Groene Tip #39: Earth Hour

Zaterdag 25 maart is het Earth Hour. Het idee: doe vanaf half 9 ’s avonds het licht een uur uit om het signaal te geven voor een leefbare aarde. In heel Nederland, en ook daarbuiten overigens, worden leuke initiatieven opgezet om aandacht te besteden aan Earth Hour. Ook in Enschede! Wordt er ook iets bij jou in de buurt georganiseerd? Op deze pagina vind je alle evenementen die zaterdag in Nederland georganiseerd worden door vrijwilligers.

earth hour

Wat is Earth Hour?

Earth Hour is als initiatief in het leven geroepen om actie te voeren tegen klimaatverandering. Het initiatief wordt gesponsord door het Wereld Natuur Fonds. Elk jaar vindt het over de hele wereld plaats in het weekend waarin de zomertijd ingaat. Voor dit jaar is dat zaterdag 25 maart 2017.

Waarom?

Mensen doen mee met Earth Hour om te laten zien dat ze de aarde belangrijk vinden. Natuurlijk los je geen klimaatproblemen op door een uurtje het licht uit te doen. Het gaat om het afgeven van een signaal. Zie het als een wereldwijd protest! Klimaatverandering is een gróót probleem, je zou denken dat iedereen het daar inmiddels wel over eens is. Toch blijven initiatieven als Earth Hour nodig. De aarde warmt op, de Noordpool smelt; verandering is écht nodig.

Hoe dan?

Earth Hour begint zaterdag om half 9 ’s avonds. Doe alle lichten uit en eventueel ook alle elektronische apparatuur als je het helemaal goed wil doen. Behalve je smartphone natuurlijk, want je moet iedereen wel laten weten dat je meedoet met de #earthhour hashtag! En brand een (duurzaam) kaarsje. Geen zin om in het donker thuis te zitten? In Enschede kan je zaterdag op de Oude Markt overdag terecht voor activiteiten voor kinderen (lampionnen maken, kinderyoga) en ’s avonds voor een wereldmaaltijd met live muziek en het aftellen voor Earth Hour.

En scroll vooral even door alle Groene Tips op mijn blog, inmiddels zijn het er al 39! Want naast dat ene uurtje dat we het licht uitdoen, zijn er natuurlijk ook veel simpele dingen die je in het dagelijkse leven kan toepassen om duurzamer te leven. Om maar heel cliché deze blogpost af te sluiten: een betere wereld begint bij jezelf.

Filmpje:

 • Moeilijkheidsgraad: 1/10
 • Kosten: Gratis!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

16 reacties op “Groene Tip #39: Earth Hour

 1. Linda

  Jaha, verdorie, ik zit hier net over te bloggen, haha. Maar hoe meer deelnemers, hoe beter natuurlijk 🙂

  • Iris

   Haha dat is toch alleen maar goed 😀 Ik zat serieus nog te denken dat het me leuk leek als jij er over zou schrijven. Want jouw schrijfstijl is toch weer heel anders dan die van mij en je gaat ook inhoudelijker in op dingen. Vult elkaar mooi aan vind ik!

 2. Iris

  Ik wil zeker meedoen, maar helaas is het op mijn werk niet zo praktisch om het licht uit te doen: er zijn geen ramen.

 3. Gelieke

  Een mooi initiatief dit! Ik ben op dat moment als het goed is gewoon thuis, in dat geval doe ik weer vrolijk mee 🙂

  • Iris

   Ja natuurlijk mag dat! Ik zal het nog even toevoegen aan de post voordat iedereen straks een uur heel somber in het pikkedonker zit, haha. Leuk dat je meedoet 😀

 4. Linda

  VInd dit zo’n goed initiatief. Ik heb ook meegedaan, doe dat al langer. Ik houd vaak ook in mijn ééntje een Earth Hour, omdat ik het heerlijk vind om lekker met de kaarsjes aan van de avond en de stilte die de avond geeft, te genieten.

 5. Pingback: v e e r t i e n – Marthistique

 6. Ik blijf Earth Hour een geweldig initiatief vinden! Ik doe dan ook met plezier mee – en niet alleen op de ‘juiste’ dag. Ik kom toch om in de (geur)kaarsen, haha!

 7. Jenn

  Mooi initiatief, ik kende het al. Ik was niet thuis, dus heb eigenlijk ook een beetje meegedaan.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten