Recept: Zwarte-bonensoep met tomaat

Is ze weer met een recept voor soep, hoor. Wat kan ik zeggen, ik houd gewoon van soep. Het is makkelijk, budget proof en perfect voor winterse dagen. Wist je dat deze zwarte-bonensoep al het vijfentwintigste soep-recept op ikbenirisniet.nl is? In mijn receptenindex kan je ze allemaal vinden door in het filter op ‘soep’ te klikken.

Recept: Zwarte-bonensoep

Recept voor zwarte-bonensoep

Hoeveelheid: 2 – 4 kommen.

 • 1 ui
 • 2 grote knoflooktenen
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
 • 2 theelepels komijn
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 2 blikken zwarte bonen
 • 500 ml. groentebouillon
 • 1 klein blikje mais
 • verse peterselie
 • citroensap (optioneel)
 • bio volle yoghurt of ongezoete sojayoghurt (optioneel)

Ik heb zelf de hoeveelheden niet goed bijgehouden, maak de soep vooral naar je eigen smaak! Als je van spicy houdt, doe er extra chilipoeder in. Houd je juist van een dikke soep, halveer dan de hoeveelheid bouillon. Het is soep, dat kan niet mislukken!

Zo maak je de zwarte-bonensoep

 1. Snij de ui fijn en snij de knoflook in dunne plakjes.
 2. Verwarm een scheutje olie in een soeppan en bak de ui op een laag vuurtje voor ongeveer 5 tot 8 minuten. Voeg daarna de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
 3. Doe de chili, gerookte paprikapoeder, komijn en kurkuma erbij en bak al roerend nog weer een minuutje mee zodat de smaken goed kunnen vrijkomen.
 4. Voeg de tomatenblokjes toe aan de pan en ook de uitgelekte zwarte bonen. Schenk er een halve liter bouillon bij (of wat minder als je een hele dikke soep wil!), breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
 5. Pureer de soep deels zodat ‘ie lekker dik en romig wordt, maar dat er nog wel hele bonen en stukjes tomaat in zitten. (Giet bijvoorbeeld een deel in de blender, of doe het op de luie manier zoals ik het deed: met de staafmixer heel kort pureren in de pan.)
 6. Voeg de mais toe en je soep is klaar!
 7. Schenk in kommen en maak af met verse peterselie en eventueel wat druppels citroensap en een klodder yoghurt.

Recept: Zwarte-bonensoep Recept: Zwarte-bonensoep

Dit recept is geïnspireerd op het recept voor zwarte-bonensoep dat ik vond op Culy.nl.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

20 reacties op “Recept: Zwarte-bonensoep met tomaat

 1. Ineke

  Hmm, deze ga ik zeker een keertje maken. Ik maak hem dan met gedroogde bonen want goedkoper 😉 en met koriander want lekkerder. Ik ben ook dol op soep. Ik maak tegenwoordig meteen weer een pan als hij op is en eet het voor lunch.

 2. Mylène

  Oh yummm vooral die laatste foto met yoghurt!
  Ik ben ook zo gek op soep. Ik voel me soms een oud omaatje als ik steeds maar weer over soep begin, maar ik word er echt blij van haha. straks misschien maar weer maken…

 3. Marjolijn

  Lekker! Die gaat op het lijstje 🙂

  Heb je echt al 25 recepten voor soep op je blog staan? Wauw! Dat betekent dat als ik elke maand een soep van jou zou willen maken, ik langer dan twee jaar vooruit kan. Dat is leuk om te weten…

 4. Michelle

  Oeh yum! Ik maak vaak een gerechtje met soortgelijke ingrediënten maar dan niet als soep, maar wel met nachochips. Dus, bonustip lieve lezers: dip er nachochips in!

 5. Inge

  Het klinkt heerlijk! Ik sla hem even op, kan ik hem een keer uitproberen! 🙂

 6. Claire

  Ik heb nét je bloemkoolsoep gemaakt haha. Kom je weer aan met een nieuwe! *pakt soeppan*. Deze ziet er zooo lekker uit. I love Mexicaanse kruiden + bonen dus dat komt helemaal goed.

 7. Yvonne

  Ziet er heerlijk uit! Ik ben een soeppan dus ga ik zeker proberen.

 8. Bente

  haha je kan idd nooit genoeg soep recepten hebben, ik ben er ook dol op <3

  Ook dit klinkt erg lekker! 🙂

 9. Zelf heb ik nog nooit van zwarte bonen gehoord, misschien dat ik in een grot leef. Is natuurlijk ook mogelijk. Is dat hetzelfde als Kidney Beans? Die vind ik wel goddelijk lekker en dat zou hier ook bij passen.

  • Iris

   Ja daar lijkt het wel een beetje op, alleen dan zijn ze iets zachter geloof ik! Volgens mij kan je deze soep ook prima maken met kidneybonen 😀

 10. Eszti

  Oehh dit lijkt me super lekker <3 Ik verbaas me altijd over hoe romig soepen met bonen worden als je ze pureert! 😀

 11. Galina

  Ik maak regelmatig iets soortgelijks, maar ik doe er ook nog stukjes avocado bij als ik de soep serveer en een beetje cheddar. Yum!

 12. Lenneke

  “Het is soep, dat kan niet mislukken!”. Het is duidelijk dat je nog nooit met mij in een keuken hebt gestaan. :’) Maar thanks voor de reminder: ik moet een staafmixer kopen zodat ik ook eindelijk eens kan proberen soep te maken. Dit klinkt lekkooooor.

 13. Pingback: Weekoverzicht: Stemwijzer, vreten & een haiku | IKBENIRISNIET

 14. oh, dat ziet er echt iets uit voor mij. Zo’n lui soepje, dat toch superlekker én voedzaam is! En ik heb nog wel een blik zwarte bonen staan zeker. Ga ik zeker eens proberen, want mijn soepvoorraad is net helemaal op! groetjes,

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten