom en doen niet aan cadeautjes, een beetje duurzaam bezig dus? 😉
  Fijne kerst alvast!
  (Dagen in bed met warme choco klinkt hemels)

  | Reageer op deze reactie
 7. Iris schreef:

  De kunstkerstboom is ongeveer twaalf jaar, dus het duurt nog vijf jaar voordat hij groener is dan jaarlijks een echte boom kopen. Ik hoop dat ‘ie dat volhoudt!

  | Reageer op deze reactie
 8. m(i)e schreef:

  Ik heb nog nooit een kerstboom gezet en ga dat dit jaar zeker niet doen want ik ga zowaar een weekje op ries tijdens de kerts- en eindejaarsdagen ! Voor het eerst dat ik niet thuis ben in die periode ! Spannend !

  | Reageer op deze reactie
 9. Michelle brouwt schreef:

  Yay wat een fijn artikel!
  Ik recycle eigenlijk ieder jaar alle kerstspulletjes opnieuw en heb nog bijna nooit een boompje in huis gehad. Eén keertje, jaren geleden op mijn studentenkamertje wel. Een echte, nou, wat een gedoe om dat ding opgetuigd en weer opgeruimd te krijgen. Ik vond de naalden nog maandenlang overal terug en het aan de weg zetten om ‘m op te laten halen en vernietigen deed me toch teveel pijn in mijn hart.
  Ik doe dus nog even zonder maar ga vanaf volgend jaar denk ik lekker voor een kunstkerstboompje dat eeuwig bij ons mag blijven 🙂

  O ja en ik kwam deze website tegen: http://www.dierengroet.nl/search/6098/kerst+en+nieuwjaar, een speciale kaartenshop van de Dierenbescherming, waarmee je dus kaarten (niet alleen voor kerst, je kunt ze ook zelf maken zoals op Greetz of KaartjeToGo) kunt versturen en daarmee meteen de Dierenbescherming steunt. Yay!
  Andere goede kerstkaartenverkopers vind ik Partij voor de Dieren, Natuurmonumenten, Stichting AAP, Greenpeace, Mileudefensie, Vogelbescherming Nederland en het WNF. Daar ga ik nu even tussen speuren naar wat leuks!
  Die kaart met pinguïns op jouw foto, waar is die van/voor? 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Michelle brouwt schreef:

   Ik zeg dat van die kerstkaarten wel een beetje verkeerd. Ik weet dat Partij voor de Dieren zelf kaarten verkoopt, net als Natuurmonumenten, maar de rest weet ik niet zeker. Maar op http://www.kerstkaarten.com/nederland kun je wel een willekeurige kaart kiezen en daar een doel op ‘plakken’ 🙂

   Het is een hele zoektocht!

   | Reageer op deze reactie
 10. Maartje schreef:

  Ah wat een ontzettend fijn artikel! Het is dat ik nog geen ruimte in huis heb voor een kerstboom en dat ik ook geen tuin heb, anders had ik inderdaad mijn kerstboom in de tuin gezet en hem het jaar erna weer binnen gehaald. Lijkt me zo leuk!

  | Reageer op deze reactie
 11. Oh die website van AH ga ik eens checken. En wat denk je van geen kerstboom? Duurzamer kan niet.. Bunny von D is safe hoor. Schattige beestjes komen sowieso niet op mijn bord.

  | Reageer op deze reactie
 12. Saskia schreef:

  Ik ga gewoon aan het werk met kerst! Kan ik alle kerstbomen bij cliënten bewonderen en misschien nog wat kerstdiner mee snoepen ^^. De verwarming hoeft dus thuis niet aan te staan. Best wel “groen” dus ;).

  | Reageer op deze reactie
 13. Vandaagismooi.nl schreef:

  Super goede kerst tips zeg!! En dat duurzame past helemaal in mijn straatje. Zeker een tweedehands kunstboom scoren is een goed plan! En ook tweedehands kerstversiering inderdaad, geweldig 😀

  | Reageer op deze reactie
 14. Bianca schreef:

