Mijn happiness journal

Sinds begin dit jaar houd ik in een notitieboekje bij wat mij blij maakt. Mijn belangrijkste voornemen voor 2017 is namelijk om meer focus te krijgen. Zakelijk gezien vind ik dat heel belangrijk, daar werk ik momenteel heel hard voor. Maar ook op persoonlijk vlak. Om meer focus te krijgen op wat mij gelukkig maakt, schrijf ik elke avond voordat ik ga slapen in maximaal vier regels wat er positief was aan mijn dag!

Happiness journal

Focussen op positiviteit

Dat positieve is heel breed. Ik schrijf bijvoorbeeld:

  • wat ik die dag deed waar ik trots op ben;
  • waar ik dankbaar voor was;
  • wat me ontroerde;
  • of gewoon iets grappigs dat gebeurde.

Niet zo moeilijk doen

Het hoeft niet heel groots of ingewikkeld te zijn. De kracht zit juist in zijn eenvoud. Anders wordt het te dwingend of een stomme verplichting. Dat is bijvoorbeeld een groot nadeel aan een ‘gratitude journal’: doorgaans een boekje waarin je elke dag drie dingen schrijft waar je die dag dankbaar voor was. Het blijkt zelfs dat dit een averechts effect heeft als je dat èlke dag doet. Omdat het dan als een verplichting gaat voelen en het zijn kracht verliest. Daarom noem ik dat boekje van mij een ‘happiness journal’. Al vind ik dat nog steeds een vrij suffe term. Ik wilde liever iets Nederlands, maar van ‘geluksboekje’ moest ik nog net niet binnensmonds braken. (Dus als iemand een beter alternatief heeft?)

Voorbeelden uit mijn happiness journal

Ik wilde een paar foto’s maken uit mijn happiness journal, maar veel dingen zijn toch best persoonlijk. Dus heb ik er een paar willekeurige dingen uitgepikt om te delen met jullie! Dan krijg je toch een beetje een idee van wat voor een soort dingen ik erin schrijf.

  • 13 feb. “Met Ollie liepen we in een losloopgebied en hij was heel lief tegen alle hondjes! Een dikke labrador probeerde koekjes uit mijn hand te happen.”
  • 31 jan. “Niets ging goed, maar ik deed mijn best.”
  • 29 jan. “We keken een rare Noorse horrorfilm over nazi-zombies.”
  • 12 jan. “Ollie at onze donuts op. Gelukkig had ik ook muffins gekocht.”
  • 6 jan. “Ik wandelde een heel stuk met Ollie & Steve en het was mijn lievelingsweer: het vroor (-5) en de regenplassen waren mini-ijsbanen.”
  • 3 jan. “Marieke zei dat ik ‘een goede energie om me heen had'”

Happiness journal

Positieve effecten

In 2014 legde ik 100 dagen lang elke dag het leukste moment van de dag vast met Instagram. Hier kan je het teruglezen. Ik vond het leuk dat je beter gaat letten op de positieve dingen, zelfs als je niet zo’n goede dag hebt. Dat effect merk ik wel wat minder met een boekje. Want als je er foto’s van maakt, moet je ook gedurende de dag goed blijven opletten zodat je niet een ‘hee, dit is een fijn moment!’ mist. Maar toch ga ik er ook met dit boekje automatisch meer bij stil staan. Het allerleukste vind ik dat ik er alledaagse dingen in schrijf die ik anders zou vergeten (zoals de dikke labrador die koekjes uit mijn hand probeerde te happen!). Dat is extra leuk om terug te lezen als ik er doorheen blader. En ook interessant is om te zien wat nu de dagelijkse dingen zijn die mij blij maken. In mijn geval: Ollie, lekker eten, als Steve de afwas heeft gedaan, Ollie, leuke gesprekken met inspirerende mensen en trotse #girlboss-momenten.

Het notitieboekje dat je op de foto’s ziet is trouwens een Rockbook, met papier van steen! 

Houd je ook een happiness journal bij, of zit je er aan te denken om dit te gaan doen? Ik kan het in ieder geval aanraden! 

Back to Top