Bloggen als werk vs. als hobby (+ tips!)

Toen ik langzaamaan het bloggen als werk begon te zien, moest ik alles zelf uitzoeken. Dit ging ook weleens mis, hoor. Maar daar heb ik veel van geleerd! Een beetje van die kennis en ervaring heb ik in deze blogpost verwerkt voor beginnende bloggende girlbosses. Want het kan gewoon heel ingewikkeld zijn.

Bloggen als werk
Via Death to the Stock Photo

Bloggen als hobby

Toen ik begon met bloggen was het puur als hobby. Ik verveelde me, had te veel tijd over, maakte sinds groep 8 al mijn eigen websites en hield van schrijven: zo kwam alles samen. Soms schreef ik maanden niets, soms zat ik nachten in hyperfocus achter mijn computer stukjes te tikken. Bezoekersaantallen maakten me niets uit, ik was al vereerd als tien mensen een blogpost van me lazen. Van SEO had ik nog nooit gehoord. Het was echt mijn persoonlijke dagboek. Door de jaren heen werd mijn blog steeds meer gelezen, dit vond (en vind!) ik zó tof. Hierdoor begon ik het bloggen meer te zien als het maken van een leuk, interessant magazine in plaats van dat ik puur voor mijzelf in een online dagboekje schreef. De focus kwam meer op duurzaamheid te liggen en zo zijn we aangekomen bij hoe ikbenirisniet.nl er tegenwoordig uitziet. Geld verdienen met bloggen was dus nooit mijn doel, toen ik net begon wist ik niet eens dat dat überhaupt een mogelijkheid was. Maar zo door de jaren heen heb ik er aardig mijn weg in gevonden.

Bloggen als werk

Ik zie mijn blog nog steeds als mijn lievelingshobby. Maar doordat ik er geld mee verdien en het nu óók als mijn werk zie, komen er ineens allemaal extra verplichtingen bij kijken. Dat betekent voor mij niet dat het bloggen minder leuk is geworden. Het enige nadeel vind ik dat het daadwerkelijk schrijven van blogs nu nog maar een klein percentage is van alles er omheen. Ik zit niet bij een mediabureau dus het contact en onderhandelen met PR-bureaus en bedrijven neemt gigantisch veel tijd en energie in beslag. Ook moet ik actief blijven zoeken naar manieren om inkomsten uit het bloggen of zijprojecten te halen. Want opdrachten komen niet altijd vanzelf aanwaaien, maar de huur moet wel gewoon elke maand worden betaald. Ik vind het belangrijk om mijn bezoekersaantallen hoog te houden want dan heb je toch meer kans op leuke opdrachten. Het zijn allemaal leuke uitdagingen die erbij horen en ik zie het absoluut niet als vervelende karweitjes. (Oké, behalve het bijhouden van mijn administratie dan.) Maar het is wel iets waar ik van te voren niet direct bij had stilgestaan. Ter illustratie: Shifra schreef een interessante blogpost over haar tijdsindeling wat betreft haar blogleven.

Bloggen als werk
Via Death to the Stock Photo

Tips voor bloggende girlbosses in spe

Let op, hieronder vind je een heeeeele laaaange lap tekst met tips & tricks als je je blog ook wat meer als je werk wil gaan zien. Of als je nieuwsgierig bent wat er achter de schermen allemaal gebeurt bij bloggers. Het is geen volledige lijst, uiteraard. Maar het zijn dingen waarvan ik had gewild dat iemand het mij een paar jaar geleden had uitgelegd.

Mediabureaus

Een mediabureau fungeert als tussenpersoon tussen jou als blogger en bedrijven die reclame willen maken. Het mediabureau selecteert geschikte campagnes voor je en heeft contact met de bedrijven. Ik dacht altijd dat het de holy grail was om met je blog bij een mediabureau te zitten zodat je gebakken zit met leuke opdrachten. Nou, nee dus. Tenzij je een ‘grote blogger’  (met een gigantisch bereik) bent en in die categorie val ik gewoonweg niet. Zo snel als het kon heb ik mij uit mijn contract weten te wurmen. Het was ook gewoon vervelend omdat ik niet voor elk merk reclame wilde maken. En omdat je vaak exclusief bij een bureau zit, heb je dan dus mooi pech. Voor mij was het lang een doel om naar toe te werken, maar dat heb ik nu dus losgelaten en dat bevalt alleen maar goed. Door alles nu zelf te doen, leer ik enorm veel. Kijk dus goed of het mediabureau jou ook écht iets kan bieden in plaats van dat het alleen mooie PR-praatjes heeft. En teken niet zomaar een exclusiviteitscontract. Lijkt heel logisch, maar ik was daar destijds iets te naïef in. Leermoment.

