Spullen verkopen bij Jouw Marktkraam: tips & tricks

In mijn weekoverzichten en op social media zag je al voorbij komen dat ik weer een kraampje heb om spullen te verkopen! In 2015 mocht ik op uitnodiging van Corine, de eigenaresse van Jouw Marktkraam Enschede, een paar weken mijn spullen verkopen in een kraam daar. Het was een groot succes! Inmiddels sta ik een maand met mijn #IKBENIRISNIETVERKOOPT-kraam weer in de winkel en het gaat erg goed. Ik heb veel spullen voor kleine prijsjes, maar mijn totale opbrengst staat inmiddels al op ruim 170 euro. Katjing!

Dit is mijn kraam:

spullen verkopen in mijn kraampje bij jouw marktkraam

Hier zie je wat ik zoal verkoop in mijn kraam: kleding, schoenen, sieraden, boeken (die verkopen bij mij overigens totaal niet), interieurspulletjes en miskopen zoals verzorgingsproducten of make-up die ik één keer heb gebruikt en daarna nooit meer. Ook heb ik wat spullen van mijn moeder gekregen om te verkopen in mijn kraam, zoals de ouderwetse blikken. Deze foto maakte ik een paar weken geleden, veel van deze dingen zijn inmiddels al verkocht. En ik heb hem ook weer net iets anders ingericht (zie tip 4). In de afgelopen weken dat ik vaak in de winkel liep en in gesprek raakte met mensen die hier ook een kraam huren, ontdekte ik veel verkooptips. En die deel ik graag met jou!

Tips voor effectief spullen verkopen met een kraampje

'Onder het luik' bij Jouw Marktkraam
De is de kraam van mijn ‘buurvrouw’, net als de vorige keer toen ik hier een kraam had! Mooi hè?

Tip 1: Maak kaartjes voor de barcodesticker

Bij Jouw Marktkraam werken ze met persoonlijke barcodes afgedrukt op stickers. Zo wordt de opbrengst van jouw kraam bijgehouden. Ik heb even afgekeken bij andere kramen en zag dat de mooist ingerichte kramen werken met losse prijskaartjes. In plaats van dat de sticker rechtstreeks op het product zit geplakt. Het maken van kaartjes is even wat werk, vooral als je veel kleine spulletjes verkoopt. Maar het zorgt er in ieder geval voor dat je kraampje er gelijk een stuk aantrekkelijker uitziet! En mensen hebben geen gepruts met het afpeuteren van de sticker.

Spullen verkopen met zelf gemaakte prijskaartjes
Dit is hoe ik mijn prijskaartjes maak. Met wat dikker papier en een leuk touwtje.

Tip 2: Houd rekening met het seizoen

Als het lekker zonnig weer is zoals nu, dan hebben mensen geen zin om dikke winterkleding te kopen. In mijn kraam heb ik twee winterjassen en een (nep!)bontmuts liggen, ik had ze in mijn kraam gelegd zonder verwachtingen. Maar inderdaad: niemand koopt het, ondanks dat ze scherp geprijsd zijn. Ik sprak met iemand in de winkel die ook een kraam heeft, zij was degene die mij de tip gaf om rekening te houden met het seizoen bij het uitzoeken van mijn spullen. Zelf houdt zij spullen van een ander seizoen apart (zoals winterkleding) en huurt dan weer een kraampje voor een periode in een ander seizoen om die spullen te verkopen.

zomer spullen verkopen
Deze old school picknickset <3 Perfect voor het zomerse weer nu!

Tip 3: Richt je kraampje leuk in

In deze blogpost zie je al wat foto’s van kramen die ik mooi vind ingericht. Het zorgt er toch voor dat je wat langer bij de spulletjes kijkt als het aantrekkelijk gepresenteerd is. Je mag je kraam niet helemaal verbouwen, maar je mag wel gebruik maken van punaises en plakband. Leuk je kraam op met bijvoorbeeld:

 • een (tafel)laken of cadeaupapier op de planken voor een leuke ondergrond voor je spullen;
 • vlaggetjes of reepjes kant voor aan de zijkant van de planken;
 • creëer meer diepte door bijvoorbeeld een kratje op zijn kant te zetten waar je weer spullen in en op kan plaatsen;
 • als je het helemaal serieus wil aanpakken: geef je kraam een naam, de mijne heet bijvoorbeeld #IKBENIRISNIETVERKOOPT, de kraam naast mij heet Onder het luik en iets verderop vind je Marie Brocanterie.
 • werk met bepaalde thema’s, zet bijvoorbeeld dingen van één kleur bij elkaar, of ga voor een geheel brocante-thema (bonus tip: brocante doet het altijd goed!);
 • en zorg ervoor dat al je spullen er schoon en netjes uitzien.
spullen verkopen in een kraampje tips
Een hoekje uit mijn eigen kraam! Ik heb hem opgeleukt met onder andere vlaggetjes.

Tip 4: Vul je kraam vaak aan en verander regelmatig de opstelling

Mijn verkoop heeft altijd een piek op de dag dat ik mijn kraam heb aangevuld of wanneer ik de opstelling heb veranderd. Mensen die regelmatig in de winkel komen, lopen jouw kraam gewoon voorbij als ze er al eens eerder zijn langsgelopen. Door er nieuwe spullen bij te leggen of door dingen van de onderste plank te wisselen met een plank erboven, zijn mensen weer geprikkeld om wat beter naar de spullen te kijken. Zo had ik een hartstikke mooi ijsjesapparaatding voor maar 19 euro in mijn kraam die op de onderste plank stond. Na een week was deze nog steeds niet verkocht. Toen ik hem op een hogere plank zette, was het apparaat dezelfde dag nog weg!

spullen verkopen
Dit soort kramen zijn mijn lievelings, zodat je er lekker tussen kunt neuzen

Tip 5: Ga voor scherpe prijzen

Ja oké dat superbijzondere blikje dat je tien jaar geleden tijdens je vakantie op Terschelling kocht is hartstikke leuk en heeft emotionele waarde, maar baseer daar je prijs niet op want een ander ziet dit er toch niet aan af. Ik probeer naar mijn spullen te kijken als een buitenstaander alsof ik het zelf ergens bij de kringloop zou zien liggen. “Wat zou ik hier maximaal voor uitgeven?” vraag ik me af, en dat is het prijsje dat ik het geef. Toch blijft het wel erg moeilijk om een goede prijs te kiezen, vind ik. Het helpt om af te kijken bij andere kraampjes en wat anderen voor soortgelijke items vragen. In mijn ervaring kan je niet meer dan 1 euro voor een boek vragen (als ze niet bijzonder of heel nieuw zijn), en zijn kledingstukken ook vaak niet veel meer dan vijf euro waard. Een tip van een vrienden die ook een kraam hebben in dezelfde winkel is juist dat je ook niet té goedkoop moet zijn. Zo had ik zo goed als nieuwe jeans van Levi’s voor twee euro geprijsd. Die waren binnen no time weg natuurlijk, oeps.

Marie Brocanterie bij Jouw Marktkraam
Als je je spullen hebt afgeprijsd, maak het dan duidelijk met een bordje, zo valt het extra op!

Tip 6: Verwacht geen miljoenenopbrengst

Wat ik superfijn vindt aan het spullen verkopen via een kraampje, is dat het veel minder energie kost dan bijvoorbeeld spullen verkopen via Marktplaats. Je hoeft niet van alles foto’s te maken, je hebt geen gedoe met heen en weer gemail en je hoeft je niet druk te maken om mensen die beloven langs te komen maar vervolgens niets meer van zich laten horen. Met die Marktplaats-toestanden in mijn achterhoofd breng ik spullen die niet veel waard zijn liever in één keer naar de kringloop. Maar in tegenstelling tot je spul bij de kringloop dumpen, kan je er bij het huren van een kraampje nog een leuk zakcentje aan over houden! Hier zet je ook eerder goedkopere items tussen die het anders niet de moeite waard zouden zijn om een aparte Marktplaats-advertentie voor aan te maken. Dus zie het vooral als een makkelijke manier om van je spullen af te komen in plaats van als een manier om giga-rijk van te worden.

opbrengst spullen verkopen bij jouw marktkraam
Dit is de vernieuwde app van Jouw Marktkraam, superhandig om de verkoop mee bij te houden!

Spullen verkopen bij Jouw Marktkraam

Jouw Marktkraam heeft meer dan 35 winkels in heel Nederland. Op hun website vind je alle vestigingen en meer informatie over hoe het huren precies werkt. Dus ook al woon je niet in Enschede, misschien zit er ook wel één bij jou in de buurt!

Lees ook mijn oudere blogposts toen ik spullen verkocht bij Jouw Marktkraam in 2015:

spullen verkopen bij jouw marktkraam enschede

Ik maak gebruik van de kraam op uitnodiging van Jouw Marktkraam, dank je wel Corine!
Lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 reacties op “Spullen verkopen bij Jouw Marktkraam: tips & tricks

 1. Carina schreef:

  Waarom woon je zo ver weg 😂 die blikken zijn leuk! (En al verkocht gok ik)
  Hier is ook zo’n jouwmarktkraam geloof ik, al kom ik er nooit, heb geen tijd om echt te winkelen en ga alleen naar de winkels als ik iets nodig heb!

  | Reageer op deze reactie
 2. Claire schreef:

  Ahh wat leuk! Ik ga ook een paar spulletjes verzamelen om daar te verkopen. Ik heb zoveel kleding en prulletjes! Wat een geweldige picknickmand mandje trouwens!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa heb serieus overwogen om die te kopen! Maar ik zie ons nog niet echt rustig picknicken van bordjes op het gras met een alleseter-beagle erbij 😂

   | Reageer op deze reactie
 3. Marianne schreef:

  Het is zo’n leuk concept! Fijn dat het op meerdere plaatsen zit, zal zelf ook eens kijken of er bij mij in de buurt iets is. Je kraampje (en ook de andere kraampjes op de foto’s) zien er heerlijk uit, echt een hoog snuffelgehalte 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja leuk he! Het is een soort van rommelmarkt en kringloop in één, en omdat mensen steeds weer aanvullen vind je elke keer weer nieuwe dingen als je komt kijken 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. Linda schreef:

  Dit lijkt me echt zo ideaal! Inderdaad niet het gedoe van Marktplaats en toch een zakcentje. De meeste dingen breng ik ook maar meteen naar de kringloop of geef ik weg via Facebook. Nu doe ik voor het eerst wat kleding weg die wel echt nog in prima staat is en probeer ik United Wardrobe uit. Werkt al fijner dan Marktplaats, vind ik, maar ik ben bang dat er uiteindelijk toch weer veel de textielbak ingaat.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh ja dat wil ik ook nog eens proberen! Ik hoor inderdaad dat dat platform handiger werkt voor kleding dan MP.

   | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja het is heel leuk! Ik vind het ook leuk om het kraampje weer steeds in te richten en in de winkel is het ook heel gezellig 🙂

   | Reageer op deze reactie
 5. Marinie schreef:

  Maar je betaald 25 euro per week aan huur en 20 p.w. als je door huurt dus wat is er dan nog winst van die 170 wat je verdiend hebt?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   25 + 20 + 20 + 20 = 85 euro, en 170 minus 85 is 85 euro 🙂

   | Reageer op deze reactie
 6. Iris schreef:

  Komende zomer wil ik ook dingen gaan verkopen en ik ben nu alvast een lijstje aan het maken van wat weg mag. Voordat ik het wist had ik al 20+ dingen die ik graag weg wil doen, gaat lekker!

  | Reageer op deze reactie
 7. Suzanne schreef:

  Wat ziet je kraam er mooi en vrolijk uit! Het is zo’n leuk concept! Hier in Rotterdam zit er ook een en daar heb ik onlangs ook een kraam gehad. Uiteindelijk nog best veel verkocht, de app was mijn tijdelijke verslaving toen, steeds checken of ik al iets verkocht had haha. 😀

  | Reageer op deze reactie
 8. Ik blijf het leuk vinden om hierover te lezen, al zit er geen in Leiden. Gebruik zelf vaak Letgo, omdat het plastselijk en wat kleiner is ook laagdrempeliger dan Marktplaats. Al wordt dat nu juist overspoeld weer door mensen die echt te eel voor hun spullen willen hebben (10 euro voor afgedragen, kreukelige shirtjes). Ach, vallen mijn spullen meer op.

  | Reageer op deze reactie
  1. Linda schreef:

   Jaaa, bij United Wardrobe zie ik ook veel dingen waar ze bijna nieuwprijs voor willen. Mafketels 😛
   Reken je bij Letgo ook automatisch verzendkosten mee of kun je alsnog persoonlijk afspreken? Ik heb veel dingen waar ik nauwelijks of geen geld voor wil, maar dan moet ik er alsnog minstens 5 euro voor vragen om er zelf niet aan failliet te gaan :/

   | Reageer op deze reactie
   1. Letgo selecteert automatisch op afstand, masr het is dus vooral op eigen omgeving gericht. Ik heb nog nooit iets opgestuurd, alles wordt opgehaald eigenlijk. Ik heb zelf 1x iets laten verzenden maar dat kon met 1 postzegel.

    | Reageer op deze reactie
    1. Linda schreef:

     Thanks! Dat klinkt dan nog wel beter eigenlijk. Ik was met United Wardrobe begonnen, omdat dat je daar niet per se een app voor nodig hebt. Vind ik handig 🙂

     | Reageer op deze reactie
 9. Ellen schreef:

  Wat een geweldig idee alweer, en alweer bestaat het niet in België. Arrgggh. 😀

  | Reageer op deze reactie
 10. Christel schreef:

  He wat ontzettend leuk! Tot wanneer heb jij daar een kraam?
  Zal een kijken of ik een keer langs kan gaan, ik woon niet ver van Enschede :).
  Ik heb ook wel eens verkocht via zo’n concept.
  Maar ik vond het toch wel lastig om winst te behalen en dus de huurprijs er uit te krijgen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat leuk! Ik denk alleen de aankomende week nog, mijn spullen in huis beginnen een beetje op te raken namelijk, haha. En ik merk dat als ik hem niet aanvul dat de verkoop dan toch weer daalt omdat mensen er dan sneller voorbij lopen. Wat jammer dat het bij jou minder goed liep trouwens! Het is ook altijd een beetje een gok natuurlijk welke spullen het goed doen en welke niet. Zoals van mijn stapel boeken (die ik geprijsd heb voor maar 0,99 euro per stuk) is nog niets verkocht, geloof ik.

   | Reageer op deze reactie
 11. Josianne schreef:

  Ik word hier echt helemaal enthousiast van! Het grootste voordeel inderdaad: je hebt geen gezeur zoals bij Marktplaats.. Helaas zit het nog niet in Hilversum, maar wel in Huizen en dat is best dichtbij… Hmmm.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Het is altijd het proberen waard! Als je veel spullen hebt, kan je de huur er vast makkelijk uit halen zolang je ze niet te duurt prijst 😀 Bij Jouw Marktkraam in Enschede kan je trouwens ook een plank of een kratje huren, dan is de huur nog maar ongeveer 7 euro per week, weet niet of ze dat bij alle vestigingen aanbieden 🙂

   | Reageer op deze reactie
 12. Mona schreef:

  Wat een super tips! Je hebt echt leuke spulletjes liggen ook. Ik ga ook altijd met veel plezier naar de winkel hier in de buurt, geweldig concept!

  | Reageer op deze reactie
 13. Pingback: Weekoverzicht: Kraampje leeggehaald, veel te heet & seksboek | IKBENIRISNIET
 14. Pingback: Minimaliseren: uitdagingen & successen tot nu toe | IKBENIRISNIET
 15. Pingback: Weekoverzicht: boeken lezen, pleurishitte & anti-zomertips | IKBENIRISNIET
 16. Pingback: Deze groene initiatieven zou ik graag in Leiden zien - KouweKleren
 17. Pingback: 5 Tips voor de verkoop bij Jouw Snuffelkast – jouwsnuffelkast.nl
Back to Top