Spullen verkopen bij Jouw Marktkraam: tips & tricks

In mijn weekoverzichten en op social media zag je al voorbij komen dat ik weer een kraampje heb om spullen te verkopen! In 2015 mocht ik op uitnodiging van Corine, de eigenaresse van Jouw Marktkraam Enschede, een paar weken mijn spullen verkopen in een kraam daar. Het was een groot succes! Inmiddels sta ik een maand met mijn #IKBENIRISNIETVERKOOPT-kraam weer in de winkel en het gaat erg goed. Ik heb veel spullen voor kleine prijsjes, maar mijn totale opbrengst staat inmiddels al op ruim 170 euro. Katjing!

Dit is mijn kraam:

spullen verkopen in mijn kraampje bij jouw marktkraam

Hier zie je wat ik zoal verkoop in mijn kraam: kleding, schoenen, sieraden, boeken (die verkopen bij mij overigens totaal niet), interieurspulletjes en miskopen zoals verzorgingsproducten of make-up die ik één keer heb gebruikt en daarna nooit meer. Ook heb ik wat spullen van mijn moeder gekregen om te verkopen in mijn kraam, zoals de ouderwetse blikken. Deze foto maakte ik een paar weken geleden, veel van deze dingen zijn inmiddels al verkocht. En ik heb hem ook weer net iets anders ingericht (zie tip 4). In de afgelopen weken dat ik vaak in de winkel liep en in gesprek raakte met mensen die hier ook een kraam huren, ontdekte ik veel verkooptips. En die deel ik graag met jou!

Tips voor effectief spullen verkopen met een kraampje

'Onder het luik' bij Jouw Marktkraam
De is de kraam van mijn ‘buurvrouw’, net als de vorige keer toen ik hier een kraam had! Mooi hè?

Tip 1: Maak kaartjes voor de barcodesticker

Bij Jouw Marktkraam werken ze met persoonlijke barcodes afgedrukt op stickers. Zo wordt de opbrengst van jouw kraam bijgehouden. Ik heb even afgekeken bij andere kramen en zag dat de mooist ingerichte kramen werken met losse prijskaartjes. In plaats van dat de sticker rechtstreeks op het product zit geplakt. Het maken van kaartjes is even wat werk, vooral als je veel kleine spulletjes verkoopt. Maar het zorgt er in ieder geval voor dat je kraampje er gelijk een stuk aantrekkelijker uitziet! En mensen hebben geen gepruts met het afpeuteren van de sticker.

Spullen verkopen met zelf gemaakte prijskaartjes
Dit is hoe ik mijn prijskaartjes maak. Met wat dikker papier en een leuk touwtje.

Tip 2: Houd rekening met het seizoen

Als het lekker zonnig weer is zoals nu, dan hebben mensen geen zin om dikke winterkleding te kopen. In mijn kraam heb ik twee winterjassen en een (nep!)bontmuts liggen, ik had ze in mijn kraam gelegd zonder verwachtingen. Maar inderdaad: niemand koopt het, ondanks dat ze scherp geprijsd zijn. Ik sprak met iemand in de winkel die ook een kraam heeft, zij was degene die mij de tip gaf om rekening te houden met het seizoen bij het uitzoeken van mijn spullen. Zelf houdt zij spullen van een ander seizoen apart (zoals winterkleding) en huurt dan weer een kraampje voor een periode in een ander seizoen om die spullen te verkopen.

zomer spullen verkopen
Deze old school picknickset <3 Perfect voor het zomerse weer nu!

Tip 3: Richt je kraampje leuk in

In deze blogpost zie je al wat foto’s van kramen die ik mooi vind ingericht. Het zorgt er toch voor dat je wat langer bij de spulletjes kijkt als het aantrekkelijk gepresenteerd is. Je mag je kraam niet helemaal verbouwen, maar je mag wel gebruik maken van punaises en plakband. Leuk je kraam op met bijvoorbeeld:

  • een (tafel)laken of cadeaupapier op de planken voor een leuke ondergrond voor je spullen;
  • vlaggetjes of reepjes kant voor aan de zijkant van de planken;
  • creëer meer diepte door bijvoorbeeld een kratje op zijn kant te zetten waar je weer spullen in en op kan plaatsen;
  • als je het helemaal serieus wil aanpakken: geef je kraam een naam, de mijne heet bijvoorbeeld #IKBENIRISNIETVERKOOPT, de kraam naast mij heet Onder het luik en iets verderop vind je Marie Brocanterie.
  • werk met bepaalde thema’s, zet bijvoorbeeld dingen van één kleur bij elkaar, of ga voor een geheel brocante-thema (bonus tip: brocante doet het altijd goed!);
  • en zorg ervoor dat al je spullen er schoon en netjes uitzien.
spullen verkopen in een kraampje tips
Een hoekje uit mijn eigen kraam! Ik heb hem opgeleukt met onder andere vlaggetjes.

