Recept: Scrambled tofu met kala namak

Elke veganist kent het magische zwarte zout waardoor je nooit meer ei hoeft te missen: kala namak. Nu ben ik niet vegan en ook niet per se een grote ei-liefheber, maar ik moest en zou het toch eens moeten proberen. Ik kon me gewoon níet voorstellen hoe donker gekleurd zout naar gekookt ei zou kunnen smaken. In winkels kon ik het niet vinden; ik kocht het uiteindelijk online bij Plantaardigheidjes. Maar bij een toko zou je misschien ook geluk kunnen hebben. De eerste keer dat ik kala namak probeerde, was in deze scrambled tofu. En vandaag deel ik het recept!

Recept: Scrambled tofu met kala namak Recept: Scrambled tofu met kala namak

Wat is kala namak?

Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd. Je snapt dus vast dat ik uiterst teleurgesteld was dat het zout helemaal niet zwart is, maar een bruine kleur heeft. Overigens heb ik wel echt pikzwart lavazout in mijn kruidenlade liggen, die is qua smaak echter niet zo bijzonder. Kala namak is qua smaak wel bijzonder omdat het naar gekookt ei ruikt en smaakt. Dit komt door het hoge gehalte aan waterstofsulfide dat het zout bevat. Ik ken het dan ook uit vegan kookboeken en vegan food blogs, regelmatig zie ik het staan in ingrediëntenlijsten. Ik kon me nauwelijks voorstellen dat een snufje van dit zwarte zout zo veel kon doen qua smaak, daarom was ik extra benieuwd om het te proberen.

Bij Plantaardigheidjes kocht ik één zakje kala namak van 200 gram voor 3,75 euro. De smaak zou vrij intens zijn, dus je hoeft er niet veel van te gebruiken in je gerechten. Je kan dus best lang met zo’n zakje doen waardoor ik het qua prijs wel goed te doen vindt. In de webshop vind je ook een grove versie voor dezelfde prijs. (En ik kocht nog veel meer gekke dingen overigens, maar dat zie je vast de aankomende tijd wel voorbij komen in mijn recepten!)

Ik maakte een simpele scrambled tofu, het recept vind je hieronder. Ik vind scrambled tofu best oké, zolang je het goed kruidt. Maar niet per se heel bijzonder. Met kala namak wordt het dat wel! Als je een theelepeltje vlak voor het opdienen (anders verdwijnt de smaak) over de scrambled tofu strooit, smaakt het echt naar een roerei. Ik vind het superlekker als lunch. Ik eet liever niet te veel eieren, want met het idee van zielige babykipjes die worden vermalen of vergast, smaakt een roerei toch ineens een stuk minder lekker. (“Waarom eet je dan überhaupt nog ei, jij hypocriet onmens!!!” Omdat ik ook niet perfect ben, djeez.) Maar dit is dus een fijn alternatief!

Kala namak

Scrambled tofu met kala namak

Hoeveelheid: één flink ontbijt/lunch voor één persoon

Ingrediënten:

 • 1 rode ui
 • 1 knoflookteen
 • 250 gram tofu
 • 1/2 theelepel kurkuma of kerriepoeder
 • 1 tomaat
 • 1 grote hand spinazie
 • versgemalen zwarte peper
 • 1 snuf kala namak
 • getoast brood
 • optioneel: edelgistvlokken
 • optioneel: geprakte avocado

Bereidingswijze:

 1. Snij de rode ui in dunne, halve ringen en snij de knoflook fijn.
 2. Fruit de ui ongeveer vijf minuten in een koekenpan en voeg de knoflook toe en roer nog 1 minuut mee.
 3. Knijp het vocht uit de tofu en bak mee in de pan. Roer het goed zodat de tofu in stukjes breekt en de structuur van roerei krijgt.
 4. Verdeel er wat kurkuma over voor de gele kleur, kerriepoeder mag ook.
 5. Bak ook een in blokjes gesneden tomaat mee en een grote hand spinazie. Als de spinazie is geslonken, is het klaar.
 6. Zet het vuur uit en strooi de kala namak over het gerecht. Als je het nog niet eerder hebt gebruikt, begin dan met een klein beetje, je kan altijd extra kala namak toevoegen naar smaak. Door de zwavelachtige smaak kan het namelijk snel te overheersend worden.
 7. Serveer de scrambled tofu op getoast brood. Eventueel met geprakte avocado zodat het nog meer vult. En eventueel met edelgistvlokken als extra smaakmaker.

Eet smakelijk!

Recept: Scrambled tofu met kala namak

Recept: Scrambled tofu met kala namak
Op de foto hierboven zie je dat ik er edelgistvlokken overheen heb gestrooid. I looove edelgist en strooi het over bijna alles. Maar je moet er wel van houden, Steve moet er bijvoorbeeld niets van weten en noemt het ‘zaagsel’.

Heb jij al eens kala namak geprobeerd? Benieuwd in welke gerechten het nog meer lekker zou kunnen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties op “Recept: Scrambled tofu met kala namak

 1. Pingback: Hippievoer: Edelgistvlokken | IKBENIRISNIET
 2. Wat tof dit, had er nog nooit van gehoord. Dus met een beetje kala namak smaakt het naar ei en met teveel smaakt het naar rotte eieren? :’D
  Als ik het ooit tegenkom in de toko, ga ik het zeker eens proberen. Goede timing, want ik ben net in een tofu-tempeh-experimenteerfase beland. Dank je wel, hypocriet mens! <3

  | Reageer op deze reactie
  1. Rianne schreef:

   Je kunt het ook kopen bij http://www.pit-pit.com 240gr voor €3.75 en ze hebben ook nog een variant met bloemetjes 240gr voor €5.99. De eerste variant heb ik pasgeleden gekocht en het smaakt echt naar ei. Ik heb een vriendin verrast met een broodje gezond met kaas, tomaat, komkommer en kala namak en ze zei dat het inderdaad net leek of er gewoon gekookt ei tussen zat. Het is echt bizar spul 🙂 Over een curry zal het ook wel lekker smaken denk ik zo.

   | Reageer op deze reactie
 3. Linda schreef:

  Ik had hier dus nog nóóit van gehoord (maar ik word ook nevernooitniet een veganist dus dat scheelt, haha) maar dit is echt wel gek zeg! Zout dat naar ei smaakt. Alleen al omdat het zo raar klinkt wil ik het proberen :’)

  | Reageer op deze reactie
 4. Anouk schreef:

  Grappig, ik ben dit na 3 jaar in India nog nooit ergens tegen gekomen! Het staat overigens niet bekend als zwart zout maar betekend zwart (kala) zout (namaken) in het Hindi.

  | Reageer op deze reactie
 5. Tessa schreef:

  Ik las dit vanmiddag en heb het ook gekocht: wat een raar spul! Lijkt echt op ei! Succesvol experiment dus 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Jessica J. schreef:

  Hier had ik echt nog nooit van gehoord! Ik sla dit receptje even op, want scrambled tofu op zich staat ook al lang op m’n lijstje!

  | Reageer op deze reactie
 7. Elise schreef:

  OMG. Eeuwige dankbaarheid naar jou voor dit recept! Kala Namak maakte net mijn leven een stukje beter, nooit meer ei voor mij😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Marlou schreef:

   Heerlijk recept! In het begin schrijf je een “theelepeltje” zout, dat is erg veel lijkt me……of is dit zout “ gezonder”.

   | Reageer op deze reactie
 8. Henk schreef:

  Nou ik heb ook net mijn bestelling binnen van het internet… 500 gram zwart zout.
  Het is net als grof zeezout en als ik een stukje in mijn mond doe………………….tsja een mens moet weten hoe het smaakt he🤐.
  Rotte eieren! Niks meer en zeker niks minder..
  Ik ga tot mijn dood doen met deze aankoop😄,als ie al niet eerder heel per ongeluk ergens verdwijnt.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top