Hoe ik de weekboodschappen doe

Van Dorien kreeg ik deze vraag op één van mijn weekoverzichten. Leuk idee! Bij deze een heuse boodschappen SHOPPING HAUL. (Zo noem je dat in blogger-termen, toch?)

Weekboodschappen comment

Hoe ik de weekboodschappen doe

Goed, de weekboodschappen dus. Dat lijkt niet zo spannend, maar ik heb daar hele strategieën en theorieën over ontwikkeld door de jaren heen. Ik vind het namelijk doodvermoeiend om elke avond weer te denken “Wat zullen we vanavond eten?”. En dan met honger boodschappen doen tijdens spitsuur. E l l e n d e . Maar het vraagt ook te veel van mijn hersencapaciteit om elke week netjes een lijstje met een weekmenu uit te denken. Het meest ideale vond ik het om via de website van Albert Heijn onze boodschappen uit te zoeken en laten bezorgen. Maar dat kan pas vanaf 70 euro en om nu een stom bijbaantje naast mijn blog te nemen alleen voor dure boodschappen: nah. Dus nu ga ik voor een middenweg. Elke week doe ik de meeste boodschappen bij Lidl. Al carpoolend met een vriendin. (Wij maken daar echt een uitje van, zo’n type huisvrouw ben ik tegenwoordig.) Ik maak dan niet een lijstje van te voren maar koop willekeurige groenten en dingen waarvan ik weet dat ik ze vaak gebruik in gerechten. Denk aan tomaten, bulgur, spaghetti, pompoen, courgette, tomatensaus, bonen, vegaburgers, enzovoort. Of dingen die toevallig in de aanbieding zijn op dat moment. Bij ‘mijn’ Jumbo om de hoek koop ik tussendoor de dingen die ze bij Lidl niet hebben, zoals Alpro sojamelk, linzen, kokosolie en vleesvervangers.

Improviseren

Ik heb vaak wel wat gerechten in mijn achterhoofd zitten tijdens het boodschappen doen. Risotto, soep, bulgursalade, een stoofpotje, zoiets. Maar ik denk dat niet te veel uit want mijn prefrontale cortex is daar niet geavanceerd genoeg voor. Op de dag zelf improviseer ik dan iets met het eten dat ik in huis heb. Het voordeel hiervan is dat ik creatiever kook met de dingen die ik al heb en dat scheelt ook gelijk weer geld. Als ik van te voren een heel weekmenu maak, bedenk ik namelijk allemaal ingewikkelde en nieuwe gerechten. Waar ik dan weer een nieuw soort rijst bij nodig heb of gekke bioecoveganhippieproducten van de natuurwinkel. Daar gebruik ik dan iets van en de rest blijf in de voorraadkast staan. Herkenbaar? Maar zo heb ik inmiddels dus wel een behoorlijke voorraad opgespaard.

Er is geen betere raad dan voorraad

Door mijn bij elkaar gehamsterde voorraad, wordt het doen van de weekboodschappen ook gelijk een stuk makkelijker. Ik hoef niet na te denken over bepaalde kruiden, pakjes en zakjes of smaakmakers want ik heb een kruidenvoorraad waar je u tegen zegt:

Weekboodschappen: kruidenvoorraad

Dan heb ik nog een kelderkast die BOMVOL lang houdbaar eten staat. Echt jongens, als de oorlog uitbreekt of de economie instort: jullie zijn allemaal welkom hier in Enschede. Ik denk dat we er wel een jaar van kunnen eten. Hier zie een stukje van onze voorraadkast. Ik heb niet alles op de foto gezet want je ziet al wel dat het een ietwat rommelige bedoening is:

Weekboodschappen: voorraadkast

Weekboodschappen van deze week

Je moet me er niet te veel op vast pinnen of ik nu precies een week met deze boodschappen ga doen. Het lijkt nu ook wat weinig voor deze week omdat ik veel standaarddingen nog in huis had. Zoals uien, knoflook, citroenen, brood, koffie, toiletpapier en tandpasta. Hierdoor kostte de basis van onze weekboodschappen deze keer ook maar 30 euro. Dertig! Kan je toch niets van zeggen. Normaal ligt het rond de vijftig euro, wat ik ook niet duur vind. Zoals je ziet koop ik vooral veel verse producten. Soms biologisch, maar het meeste niet.

Weekboodschappen bij LIDL
Verse producten die ik deze keer kocht: sinaasappels, bananen, appels, paprika, paksoi, pompoen, courgette, en peterselie.
Weekboodschappen bij LIDL
Dingen die ik ook standaard koop: yoghurt, roomboter, feta, havermout, rode wijn, chips, cranberry’s, peulvruchten, noten, diepvriesgroente (spinazie) en diepvriesfruit (bosbessen).
Weekboodschappen bij LIDL
LIDL-toppers waar je voor wil omfietsen: de donuts gevuld met vanillecrème (29 cent), oh my, ZO LEKKER. En ook de hummus (1,19 euro) is de bom.
Weekboodschappen: bon
BAM!

Wat ik er allemaal mee kan maken voor deze week:

Ontbijt & lunch
Ons ontbijt en lunch bestaan meestal uit saai brood met beleg, smoothies of leftovers van het avondeten van de dag ervoor. Smoothies maak ik met sojamelk of yoghurt, bananen, diepvriesfruit en havermout. Brood eet ik met pindakaas of hummus.

Tussendoortjes & snacks
De donuts van de LIDL zijn mijn lievelings. Met o.a. havermout, bananen, noten en cranberry’s maak ik havermoutkoekjes. Verder heb ik deze keer Pringles-lookalike chips, wijn, handsinaasappels, appels en gezouten amandelen meegenomen. Ik heb ook standaard sojamelk, cacaopoeder en karamelsiroop in huis voor warme chocolademelk. En tussendoor wil ik ook nog weleens naar de supermarkt rennen omdat ik dan ineens intens veel zin in pepernoten heb.

Avondeten

  • Zondag: Curry met paksoi, kapucijners en yoghurt. Met currykruiden, tomatensaus en rijst uit de voorraadkast.
  • Maandag: Tomatengroentesoep met de kapucijners (die nog over waren) en brood. Bouillonblokjes, tomatensaus, soepgroenten heb ik standaard in huis.
  • Dinsdag: Risotto met pompoen, sinaasappel en kaas. Laatst was er een Italiaanse week bij Lidl en toen heb ik kilo’s risottorijst in bulk ingekocht.
  • Woensdag: Spaghetti met courgette, paprika, spinazie en verkruimelde feta. Dit maak ik met olijfolie, knoflook, Italiaanse kruiden en tomatenblokjes uit de voorraadkast.
  • Donderdag: Bulgursalade met een yoghurtsausje. Dat eten we sowieso elke week. Ik moet nog wel komkommer en lenteui kopen, dat was op in de winkel toen ik er was, maar verder heb ik alles (tomaten, peterselie, citroen, feta, bulgur) hiervoor nu in huis.
  • Vrijdag: Dan is inmiddels het meeste wel op, maar meestal kan ik nog wel iets simpels in elkaar flansen met leftovers en dan koop ik er nog een vleesvervanger bij, lekker makkelijk.
  • Zaterdag: patat van de snackbar of iets laten bezorgen.

Wie had gedacht dat ik meer dan 900 woorden over mijn weekboodschappen kon schrijven? Voor degenen die het einde van deze blogpost hebben gehaald: bedankt voor het lezen en hoe doen jullie je boodschappen?

Back to Top