Tarieven

Bloggers doen vaak geheimzinnig over tarieven en dat vind ik zonde. Zo heb je als beginnend blogger géén idee wat je zou kunnen vragen. Daardoor heb ik jaren geleden eens een advertorial (= gesponsorde blogpost) geschreven in ruil voor een waterfles ter waarde van een tientje. OMG! Alweer een leermoment. Ik houd deze formule van Lisanne als richtlijn aan, maar houd ook rekening met de opdrachtgever. Ik snap ook wel dat een kleine webshop niet het budget heeft om honderden euro’s voor één blogpost neer te leggen. En als het gaat om een langdurige samenwerking wil ik ook best wat lager gaan zitten. Natuurlijk is dit tarief ook afhankelijk van het soort opdracht, enzovoort enzovoort. Hier moet je feeling voor krijgen. Ik hoef ook echt niet voor àlles geld; zolang het om vrijblijvende dingen gaat en je er beide iets aan hebt, is het prima. Maar als een groot bedrijf zegt zogenaamd ‘geen budget’ te hebben, maar wel een eisenlijst heeft, dan blijf ik keihard bij mijn tarief. Je zult daardoor vaak worden afgewezen, maar op de lange termijn is het beter omdat bedrijven dan weten dat ze bij jou niet voor een dubbeltje op de eerste rij kunnen zitten. Denk maar zo: als jij bij de Appie bij de kassa staat, maar aangeeft dat je ‘geen budget’ hebt, krijg je ook niet ineens gratis je boodschappen mee naar huis.

Bloggen als werk
Via Death to the Stock Photo

Verschillende manieren om geld te verdienen

Geld verdienen met bloggen kan op verschillende manieren. Merel schreef er een leuke blogpost over. Dat komt overeen met hoe ik het doe. Het liefst verdien ik mijn brood door middel van advertorials. Ik zie het als een creatieve uitdaging om van een advertorial een leuke blogpost te maken. Zolang het merk of product bij mijn blog past en ik erbij mag vermelden dat het om een samenwerking gaat natuurlijk. Vaak benaderen bedrijven mij, maar soms pitch ik ook zelf voor opdrachten. Daarnaast maak ik gebruik van affiliatelinks. Bijvoorbeeld de linkjes naar bol.com; ik krijg dan een klein percentage van de aankoop. Ik heb een hekel aan giga-banners op blogs, daarom heb ik alleen enkele subtiele banners van Google Adsense. Die leveren aanzienlijk minder op, in mijn geval nu circa 3 euro per dag, maar alle kleine beetjes helpen mee. (Dus voor iedereen die mijn blog bezoekt zonder adblocker: dankjewel!) Tegenwoordig ben ik ook druk met brainstormen over hoe ik meer offline werkzaamheden als freelancer kan verrichten. Want hoewel je behoorlijk wat kan verdienen met bloggen, is dat bij mij op het moment niet het geval. Denk aan niveautje bijstand. Desondanks ben ik hartstikke tevreden, hoor. En ik weet zeker dat ik de potentie heb om hier nog in te groeien!

SEO & nofollow-links

Als de SEO (search engine optimization) van je blog goed is, word je makkelijker gevonden via Google en zullen bedrijven ook eerder met je willen samenwerken. Hoe je SEO-vriendelijk blogt is véél te langdradig om hier nu uit te leggen, maar bij Lisanne vind je wat informatie. Als je goed gevonden wil blijven worden, let er dan please op dat je van je linkjes nofollow-links maakt in commerciële blogposts. Bedrijven doen weleens alsof een nofollow-link minder waardevol is (en daarom ook gelijk willen dat je tarief naar beneden gaat) maar dit is de grootste onzin. Ik vind het eerlijk gezegd niet erg professioneel als een bedrijf followlinks eist want dan hebben ze niet het beste met je voor. Is dit Chinees voor je? Hier vind je een duidelijke uitleg van Blogaholic over het hoe en waarom wat betreft nofollow-links.

