DIY: met krijtstift op glazen tekenen

Toen ik krijtstiften vorig jaar ontdekte ging ik er helemaal mee los. Geen één raam of glas bleef veilig van mijn krabbel- en tekenkunsten. Vooral rond de feestdagen vind ik tekenen met krijtstiften een ideale manier om voor kerstversieringen te zorgen in huis. Je hebt maar weinig nodig (enkel een krijtstift) en als de feestdagen voorbij zijn haal je er gewoon een doekje overheen en hoef je niks op zolder op te bergen. Hartstikke duurzaam & minimalisme-verantwoord dus.

Tekenen met krijtstift

Zoals je in mijn blogpost van vorig jaar kon zien, maakte ik tijdens de laatste kerst raamtekeningen met krijtstift en versierde ik er onze kerstballen mee. De krijtstifttekening in de glazen deur in de woonkamer zit er overigens nog steeds op hier, oeps. Op het raam in de keuken bleek het tekenen met de krijtstift die ik heb (niet waterproof) toch een minder succes te zijn. Daar staat vaak condens op het raam door het koken, dus uiteindelijk kreeg de raamtekening daar zielige uitlopers. Op de glazen voorraadpotten in onze voorraadkast ben ik ook losgegaan met krijtstift, zoals je in deze blogpost kan zien.

Onlangs probeerde ik krijttekeningen op wijnglazen te maken, en dat ging heel goed! Ik moet er wel bij zeggen dat dit het beste werkt met wijnglazen omdat je dan het pootje vasthoudt (dus je kan niet per ongeluk krijt aan je handen krijgen, al is krijtstift redelijk veegvast) en dan met name voor rode wijn. Want als je gekoelde, witte wijn in de glazen doet, ontstaan er condens druppeltjes op het glas en ik weet eerlijk gezegd niet of het dan nog wel goed blijft zitten. Gelukkig bestaan er ook waterproof-krijtstiften, het nadeel hiervan is wel dat je dan moet boenen met glassex om het eraf te krijgen want het is niet verwijderbaar met water.

Tip: Mocht je geen (rode)wijndrinker zijn, dan kan je deze DIY ook gebruiken om waxineglaasjes mee te versieren! 

Benodigdheden voor deze DIY

Het spreekt geloof ik aardig voor zich, maar dit heb je nodig voor deze DIY:

 • Schone, droge wijnglazen (of waxineglaasjes voor de non-wijndrinkers)
 • Krijtstift, een witte en eventueel eentje met een kleur voor de kleuraccenten
 • Eventueel: papier waar je eerst je tekening/handlettering op maakt om het over te kunnen trekken

Dat laatste heb ik niet gedaan, ik heb het gelijk met de hand getekend op het glas. Maar als je een wat ingewikkelder design wil maken, is dat wel aan te raden.

Tekening & handlettering inspiratie

 Op mijn wijnglazen maakte ik verschillende designs. Ik vind persoonlijk die met de kerstboompjes het mooist. Hiervoor heb ik met een meetlint eerst stipjes op dezelfde afstand getekend zodat ik de kerstboompjes makkelijk kon verdelen. Achteraf gezien vind ik de groene sterretjes wat rommelig; maar je kan altijd zelf een beetje spelen met kleuraccenten om te kijken wat je leuk vindt staan. Je veegt de krijtstift zo weer weg met een vochtig doekje, dus dat komt helemaal goed.

 Voor een simpele variant is die met de stippen een goed design om te maken, je verdeelt de stippen tot ongeveer de helft van het glas en klaar is kees. Vergeet het voetje niet!

 Met handlettering kan je de namen van je tafelgenoten op de glazen schrijven. Of schrijf er alleen de eerste letter op als ze lange namen hebben! Om handlettering onder de knie te krijgen is het boek Handlettering doe je zo! leuk en leerzaam.

 Meer inspiratie: op raamtekening.nl vind je sjablonen voor raamtekeningen die je zelf kan printen en andere leuke ideeën.

Leuk geworden, toch? En het is zo klaar! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties op “DIY: met krijtstift op glazen tekenen

 1. Annika schreef:

  Wat leuk! Ook leuk om met de kinderen te doen, al zal het er dan niet zo prachtig uitzien. Zo’n pakje stiften is ook grappig om te geven onder de kerstboom.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja zeker! Je kan er zo veel mee en het is lekker simpel. En als het mislukt begin je gewoon opnieuw 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Lies schreef:

  Super leuk. Je ziet nu heel veel foto’s op Pinterest van krijtstifttekeningen. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar wil er ooit wel eens werk van maken.

  | Reageer op deze reactie
 3. Anna Maria schreef:

  Ik deed dit vorig jaar lekker op de ramen, heerlijk kerstversiering tekenen! Het is zo makkelijk en leuk he.

  | Reageer op deze reactie
 4. Jessi schreef:

  Zo fijn! Jammer genoeg drink ik geen rode wijn XD Ik maakte een tekening op onze voordeur toen we pas waren verhuisd. Die is tot vorige maand goed blijven zitten, ondanks dat het aan de buitenkant was en de regen er op valt. Voor kerst ga ik het nog eens proberen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Quinty schreef:

  Wat een leuk idee! Als ik dit zou maken moet er helaas iets anders in het wijnglas. Want ja, nix 18.

  | Reageer op deze reactie
 6. Romy schreef:

  Het ziet er echt superleuk uit! Wat een leuk idee om de glazen op deze manier toch iets kerstachtigs te geven. Het resultaat is zo tof geworden.

  | Reageer op deze reactie
 7. Wat een leuk idee! Inderdaad leuk om ieder glas op tafel van naam of initialen te voorzien en wat persoonlijke doodles erbij ❤️
  Complimenten ook voor je foto’s trouwens: glazen fotograferen met zoveel wit (en ook nog witte stift!): dit was vast niet heel makkelijk 👏

  | Reageer op deze reactie
 8. Nadia schreef:

  Leuke ideeën! Onlangs heb ik het ook voor het eerst uitgeprobeerd: een raamtekening, en het is leuk gelukt!
  Ik vond de kerstboompjes met het sterretje er op direct mooi. 😉 Nog een idee: je kan het glas draaien en op het
  voetje een theelichtje zetten, dat zag ik eens en is ook decoratief met verschillende glazen zo bij elkaar, dan moet je hier wel rekening mee houden als je op de glazen tekent, dat je kerstboompjes niet omgekeerd staan. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ooh wat een leuk idee van het omdraaien van het glas als standaard voor een kaarsje! Heel slim 😀

   | Reageer op deze reactie
 9. Judith schreef:

  Goed idee! Ik wilde nog wat versiering die geen opbergruimte kost

  | Reageer op deze reactie
 10. Lenneke schreef:

  Ik vind het zooo knap dat je hier het geduld voor hebt. Ik zou uit frustratie al mijn wijnglazen stukgooien. Wat dan ook weer niet heel erg is, want scherven brengen geluk. Of zo. Toch?

  | Reageer op deze reactie
 11. Ine schreef:

  Zo origineel dit! Ik word echt enthousiast van je foto’s. Dit is iets dat ik zeker zal uitproberen deze feestdagen.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top