Recept: dé bulgursalade

Daar is die dan eindelijk! De enige echte bulgursalade. Mijn lievelings! Natuurlijk was mijn recept al op de HEMA blog te vinden en een aantal variaties van het recept vind je ook op mijn blog. Maar als iemand dan om een linkje vroeg moest ik eerst weer uitleggen dat de salade hetzelfde was als die ene quinoasalade met granaatappelpitten. Alleen dan zonder de quinoa en granaatappelpitten. Ingewikkeld! Dat probleem is nu in ieder geval opgelost. En ik hoop dat jullie dit àllemaal gaan maken nu het goed op mijn blog staat. Want als er één recept van mij is dat je graag wil maken, laat het dan deze bulgursalade zijn. Ook als je vegan eet, want de fetakaas kan je makkelijk weglaten of vervangen door cashewnoten. Of maak dit vegan kaasje (kost wel redelijk wat voorbereiding) en snij in blokjes. En óók als je een hardcore carnivoor bent, want iedereen die bij mij komt eten (en dat zijn eigenlijk altijd vleeseters) vindt dit súperlekker. Echt! Ben je al enthousiast? Oké, hier is het recept:

bulgursalade

Hoeveelheid: onderstaande hoeveelheden zijn voor een hele grote bak bulgursalade. Maak gewoon lekker veel en wat je niet op krijgt bewaar je voor de volgende dag. Dan is het nog lekkerder! Ik denk dat het als bijgerecht ruim voldoende is voor vier personen. Als hoofdgerecht maak ik onderstaande hoeveelheid voor ons tweeën en dan blijft er nog redelijk wat over om de volgende dag mee te lunchen. Update: dat is dus een héééle grote bak bulgursalade! Ik krijg zo nu en dan berichtjes van mensen die veel te veel hebben gemaakt, tja, we zijn grote eters hier..

Ingrediënten voor de bulgursalade:

 • 275 gram bulgur
 • 1 groentebouillonblokje
 • 550 ml water
 • 3 tomaten
 • 1 komkommer
 • 3 stengels lenteui
 • 3 takjes peterselie
 • 150 gram witte kaas / feta
 • 2 citroenen
 • 3 el olijfolie extra vierge
 • 1 klein teentje knoflook
 • snufje cayennepeper
 • snufje gedroogde munt
 • versgemalen zeezout & peper

Extra: Als ik het in huis heb bak ik 300 gram spinazie een beetje aan en roer ik dat op het laatst door de bulgursalade. Als je de salade langer wil bewaren, serveer de spinazie er dan apart bij. Om de salade extra gezond te maken voeg ik er flink wat zonnebloempitten en pompoenpitten aan toe. Ook lekker erbij: edelgist of deze vegan parmezaan.

salade

Bereiding:

 1. Kook de bulgur in het water met een verkruimeld groentebouillonblokje voor 8 minuten op het allerlaagste vuur. Schep om en laat daarna nog even staan met de deksel op de pan.
 2. Pak een grote schaal, snij de groenten en doe die alvast in de schaal: snij de tomaten en komkommer in blokjes en de lenteui in ringetjes. Haal de blaadjes van de takjes peterselie (geef de overgebleven takjes aan Bunny von D) en hak met een groot mes fijn. Snij de witte kaas in blokjes.
 3. Maak de dressing door het sap van twee citroenen met ongeveer 3 eetlepels olijfolie te mengen. Plet een mini-knoflookteentje met de vlakke kant van je mes en snij fijn. Voeg de cayennepeper en munt toe. En wees zeker niet zuinig met zout en peper.
 4. Let op: ik ben een groot fan van citroensap, knoflook en zout. Proef tussendoor goed zodat jij de dressing ook lekker vindt! Als mensen bij mij eten maak ik de dressing minder zuur en zout en serveer ik er een partje citroen bij zodat mensen het zelf op smaak kunnen brengen.
 5. Meng de dressing goed door de bulgur. Als je er de tijd voor hebt, laat dan nog even staan, zo kunnen de smaken goed intrekken. Meng de bulgur vervolgens in de schaal met de groenten. Proef en voeg eventueel nog extra zout en peper toe. En je bulgursalade is klaar!