Bloggen als werk
Via Pexels

Mediakit

Een mediakit is een pdf-bestand van één of enkele pagina’s waar je de belangrijkste informatie over je blog plaatst. Op mijn pagina ‘samenwerken‘ zie je een korte variant van mijn mediakit. Ik vertel over mijn bezoekersaantallen, doelgroep en laat wat voorbeelden van samenwerkingen zien. In mijn mediakit ga ik hier uitgebreider op in. Een mediakit vind ik handig om mee te sturen naar bedrijven, je komt ook gelijk een stuk professioneler over. Ik zie mijn mediakit als eerste kennismaking dus hier noem ik nog geen tarieven in. Vaak schrijf ik wel in de mail “een samenwerking is mogelijk vanaf X euro” zodat het bedrijf in ieder geval een beetje een idee heeft van waar ze aan moeten denken. Handige voorbeelden van mediakits vind je onder andere via Pinterest.

Hulp vragen aan anderen

Ik heb vaak het gevoel dat ik alles zelfstandig moet kunnen. Tegenwoordig vraag ik wat vaker aan collega-bloggers (die ik goed ken) hoe zij dingen aanpakken. En als iemand vragen voor mij heeft, help ik degene ook graag. Want door het hier samen over te hebben leer ik heel veel! Dit kan ik dus zeker aanraden. Op Facebook kan je ook groepen voor bloggers vinden om te discussiëren over dingen waar je niet uitkomt.

Wow oké, het was eigenlijk niet mijn bedoeling om er zo’n uitgebreid artikel van te maken. Maar zo zie je maar weer: je moet behoorlijk wat verstand van veeeel verschillende dingen hebben als bloggende girlboss. En dit kost ook gewoon hartstikke veel tijd. Maar oh het is ZO LEUK. Of dat nu om bloggen als werk of als hobby gaat, ik kan bloggen iedereen aanraden.

Ik heb geprobeerd om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen zodat het hopelijk ook begrijpelijk is als je nog geen doorgewinterde blogger bent. Mocht je toch denken ‘huh maar hóe dan?’, geef een gil in de comments en ik beantwoord je vraag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

64 reacties op “Bloggen als werk vs. als hobby (+ tips!)

 1. Romy schreef:

  Wauw, wat een fijne tips! Ik begin net met bloggen en heb een paar samenwerkingen gehad, waarbij ik achteraf gezien eigenlijk bijna gratis reclame heb gemaakt. Ik ga het artikel van Lisanne eens lezen. Met je tips kan ik in ieder geval echt wat 🙂 Dankjewel!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Aii! Ik heb het ook te vaak gedaan hoor. Ik kan me ook nog een advertorial van járen terug herinneren in ruil voor een waardebon van 30 euro, haha. Opzich is gratis reclame niet erg, ik gun het vaak anderen ook wel, zoals leuke kleine webshops met spullen waar ik achter sta. Dan zie ik het meer als elkaar een beetje helpen! Maar goed, ergens moet je wel een grens trekken. Dat leer je ook wel door de ervaring, merk ik 🙂

   | Reageer op deze reactie
 2. Ayla schreef:

  Wat een fijn artikel Iris! Mijn eigen blog is nu ook bijna op het punt dat ik samenwerkingen kan gaan zoeken, en dit stuk geeft weer even lekker wat extra inzicht in hoe dat zal gaan! Thanks!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Yay wat goed om te horen! Heel veel succes met je blog 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. Paul schreef:

  Ik ben geen werkblogger, maar zie het puur als hobby. Het schrijven is voor mij een heerlijk rustmoment. Ik lees wel een aantal bloggers die in de loop der tijd voor meer advertorials zijn gevraagd. Het risico wat ik daarin zie is dat ze soms samenwerkingen aangaan die ik als lezer niet bij hen vind passen (bijvoorbeeld zoiets als jij met een slagerij zou gaan samenwerken, of de Zara met hun niet-duurzame kleren). Ander dingetje dat kan storen: dat er alleen nog maar advertorials verschijnen. Alle bloggers die ik volg, ben ik gaan volgen om de persoonlijke verhalen die ze in het begin schreven. Dus zorg ervoor dat je nieuwe lezers d.m.v. persoonlijke blogposts jou kunnen leren kennen. Ze weten niet waar je voor staat d.m.v. advertorials, dat weten ze juist door de keuzes die je in je persoonlijke leven maakt. That said, die balans heb jij goed voor elkaar, Iris.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dankjewel! Dat vind ik inderdaad ook héél belangrijk. Ook om het bloggen voor jezelf leuk te houden. Het is voor mij ook alleen maar een win-win situatie. Want doordat ik alleen een advertorial schrijf als ik zeker weet dat het bij mij en mijn blog past, is zo’n advertorial ook veel waardevoller. Ik denk dat als op een blog wekelijks random advertorials worden geplaatst, het hartstikke nietszeggend wordt. Nu alleen nog hopen dat bedrijven dit ook een keer gaan snappen want vaak kijken ze alleen nog naar de getalletjes :p

