Tips voor een eco-studentenkamer

Vervelend aan huren vind ik dat je niet altijd veel inspraak hebt op hoe ecologisch het huis is gebouwd. Zo heb ik in mijn antikraakhuisje niet eens een thermostaat om het energieverbruik goed bij te houden. Omdat het in de nabije toekomst wordt gesloopt heeft het ook geen zin om hier in te investeren. Als je in een studentenhuis woont, heb je waarschijnlijk nòg minder inspraak hier op. Zo kan je waarschijnlijk niet ineens overstappen naar een groene energieleverancier, maar moet dit in overleg. Wat zijn simpele, praktische dingen die je wèl kan toepassen? In deze blogpost vind je een overzicht!

eco-studentenkamer

studentenkamer-blogpost

Tip 1: Marktplaats en de kringloop zijn je beste vrienden

Whoeoe, na veel pijn en moeite heb je eindelijk een kamer of studio gevonden! Oh, wat was ik blij toen ik na lang zoeken de perfecte studio midden in de stad kreeg toegewezen. Maar eh ja, dan moet je nog een inboedel zien te regelen. Met niet veel geld.

  • Door tweedehands te kopen bespaar je grondstoffen (er hoeven immers geen nieuwe producten voor je te worden geprobeerd) en geld. Denk bijvoorbeeld aan mijn beste vondst op Marktplaats: een XL Auping-bed dat maar 75 euro kostte!
  • Bijkomend voordeel van kringloopwinkels is dat ze grote spullen vaak gratis bij je willen bezorgen. In ieder geval Het Goed in Enschede doet dit.

Tip 2: Groener doe-het-zelven

‘Doe-het-zelven’ bedoel ik hier op de makkelijkst mogelijke manier want hopelijk kan je zo in je kamer trekken zonder te gaan verbouwen. Maar misschien moet er nog een vloer worden gelegd. Of gaat het om een oud gebouw dat gigantisch tocht waar je iets aan wil doen.

  • Oké, stap één, het leggen van een vloer! Als je kiest voor tapijt kan je deze vastspijkeren in plaats van lijmen. Het scheelt schadelijke stoffen en daardoor kan je hem later misschien nog recyclen.
  • In mijn eerste studentenstudiootje koos ik voor laminaat. Laminaat zweeft als het ware boven de grond dus lijm is sowieso al niet nodig. Nu is laminaat an sich niet per se milieuvriendelijk. Maar door erop te letten dat je een goede ondervloer kiest, werkt het isolerend. Hierdoor koelt het minder snel af in je kamer en dat scheelt weer stoken. Veel qua isolatie kan je niet regelen in een studentenkamer, maar als je zelf je kliklaminaat legt is dit in ieder geval een makkelijke manier om voor extra isolatie te zorgen.
  • Nog meer praktisch toepasbare isoleertips om energie te besparen: om tochten te voorkomen bestaan er goedkope anti-tochtstrips voor deuren en ramen. Er bestaat ook speciaal folie om achter de verwarming te plakken zodat de warmte niet verdwijnt door de muur. Voor enkel glas bestaat isolerend raamfolie. Dat laatste moet overigens wel door een vakman worden aangebracht, maar het is nog steeds goedkoper dan dubbelglas laten plaatsen, gok ik.
  • Klusspullen hoef je niet per se nieuw te kopen, maar kan je ook lenen van mensen in de buurt. Peerby is hier een leuke website voor.

eco-studentenkamer-tips

Tip 3: Een groener huishouden

Oh, ik droom van een mooi groot huis met fancy recyclehoekje en een composthoop bij mijn giga-moestuin. Dat blijft voorlopig ook nog wel even een droom voor in de verre toekomst.

  • In deze blogpost schreef ik tips over afval scheiden als een pro, ook voor als je maar een klein huisje hebt.
  • En in mijn Groene Tips categorie vind je ook een hoop makkelijke, praktische tips. Bijvoorbeeld het zelf maken van schoonmaakmiddel en alternatieven voor wegwerpproducten (wattenschijfjes, KeepCup, bijenwasdoeken, etc.)

Maar waar het allemaal uiteindelijk op neer komt is om zo lang mogelijk met je spullen te doen: reduce, reuse & recycle. En ik denk dat dat júist goed bij studenten past, want op de lange termijn bespaar je er veel geld mee. Heb je aanvullingen? Laat het vooral horen!

Back to Top