En dan nu met plaatjes:

bulgur koken groente snijden komkommer snijden citroensapdressing bulgurbulgur met groente

Heb je deze bulgursalade gemaakt? Deel je creatie op Twitter of Instagram met mij (@ikbenirisniet). Dat vind ik leuk! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

59 reacties op “Recept: dé bulgursalade

 1. Nathalie schreef:

  Hmm deze salade ga ik zeker een keer maken! Ik vind bulgur zo ontzettend lekker en deze variatie ziet er ook super uit. Ben benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Mmmm echt hè? Ik was eerst helemaal into quinoa, en bulgur vond ik niet zo bijzonder. Maar tegenwoordig vind ik bulgur veel lekkerder 😀 <3

   | Reageer op deze reactie
 2. Xaviera schreef:

  Ik ben heel enthousiast! Het ziet er heerlijk uit, dit ga ik zeker een keer maken. 😀 Mooie foto’s heb je erbij gemaakt!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dankjewel! Ik dacht, als ik het recept dan op mijn blog zet moet ik het ook gelijk goed doen 😉 Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

   | Reageer op deze reactie
 3. Sabrina schreef:

  Lijkt me echt super lekker! Zeker in de zomer (: Ik sla hem op, dan kan ik hem een keer maken!

  | Reageer op deze reactie
 4. Petra schreef:

  Hoi Iris, vandaag voor de tweede keer de salade gemaakt. Wij vinden hem heerlijk en zal zeker vaker gemaakt worden. Dank je wel voor het recept.

  | Reageer op deze reactie
 5. Kimberly schreef:

  Mooie foto’s zeg! Ik wil hem binnenkort eens gaan maken, maar ik lust echt geen feta kaas 🙁 Ben wel gek op alle andere soorten kaas… Nog een tip?

  | Reageer op deze reactie
 6. Maai schreef:

  Man gaat dit niet lusten maar ik ga morgen de ingrediënten halen. Nog nooit bulgur gehad maar wat klinkt dit heerlijk!

  | Reageer op deze reactie
 7. Malou schreef:

  Ik heb hem vanavond gemaakt <3 met zoete paprika ipv tomaten want die had ik nog ;D lekker!!!!

  | Reageer op deze reactie
 8. Femke schreef:

  Haha, dé salade. Deze maakte ik heel vaak toen ik nog werkte. Heel veel in één keer, zodat ik genoeg had voor zeker de halve week!

  | Reageer op deze reactie
 9. Evy schreef:

  Het ziet er echt heel lekker uit! En ik weet niet waarom, maar ik vind deze salade erg goed passen bij de lente. Nu nog hopen op fatsoenlijk lenteweer…
  xxx

  | Reageer op deze reactie
 10. Larissa schreef:

  Hij is heerlijk!! Ik eet hem, sinds je het recept in videovorm erop hebt gezet, wekelijks!

  | Reageer op deze reactie
 11. Mies schreef:

  Lekker! Dit weekend moet ik weer werken en begin een beetje ziek te worden van de frietjes (d’r is niet veel keuze) dus ik ga deze gewoon meenemen. Thanks!

  | Reageer op deze reactie
 12. Pingback: 5 lievelingsrecepten voor doordeweeks | IKBENIRISNIET
 13. Ganna schreef:

  Ik heb hem nét gemaakt en als avondmaaltijd op tafel gezet. Mijn tafelgenoten, en ik, vonden het een supersalade! Dat zure van de citroen en het zoute van de feta kaas is een mega goede combinatie! Deze gaat hoe dan ook vaker op tafel komen!
  De rest eten we morgen op denk ik! Thanks!

  | Reageer op deze reactie
 14. Pingback: 5x Zomerse Salades | IKBENIRISNIET
 15. Ilse schreef:

  Ik spam je recepten een beetje, sorry haha,maar ik wilde even zeggen: ik eet nu een ietsiepietsie aangepaste versie van je salade en ik ben verkocht! Ik ga morgen snel naar de turkse winkel om nieuwe bulgur te halen, want ik vermoed dat ik dit vaker ga willen maken 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Thomas Huijsman schreef:

   Lekker gerecht hoor! Ik geloof dat ik alleen een beetje te ambitieus ben geweest met het persen van de citroenen, want de citroen smaak was wel een klein beetje overheersend… Maar verder zeker voor herhaling vatbaar!

