5 tips voor een duurzame kerst

Als het aan mij lag spendeerde ik mijn hele kerstvakantie in bed met warme chocolademelk. Maar Steve hoouuudt van kerstmis. Hij wordt daar vrolijk van. En dat is bijzonder, want hij wordt niet van veel dingen vrolijk. Dus doe ik gezellig mee en trekken we alles uit de kast voor een memorabele kerstmis. In dit artikel mijn tips en heel veel linkjes voor een duurzame kerst!

duurzame kerst

5 tips voor een duurzame kerst:

 

Tip 1: Een groene kerstboom

Na kerst hebben we onze boom in de tuin gezet en voor deze kerst hebben we hem gewoon uit de grond gegraven! Want het is toch zonde om een boom maar zo kort te gebruiken? Ik moet toegeven dat een kerstboom me niet zoveel interesseert. Maar voor Steve, en ik denk ook voor vele anderen, is kerstmis niet compleet zonder een echte boom die in de woonkamer staat te shinen.

 • Heb je geen tuin? Je kan ook een kerstboom adopteren. Team Confetti plaatste er een paar jaar terug een blogpost over.
 • Een kunstboom is ook een groen alternatief, zolang je er een eeuwigheid mee doet om de balans weer recht te trekken. Misschien kan je zelfs wel een tweedehands kunstboom op Marktplaats vinden?
 • Of wees creatief en maak je eigen kerstboom-kunstwerk! Zoek bijvoorbeeld op Pinterest naar ‘DIY christmas tree‘ en je vindt veel leuke ideeën.

duurzame kerst

Tip 2: Tweedehands kerstspullen

Ik was gisteren bij Jouw Marktkraam Enschede en de kraampjes stonden gevuld met enorm veel kerstballen en andere versiersels. Heel goedkoop ook! Ik baalde dat ik daar vorig jaar niet aan dacht toen we onze kerstspullen kochten. We zijn toen voor een basic set gegaan met zilveren ballen en twee slingers, niets bijzonders, maar daardoor wel tijdloos. En nu kan ik er elke keer weer iets schattigs bijkopen. Zoals de sneeuwpopjes die ik voor maar 50 cent kocht bij Jouw Marktkraam. Het was eigenlijk een lelijke windvanger, maar ik haal de draadjes los zodat ik ze in de boom kan hangen.

kerstkaarten voor het goede doel

Tip 3: Kerstkaarten voor het goede doel

Nadat ik bij Jouw Marktkraam was geweest vervolgde ik mijn zoektocht in de stad naar duurzame kerstkaarten. Ik hoopte leuke zelfgemaakte kerstkaarten te vinden, dat leek me verstandiger dan zelf iets in elkaar flansen want zo knutselig ben ik niet. Uiteindelijk ging ik voor goededoelkerstkaarten van Unicef en Hulphond Nederland. Qua papier vast niet zo duurzaam, maar het is leuk dat ik er het werk van een goede organisatie een (ienieminibeetje) kan steunen. Kerstkaarten voor het goede doel vind je onder andere bij wereldwinkels, maar ook bij de wat grotere boekhandels. Of check de website van een goed doel dat je graag wil ondersteunen, Oxfam Novib heeft bijvoorbeeld meerdere kerstkaarten in de webshop staan.

duurzame kerst cadeaus

Tip 4: Verantwoorde kerstcadeau’s

Ik was gisteren dus bij de wereldwinkel voor kerstkaarten, en ze hebben daar zoveel leuks! Gebreide sokken uit Nepal in felle kleuren, súpermooi servies en andere kookspullen. Love it. Volgens mij heb ik er wel een half uur rondgehangen om alles te bekijken. Er staan echt veel leuke, unieke spullen tussen die je cadeau kan doen.

 • Nog meer ideeën voor duurzame cadeaus: een Dopper of KRNWTR drinkfles, een Windward Made tas, een vegetarisch kookboek, goodies van Lush of een etentje bij een leuk restaurant (zoals Het Paradijs in Enschede!). Of kijk eens rond in duurzame webshops zoals Babongo.
 • Sophie schreef een blogpost met tips over wat je een minimalist (of iemand die alles al heeft) cadeau kan doen.

duurzame kerst

Tip 5: Een vegetarisch kerstdiner

Tegenwoordig geven we bij ons thuis ook een kerstdiner voor een handje vol familie. En dat is dan een vegetarisch kerstdiner. Want ik kook thuis altijd vegetarisch en het zal een beetje gek zijn als ik dan ineens een rollade in de oven zet. Het is trouwens ook überhaupt niet bij me opgekomen dat ons kerstdiner nu zo speciaal is omdat er geen vlees bij zit. Waarschijnlijk omdat niemand het mist! Dat zeggen ze altijd in ieder geval. Deze kerst pak ik misschien wel extra groots uit en ga ik voor een vegan diner, maar dat moet ik nog even goed uitdenken, hoor!

 • De Groene Meisjes hebben een aantal vegan kerstrecepten op hun blog staan;
 • De Albert Heijn website heeft een aparte categorie met vegetarische kerstrecepten;
 • Ook op Pinterest kan je veel vinden, dat gebruik ik vaak voor inspiratie;
 • Jamie Oliver stelde voor BuzzFeed een vegan kerstmenu samen, jummm;
 • Op Uit Pauline’s Keuken verscheen vega bietenstrüdel als kerstrecept;
 • Maak bijzondere groentegerechten met luxe kookboeken zoals Plenty en Veg!;
 • In 2013 stelde ik drie (heeele simpele) kerstmenu’s (1, 2 en 3) samen als je niet te veel wil stressen en een paar gezonde dingen op tafel wil hebben staan.
 • Voor nog meer inspiratie kan je hier lezen hoe mijn kerstdiner er vorig jaar uit zag.

Bunny von D hoopt in ieder geval dat géén van haar vriendjes op tafel zullen belanden:

kerstkonijn

Nu hoor ik je denken: ja lekker dan Iris, kom je nu mee, mijn boom zonder kluit staat al versierd met de halve Intratuin in de kamer, de kerstkaarten zijn inmiddels de deur uit en de halve Primark is leeggekocht voor kerstcadeaus. Euuuh. Leuk als groen voornemen voor 2016? Dan neem ik wederom als voornemen om een beter georganiseerde blogger te worden en te leren plannen (hahaha).

Hoe vier jij kerst?

Back to Top