Tip 4: Vul je kraam vaak aan en verander regelmatig de opstelling

Mijn verkoop heeft altijd een piek op de dag dat ik mijn kraam heb aangevuld of wanneer ik de opstelling heb veranderd. Mensen die regelmatig in de winkel komen, lopen jouw kraam gewoon voorbij als ze er al eens eerder zijn langsgelopen. Door er nieuwe spullen bij te leggen of door dingen van de onderste plank te wisselen met een plank erboven, zijn mensen weer geprikkeld om wat beter naar de spullen te kijken. Zo had ik een hartstikke mooi ijsjesapparaatding voor maar 19 euro in mijn kraam die op de onderste plank stond. Na een week was deze nog steeds niet verkocht. Toen ik hem op een hogere plank zette, was het apparaat dezelfde dag nog weg!

spullen verkopen
Dit soort kramen zijn mijn lievelings, zodat je er lekker tussen kunt neuzen

Tip 5: Ga voor scherpe prijzen

Ja oké dat superbijzondere blikje dat je tien jaar geleden tijdens je vakantie op Terschelling kocht is hartstikke leuk en heeft emotionele waarde, maar baseer daar je prijs niet op want een ander ziet dit er toch niet aan af. Ik probeer naar mijn spullen te kijken als een buitenstaander alsof ik het zelf ergens bij de kringloop zou zien liggen. “Wat zou ik hier maximaal voor uitgeven?” vraag ik me af, en dat is het prijsje dat ik het geef. Toch blijft het wel erg moeilijk om een goede prijs te kiezen, vind ik. Het helpt om af te kijken bij andere kraampjes en wat anderen voor soortgelijke items vragen. In mijn ervaring kan je niet meer dan 1 euro voor een boek vragen (als ze niet bijzonder of heel nieuw zijn), en zijn kledingstukken ook vaak niet veel meer dan vijf euro waard. Een tip van een vrienden die ook een kraam hebben in dezelfde winkel is juist dat je ook niet té goedkoop moet zijn. Zo had ik zo goed als nieuwe jeans van Levi’s voor twee euro geprijsd. Die waren binnen no time weg natuurlijk, oeps.

Marie Brocanterie bij Jouw Marktkraam
Als je je spullen hebt afgeprijsd, maak het dan duidelijk met een bordje, zo valt het extra op!

Tip 6: Verwacht geen miljoenenopbrengst

Wat ik superfijn vindt aan het spullen verkopen via een kraampje, is dat het veel minder energie kost dan bijvoorbeeld spullen verkopen via Marktplaats. Je hoeft niet van alles foto’s te maken, je hebt geen gedoe met heen en weer gemail en je hoeft je niet druk te maken om mensen die beloven langs te komen maar vervolgens niets meer van zich laten horen. Met die Marktplaats-toestanden in mijn achterhoofd breng ik spullen die niet veel waard zijn liever in één keer naar de kringloop. Maar in tegenstelling tot je spul bij de kringloop dumpen, kan je er bij het huren van een kraampje nog een leuk zakcentje aan over houden! Hier zet je ook eerder goedkopere items tussen die het anders niet de moeite waard zouden zijn om een aparte Marktplaats-advertentie voor aan te maken. Dus zie het vooral als een makkelijke manier om van je spullen af te komen in plaats van als een manier om giga-rijk van te worden.

opbrengst spullen verkopen bij jouw marktkraam
Dit is de vernieuwde app van Jouw Marktkraam, superhandig om de verkoop mee bij te houden!

Spullen verkopen bij Jouw Marktkraam

Jouw Marktkraam heeft meer dan 35 winkels in heel Nederland. Op hun website vind je alle vestigingen en meer informatie over hoe het huren precies werkt. Dus ook al woon je niet in Enschede, misschien zit er ook wel één bij jou in de buurt!

Lees ook mijn oudere blogposts toen ik spullen verkocht bij Jouw Marktkraam in 2015:

spullen verkopen bij jouw marktkraam enschede

Ik maak gebruik van de kraam op uitnodiging van Jouw Marktkraam, dank je wel Corine!
Lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen.

Back to Top