Recept: Zwarte-bonensoep met tomaat

Is ze weer met een recept voor soep, hoor. Wat kan ik zeggen, ik houd gewoon van soep. Het is makkelijk, budget proof en perfect voor winterse dagen. Wist je dat deze zwarte-bonensoep al het vijfentwintigste soep-recept op ikbenirisniet.nl is? In mijn receptenindex kan je ze allemaal vinden door in het filter op ‘soep’ te klikken.

Recept: Zwarte-bonensoep

Recept voor zwarte-bonensoep

Hoeveelheid: 2 – 4 kommen.

 • 1 ui
 • 2 grote knoflooktenen
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
 • 2 theelepels komijn
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 2 blikken zwarte bonen
 • 500 ml. groentebouillon
 • 1 klein blikje mais
 • verse peterselie
 • citroensap (optioneel)
 • bio volle yoghurt of ongezoete sojayoghurt (optioneel)

Ik heb zelf de hoeveelheden niet goed bijgehouden, maak de soep vooral naar je eigen smaak! Als je van spicy houdt, doe er extra chilipoeder in. Houd je juist van een dikke soep, halveer dan de hoeveelheid bouillon. Het is soep, dat kan niet mislukken!

Zo maak je de zwarte-bonensoep

 1. Snij de ui fijn en snij de knoflook in dunne plakjes.
 2. Verwarm een scheutje olie in een soeppan en bak de ui op een laag vuurtje voor ongeveer 5 tot 8 minuten. Voeg daarna de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
 3. Doe de chili, gerookte paprikapoeder, komijn en kurkuma erbij en bak al roerend nog weer een minuutje mee zodat de smaken goed kunnen vrijkomen.
 4. Voeg de tomatenblokjes toe aan de pan en ook de uitgelekte zwarte bonen. Schenk er een halve liter bouillon bij (of wat minder als je een hele dikke soep wil!), breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
 5. Pureer de soep deels zodat ‘ie lekker dik en romig wordt, maar dat er nog wel hele bonen en stukjes tomaat in zitten. (Giet bijvoorbeeld een deel in de blender, of doe het op de luie manier zoals ik het deed: met de staafmixer heel kort pureren in de pan.)
 6. Voeg de mais toe en je soep is klaar!
 7. Schenk in kommen en maak af met verse peterselie en eventueel wat druppels citroensap en een klodder yoghurt.

Recept: Zwarte-bonensoep Recept: Zwarte-bonensoep

Dit recept is geïnspireerd op het recept voor zwarte-bonensoep dat ik vond op Culy.nl.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 reacties op “Recept: Zwarte-bonensoep met tomaat

 1. Ineke schreef:

  Hmm, deze ga ik zeker een keertje maken. Ik maak hem dan met gedroogde bonen want goedkoper 😉 en met koriander want lekkerder. Ik ben ook dol op soep. Ik maak tegenwoordig meteen weer een pan als hij op is en eet het voor lunch.

  | Reageer op deze reactie
 2. Mylène schreef:

  Oh yummm vooral die laatste foto met yoghurt!
  Ik ben ook zo gek op soep. Ik voel me soms een oud omaatje als ik steeds maar weer over soep begin, maar ik word er echt blij van haha. straks misschien maar weer maken…

  | Reageer op deze reactie
 3. Marjolijn schreef:

  Lekker! Die gaat op het lijstje 🙂

  Heb je echt al 25 recepten voor soep op je blog staan? Wauw! Dat betekent dat als ik elke maand een soep van jou zou willen maken, ik langer dan twee jaar vooruit kan. Dat is leuk om te weten…

  | Reageer op deze reactie
 4. Michelle schreef:

  Oeh yum! Ik maak vaak een gerechtje met soortgelijke ingrediënten maar dan niet als soep, maar wel met nachochips. Dus, bonustip lieve lezers: dip er nachochips in!

  | Reageer op deze reactie
 5. Inge schreef:

  Het klinkt heerlijk! Ik sla hem even op, kan ik hem een keer uitproberen! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Claire schreef:

  Ik heb nét je bloemkoolsoep gemaakt haha. Kom je weer aan met een nieuwe! *pakt soeppan*. Deze ziet er zooo lekker uit. I love Mexicaanse kruiden + bonen dus dat komt helemaal goed.

  | Reageer op deze reactie
 7. Yvonne schreef:

  Ziet er heerlijk uit! Ik ben een soeppan dus ga ik zeker proberen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Yvonne schreef:

   Ik ben geen soeppan maar een soepfan! Lang leve de autocorrect.

   | Reageer op deze reactie
 8. Bente schreef:

  haha je kan idd nooit genoeg soep recepten hebben, ik ben er ook dol op <3

  Ook dit klinkt erg lekker! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 9. Bianca Schrijft schreef:

  Zelf heb ik nog nooit van zwarte bonen gehoord, misschien dat ik in een grot leef. Is natuurlijk ook mogelijk. Is dat hetzelfde als Kidney Beans? Die vind ik wel goddelijk lekker en dat zou hier ook bij passen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja daar lijkt het wel een beetje op, alleen dan zijn ze iets zachter geloof ik! Volgens mij kan je deze soep ook prima maken met kidneybonen 😀

   | Reageer op deze reactie
 10. Eszti schreef:

  Oehh dit lijkt me super lekker <3 Ik verbaas me altijd over hoe romig soepen met bonen worden als je ze pureert! 😀

  | Reageer op deze reactie
 11. Galina schreef:

  Ik maak regelmatig iets soortgelijks, maar ik doe er ook nog stukjes avocado bij als ik de soep serveer en een beetje cheddar. Yum!

  | Reageer op deze reactie
 12. Lenneke schreef:

  “Het is soep, dat kan niet mislukken!”. Het is duidelijk dat je nog nooit met mij in een keuken hebt gestaan. :’) Maar thanks voor de reminder: ik moet een staafmixer kopen zodat ik ook eindelijk eens kan proberen soep te maken. Dit klinkt lekkooooor.

  | Reageer op deze reactie
 13. Pingback: Weekoverzicht: Stemwijzer, vreten & een haiku | IKBENIRISNIET
 14. oh, dat ziet er echt iets uit voor mij. Zo’n lui soepje, dat toch superlekker én voedzaam is! En ik heb nog wel een blik zwarte bonen staan zeker. Ga ik zeker eens proberen, want mijn soepvoorraad is net helemaal op! groetjes,

  | Reageer op deze reactie
Back to Top