Recept: Chocolade-bananenbrood van Rens Kroes

“Na heel veel uitproberen is het gelukt: het ultieme choco banana bread-recept!” schrijft Rens Kroes bij dit fijne recept in haar kookboek On The Go. Het kookboek staat vol met lekkere, gezonde meeneemgerechten; in mijn review van vorige week lees je er meer over. Het eerste recept dat ik uit het kookboek maakte was gelijk zo’n groot succes dat ik vroeg aan de uitgever of ik het met jullie mocht delen. Aanrader dit, hoor! Het chocolade-bananenbrood is ongeveer vijf dagen houdbaar in een afgesloten bakje. Tip van Rens: je kan de plakken ook invriezen.

Recept: chocolade-bananenbrood van Rens Kroes Recept: chocolade-bananenbrood van Rens Kroes

Recept voor één chocolade-bananenbrood

Benodigdheden: kleine cakevorm van ongeveer 20 x 10 centimeter en bakpapier.

Ingrediënten:

  • kokosolie om in te vetten
  • 3 el chiazaad
  • 4 el cacao
  • 350 g (geschilde) rijpe bananen
  • 120 ml havermelk*
  • 120 ml kokosolie, gesmolten
  • 1 el citroensap
  • 5 medjooldadels
  • 200 g quinoameel*
  • 1 tl vanillepoeder, ongezoet
  • 2 tl zuiveringszout (baking soda)
  • 1 tl zout

*Aanpassingen die ik deed: ik had nog (ongezoete) sojamelk in huis dus dat gebruikte ik in plaats van havermelk. Quinoameel kon ik niet vinden, ik gebruikte havermeel dat ik zelf maakte door havermout in de blender te malen tot het meel werd. Lukte erg goed!

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Vet een cakeblik in met wat kokosolie, bekleed de bodem met een passend stukje bakpapier en vet dat ook in.
  3. Week het chiazaad ongeveer 15 minuten voor in 150 ml water.
  4. Doe ondertussen de bananen, havermelk, zachte kokosolie en citroensap in de blender. Ontpit de dadels en doe ze bij het bananenmengsel. Mix alles tot een romig geheel.
  5. Doe vervolgens de droge ingrediënten in een kom en schep door elkaar. Voeg de natte massa toe en roer tot het goed gemengd is. Roer er als laatste de geweekte chiazaadjes door. Schenk het beslag in de cakevorm.
  6. Zet ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Neem af en toe even een kijkje! Laat de cake na het bakken 10 minuten in de vorm zitten en laat hem dan verder afkoelen op een rooster.

Recept: chocolade-bananenbrood van Rens Kroes Recept: chocolade-bananenbrood van Rens Kroes

Eet smakelijk!

Bron recept: Uit ‘On The Go’ door Rens Kroes, bladzijde 42. 

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

26 reacties op “Recept: Chocolade-bananenbrood van Rens Kroes

  1. Iris

    Opgeslagen! Dit lijkt me ideaal voor als je een flinke tros bananen hebt gekocht die ineens tegelijkertijd megarijp worden.

  2. Dit recept ziet er zooooo lekker uit! Ik heb nog wel eens met dit soort recepten dat het eruit ziet als een smurrie dat is hier iig niet het geval!

  3. Ellen

    Mmmm, ziet er heerlijk uit.

    Moeten de dadels niet in stukjes gesneden?
    In mijn andere banana bread recepten moet dat en das steeds zo’n plakboel.

    • Iris

      Nee heb ik niet gedaan, doe ik eigenlijk nooit als ik bananenbrood maak! Als je blender een beetje oké is lukt dat wel. Wel even de pitten eruit halen, en dan worden de dadels sowieso al gehalveerd 🙂

      • Ellen

        Fijn, dan doe ik dat vanaf nu niet meer. Tijd en gepruts uitgespaard. 🙂

    • Iris

      Hahaha ja dan wordt het bananenbrood wel extra lekker, dus alleen maar goed! 😛

  4. Esther

    Ziet er heerlijk uit! Dus meteen gemaakt. Maareh, voel me een beetje @celestebarber, haha! #somethingwentwrong

      • Esther

        Geen idee eigenlijk, haha. Ziet er lang niet zo smeuig uit en ik proef vooral cacaopoeder. Misschien niet zo goed opgelet en een schepje teveel of te weinig van het een of ander :). Zal het nog es gaan proberen binnenkort :).

  5. Silke

    Oh, en vegan! Top!

    Ik zag de titel en dacht ‘oh no, er zitten zeker eieren in hé’. Maar lekker niet dus! Ga ik maken!

  6. Maggie

    Volgens mij kun je quinoa ook gewoon in de blender doen om er meel van te maken.

  7. yvonne

    Ziet er heerlijk uit. Helaas heeft mijn oven het begeven dus zit bakken er even niet in…

  8. Suzanne

    Ik kan beamen dat ie lekker is! Net gemaakt (zonder chiazaad, met gewone melk en ander meel).

    • Iris

      Yay wat leuk, goed om te horen dat het met wat aanpassingen nog steeds lekker wordt 😀

  9. Iris

    Meteen gemaakt met de rijpe bananen die nog op de fruitschaal lagen, lekkkeer! Wel een beetje gesmokkeld door er een klein beetje vanillesuiker in te doen i.p.v. vanillepoeder. Wat is eigenlijk precies het verschil?

    • Debora

      Hoi Iris,
      het verschil is dat vanille suiker gewoon tafelsuiker is met het aroma (echt of syntetisch) van vanille er aan toegevoegd. Kun je ook zelf doen bijvoorbeeld door suiker in een pot te bewaren met 2 vanillepeulen-stokjes erin. De suiker neemt die smaak en geur dan aan.
      Vanille poeder wordt gemaakt door hele vanillepeulen te vermalen tot een fijn, zwart poeder, niet zoet dus!

  10. Avi

    Het is super lekker geworden. Heerlijk smeuïg. Fijn om een batch in de vriezer te hebben voor ontbijtjes on the go 😉 Ideaal voor mijn vroege diensten.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten