Groene tip #9: Vegetarisch eten

Ik hoop niet dat alle vleesliefhebbers mij direct wegklikken, ik wil heus niet iedereen tot een fulltime vegetarische lifestyle bekeren hoor, geen paniek! Want het zal mij een worst wezen of jij vlees eet, zolang ík het maar niet hoef te eten. Maar een beetje vega-inspiratie kan geen kwaad, toch? Want alleen met één dag in de week geen vlees eten behaal je al winst! En dat is echt helemaaaal niet moeilijk. Ik kan het weten, want deze groene tip voer ik al meer dan tien jaar iedere dag uit. (Ja oké ik had ook tussendoor een jaartje of twee dat ik even van mijn groene geloof afstapte en weer vlees ging eten, dus ik speel een beetje vals, maar dat vergeten we gewoon even). 

vegetarisch eten

Wat is het?

Vlees eten is een middeleeuwse gewoonte die.. Há, nee ik houd al op. We weten allemaal dat het vlees uit de winkel van een harig dier komt, dus daar ga ik je verder niets over vertellen. Zelf eet ik al zo lang vegetarisch dat het voor mij niet heel anders of bijzonder voelt. Daarom is deze tip voor mij ook niet zo van toepassing, want ik vind het alleen maar vanzelfsprekend om geen vlees en vis te eten. Om het voor mijzelf wat uitdagender te maken probeer ik tegenwoordig een aantal dagen in de week veganistisch te eten. Dat gaat eigenlijk wel prima. Al blijft kaas een guilty pleasure. Benieuwd wat ik dan allemaal nog wel eet? Ik gooi bijna elke avond wel een foto van mijn avondeten op Instagram, als ik het niet vergeet. Ik ben momenteel ook bezig met een lijstje voor leuke ideeën voor vegetarisch broodbeleg, deze komt binnenkort online, voor extra inspiratie!

Waarom?

 • Uit onderzoek blijkt dat als we met z’n allen 1 dag in de week geen vlees eten, dat dezelfde besparing oplevert als 1 miljoen auto’s van de weg halen.
 • Een vegetariër in een Hummer stoot grof gezegd minder CO2 uit dan een vleeseter in een Toyota Prius, volgens de documentaire Meat the Truth. (Niet al te letterlijk nemen hoor, ik vind het lastig om te zeggen hoe ze dit nu precies hebben berekend.)
 • Vegetarisch eten is beter voor je gezondheid! Ziektes zoals hartziektes, obesitas en kanker komen minder vaak voor bij vegetariërs.
 • De belangrijkste reden voor mij: je financiert geen dierenleed.
 • Het voer van de dieren wordt gemaakt van soja, hierdoor worden grote stukken tropisch oerwoud gekapt zodat er sojaplantages voor plaats kunnen maken.
 • Je hebt ook vast wel gehoord dat onze oceanen langzaam worden leeggevist. Als je vegetarisch eet, hoef je je niet schuldig te voelen dat je hier aan meedoet.
 • Als je uiteten gaat staan er vaak maar een beperkt aantal vegetarische gerechten op de menukaart, vervelend? Nee joh, kan je lekker snel je keuze maken!
 • Je leert nieuwe dingen te koken! Dit vind ik zelf heel leuk, want als ik vlees zou eten, zou ik een stuk minder nieuwe dingen proberen (zoals linzen, gekke dingen van natuurwinkels, koken from scratch zonder pakjes en zakjes).

Hoe dan?

Ik krijg regelmatig vragen van mensen die graag vegetariër willen worden, of vaker vegetarisch willen eten. Leuk vind ik dat! Mijn nummer 1 tip is om te leren koken. Als je een lekkere risotto maakt, zul je het vlees echt niet missen. Als je elke avond aardappel, groente met een sausje en een vleesvervanger eet, kan ik me voorstellen dat het snel gaat vervelen. Vooral omdat veel vleesvervangers vaak qua smaak en textuur teleurstellend zijn. Met allerlei lekkere groenten, peulvruchten en kruiden experimenteren vind ik véél leuker en lekkerder. Andere tips: het boek Dieren Eten van Jonathan Safran Foer vond ik erg interessant. De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool heb ik zelf nog niet gelezen, maar hoor ik veel goede dingen over, dit is een gids voor veganistisch eten met veel handige tips. De kookboeken Vegalicious, Plenty, Veg! en Forest Feast geven enorm veel inspiratie wat betreft vegetarische maaltijden. Voor nog meer online inspiratie kan je ook terecht bij de blogs van De Groene Meisjes, Vega Dutchie, Green Kitchen Stories (EN), Deliciously Ella (EN), Hipster Food (EN) en Health Beauty Mind. Voor een extra uitdaging kan je in april meedoen aan de Vegan Challenge. Hier kan je je opgeven, je krijgt dan een gratis ebook en handige mails met recepten tijdens de challenge.

En als jullie nog leuke vega-tips weten mag je ze natuurlijk altijd in de comments achterlaten!

 • Moeilijkheidsgraad: 0/10 (vind ik)
 • Kosten: zo goedkoop/duur als je zelf wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

56 reacties op “Groene tip #9: Vegetarisch eten

 1. Michelle schreef:

  Yes, misschien inspireer je hier weer wat mensen mee, vind ik leuk! Oh en dat broodbelegblogidee: DOEN. Ik ben heel benieuwd want wat dat betreft weet ik het nooit zo goed. Hartige opties zonder kaas? Eh… oja en wat ik nog wilde vragen: doe je in april ook weer mee aan de vegan challenge? Ik overweeg het!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik twijfel nog! Ik heb nu 3 keer meegedaan geloof ik, dus ik ben wel een beetje uitgechallenged haha :p Ik vond het de laatste keer wel veeel makkelijker dan de eerste twee keer dus misschien dat ik toch nog wel meedoe! Ik haal er altijd wel leuke kook-ideeën uit 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Michelle schreef:

    Ik vroeg dat omdat het voor mezelf leuk is als er weer favo bloggers meedoen hihi. Ik denk dat ik in februari sowieso een vegan week ga doen – om het eens te ervaren. 🙂

    | Reageer op deze reactie
    1. Amie schreef:

     Sowieso meedoen Michelle! Er zal een wereld voor je open gaan! En de vegan challenge kan misschien lastig zijn soms, maar dan heb je ook wel de moeilijkste maand gehad (het begin). Ook al blijf je daarna niet vegan, het is toch een eye opener en waarschijnlijk zal het je keuzes daarna wel op een positieve manier beïnvloeden. Je hoort het al, ik ben fan haha

     | Reageer op deze reactie
 2. Melanie schreef:

  Ik ga gelijk die docu eens kijken. Of iig op mijn watchlist zetten 😉 Ik heb namelijk voor ik bij punt 2 aankwam, en dus enkel punt 1 had gelezen, al 20 minuten zitten Googlen over het effect van geen vlees en kon geen goede getallen vinden.

  Verder eet ik wel vlees, maar tegenwoordig nog maar zo’n twee (?) keer per week. Ik zit er zelfs heel voorzichtig over te denken om wellicht toch maar helemaal te stoppen. Of bij uitzondering, bijv. eens in de zoveel tijd een goed, semi-verantwoord (voor zover dat kan dan) stukje vlees. Reden om te stoppen is bij mij overigens op de eerste plaats omdat ik het gezonder vind geen vlees te eten.

  | Reageer op deze reactie
 3. Bianca schreef:

  Yay voor dit artikel! Serieus die weetje over auto’s en vleesproductie zijn shocking! Waarom doet de overheid er toch niks mee 😐

  Als ik een etentje doe dan kook ik vega en zeg niks, achteraf missen ze geen vlees of vis (meestal, hopelijk!!) Yay!

  | Reageer op deze reactie
 4. Dina schreef:

  Oooh ik hoop ook zo dat alle vleeseters niet direct wegklikken! Heel leuk geschreven dit. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Manuela schreef:

  Lekker (en veganistisch) broodbeleg vind ik Tartex Cremisso. Ik heb deze gevonden in de AH bij de bijzondere producten/superfoods. De zongedroogde tomaten met basilicum spread is mijn favoriet, echt overheerlijk!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik wist helemaal niet dat de AH dat verkocht, leuk! Klinkt goed. Ik heb van Tartex wel eens de paté geprobeerd maar die vond ik zóóó vies, omdat het ook echt een beetje naar paté smaakte vond ik, haha ieh.