   | Reageer op deze reactie
   1. Paul schreef:

    Ja, en ik begrijp dat dus ook niet helemaal van de lezers. Waarom worden bloggers die random advertorials plaatsen dan toch zo goed gelezen?

    | Reageer op deze reactie
 4. Deisy schreef:

  Yay! You go topper! Wat een heerlijk helder artikel. Echt top! En inderdaad dan merk je pas hoeveel kennis ie eigenlijk in de loop der jaren hebt vergaard en met hoeveel dingen je rekening moet houden. Je doet het in ieder geval hartstikke goed meis. Echt zo trots op jou! X

  | Reageer op deze reactie
 5. Joyce schreef:

  Dit is echt een super fijne post en komt als geroepen. Ik krijg inmiddels toch vrij regelmatig verzoekjes voor samenwerkingen en dat soort ongein, maar ik weet niet zo goed hoe ik moet reageren, wat schappelijk is om te vragen in ruil voor een advertorial, etc. Zodoende heb ik het een beetje afgehouden, je post is echt awesome. thanks <3

  | Reageer op deze reactie
 6. Susan schreef:

  Wat een fijne post Iris! Ik blog zelf ook al jaren en begin er nu eindelijk wat inkomsten uit te halen. In het begin deed ik ook wel eens dingen voor bijna niks, gelukkig weet ik inmiddels beter. 😉 Het enige lastige vind ik nog om zelf bedrijven te benaderen, en dan ook om een bijdrage te vragen. Doe jij dat wel?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oja leuke vraag! Dat vind ik ook nog steeds wel een big deal. Ik voel me dan heel brutaal haha, maar het is wel iets dat ik meer wil gaan doen omdat ik geen mediabureau heb, dus ik zou wel moeten. Ik heb er geen moeite mee als het om producten gaat. Niet zo van ‘hey geef me gratis spul’, maar als ik bijvoorbeeld een leuk idee heb voor een blogpost en hier iets bij nodig heb waarvan ik denk dat het win-win is voor mijn blog en voor die webshop. Bijvoorbeeld de blogpost die ik laatst plaatste over duurzame kaarsen. Pitchen doe ik nu vaak alleen als bedrijven hier oproepjes voor plaatsen of face 2 face op een ongedwongen manier zoals op een netwerkavond waar ik laatst was. Maar ik denk dat het gewoon een kwestie is van doen! En daar leer je vanzelf weer van 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Susan schreef:

    Goeie tips, dank je! 😀 Ik voel me dan inderdaad ook heel brutaal haha. Maar als het gaat om een win-win situatie, dan wordt het juist wel gewaardeerd denk ik. Thanks!

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Als je googelt naar ‘influencer netwerk’ kan je er al een aantal vinden! Dat soort netwerken/platformen zijn steeds meer in opkomst lijkt het, superfijn als je geen mediabureau hebt.

     | Reageer op deze reactie
     1. Eva schreef:

      Kan je daar een aantal van tippen of juist niet? Ik zie BlogSociety daar bijv. ook tussen staan maar dat is volgens mij vrij dood en ze kunnen ondertussen wel veel tracken. Ben altijd beetje huiverig om bij random bureaus aan te melden.

      | Reageer op deze reactie
      1. Iris schreef:

       Oh nu je het zegt, ik heb die tracker nog steeds ergens verstopt staan geloof ik. Helemaal niet meer aan gedacht! Ik vind tot nu toe Influentials en TIM het fijnst qua platformen.

       | Reageer op deze reactie
 7. Nathalie schreef:

