DIY: met krijtstift op glazen tekenen

Toen ik krijtstiften vorig jaar ontdekte ging ik er helemaal mee los. Geen één raam of glas bleef veilig van mijn krabbel- en tekenkunsten. Vooral rond de feestdagen vind ik tekenen met krijtstiften een ideale manier om voor kerstversieringen te zorgen in huis. Je hebt maar weinig nodig (enkel een krijtstift) en als de feestdagen voorbij zijn haal je er gewoon een doekje overheen en hoef je niks op zolder op te bergen. Hartstikke duurzaam & minimalisme-verantwoord dus.

Tekenen met krijtstift

Zoals je in mijn blogpost van vorig jaar kon zien, maakte ik tijdens de laatste kerst raamtekeningen met krijtstift en versierde ik er onze kerstballen mee. De krijtstifttekening in de glazen deur in de woonkamer zit er overigens nog steeds op hier, oeps. Op het raam in de keuken bleek het tekenen met de krijtstift die ik heb (niet waterproof) toch een minder succes te zijn. Daar staat vaak condens op het raam door het koken, dus uiteindelijk kreeg de raamtekening daar zielige uitlopers. Op de glazen voorraadpotten in onze voorraadkast ben ik ook losgegaan met krijtstift, zoals je in deze blogpost kan zien.

Onlangs probeerde ik krijttekeningen op wijnglazen te maken, en dat ging heel goed! Ik moet er wel bij zeggen dat dit het beste werkt met wijnglazen omdat je dan het pootje vasthoudt (dus je kan niet per ongeluk krijt aan je handen krijgen, al is krijtstift redelijk veegvast) en dan met name voor rode wijn. Want als je gekoelde, witte wijn in de glazen doet, ontstaan er condens druppeltjes op het glas en ik weet eerlijk gezegd niet of het dan nog wel goed blijft zitten. Gelukkig bestaan er ook waterproof-krijtstiften, het nadeel hiervan is wel dat je dan moet boenen met glassex om het eraf te krijgen want het is niet verwijderbaar met water.

Tip: Mocht je geen (rode)wijndrinker zijn, dan kan je deze DIY ook gebruiken om waxineglaasjes mee te versieren! 

Benodigdheden voor deze DIY

Het spreekt geloof ik aardig voor zich, maar dit heb je nodig voor deze DIY:

  • Schone, droge wijnglazen (of waxineglaasjes voor de non-wijndrinkers)
  • Krijtstift, een witte en eventueel eentje met een kleur voor de kleuraccenten
  • Eventueel: papier waar je eerst je tekening/handlettering op maakt om het over te kunnen trekken

Dat laatste heb ik niet gedaan, ik heb het gelijk met de hand getekend op het glas. Maar als je een wat ingewikkelder design wil maken, is dat wel aan te raden.

Tekening & handlettering inspiratie

 Op mijn wijnglazen maakte ik verschillende designs. Ik vind persoonlijk die met de kerstboompjes het mooist. Hiervoor heb ik met een meetlint eerst stipjes op dezelfde afstand getekend zodat ik de kerstboompjes makkelijk kon verdelen. Achteraf gezien vind ik de groene sterretjes wat rommelig; maar je kan altijd zelf een beetje spelen met kleuraccenten om te kijken wat je leuk vindt staan. Je veegt de krijtstift zo weer weg met een vochtig doekje, dus dat komt helemaal goed.

 Voor een simpele variant is die met de stippen een goed design om te maken, je verdeelt de stippen tot ongeveer de helft van het glas en klaar is kees. Vergeet het voetje niet!

 Met handlettering kan je de namen van je tafelgenoten op de glazen schrijven. Of schrijf er alleen de eerste letter op als ze lange namen hebben! Om handlettering onder de knie te krijgen is het boek Handlettering doe je zo! leuk en leerzaam.

 Meer inspiratie: op raamtekening.nl vind je sjablonen voor raamtekeningen die je zelf kan printen en andere leuke ideeën.

Leuk geworden, toch? En het is zo klaar! 

Back to Top