Recept: dé bulgursalade

Daar is die dan eindelijk! De enige echte bulgursalade. Mijn lievelings! Natuurlijk was mijn recept al op de HEMA blog te vinden en een aantal variaties van het recept vind je ook op mijn blog. Maar als iemand dan om een linkje vroeg moest ik eerst weer uitleggen dat de salade hetzelfde was als die ene quinoasalade met granaatappelpitten. Alleen dan zonder de quinoa en granaatappelpitten. Ingewikkeld! Dat probleem is nu in ieder geval opgelost. En ik hoop dat jullie dit àllemaal gaan maken nu het goed op mijn blog staat. Want als er één recept van mij is dat je graag wil maken, laat het dan deze bulgursalade zijn. Ook als je vegan eet, want de fetakaas kan je makkelijk weglaten of vervangen door cashewnoten. Of maak dit vegan kaasje (kost wel redelijk wat voorbereiding) en snij in blokjes. En óók als je een hardcore carnivoor bent, want iedereen die bij mij komt eten (en dat zijn eigenlijk altijd vleeseters) vindt dit súperlekker. Echt! Ben je al enthousiast? Oké, hier is het recept:

bulgursalade

Hoeveelheid: onderstaande hoeveelheden zijn voor een hele grote bak bulgursalade. Maak gewoon lekker veel en wat je niet op krijgt bewaar je voor de volgende dag. Dan is het nog lekkerder! Ik denk dat het als bijgerecht ruim voldoende is voor vier personen. Als hoofdgerecht maak ik onderstaande hoeveelheid voor ons tweeën en dan blijft er nog redelijk wat over om de volgende dag mee te lunchen. Update: dat is dus een héééle grote bak bulgursalade! Ik krijg zo nu en dan berichtjes van mensen die veel te veel hebben gemaakt, tja, we zijn grote eters hier..

Ingrediënten voor de bulgursalade:

 • 275 gram bulgur
 • 1 groentebouillonblokje
 • 550 ml water
 • 3 tomaten
 • 1 komkommer
 • 3 stengels lenteui
 • 3 takjes peterselie
 • 150 gram witte kaas / feta
 • 2 citroenen
 • 3 el olijfolie extra vierge
 • 1 klein teentje knoflook
 • snufje cayennepeper
 • snufje gedroogde munt
 • versgemalen zeezout & peper

Extra: Als ik het in huis heb bak ik 300 gram spinazie een beetje aan en roer ik dat op het laatst door de bulgursalade. Als je de salade langer wil bewaren, serveer de spinazie er dan apart bij. Om de salade extra gezond te maken voeg ik er flink wat zonnebloempitten en pompoenpitten aan toe. Ook lekker erbij: edelgist of deze vegan parmezaan.

salade

Bereiding:

 1. Kook de bulgur in het water met een verkruimeld groentebouillonblokje voor 8 minuten op het allerlaagste vuur. Schep om en laat daarna nog even staan met de deksel op de pan.
 2. Pak een grote schaal, snij de groenten en doe die alvast in de schaal: snij de tomaten en komkommer in blokjes en de lenteui in ringetjes. Haal de blaadjes van de takjes peterselie (geef de overgebleven takjes aan Bunny von D) en hak met een groot mes fijn. Snij de witte kaas in blokjes.
 3. Maak de dressing door het sap van twee citroenen met ongeveer 3 eetlepels olijfolie te mengen. Plet een mini-knoflookteentje met de vlakke kant van je mes en snij fijn. Voeg de cayennepeper en munt toe. En wees zeker niet zuinig met zout en peper.
 4. Let op: ik ben een groot fan van citroensap, knoflook en zout. Proef tussendoor goed zodat jij de dressing ook lekker vindt! Als mensen bij mij eten maak ik de dressing minder zuur en zout en serveer ik er een partje citroen bij zodat mensen het zelf op smaak kunnen brengen.
 5. Meng de dressing goed door de bulgur. Als je er de tijd voor hebt, laat dan nog even staan, zo kunnen de smaken goed intrekken. Meng de bulgur vervolgens in de schaal met de groenten. Proef en voeg eventueel nog extra zout en peper toe. En je bulgursalade is klaar!

En dan nu met plaatjes:

bulgur koken groente snijden komkommer snijden citroensapdressing bulgurbulgur met groente

Heb je deze bulgursalade gemaakt? Deel je creatie op Twitter of Instagram met mij (@ikbenirisniet). Dat vind ik leuk! 

Back to Top