  Wat een leuke blogpost. Ik heb zelf geen blog maar ik vind het wel interessant om eens te lezen wat er zoal bij bloggen komt kijken. Je hebt al een hele weg afgelegd en daar mag je zeker en vast trots op zijn. Ik zie je blog ook zeker nog groeien in de toekomst. You go, girl!

  | Reageer op deze reactie
 8. Leuk artikel, bedankt voor alle goede tips!
  Momenteel verdien ik nauwelijks iets bij met bloggen, omdat ik te weinig tijd heb om mij er echt in te verdiepen en actie te ondernemen. Maar ik verwacht vanaf januari wat ruimer in mijn vrije tijd te zitten (jippie!) en wil dan echt meer tijd aan bloggen besteden!

  | Reageer op deze reactie
 9. Emma schreef:

  Wat een interessant artikel! Ik blog zelf niet, maar vind dit heel inzichtelijk 🙂 Fijn dat je er zo open over bent, en je hebt er heel duidelijk over geschreven!
  Ik vind ook dat je blog weerspiegelt dat je er hart voor hebt (en niet zomaar samenwerkingen aangaat) en hard voor werkt. Ik heb wel adblock automatisch aanstaan, juist ook vanwege de site-overnemende-banners op sommige sites, maar heb gelijk even een uitzondering gemaakt voor jouw domein. Nooit bij stil gestaan eigenlijk. 🙂

  Ik vraag me nog wel af trouwens; maakt het voor jou als blogger (wat inkomsten betreft) verschil of mensen ook daadwerkelijk op zo’n banner klikken? Of telt het al als ze de banner zien staan?
  En als mensen wel op je affiliate links klikken, maar dan niet tot aanschaf overgaan bijvoorbeeld?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nou wat lief! Dankjewel! De banners leveren al wat op als mensen alleen op mijn blog komen gelukkig, een klik is wel ietsje meer waard geloof ik. Voor de affiliatelinks geldt het alleen als er een aankoop wordt gedaan, maar het maakt verder niet uit wat je dan koopt, je zou bijvoorbeeld op een bol linkje van een bepaald kookboek kunnen klikken, en dat je dan iets anders koopt, dan krijg ik er toch nog een mini-percentage van!

   | Reageer op deze reactie
   1. Renata schreef:

    O, dat wist ik niet. Voortaan dus altijd via een link van jou naar Bol.com:-)

    | Reageer op deze reactie
 10. Jantine schreef:

  Wat een fijn artikel is dit weer 🙂
  Op de een of andere manier inspireer je me elke keer om weer wat meer tijd in bloggen te steken. Want nu ik meer tijd in andere dingen (stage/lessen volgen) moet steken, houdt mijn energie vaak niet over. Ik krijg dus spontaan zin om weer goed bezig te zijn, omdat bloggen zo superleuk is! Dank je dat je dat ook uitstraalt.

  | Reageer op deze reactie
 11. Louisette schreef:

  Bloggen is iets wat me heel erg trekt, maar meer als hobby ipv werk. Maar heb nog geen idee waar ik de tijd vandaan haal 😉 Heb al zoveel hobby’s haha. Maar ik vond het een heel interessant artikel, dankjewel! Aangezien ik een webshop heb, is het ook heel leerzaam mocht ik bloggers willen benaderen voor een advertorial 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. Iris schreef:

  Toffe post. Ik zit niet in het blogger wereldje maar het is zeker ook interessant voor mij als startende ondernemer.

  | Reageer op deze reactie
 13. Astrid schreef:

  Hey Iris,

  Echt een top artikel! Mijn blog is sinds 1 augustus mijn bedrijfje geworden en ik vind het echt mijn allergrootste hobby hehe. Hele fijne tips geef je! Ook ik hou de formule van Lisanne aan als richtlijn, werkt fijn en daarnaast hou ik ook rekening mee met inderdaad kleinere webshops. Elkaar helpen is natuurlijk altijd fijn.

  Ik word alleen niet goed van bedrijven die dofollow links willen. Vandaag heb ik ook al twee samenwerkingen af moeten slaan. Na een uitgebreide uitleg waarom ik geen dofollow links plaats (met ook de linkjes naar Blogaholic en Google zelf) en wat ik wel echt te bieden heb, gaan ze er niet mee akkoord. Linkbuilding en tegen de regels ingaan van Google is voor hun blijkbaar belangrijker, dan wat een blogger echt te bieden heeft. Ze zien de waarde dan niet echt in van een blogger en ze hebben het dan inderdaad niet het beste met je voor. Zeer jammer….Maar goed, ik ga liever niet akkoord met dofollow dan tegen de regels in gaan 🙂 .