  Zo erg, hier staat mijn kerstboom nog niet eens, maar ik heb wel 2 nieuwe tafellopers gekocht in kerststyle. 1ste kerstdag is bij mijn familie, de 2de bij die van mijn man en zondag wordt bankhangen, uitbuiken en een film en boeken marathon! Stiekem heb ik in het laatste de meeste zin.

  | Reageer op deze reactie
 15. Karlijn schreef:

  Tweedehands kerstspullen kopen is leuk! Je vindt nergens zoveel verschillende mooie en lelijke (maar eigenlijk is het ook wel heel leuk om lelijke kerstballen in de boom te hangen) kerstballen als in een kringloopwinkel 😛

  | Reageer op deze reactie
 16. Kelly schreef:

  Oh, je inleiding is zo herkenbaar! Ik ben ook niet heel erg kerst-gezind (of nu ja, ik hang er niet zo veel gewicht aan), maar mijn vriend houdt er wel meer van. We hebben wel nog nooit een kerstboom gezet, met uitzondering van dat ene jaar waarop we een gekregen plastic kerstboom opgezet hadden maar dat ding was zo spuuglelijk dat we hem daarna doorgegeven hebben aan mijn nichtje.

  Met kerstavond gaan we naar mijn mama en stiefvader, en voor het eerst heb ik durven vragen om veganistisch te koken. Anders is het altijd vegetarisch, maar als vegetariër met lactose-intolerantie is het gewoon geen pretje als ik vegetarisch-met-zuivel krijg voorgeschoteld. Spannend, dus! Met oudejaarsavond kook ik zelf en dan wordt het sowieso veganistisch, maar ik heb er nog totaal geen idee van wat dan precies. Meestal hou ik het vrij simpel, met uitzondering van het dessert. Want dessert = de max!

  | Reageer op deze reactie
 17. Deisy schreef:

  Hahahah die laatste opmerking: echt geweldig zeg! Ik heb dus inderdaad al een kerstboom en de kaartjes zijn de deur uit, MAAR ik kan natuurlijk wel allemaal verantwoorde cadeautjes voor mijn vriend kopen inclusief een verantwoord diner voor twee 😉 Dus toch bedankt nog voor de tips hoor dame!

  | Reageer op deze reactie
 18. Charelle schreef:

  Haha de foto van Bunny is echt geniaal Iris!
  En wat bizar van die goede doelen kerstkaarten, ik heb me daar echt rot naar gezocht maar vond alleen websites waar je ze per 250 stuks kon kopen. ^^’ Maar goed, weet ik dat voor de volgende keer! Ik schreef vandaag trouwens nog een artikel over milieuvriendelijke kerstkaarten! (:

  | Reageer op deze reactie
 19. Harmke schreef:

  Leuk!! Wat fijn dat Steve blij wordt van Kerst. Ik heb dat ook wel, al die lichtjes en kneuterige muziek en versiering haha, heerlijk! Wij hebben vorig jaar op ‘derde kerstdag’ een kunstkerstboom gekocht, dan zijn ze in de aanbieding :). Yogi denkt alleen dat t een echte is en die wil ‘m opeten! Net als de kadootjes die er onder liggen trouwens, die wil ie allemaal openmaken :D. Anyway! Qua kerstkaarten hebben we dit jaar een kerstvideo gemaakt ipv kaarten. Het geld dat we zo besparen geven we aan een goed doel! Fijne kerst Iris, Steve en Bunny von D! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. Nancy schreef:

  Extra punten voor de geweldige Bunny von D foto op het einde. Wie wilt er nu een konijntje op het kerstmenu zetten? Boehoe!
  Ik heb ook een blog geschreven over een duurzame kerst, die is vorige week online gekomen. Ach, of het mosterd na de maaltijd is weet je nooit maar het is helemaal geen gek idee om mensen nog wat last minute ideetjes te geven, toch? Ik heb dit jaar wel een nieuwe kerstboom gekocht, omdat iemand de boom die buiten staat heeft ondergekotst tijdens een feestje. Ik zag het toch niet zo zitten om die boom binnen te zetten, ondanks het feit dat hij inmiddels wel schoon geregend zou zijn (de gedachte hè…) maar ik recycle ook graag mijn boom. En ik hang nog kerstversiering in de boom van mijn oma – zo gezellig!
  Alvast fijne dagen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 21. Mees schreef:

  Ik ben normaal gezien niet zo van het reageren op blogposts, maar die laatste foto … smelt smelt smelt…
  Adventskalendergewijs geef ik trouwens mezelf elk jaar een doosje Yogi-kerstthee cadeau: exact 24 theetjes, perfect dus.

  | Reageer op deze reactie
 22. Sytske schreef:

  Goede tips! Afgelopen jaren hebben wij idd een boom gehuurd. Eg fijn, dit jaar niet omdat we ff de ruimte niet hebben met een box in de kamer.
  Kaartjes verstuur ik niet dit jaar en vegetarische kerst doe ik altijd!!

  Ik zag die foto van bunny von D op de FB pagina van Herman van Veen langskomen trouwens!!

  | Reageer op deze reactie
 23. Mijntje schreef:

  Aaaah die Bunnie von D… zo lief! <3
  Yeuh, wij zijn op de goede weg, met vegetarisch eten en een ruim 5 jaar oude kunstboom + versiersels.

  | Reageer op deze reactie
 24. Mylene schreef:

  Ooooh BUNNYYY! Wat een beest.
  Ik heb geen ruimte voor een kerstboom en ik heb dit jaar ook niet zoveel zin om lampjes op te hangen en spullen onder het stof vandaan te halen (opgeruimd staat netjes) dus bij mij is het alles behalve kerst. Ik heb wel kaarsjes…

  | Reageer op deze reactie
 25. Pingback: Weekoverzicht: Local Sunday Market & kerstvoorbereidingen | IKBENIRISNIET
 26. Pingback: Sundays Brunch - One day later # 21 - A simple life
 27. Marjolijn schreef:

  Leuke tips allemaal! Ik heb dit jaar ook kerstkaarten bij de wereldwinkel gekocht, mooie glimmende in een piramidevorm. Ik vind kaarten met een afwijkende vorm altijd zo leuk =)

  En ik ga Eerste Kerstdag bij mijn familie gourmetten. Ik zelf ben vegetariër, dus vega gourmet voor mij en ik heb geprobeerd om mijn moeder en broertje ook over te halen om vega te gaan, maar dat is helaas niet helemaal gelukt xD Volgend jaar maar weer proberen.

  Fijne feestdagen! En wat een leuk konijn heb je, zeg ^^

  | Reageer op deze reactie
 28. Marieke schreef:

  Dit blijven belangrijke tips om op een bewuste wijze Kerst door te brengen. Ik denk dat veel mensen Kerst zouden moeten aangrijpen om na te gaan in hoeverre zij duurzaam hun leven inrichten. Zeker tijdens Kerst wat inmiddels gelijk staat aan “heul veul” eten (meer dan je eigenlijk nodig hebt) en torenhoge energierekeningen (vanwege alle gezellige lichtjes) die aan moeten blijven (vaak zelfs dag en nacht). Ik kwam er laatst achter dat er een heuse metaalrecycling bedrijf in Amsterdam al decennia lang oud metaal inneemt. En niet alleen voor bedrijven want je kunt er als particulier ook langs. Talk about ‘circulaire economy’!

  | Reageer op deze reactie
 29. Pingback: DIY: Raamtekeningen maken voor Kerstmis | IKBENIRISNIET
Back to Top