Groene tip #9: Vegetarisch eten

Ik hoop niet dat alle vleesliefhebbers mij direct wegklikken, ik wil heus niet iedereen tot een fulltime vegetarische lifestyle bekeren hoor, geen paniek! Want het zal mij een worst wezen of jij vlees eet, zolang ík het maar niet hoef te eten. Maar een beetje vega-inspiratie kan geen kwaad, toch? Want alleen met één dag in de week geen vlees eten behaal je al winst! En dat is echt helemaaaal niet moeilijk. Ik kan het weten, want deze groene tip voer ik al meer dan tien jaar iedere dag uit. (Ja oké ik had ook tussendoor een jaartje of twee dat ik even van mijn groene geloof afstapte en weer vlees ging eten, dus ik speel een beetje vals, maar dat vergeten we gewoon even). 

vegetarisch eten

Wat is het?

Vlees eten is een middeleeuwse gewoonte die.. Há, nee ik houd al op. We weten allemaal dat het vlees uit de winkel van een harig dier komt, dus daar ga ik je verder niets over vertellen. Zelf eet ik al zo lang vegetarisch dat het voor mij niet heel anders of bijzonder voelt. Daarom is deze tip voor mij ook niet zo van toepassing, want ik vind het alleen maar vanzelfsprekend om geen vlees en vis te eten. Om het voor mijzelf wat uitdagender te maken probeer ik tegenwoordig een aantal dagen in de week veganistisch te eten. Dat gaat eigenlijk wel prima. Al blijft kaas een guilty pleasure. Benieuwd wat ik dan allemaal nog wel eet? Ik gooi bijna elke avond wel een foto van mijn avondeten op Instagram, als ik het niet vergeet. Ik ben momenteel ook bezig met een lijstje voor leuke ideeën voor vegetarisch broodbeleg, deze komt binnenkort online, voor extra inspiratie!

Waarom?

  • Uit onderzoek blijkt dat als we met z’n allen 1 dag in de week geen vlees eten, dat dezelfde besparing oplevert als 1 miljoen auto’s van de weg halen.
  • Een vegetariër in een Hummer stoot grof gezegd minder CO2 uit dan een vleeseter in een Toyota Prius, volgens de documentaire Meat the Truth. (Niet al te letterlijk nemen hoor, ik vind het lastig om te zeggen hoe ze dit nu precies hebben berekend.)
  • Vegetarisch eten is beter voor je gezondheid! Ziektes zoals hartziektes, obesitas en kanker komen minder vaak voor bij vegetariërs.
  • De belangrijkste reden voor mij: je financiert geen dierenleed.
  • Het voer van de dieren wordt gemaakt van soja, hierdoor worden grote stukken tropisch oerwoud gekapt zodat er sojaplantages voor plaats kunnen maken.
  • Je hebt ook vast wel gehoord dat onze oceanen langzaam worden leeggevist. Als je vegetarisch eet, hoef je je niet schuldig te voelen dat je hier aan meedoet.
  • Als je uiteten gaat staan er vaak maar een beperkt aantal vegetarische gerechten op de menukaart, vervelend? Nee joh, kan je lekker snel je keuze maken!
  • Je leert nieuwe dingen te koken! Dit vind ik zelf heel leuk, want als ik vlees zou eten, zou ik een stuk minder nieuwe dingen proberen (zoals linzen, gekke dingen van natuurwinkels, koken from scratch zonder pakjes en zakjes).

Hoe dan?

Ik krijg regelmatig vragen van mensen die graag vegetariër willen worden, of vaker vegetarisch willen eten. Leuk vind ik dat! Mijn nummer 1 tip is om te leren koken. Als je een lekkere risotto maakt, zul je het vlees echt niet missen. Als je elke avond aardappel, groente met een sausje en een vleesvervanger eet, kan ik me voorstellen dat het snel gaat vervelen. Vooral omdat veel vleesvervangers vaak qua smaak en textuur teleurstellend zijn. Met allerlei lekkere groenten, peulvruchten en kruiden experimenteren vind ik véél leuker en lekkerder. Andere tips: het boek Dieren Eten van Jonathan Safran Foer vond ik erg interessant. De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool heb ik zelf nog niet gelezen, maar hoor ik veel goede dingen over, dit is een gids voor veganistisch eten met veel handige tips. De kookboeken Vegalicious, Plenty, Veg! en Forest Feast geven enorm veel inspiratie wat betreft vegetarische maaltijden. Voor nog meer online inspiratie kan je ook terecht bij de blogs van De Groene Meisjes, Vega Dutchie, Green Kitchen Stories (EN), Deliciously Ella (EN), Hipster Food (EN) en Health Beauty Mind. Voor een extra uitdaging kan je in april meedoen aan de Vegan Challenge. Hier kan je je opgeven, je krijgt dan een gratis ebook en handige mails met recepten tijdens de challenge.

En als jullie nog leuke vega-tips weten mag je ze natuurlijk altijd in de comments achterlaten!

  • Moeilijkheidsgraad: 0/10 (vind ik)
  • Kosten: zo goedkoop/duur als je zelf wil
Back to Top