Recept: Zelf spread maken met zonnebloempitten

Bij Ekoplaza koop ik wel eens spreads op basis van zonnebloempitten voor op brood (zoals deze bijvoorbeeld). Nu had Lidl ook tijdelijk een paar vega-spreads in het assortiment. Vooral die met kerrie en ananas vond ik zó lekker. Jammer dat ze die niet standaard verkopen. Gelukkig is het ook makkelijk zelf te maken! Houd je niet van ananas? No problemo, ik geef je gelijk een basisrecept om zelf spread van zonnebloempitten te maken zodat je je eigen variant kan maken.

Recept: Zelf spread maken

Zelf spread maken

Voor 1 potje (een paar dagen houdbaar als je het afgesloten bewaart in de koelkast)

Ingrediënten voor het basisrecept:

  • 50 gram zonnebloempitten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • peper & zout
  • kruiden naar smaak

Zelf spread maken doe je zo:

  1. Week de zonnebloempitten een nacht (of in ieder geval een paar uur mocht je niet zo veel geduld hebben) in een kommetje met water.
  2. Giet de zonnebloempitten af en spoel even schoon in een vergiet onder de kraan.
  3. Pureer de zonnebloempitten met drie eetlepels olijfolie, een theelepel citroensap, wat peper & zout en kruiden naar smaak.
  4. Blijf tussendoor proeven en voeg eventueel extra citroensap/zout/smaakmakers toe. Voeg extra olie/citroensap/water toe als je de spread te droog vindt.

Variatietips: maak een soort tapenade door tomatenpuree en olijven toe te voegen. Ook een lekkere combinatie is rode biet met mierikswortel. Of houd het simpel met wat verse knoflook en basilicum.

Recept: Zelf spread maken

Ananasspread

Deze ananasspread vond ik superlekker geworden! Hij lijkt niet helaas niet exact op de variant van Lidl, ik moet nog wat beter naar de ingrediëntenlijst kijken zodat ik precies dezelfde kruiden gebruik. Deze heb ik gemaakt met dingen die ik in huis had. Vooral met de stukjes ananas vind ik het heel lekker. En ook Steve (die in eerste instantie vrij sceptisch was toen ik het voor zijn neus schoof) heeft het goedgekeurd.

Ingrediënten voor de ananasspread:

  • 50 gram zonnebloempitten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • peper & zout
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kerrie
  • 1/2 tl komijn
  • snuf mosterdpoeder
  • 1 ananasschijf (om mee te pureren)
  • 1 ananasschijf (om in stukjes op het laatst erdoor te roeren)
  • Optioneel: extra ananas & chilivlokken

Zelf ananasspread maken doe je zo:

  1. Houd het basisrecept hierboven aan.
  2. Voeg bij het pureren de kruiden en ananas toe. Snij de overgebleven ananasschijf in kleine stukjes en roer deze op het laatst door de spread.
  3. Garneer eventueel met extra stukjes ananas en wat chilivlokken.

Recept: Zelf spread maken Recept: Zelf spread maken

De spreads zijn lekker voor op brood, maar kan je ook gebruiken als dip!

Heb je dit recept gemaakt? Ik vind het superleuk om je creatie te zien! Op Instagram kan je de #ikbenirisniet hashtag gebruiken zodat ik het kan bewonderen. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

26 reacties op “Recept: Zelf spread maken met zonnebloempitten

  1. Sofie

    Oh wat leuk! Ik koop ook altijd iets gelijkaardigs en bedacht ook om dat eens zelf te maken.
    Bedankt voor het receptje!

  2. Lianne

    Bij de Aldi verkopen ze ook deze spreadjes van het merk Mama natuur. Waren eerst af en toe tijdelijk, maar nu vast opgenomen in het assortiment. Leuk om ook eens te proberen zelf te maken!

    • Iris

      Wat goed dat ze daar standaard in het assortiment zitten. Ik ga er naar op zoek, bedankt voor de tip 🙂

      • Marlies

        Leuk om zelf te maken, maar bij weinig tijd is die van de Aldi inderdaad ook erg lekker!

      • Lianne

        Graag gedaan! Vind de smaak curry papaya erg lekker, smaakt als een soort kerriesalade. Maar de kruiden is ook erg lekker op een stokbroodje als een soort vegan kruidenboter. Ze zijn ook fijn qua prijs, dacht rond de 1,50 per potje. Kom niet vaak bij de Aldi, maar als ik er ben neem ik vaak een paar potjes mee.

  3. Liset

    Ik wist helemaal niet dat de Lidl blijkbaar ook van deze spread verkoopt. Hopelijk zijn ze er nog ! Maar heel tof dat je hem gewoon zelf hebt gemaakt (natuurlijk naar eigen smaak). Klinkt lekker!

  4. Maaike

    Dat recept met ananas lijkt me heel lekker! Bijkomend voordeel is dat ik die van de Lidl niet heb geproefd, dus dan kan ik ‘m ook niet gaan vergelijken, haha. Oh, en ik moet toch even zeggen dat je ‘m geweldig hebt gecombineerd met je fotoachtergrondje. 🙂

  5. Ik maak vaak linzenspreads, maar met zonnebloempitten is inderdaad ook lekker. Ik zou dan wel gaan voor de variant van mensen met weinig geduld ;-), want ik ben niet zo goed in maaltijden vooruit plannen!

    • Iris

      Oh met linzen lijkt me ook heel lekker! Staat er een recept van op je blog?

  6. Wow, dit is echt superwelkom! I love love love de vegan spreads van de Aldi, maar helaas ben ik verhuisd en is een Aldi nu niet meer dichtbij. Ik heb wel een voorraadje ingeslagen, maar dat raakt op. Maar wie weet kan ik het dus wel zelf maken!
    Mocht je trouwens wel dichtbij een Aldi wonen: de papaya, kokos-kerrie en paprika-spread zijn echt heerlijk! Staan in de buurt van de pindakaas enzo.

    • Iris

      Oeh dat klinkt heel goed, ik ga er naar op zoek! Ik kom eigenlijk nooit bij de Aldi, geen idee waarom. Ben benieuwd 😀

    • Iris

      Oeh benieuwd hoe het wordt met pompoenpitten, laat het me weten! 😀

  7. Iris

    Fijn! Ik baal er altijd zo van als dingen slechts tijdelijk verkrijgbaar is, zeker omdat zulke producten juist lekker zijn.

  8. Kimdy

    Dit klinkt echt lekker, vooral die met ananas! Ik wil meer variatie op broodbeleg en dit ga ik een keer uitproberen. Ben ontzettend benieuwd!

  9. Joyce

    Jaaa lekker! Ik ben echt op zoek naar fijne vega dingen voor op brood want ik leef momenteel op pindakaas en hummus en heb zo het idee dat het een dezer dagen echt mijn neus uit komt :’)

  10. Pingback: Weekoverzicht: Campagneraam, fotomodel spelen & kokossoep | IKBENIRISNIET