   Heb je misschien nog een tip om de overheersende smaak in de overgebleven bulgur salade te neutraliseren?

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Oeh ik weet het zo niet eigenlijk. Als ik er via google naar zoek kom ik uit op het toevoegen van een snufje baking soda als basische stof om het zuur te neutraliseren. Maar zelf nog nooit uitgeprobeerd dus geen idee hoe dat zou gaan met deze salade!

    | Reageer op deze reactie
 16. Pingback: 10 vragen voor Iris van ikbenirisniet.nl | Allstufflikes
 17. Pingback: Weekoverzicht: Uiteten deel twee & Amsterdam | IKBENIRISNIET
 18. Pingback: Weekoverzicht: de eerste colleges, uiteten & gin-tonics | IKBENIRISNIET
 19. Pingback: Weekoverzicht: opbrengst van mijn kraampje & meer! | IKBENIRISNIET
 20. Pingback: 3 x lunch ideeën (+ een kleine winactie!) | IKBENIRISNIET
 21. Pingback: Weekoverzicht: Opperdepop | IKBENIRISNIET
 22. Pingback: Weekoverzicht: Laatste tentamenweek óóit | IKBENIRISNIET
 23. Pingback: Weekoverzicht: vierkante ogen | IKBENIRISNIET
 24. Pingback: Weekoverzicht: wijn, cafeïne & popcorn | IKBENIRISNIET
 25. Pingback: Weekoverzicht: wereldreis, wildplukken & warmmm | IKBENIRISNIET
 26. Pingback: Weekoverzicht: horrorafwas, crisis & pokémon | IKBENIRISNIET
 27. Pingback: Weekoverzicht: Dikmaaksmoothies, XXL-bed & handlettering | IKBENIRISNIET
 28. Pingback: Hoe ik de weekboodschappen doe | IKBENIRISNIET
 29. S schreef:

  Ik heb hem net (ongeveer) gemaakt en hij is heerlijk! Bedankt!

  | Reageer op deze reactie
 30. Pingback: Weekoverzicht: Eerste handlettering opdracht, Patreon & filmpjes maken! | IKBENIRISNIET
 31. Pingback: Weekoverzicht: Verjaardagen, bagels & Ollie de flapdrol | IKBENIRISNIET
 32. Veerlez schreef:

  Ha, deze ga ik vanavond ook maken! Ik doe het eigenlijk altijd met paprika ipv tomaat! En ik gebruik Quinoa ipv bulgur. wat is eigenlijk het verschil tussen bulgur en quinoa? Vanavond maak ik hem eens met bulgur!

  | Reageer op deze reactie
 33. Pingback: Weekoverzicht: stormschade & een weggelopen Ollie | IKBENIRISNIET
 34. Pingback: 7 dingen die ik leerde van 7 jaar bloggen (+ 7 cadeautjes!) | IKBENIRISNIET
 35. Marloes schreef:

  Zo lekker dit! Maak hem vaak als lunch to go. Doe er wel vaak avocado bij in.

  | Reageer op deze reactie
 36. Pingback: Weekoverzicht: frisse start, pannenkoeken & boeken | IKBENIRISNIET
 37. Pingback: Weekoverzicht: Pinterest-voorraadkast & per ongeluk iets gekocht | IKBENIRISNIET
 38. Anita schreef:

  Wat een heerlijke salade! Het recept precies gevolgd, alleen nog een onsje edamame boontjes erin gedaan omdat ik nou eenmaal heerlijk vind, hij staat nu in de koelkast voor vanavond, stukje zalm erbij en klaar! De smaken kloppen perfect, dit is echt een blijvertje! Mmmm

  | Reageer op deze reactie
Back to Top