Recept: Vegan saucijzenbroodjes van Food Tube
Oeh, dit is goed! Ik liet het al zien op Twitter en Instagram en kreeg véél vragen over het recept. Nu is het niet mijn eigen recept, maar van het fantastische Youtubekanaal Food Tube van Jamie Oliver. Mocht je dit kanaal nog niet kennen, zou je het zeker even moeten bekijken. Er staan zoveel lekkere dingen tussen! Niet alles is vegetarisch, maar ik heb het idee dat ze steeds vaker vega(n) recepten online zetten. Zoals deze saucijzenbroodjes van bladerdeeg met kastanjechampignonvulling:
Filmpje
Ik kon geen geschreven recept vinden dus ik heb het filmpje goed onthouden en een paar keer teruggekeken toen ik in de keuken stond. Omdat ik best lief ben, heb ik de hoeveelheden van de ingrediënten en de bereidingswijze hieronder uitgetypt voor jullie. In combinatie met dit leuke filmpje van Kerryann Dunlop, wat een leuk mens vind ik dat toch, is het hartstikke makkelijk om te maken. Okay, let’s do this!
Zie je geen filmpje? Klik hier.
Recept
Ingrediënten:
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 2 knoflooktenen
- 1 el olijfolie
- 500 gram kastanjechampignons
- 1 el dijon mosterd
- 100 ml droge witte wijn
- verse peterselie
- tijm
- 80 gram verse broodkruimels
- zout en peper
- 2 rollen bladerdeeg (bijv. AH eigen merk uit de koeling)
- 1 scheutje amandelmelk
- sesamzaad
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de ui, bleekselderij en knoflook fijn.
- Zet een pan op het vuur en verhit de olijfolie. Fruit de ui, bleekselderij en knoflook voor ongeveer 8 tot 10 minuten.
- Hak de kastanjechampignons fijn in een keukenmachine, of rasp/hak ze met de hand als je geen keukenmachine hebt.
- Voeg de champignons toe aan de pan en roer goed door. Na een minuut kan je de mosterd en de wijn er doorheen roeren. Laat dit nog even op het vuur staan tot al het vocht weg is en laat afkoelen.
- Snij de peterselie fijn en haal de blaadjes van de tijm, roer dit door het champignonmengsel.
- Voeg ook de broodkruimels toe. Deze maakte ik zelf van brood dat ik in de keukenmachine fijnhakte. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Rol het bladerdeeg uit, snij het over de lengte door midden. Doe een beetje amandelmelk op de randen met behulp van een kwastje. En leg de vulling erin. (Check het filmpje op 4:25 minuten.)
- Vouw het bladerdeeg dicht en druk de randen goed aan met een vork. Ga er met een kwastje met amandelmelk nog even overheen en strooi er sesamzaadjes overheen.
- Snij de rol in 4 delen en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- Ze moeten ongeveer 15 – 20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.
Deze saucijzenbroodjes zijn leuk om op een feestje te serveren! Ik maakte ze als avondeten, niet supergezond, wel heel erg lekker. Ik maakte de helft van bovenstaand recept (ruim voldoende voor twee personen) en maakte hier een grote salade bij.
Eet smakelijk!