Basisrecept voor vegan cupcakes
Ik ben ook zo’n drol hè. Deed ik vorige week mijn best om vegan cupcakes te maken, lukken ze warempel ook nog, en dan gooi ik er – jawel – discosprinkles overheen met roze kleurstof die gemaakt is van geplette luizen. Beetje jammer weer. Máár dat mag de pret niet bederven, want de basis van deze cupcakes werd onwijs lekker. En dat recept wil ik graag met jullie delen. Qua topping moet je dan even iets anders bedenken, maar aan het eind van dit artikel zal ik een paar links met je delen voor cupcake toppings recepten.
Ingrediënten voor 12 cupcakes:
- 200 ml. sojamelk
- 20 ml. appelazijn
- 200 g. zelfrijzend bakmeel
- 200 g. suiker
- 1/4 tl zout
- 1/4 tl baking soda
- 1/4 tl bakpoeder
- 80 ml. raapzaadolie
- 1 el vanille extract / aroma
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet vormpjes in een cupcakeblik.
- Mix de sojamelk en appelazijn in een klein schaaltje en laat 10 minuten staan.
- Roer de droge ingrediënten door elkaar met de hand. (Steve ging letterlijk alles roeren met zijn handen, ik moest zo hard lachen.)
- Voeg de sojamelk en appelazijn uit het kleine schaaltje toe aan de droge ingredienten en ook de olie en vanille. Roer de ingrediënten met een metalen lepel voor 10 seconden.
- Het beslag is nog een beetje klonterig, dat is niet erg. Belangrijk: sla met de schaal op het aanrecht zodat er bubbels omhoog komen die knappen.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en sla dit ook nog weer een keer op het aanrecht, net als je net deed met de schaal met het beslag.
- Zet het in de voorverwamde oven en bak voor 15 minuten. (Bij ons moesten ze ongeveer 20 – 25 minuten bakken voordat ze gaar waren, maar waarschijnlijk ligt dat aan onze oven.)
- Haal de muffins uit de oven als ze gaar zijn – dit kan je checken door er een tandenstoker in te prikken, wanneer deze er schoon uitkomt zijn ze gaar – en laat ze op een rekje 10 minuten afkoelen in het cupcakeblik. Haal ze er daarna uit en laat ze volledig afkoelen.
- Als ze helemaal zijn afgekoeld kan je de cupcakes versieren naar jouw smaak!
Cupcake toppings
Wist je dat je heel makkelijk zelf citroenglazuur kunt maken? Hiervoor mix je 120 gram poedersuiker met 1 eetlepel sojamelk, 2 eetlepels citroensap en wat geschaafde citroenschil. Heel lekker en kan niet mislukken! Hieronder vind je een lijstje met makkelijke recepten voor cupcake toppings. Die anders dan mijn discosprinkles wèl vegan verantwoord zijn:
- Chocolade mousse topping door Volume12
- Pindakaas frosting door Cupcakesenmuffins.nl
- Vanille botercreme door Cupcakesenmuffins.nl (Wajang = plantaardige margarine. Update: let goed op de ingrediëntenlijst als je plantaardige boter koopt, deze is niet altijd vegan door de toevoeging van Vitamine D3 die een dierlijke oorsprong kan hebben.)
- 5 x vegan frosting door Earth Balance
Bron: gebaseerd op de basic vanilla cupcake uit Ms. Cupcake: The Naughtiest Vegan Cakes in Town