Recept: Scrambled tofu met kala namak

Elke veganist kent het magische zwarte zout waardoor je nooit meer ei hoeft te missen: kala namak. Nu ben ik niet vegan en ook niet per se een grote ei-liefheber, maar ik moest en zou het toch eens moeten proberen. Ik kon me gewoon níet voorstellen hoe donker gekleurd zout naar gekookt ei zou kunnen smaken. In winkels kon ik het niet vinden; ik kocht het uiteindelijk online bij Plantaardigheidjes. Maar bij een toko zou je misschien ook geluk kunnen hebben. De eerste keer dat ik kala namak probeerde, was in deze scrambled tofu. En vandaag deel ik het recept!

Recept: Scrambled tofu met kala namak Recept: Scrambled tofu met kala namak

Wat is kala namak?

Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd. Je snapt dus vast dat ik uiterst teleurgesteld was dat het zout helemaal niet zwart is, maar een bruine kleur heeft. Overigens heb ik wel echt pikzwart lavazout in mijn kruidenlade liggen, die is qua smaak echter niet zo bijzonder. Kala namak is qua smaak wel bijzonder omdat het naar gekookt ei ruikt en smaakt. Dit komt door het hoge gehalte aan waterstofsulfide dat het zout bevat. Ik ken het dan ook uit vegan kookboeken en vegan food blogs, regelmatig zie ik het staan in ingrediëntenlijsten. Ik kon me nauwelijks voorstellen dat een snufje van dit zwarte zout zo veel kon doen qua smaak, daarom was ik extra benieuwd om het te proberen.

Bij Plantaardigheidjes kocht ik één zakje kala namak van 200 gram voor 3,75 euro. De smaak zou vrij intens zijn, dus je hoeft er niet veel van te gebruiken in je gerechten. Je kan dus best lang met zo’n zakje doen waardoor ik het qua prijs wel goed te doen vindt. In de webshop vind je ook een grove versie voor dezelfde prijs. (En ik kocht nog veel meer gekke dingen overigens, maar dat zie je vast de aankomende tijd wel voorbij komen in mijn recepten!)

Ik maakte een simpele scrambled tofu, het recept vind je hieronder. Ik vind scrambled tofu best oké, zolang je het goed kruidt. Maar niet per se heel bijzonder. Met kala namak wordt het dat wel! Als je een theelepeltje vlak voor het opdienen (anders verdwijnt de smaak) over de scrambled tofu strooit, smaakt het echt naar een roerei. Ik vind het superlekker als lunch. Ik eet liever niet te veel eieren, want met het idee van zielige babykipjes die worden vermalen of vergast, smaakt een roerei toch ineens een stuk minder lekker. (“Waarom eet je dan überhaupt nog ei, jij hypocriet onmens!!!” Omdat ik ook niet perfect ben, djeez.) Maar dit is dus een fijn alternatief!

Kala namak

Scrambled tofu met kala namak

Hoeveelheid: één flink ontbijt/lunch voor één persoon

Ingrediënten:

 • 1 rode ui
 • 1 knoflookteen
 • 250 gram tofu
 • 1/2 theelepel kurkuma of kerriepoeder
 • 1 tomaat
 • 1 grote hand spinazie
 • versgemalen zwarte peper
 • 1 snuf kala namak
 • getoast brood
 • optioneel: edelgistvlokken
 • optioneel: geprakte avocado

Bereidingswijze:

 1. Snij de rode ui in dunne, halve ringen en snij de knoflook fijn.
 2. Fruit de ui ongeveer vijf minuten in een koekenpan en voeg de knoflook toe en roer nog 1 minuut mee.
 3. Knijp het vocht uit de tofu en bak mee in de pan. Roer het goed zodat de tofu in stukjes breekt en de structuur van roerei krijgt.
 4. Verdeel er wat kurkuma over voor de gele kleur, kerriepoeder mag ook.
 5. Bak ook een in blokjes gesneden tomaat mee en een grote hand spinazie. Als de spinazie is geslonken, is het klaar.
 6. Zet het vuur uit en strooi de kala namak over het gerecht. Als je het nog niet eerder hebt gebruikt, begin dan met een klein beetje, je kan altijd extra kala namak toevoegen naar smaak. Door de zwavelachtige smaak kan het namelijk snel te overheersend worden.
 7. Serveer de scrambled tofu op getoast brood. Eventueel met geprakte avocado zodat het nog meer vult. En eventueel met edelgistvlokken als extra smaakmaker.

Eet smakelijk!

Recept: Scrambled tofu met kala namak

Recept: Scrambled tofu met kala namak
Op de foto hierboven zie je dat ik er edelgistvlokken overheen heb gestrooid. I looove edelgist en strooi het over bijna alles. Maar je moet er wel van houden, Steve moet er bijvoorbeeld niets van weten en noemt het ‘zaagsel’.

Heb jij al eens kala namak geprobeerd? Benieuwd in welke gerechten het nog meer lekker zou kunnen zijn!

Back to Top