Stoppen met nagelbijten: tips & tricks

Jaaaa, het is gelukt. KIJK NOU! Ze zijn zo lang! Ik geloof dat ik elke dag ongeveer driehonderdenzesendertig keer naar mijn nagels kijk om ze te bewonderen. Als je de voor- en nafoto iets verderop in deze blogpost ziet, zul je snappen waarom. Ik weet niet wat het was, maar ineens zag ik het licht en ging het stoppen met nagelbijten best makkelijk. En nu hopen dat ik het volhoud natuurlijk. Voor mijn mede-nagelbijters heb ik een aantal tips & tricks op een rijtje gezet zodat je volgende stoppoging ook succesvol verloopt.

stoppen met nagelbijten

Stoppen met nagelbijten

Zolang als ik mij kan herinneren, bijt ik op mijn nagels. Sowieso al vanaf de basisschool, maar misschien daarvoor ook al. Ik weet eigenlijk niet waarom of hoe het is begonnen, maar het schijnt dat nagelbijten veel voorkomt bij kinderen (en blijkbaar dus ook volwassenen) met ADD en ADHD. Dus het zal wel te maken hebben met een chronisch onrustig gevoel. Ik bijt vooral op mijn nagels als ik me verveel of zenuwachtig ben, maar meestal heb ik niet eens door dat ik het doe. Ik wil er al heel lang van af, maar de stoppogingen die ik de afgelopen jaren ondernam, faalden allemaal. Nu nam ik het me voor om het écht goed te doen, kocht bij Etos een stift met een vies smaakje en heb sinds dat moment geen één keer meer gebeten. Hoeraaa. Het komt nog wel regelmatig voor dat mijn vingers richting mijn mond gaan zonder dat ik het door heb (tijdens het kijken van een film bijvoorbeeld), maar door het vieze, bittere smaakje  dat ik erop smeer word ik er gelijk op brute wijze op gewezen dat ik dat niet moet doen. Brrr..

Voor & na foto

Oké ik geef toe, ik ben een beeeeetje zenuwachtig voor de voor-foto. Want het ziet er niet echt heel smakelijk uit. Maar ik kan het ook niet helpen, zo is was het nu eenmaal. Maar jemig, wat een verschil! Ik schrik er zelf bijna van. Mijn handen zien er ook gelijk een stuk verzorgder uit, ik gebruik nu vaak nagelolie voor mijn nagelriemen in de hoop dat ze dan sneller zouden groeien. Ik ben er zóóó blij mee. Ik denk dat dit tot nu toe wel mijn meest serieuze stoppoging tot nu toe is, dus ik hoop echt dat ik het vol kan blijven houden. Het maakt me gelijk een miljoen keer zelfverzekerder. Normaal verborg ik mijn handen altijd, maar nu laat ik ze trots aan iedereen zien, ha. (Stuur mental support naar Steve want ik geloof dat ik elke dag twintig keer naar hem roep “KIJK HOE LANG MIJN NAGELS ZIJN”).

stoppen met nagelbijten voor en na foto

Tips & tricks

 • Gebruik nagellak met een vies smaakje dat er speciaal voor is gemaakt om te stoppen met nagelbijten. Dit helpt ook goed om onbewust nagelbijten tegen te gaan wat ik vaak doe. Ik koos voor een stift die in de huid trekt van het merk Raylex, dit vind ik beter werken dan Byte-X, ontdekt via mede-nagelbijter Suzanne waar ik haar enorm dankbaar voor ben.
 • Ga na waarom je op je nagels bijt en probeer hier iets aan te doen. Bij mij komt het doordat ik me vaak altijd onrustig voel en niet stil kan zitten, dus iets om mee te friemelen werkt bij mij goed. Een fidget spinner, fidget cube of tangle bijvoorbeeld!
 • Wat bij mij het allerbeste werkt, is om veel met mijn nagels bezig te zijn: vijlen, verzorgen met nagelolie, leuke nagellakkleurtjes kopen, op Pinterest zoeken naar mooie nail art, enzovoort. Hierdoor ben ik meer gemotiveerd om het stoppen met nagelbijten vol te houden.
 • Deze video stuurde een vriendin me, in de video leer je hoe je je nagels lang kan laten groeien. Of beter gezegd: wat je kan doen om te voorkomen dat ze breken waardoor ze uiteindelijk lang worden. Handig voor als je nagels al wat langer zijn. (En de video is grappig.)

Dierproefvrije nagellak

Ik heb jaren geen nagellak gebruikt, maar nu ik ben gestopt met nagelbijten doe ik niet anders dan zoeken naar nieuwe kleuren. Mijn lievelingsnagellak kleuren zijn zwart, nude, felroze en rood. Toen mijn nagels nog aan het groeien waren gebruikte ik vooral lichtere kleuren, met aan de zijkant iets ruimte over gelaten, het schijnt dat je nagels dan langer lijken. Mocht je zoeken naar merken dierproefvrije nagellak, dan heb ik er hieronder een paar op een rijtje gezet.

dierproefvrije nagellak merken

1. Benecos bij SoloBioMooi / 2. Catrice bij Kruidvat en Trekpleister / 3. Essence bij Kruidvat en Trekpleister / 4. HEMA / 5. Douglas / 6. BoHo bij SoloBioMooi / 7. Pacifica bij BigGreenSmile.

Zitten hier nog meer nagelbijters in de zaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties op “Stoppen met nagelbijten: tips & tricks

 1. Shirley schreef:

  Goed bezig! Ik heb zelf ook jaren nagels gebeten. Opeens ging de knop om en ben ik gestopt. Wel raar, ik heb echt al een jaar geleden mijn pinknagels afgebeten en sindsdien is het me niet meer gelukt die te laten groeien :’) Nagels lakken heeft bij mij inderdaad ook goed gewerkt. En daarnaast zorgen dat er geen haakjes aan mijn nagels zitten, om de verleiding te voorkomen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ohhh ja slim, die was ik er vergeten bij te zetten! Dat werkt bij mij inderdaad ook goed, om het dan gelijk te vijlen. Grappig dat zo ineens die knop om kan gaan, want ik had eerlijk gezegd de hoop al een beetje opgegeven dat het ooit nog zou gaan lukken!

   | Reageer op deze reactie
 2. Wendy schreef:

  Haha al voor ik op de link klikte wist ik dat de video van Simply Nailogical was. Cristine my holo queen <3 Supwr goed gedaan, uiteindelijk zorgde een blokjesbeugel bij mjj toevallig het nagelbijten. De voor-foto hadden trouwens zó de handen van mijn vriend kunnen zijn. Hij weigert echter zijn nagels te laten groeien omdat hij denkt dat hij dan geen gitaat meer kan spelen, pff!

  | Reageer op deze reactie
 3. Rowan schreef:

  Ik bijt ook echt al sinds de basisschool, en soms heb ik een periode dat het HEEL goed gaat en dat mijn nagels super mooi en lang zijn, en dan op eens, op één of andere manier, bijt ik ze ineens weer helemaal af (bijvoorbeeld voordat ik een eng tentamen heb oid). Zo vervelend!! Op dit moment zijn ze weer helemaal kort. Hopelijk groeien ze snel weer mooi, ik denk dat ik zo’n stift ook eens ga proberen 😉

  | Reageer op deze reactie
 4. Wat fijn dat het nu lukt! Ik heb nooit nagelgebeten, maar snap heel goed hoe het is om iets stoms te doen zonder dat je dat wil, doorhebt of kan stoppen. Ik krab mezelf namelijk continu open. Als je daar nog een middeltje voor weet, hou ik me aanbevolen 🙂
  P.S. Homemade sojamelk-feta staat te stollen in de koelkast! Can’t wait!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Het enige dat ik kan bedenken is dat je dan juist moet gaan nagelbijten want dan heb je geen nagels meer om te krabben, haha. Ik vergeet nu elke keer dat ik lange nagels heb en als ik dan krab, op mijn hoofd of zo, dan doet het heel veel pijn omdat ik dan zo hard krab wooops. Ben heel benieuwd naar je vegan feta! Ik wilde hem ook nog een keer met sojamelk maken, gok dat dat nog beter werkt dan met amandelmelk.