  Nogmaals top artikel!

  Liefs 🙂 !

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah dat is zo stom! Want zelfs als je er nofollow links van maakt, is het nog steeds positief voor hun linkbuilding. Misschien wel iets minder sterk dan met een dofollow, maar toch. Jammer dat je ze niet hebt kunnen overtuigen. Maar hoe meer bloggers hier strikt in blijven, hoe vaker bedrijven zullen snappen dat hier niet in te onderhandelen valt. Dus alleen maar goed van je 😀

   | Reageer op deze reactie
 14. Claire schreef:

  Handige tips! Super fijn dat je dit op een rijtje hebt gezet. Ik ben nog mega klein en als ik het zo hoor ben ik er stiekem wel blij mee haha. Al mijn tijd gaat gelukkig nog naar het schrijven en foto’s maken. Al dat geregel is echt niks voor mij. Krijg al kriebels als ik eraan denk haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha dat kan ik me heel goed voorstellen hoor! Soms (heeeeeeeeel soms) heb ik ook weleens een beetje heimwee naar de tijd dat mijn blog gewoon alleen nog puur hobby was. Want door er je werk van te maken raak je het toch een beetje als hobby kwijt, ofzo. Maar 99% van de tijd vind ik het alleen maar leuk, inclusief het geregel :p

   | Reageer op deze reactie
 15. Miranda schreef:

  Wow! Wat een fijn en goed artikel! Ik ben zelf een hobbyblogger en ben nu un de fase dat ik op vaste tijden blogs wil plaatsen. Voor jou vast al eeuwen gelden, maar voor mij echt een nieuwe stap. Het stukje over “no-follow-links” is echt helemaal nieuw voor mij, ook nog niet van toepassing, maar ik had hier echt nog nooit van gehoord. Ook de mediakit is voor mij nieuw. Super bedankt.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   O nee hoor, dat heb ik pas 2 maanden geleden besloten om te gaan doen, haha! Kost me nog steeds heel veel moeite trouwens en lukt ook niet altijd. Ik heb de grootste moeite met structuur :p Maar het kan wel heel handig zijn. Fijn dat je er nieuwe dingen uit hebt kunnen halen in ieder geval 😀

   | Reageer op deze reactie
 16. Siroon schreef:

  Wat een super leerzaam stuk! Ik ben zelf een paar maanden geleden begonnen met bloggen en ben nog zo veel aan het leren! Ik zat me laatst toevallig af te vragen hoe je ooit van 2-3 blogs per week je living zou kunnen maken.. Bedankt!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   De hoeveelheid blogs die je plaatst maakt eigenlijk niet zo heel veel uit qua hoeveel geld je ermee zou kunnen verdienen, denk dat kwaliteit en goed contact/interactie met lezers veeeel meer waard is. Ben blij dat je het een leerzaam stuk vond 😀

   | Reageer op deze reactie
 17. Amy schreef:

  Mooi artikel Iris. Mijn blog is voor mij 100% hobby, omdat ik er gewoon een fulltime baan + freelance werk naast heb. Er komen wel eens samenwerkingen uit voort maar ik kan dan ook heel strikt en selectief zijn in welke samenwerkingen ik aanga. Ik heb heus wel eens een artikel geschreven met 3 linkjes voor 30 euro.. maar dat doe ik snel meer, behalve dan als ik heel enthousiast ben over een bepaald product of webshop. Des te meer omdat ik vanuit mijn werk weet hoeveel linkbuilding waard kan zijn. Gevoel volgen is altijd de beste raadgever in zulke gevallen. Jij doet het in ieder geval super goed, tof om te zien! (En dank voor je leuke visjes in de sidebar.. toch even rustgevend op een stressige dag ;-))

  | Reageer op deze reactie
 18. Joyce schreef:

  Hoi Iris, ik ben meer een stille volger (zowel hier als op Snapchat) dan een reageerder, maar wilde je toch even laten weten dat ik vind dat je het fantastisch doet en dat ik hou van jouw eerlijkheid.
  Ik heb veel opgestoken van dit bericht, want heb me altijd wel eens afgevraagd hoe men fulltime werk kon maken van het bijhouden van een website en daar komt dus veel meer bij kijken dan je denkt!
  Ben zelf ook een blog begonnen met een concreet doel en hoop om ooit net zo succesvol te worden als jij.
  Ben dan wel benieuwd hoe je precies samenwerkingen zoekt en hoe ‘groot’ je blog moet zijn voor men met je wil samenwerken?
  Leuk om dit kijkje in de keuken eens te hebben gehad. Je bent een inspiratie, ga zo door. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha ah, dat is zo leuk om te horen! Fijn dat je er iets aan hebt 😀 Het is qua samenwerkingen bij mij een beetje vanzelf gegaan. Als je blogt groeit en hoger in Google komt, word je vanzelf interessanter om mee samen te werken! Ik denk om mee te beginnen dat rond de 5000 unieke bezoekers per maand al wel prima is. Het ligt ook heel erg aan of je een bepaalde niche/doelgroep hebt, en of de samenwerking er vooral op is gericht voor linkbuilding (hoger in Google komen) of exposure (naamsbekendheid). Dus focus ook zeker niet te veel op die getallen hoor.

   | Reageer op deze reactie
 19. Kelly schreef:

  Dank je voor deze blogpost! Ik ben ook met mijn blog begonnen om zo ongeveer dezelfde redenen als jou en denk er nu ook al een tijdje over om er wat centen mee te proberen bijverdienen, niet om de hypotheek te betalen, wel om uit de kosten te komen en nog meer leuke – bloggerelateerde – dingen te kunnen doen. Handig dat je over dit onderwerp schrijft, dus!

  | Reageer op deze reactie
 20. Eva schreef:

  Ik vind ’t nog steeds zo cool om te zien dat je zo ontzettend gegroeid bent, volgens mij las ik al bij je toen je nog een klein(er) Ikbenirisnietje was en nu ben je ineens een grote independent blogger met zoveel toffe samenwerkingen. Denk dat jij echt zelf de sleutel van dit succes bent, je mix tussen duurzaam en eigen is zo goed en het is zo jou (voor zover ik dat van achter mn laptop kan zeggen 😉 ) dat is iets wat veel adverteerders / partners ook wel zien. Volgens mij is dat ook echt het belangrijkste, naast doen waar je zin in hebt, om te zorgen dat je echt eigenheid hebt. In de combinatie waar je over schrijft maar ook je schrijfstijl en verschillende partners. Je komt bij jou niet weer de zoveelste mobiele hoesjes tegen (toch? 😉 ) maar echt leuke, positieve producten. Zo veel origineler om te lezen en ik snap wel dat het daardoor ook zoveel leuker is om op die manier leuke samenwerkingen aan te gaan.
  Ik vind ’t ook wel erg verfrissend om te lezen dat je alles zonder mediabureau doet, mijn blog begint nu (na de switch van EvainBerlin) weer echt te groeien en de bezoekersaantallen gaan zo snel. Ik vind het soms nog lastig om bedrijven zelf aan te schrijven als ik een leuk idee heb en vroeg me af of een mediabureau niet veel beter bij me zou passen in de verre, verre toekomst. Maar misschien is zelf doen wel net zo leuk en handig eigenlijk.
  Whoeee lange en wollige reactie, excuse 😉 Kort verhaal: je bent onwijs goed bezig, ga zo door!!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik vind dit zoooo’n lieve reactie. Duizendmaal dank <3 Ik zou ook nog steeds wel graag bij een mediabureau willen, maar alleen als het ook echt iets voor me oplevert en niet dat het alleen maar frustraties geeft. Dat is helaas nu vaak mijn ervaring geweest. Maar goed, ik heb ook gewoon een best lastige niche, als je wat minder 'kieskeurig' bent qua welke campagnes je aan kan nemen gaat het vaak al veel makkelijker geloof ik!

   | Reageer op deze reactie
 21. Mylene schreef:

  Jaaa wat een goede post! Zelfs hier kan ik nog zoveel van leren, want mijn blog is nog maar een klein iets vergeleken met mijn instagram of andere blogs. En ik blijf het mooi vinden hoe jij het allemaal aanpakt. Girlbosssss.

  | Reageer op deze reactie
 22. Janne schreef:

  Heel fijn en interssant artikel dit! Ik blog al een lange tijd en probeer het nu wat professioneler aan te gaan pakken 🙂

  | Reageer op deze reactie
 23. EmilyLotus schreef:

  Wat een fijne blogpost is dit!
  Het is niet mijn doel om geld te verdienen met mijn blog. Zou een leuke bijkomstigheid zijn natuurlijk, maar echt geen doel. Ik schrijf vooral omdat ik het fijn vind en er veel uit haal. Door mijn chronische ziekte vind ik het echter heel erg moeilijk om er regelmaat in te vinden… zou ik graag anders zien, maar ik worstel er nogal mee.
  Het is nu wel een paar keer gebeurd dat bedrijven contact zoeken, maar nog niets wat ik echt op mijn blog vind passen dus dat doe ik dan ook niet.
  Ik zou me ook eens beter moeten verdiepen in SEO. Ik doe nu maar wat. :p

  | Reageer op deze reactie
 24. Natasja schreef:

  Wat fijn! Ik heb toevallig mijn eerste mail voor een samenwerking gehad en vind het wel oké zoals ik het nu heb afgesproken. Maar elkaar helpen in het wereldje van bloggen is denk ik inderdaad heel erg positief! 🙂 Fijn dat je hier zo open over bent.

  | Reageer op deze reactie
 25. britt schreef:

  Oh leuk dit en kei handig! Ik ben me er de laatste tijd wat meer in gaan verdiepen, gewoon omdat ik het interessant vind hoe anderen het allemaal aanpakken en wat zowat de geheimen zijn van google en beter gevonden worden. Bedankt dus, ik ga dit meteen saven en je gelijk ook gewoon volgen. Chapeau trouwens dat je alles zelf doet qua opdrachten!

  | Reageer op deze reactie
 26. Saskia schreef:

  Hee Iris,
  Denk je dat, als je nu nog een blog zou starten, je er dan nog tussen zou komen? Ik wil het graag proberen, maar er zijn zo ontzettend veel blogs op dit moment! Ik hoop dat je mijn vraag wilt beantwoorden!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Natuurlijk! Het gaat vooral om je eigen persoonlijkheid bij een blog, zo ben je altijd uniek als je daar op focust 😀

   | Reageer op deze reactie
 27. Pingback: Een jaar bloggen: mijn tips en tricks - Nynkek
 28. Laura schreef:

  Hoi Iris. Mooi en uitgebreid artikel, wat is bloggen toch leuk he? Dank ook voor de vermelding!

  | Reageer op deze reactie
 29. Vivian schreef:

  Fijne tips! Ik heb (nog) niet de ambitie om de business-kant op te gaan met mijn blog, maar vind dit wel goeie tips, vooral wat die mediakit betreft!

  | Reageer op deze reactie
 30. Pingback: Mijn Bloglovin' collecties • Het Zusje
 31. Pingback: Hoe krijg ik precies betaald voor mijn blog? (En hoeveel?) - Mariekevanwoesik.nl
 32. Aileen schreef:

  Ah wat een verademing om eens een keer een openhartig en open artikel te lezen over dit onderwerp. Ik doe het sinds kort ook fulltime en ben daarnaast bezig met het schrijven van mijn 2e boek (ook zo een lekkere vetpot NOT haha). Het is allemaal niet makkelijk nee, maar wel het allerleukste beroep in mijn ogen. Bedankt voor de tips. Erg leerzaam 🙂

  | Reageer op deze reactie
 33. Anneke schreef:

  Goede tips! Dank je! Ik ben net geen jaartje bezig en ze komen heel goed van pas, want het bloggen is toch net iets meer dan ‘zomaar snel snel een stukje neer te schrijven, hè’ 😉

  | Reageer op deze reactie
 34. Rachel schreef:

  Hier kan ik wel aardig wat van leren, thanks for sharing! ik ga het vanavond even goed overlezen en ik het artikel opgeslagen

  | Reageer op deze reactie
 35. Ellen schreef:

  Goed artikel. Fijn om eens te lezen hoe geld verdienen met bloggen werkt. Dank je voor je openheid en het delen van je tips!

  | Reageer op deze reactie
 36. Mariana schreef:

  Super goed artikel! Ik ben mijn blog zelf ook nog zoekende;) Ik heb in ieder geval al veel linkjes opgeslagen. Ga ik even op een rustig moment allemaal doorlezen! Bedankt voor de moeite;)

  | Reageer op deze reactie
Back to Top