Stoppen met nagelbijten: tips & tricks

Jaaaa, het is gelukt. KIJK NOU! Ze zijn zo lang! Ik geloof dat ik elke dag ongeveer driehonderdenzesendertig keer naar mijn nagels kijk om ze te bewonderen. Als je de voor- en nafoto iets verderop in deze blogpost ziet, zul je snappen waarom. Ik weet niet wat het was, maar ineens zag ik het licht en ging het stoppen met nagelbijten best makkelijk. En nu hopen dat ik het volhoud natuurlijk. Voor mijn mede-nagelbijters heb ik een aantal tips & tricks op een rijtje gezet zodat je volgende stoppoging ook succesvol verloopt.

stoppen met nagelbijten

Stoppen met nagelbijten

Zolang als ik mij kan herinneren, bijt ik op mijn nagels. Sowieso al vanaf de basisschool, maar misschien daarvoor ook al. Ik weet eigenlijk niet waarom of hoe het is begonnen, maar het schijnt dat nagelbijten veel voorkomt bij kinderen (en blijkbaar dus ook volwassenen) met ADD en ADHD. Dus het zal wel te maken hebben met een chronisch onrustig gevoel. Ik bijt vooral op mijn nagels als ik me verveel of zenuwachtig ben, maar meestal heb ik niet eens door dat ik het doe. Ik wil er al heel lang van af, maar de stoppogingen die ik de afgelopen jaren ondernam, faalden allemaal. Nu nam ik het me voor om het écht goed te doen, kocht bij Etos een stift met een vies smaakje en heb sinds dat moment geen één keer meer gebeten. Hoeraaa. Het komt nog wel regelmatig voor dat mijn vingers richting mijn mond gaan zonder dat ik het door heb (tijdens het kijken van een film bijvoorbeeld), maar door het vieze, bittere smaakje  dat ik erop smeer word ik er gelijk op brute wijze op gewezen dat ik dat niet moet doen. Brrr..

Voor & na foto

Oké ik geef toe, ik ben een beeeeetje zenuwachtig voor de voor-foto. Want het ziet er niet echt heel smakelijk uit. Maar ik kan het ook niet helpen, zo is was het nu eenmaal. Maar jemig, wat een verschil! Ik schrik er zelf bijna van. Mijn handen zien er ook gelijk een stuk verzorgder uit, ik gebruik nu vaak nagelolie voor mijn nagelriemen in de hoop dat ze dan sneller zouden groeien. Ik ben er zóóó blij mee. Ik denk dat dit tot nu toe wel mijn meest serieuze stoppoging tot nu toe is, dus ik hoop echt dat ik het vol kan blijven houden. Het maakt me gelijk een miljoen keer zelfverzekerder. Normaal verborg ik mijn handen altijd, maar nu laat ik ze trots aan iedereen zien, ha. (Stuur mental support naar Steve want ik geloof dat ik elke dag twintig keer naar hem roep “KIJK HOE LANG MIJN NAGELS ZIJN”).

stoppen met nagelbijten voor en na foto

Tips & tricks

  • Gebruik nagellak met een vies smaakje dat er speciaal voor is gemaakt om te stoppen met nagelbijten. Dit helpt ook goed om onbewust nagelbijten tegen te gaan wat ik vaak doe. Ik koos voor een stift die in de huid trekt van het merk Raylex, dit vind ik beter werken dan Byte-X, ontdekt via mede-nagelbijter Suzanne waar ik haar enorm dankbaar voor ben.
  • Ga na waarom je op je nagels bijt en probeer hier iets aan te doen. Bij mij komt het doordat ik me vaak altijd onrustig voel en niet stil kan zitten, dus iets om mee te friemelen werkt bij mij goed. Een fidget spinner, fidget cube of tangle bijvoorbeeld!
  • Wat bij mij het allerbeste werkt, is om veel met mijn nagels bezig te zijn: vijlen, verzorgen met nagelolie, leuke nagellakkleurtjes kopen, op Pinterest zoeken naar mooie nail art, enzovoort. Hierdoor ben ik meer gemotiveerd om het stoppen met nagelbijten vol te houden.
  • Deze video stuurde een vriendin me, in de video leer je hoe je je nagels lang kan laten groeien. Of beter gezegd: wat je kan doen om te voorkomen dat ze breken waardoor ze uiteindelijk lang worden. Handig voor als je nagels al wat langer zijn. (En de video is grappig.)

Dierproefvrije nagellak

Ik heb jaren geen nagellak gebruikt, maar nu ik ben gestopt met nagelbijten doe ik niet anders dan zoeken naar nieuwe kleuren. Mijn lievelingsnagellak kleuren zijn zwart, nude, felroze en rood. Toen mijn nagels nog aan het groeien waren gebruikte ik vooral lichtere kleuren, met aan de zijkant iets ruimte over gelaten, het schijnt dat je nagels dan langer lijken. Mocht je zoeken naar merken dierproefvrije nagellak, dan heb ik er hieronder een paar op een rijtje gezet.

dierproefvrije nagellak merken

1. Benecos bij SoloBioMooi / 2. Catrice bij Kruidvat en Trekpleister / 3. Essence bij Kruidvat en Trekpleister / 4. HEMA / 5. Douglas / 6. BoHo bij SoloBioMooi / 7. Pacifica bij BigGreenSmile.

Zitten hier nog meer nagelbijters in de zaal?

Back to Top