Recept: Chocolade-bananenbrood van Rens Kroes

“Na heel veel uitproberen is het gelukt: het ultieme choco banana bread-recept!” schrijft Rens Kroes bij dit fijne recept in haar kookboek On The Go. Het kookboek staat vol met lekkere, gezonde meeneemgerechten; in mijn review van vorige week lees je er meer over. Het eerste recept dat ik uit het kookboek maakte was gelijk zo’n groot succes dat ik vroeg aan de uitgever of ik het met jullie mocht delen. Aanrader dit, hoor! Het chocolade-bananenbrood is ongeveer vijf dagen houdbaar in een afgesloten bakje. Tip van Rens: je kan de plakken ook invriezen.

Recept: chocolade-bananenbrood van Rens Kroes Recept: chocolade-bananenbrood van Rens Kroes

Recept voor één chocolade-bananenbrood

Benodigdheden: kleine cakevorm van ongeveer 20 x 10 centimeter en bakpapier.

Ingrediënten:

  • kokosolie om in te vetten
  • 3 el chiazaad
  • 4 el cacao
  • 350 g (geschilde) rijpe bananen
  • 120 ml havermelk*
  • 120 ml kokosolie, gesmolten
  • 1 el citroensap
  • 5 medjooldadels
  • 200 g quinoameel*
  • 1 tl vanillepoeder, ongezoet
  • 2 tl zuiveringszout (baking soda)
  • 1 tl zout

*Aanpassingen die ik deed: ik had nog (ongezoete) sojamelk in huis dus dat gebruikte ik in plaats van havermelk. Quinoameel kon ik niet vinden, ik gebruikte havermeel dat ik zelf maakte door havermout in de blender te malen tot het meel werd. Lukte erg goed!

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Vet een cakeblik in met wat kokosolie, bekleed de bodem met een passend stukje bakpapier en vet dat ook in.
  3. Week het chiazaad ongeveer 15 minuten voor in 150 ml water.
  4. Doe ondertussen de bananen, havermelk, zachte kokosolie en citroensap in de blender. Ontpit de dadels en doe ze bij het bananenmengsel. Mix alles tot een romig geheel.
  5. Doe vervolgens de droge ingrediënten in een kom en schep door elkaar. Voeg de natte massa toe en roer tot het goed gemengd is. Roer er als laatste de geweekte chiazaadjes door. Schenk het beslag in de cakevorm.
  6. Zet ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Neem af en toe even een kijkje! Laat de cake na het bakken 10 minuten in de vorm zitten en laat hem dan verder afkoelen op een rooster.

Recept: chocolade-bananenbrood van Rens Kroes Recept: chocolade-bananenbrood van Rens Kroes

Eet smakelijk!

Bron recept: Uit ‘On The Go’ door Rens Kroes, bladzijde 42. 

Back to Top