   | Reageer op deze reactie
   1. Haha ja, ik verwachtte al een antwoord in de richting van ‘geen nagels hebben’. Laat ik nou net heel sterke hebben…
    Die sojamelk gaat inderdaad heel goed schiften! Alleen blijft ie na een nacht ook nog steeds vrij nat en slap, dus ik ben nu met wc-papiertjes in de weer. Binnenkort uitgebreid verslag 🙂

    | Reageer op deze reactie
 5. Romy schreef:

  Wauw, wat een verschil! Zo knap dat je stoppoging echt een succes is geworden. Ik kan me voorstellen dat al die leuke dierproefvrije lakjes daar ook echt bij helpen. Ik heb gelukkig geen last van nagelbijten, maar ga als ik me verveel of gestrest ben wel vaak aan puistjes, velletjes of plekjes op mijn huid zitten. Ook zo’n irritant dingetje waar ik echt eens van af moet komen, want mijn huid wordt er niet veel beter op.

  | Reageer op deze reactie
 6. Vivian schreef:

  Wauw wat goed van je! Raylex heeft mij ook al een keer geholpen om er vanaf te komen. Door jou ben ik weer helemaal gemotiveerd en heb ik hem weer aangeschaft. Nagels lakken werkt bij mij ook goed, maar het nadeel daarvan is dat ik mijn nagels dan niet meer mooi vind zonder.. grappig dat dat schijnbaar ook iets met add te maken heeft. Wist ik niet, maar klinkt wel erg logisch. Heb ik een goed excuses 😆

  | Reageer op deze reactie
 7. Rowan schreef:

  Wat zijn je nagels mooi! Ik wil dit ook! Haha. Ik bijt vooral nagels wanneer ik gestresst ben..

  | Reageer op deze reactie
 8. Lies schreef:

  Ik heb ook jaren gebeten. Ben gestopt door eerst van 1 nagel af te blijven en zo steeds eentje extra. Ondertussen heb ik zelfs behoorlijk lange nagels.

  | Reageer op deze reactie
 9. Ayla schreef:

  Ja! Joehoe! 🙋🏻 Het is me ooit eens een tijdje gelukt, maar tegenwoordig zijn mijn nageltjes hartstikke kort. Gelukkig heb ik hele lange nagelbedden waardoor mijn nagels er altijd redelijk lang uit zien, ook al zijn ze kort. Toevallig gisteren nagedacht over byte-x, maar ik zit ook altijd veel aan m’n gezicht en dan smeer ik het daar zo overheen. Of als je gewoon iets te eten in je mond stopt en daar dan de smaak aan zit. Ben benieuwd of die jij noemt dat niet heeft, dan ga ik vandaag nog naar de winkel!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Helaas geeft dit ook wel behoorlijk af qua smaak! Bij het eten van een vegaburger deed ik latexhandschoenen aan zodat mijn eetbeleving er niet door verpest zou raken, haha! Nu hoef ik de stift niet meer twee keer per dag te gebruiken omdat het nu best goed gaat, dus dan doe ik het ’s ochtends op en was ik mijn handen extra goed voordat ik ga koken (het kan ook afgeven op het eten dat je bereidt kwam ik achter iehh) en avondeten, tegen die tijd is de smaak al bijna weg en geeft het ook niet meer af.

   | Reageer op deze reactie
 10. Oh wat goed! Hier mag je zo trots op zijn! Want het is echt een verslaving die je nu overwint, en dat is zóóó knap!
  Ik heb nooit nagel gebeten, maar kan niet van losse velletjes of puistjes of korstjes afblijven. Zou willen dat daar ook een middeltje tegen was… Iets dat prikt ofzo, als je het aanraakt 😂

  | Reageer op deze reactie
 11. Mariëlle schreef:

  Wat super goed!! Mijn juf in groep 8 waarschuwde me telkens als ik het deed, toen heb ik het gelukkig af kunnen leren 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. Wow, heel goed! Ik heb er gelukkig geen last van maar het lijkt me wel heel vervelend!
  Ik zou wel wat meer bezig mogen zijn met mijn nagels; nagellak is echt niet zo mijn ding. Zo af en toe neem ik er de tijd voor om er weer wat op te smeren, maar het ziet er nooit zo netjes en mooi uit als bij anderen.

  | Reageer op deze reactie
 13. Anne-Wil schreef:

  Ik bijt dus op de huid rondom mijn nagels…. Daar wil ik ook zo graag vanaf. Fijn dat je die dierproefvrije nagellakjes op een rij gezet hebt. 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh ja, auw auw. Daar is die stift die ik gebruik ook perfect voor trouwens, omdat je het niet direct op je nagels aanbrengt maar alleen op het randje en op de huid eromheen.

   | Reageer op deze reactie
 14. Linda schreef:

  Wat goed! Je nagels zien er prachtig uit en ik vind het super dat het je gelukt is.
  Ik heb ook jaren lang nagel gebeten, tot ik iemand tegen kwam die zo verschrikkelijk erg beet dat haar vingers tot bloedens toe kapot waren. Daar schrok ik zo van en het zag er zo naar uit, dat ik vanaf toen nooit meer heb gebeten. De tangle vind ik trouwens ideaal, hier liggen er ook twee in huis.

  | Reageer op deze reactie
 15. Iris schreef:

  Sowieso is het hele YT-kanaal van Simply Nailogical een goede reden om je nagels niet af te bijten 🙂

  | Reageer op deze reactie
 16. Charlotte schreef:

  Mooie nagels heb je nu! Ik heb ook op mijn nagels gebeten, van de kleuterklas tot en met de vierde klas van de middelbare school. Heb zoveel geprobeerd: beloning van mama als ze mijn nagels kon knippen, bytex (eerst vies maar later wende ik dus achja meh) en eindelijk met dagelijks mijn nagels lakken is het gelukt! Tegenwoordig draag ik geen nagellak meer, veel te veel gedoe 😉 Nu bijt ik alleen nog soms op de velletjes (foei).

  | Reageer op deze reactie
 17. Linda schreef:

  Hier nog een fervente nagelbijter! Tot nu toe is het me nog niet gelukt om ermee te stoppen, maar ik ga het nu weer fanatiek proberen want wauw, wat zien je nagels er prachtig uit! Superknap van je, ik weet hoe moeilijk het is om te stoppen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 18. hanne schreef:

  ja echt mega trots op je, ik denk dat alleen mede chronische nagelbijters weten hoe big dit is 🙂 zo herkenbaar ook, van die eeuwig nerveuze en onrustige types … maar al heb ik dagen gewacht om je post te lezen (shame avoiding), het geeft toch een beetje motivatie om het ooit weer op te nemen! hier in Burundi zal ik geen stift vinden maar heb wel een ranzig nagelfeitje voor jullie: hier (en in buurland Rwanda en wie weet waar nog allemaal) viel het mij in het begin op dat veel mensen (vooral mannen) hun pinknagel heel lang laten groeien en de rest netjes kort. op een of andere manier kwam ik achter de reden: altijd iets bij de hand om goed in je oor te pulken. iiiiiieeeeeuwww ……

  | Reageer op deze reactie
 19. Indira schreef:

  Goed bezig Iris! Ik heb er zelf nooit last van gehad maar ik weet hoe lastig zoiets kan zijn. Bad habits die hard… Maar het is jou gelukt 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. Marianne schreef:

  Je nagels zien er heel mooi uit Iris, mijn complimenten. Die doorzichtige nagellak is ook heel mooi.

  | Reageer op deze reactie
 21. Carolien schreef:

  Ik beet ook nagels. En velletjes. Ik ben gestopt met nagelbijten toen ik 8 was omdat mijn ouders me omkochten met een cavia. 8-jarige ik wilde heeeeeeel graag een cavia. Werkte heel goed!

  | Reageer op deze reactie
 22. Hilde schreef:

  Hier ook een nagelbijter. Onlangs erin geslaagd om alvast te sparen voor twee mooie lange nagels. Het kijken ernaar helpt en de volgende beginnen ook al aardig te groeien. Ik doe er doorzichtige nagellak op en vijl regelmatig bij. Ook houd ik het bij in m’n bullet journal in zo’n tracker. Dat van een foto ervan nemen en bijvoorbeeld om de week lijkt me ook wel interessant om zo het verschil te zien. Van die nagellakjes heb ik er ook enkele in huis gehaald voor m’n teennagels en hopelijk binnenkort voor al m’n nagels. Leuke post en leuke blog bovendien ;-). Graag komen lezen hier.

  | Reageer op deze reactie
 23. Pingback: Weekoverzicht: vooral heel veel eten | IKBENIRISNIET
Back to Top