   | Reageer op deze reactie
 6. Madeleine schreef:

  Wat een leuke en handige tips! Ik ben al langer dan een halfjaar vegetariër en ben nog altijd blij met mijn beslissing. Ik ben heel benieuwd naar het vegetarische broodbeleg! Ik kocht laatst een pakje vegetarische boterhamworst, maar dat was geen succes haha. Leuk artikel!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ieh ja, daar ben ik ook niet zo’n fan van, haha! Die vegetarische kipfilet vind ik wel heel lekker op brood, met lekker veel mosterd 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. Wieneke schreef:

  zonder vlees lukt me niet zo goed, zeker omdat mijn vriend en familie er absoluut geen begrip voor hebben. ‘Gelukkig’ eet mijn vriend soms niet thuis zodat ik voor mezelf moet koken en dan eet ik meestal vegetarisch! Laatst had ik hem wel gefopt met een risotto, zo grappig!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat jammer om te horen dat je familie er geen begrip voor heeft! Toen ik net vegetariër werd had ik ook wel met veel onbegrip te maken, maar de laatste jaren eigenlijk nooit meer. Omdat vegetarisch eten tegenwoordig ook best wel ‘in’ is, denk ik, dus dat vind ik superfijn! Gewoon goed blijven foppen met risotto en andere lekkere dingen, dan komt het vast goed 😉

   | Reageer op deze reactie
 8. EasyDailyFood schreef:

  Leuk artikel zeg! Eet zelf geen vlees en het is op een gegeven moment super makkelijk om gerechten te maken zonder vleesvervangers die toch lekker zijn!

  | Reageer op deze reactie
 9. ingrid schreef:

  Ah, ik ben ook al 8 jaar vegetariër en ik vind het ook helemaal niet moeilijk voor mezelf. En wanneer het wel moeilijk is, is meestal omdat anderen het dan moeilijk voor mij maken 😉 Ik vind eten bij anderen lastig blijven omdat je bij sommige mensen echt het gevoel krijgt dat het veel van ze vraagt om een vegetarische maaltijd in elkaar te flansen.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat jammer zeg! En dat terwijl vegetarisch koken toch echt niet zo ingewikkeld is. Gelukkig heb ik die ervaring niet. Nouja, ik kom wel eens op een feestje en dan zijn er alleen vlees/vis-hapjes, maar dat vind ik niet zo erg. Ik heb altijd back-up koekjes of een banaan in mijn tas, haha!

   | Reageer op deze reactie
 10. Amy schreef:

  Ik ben al ongeveer 10 jaar vegetarier. Denk niet dat ik ooit nog vlees zou kunnen eten eerlijk gezegd..! Ik heb er ook nooit moeite mee gehad om iets te laten staan, misschien omdat ik zo jong al begon en daarvoor thuis ook bijna geen vlees at!

  | Reageer op deze reactie
 11. Kirsty schreef:

  Goed artikel! Ik heb zelf vanwege mijn allergie voor varkensvlees een aantal jaren helemaal geen vlees gegeten (wel vis nog toen), maar ben inmiddels wel weer kip en rund gaan eten, omdat ik te weinig voedingstoffen binnenkreeg. Dat ligt denk ik ook wel aan mijn manier van eten toen, maar inmiddels eten we toch zeker weer 2-3 keer in de week vegetarisch tegenwoordig (vind het ook wel heel erg lekker, ben geen grote vleeseter). Mijn vriend wilde het eerst niet, omdat hij van huis uit elke dag vlees gewend is, maar door het hem eerst niet te zeggen als er geen vlees inzat heeft hij ontdekt dat hij het niet echt mist en soms zegt hij nu ook dat hij ergens geen vlees bij hoeft 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah ja, daar zit het ‘um ook echt in inderdaad! Zolang je er niet zo mee bezig bent dat ergens geen vlees in zit en het smaakt gewoon goed, dan hebben de meesten het niet eens door. Mijn carnivoor-vriend had ook nooit gedacht dat hij zoveel vegetarisch zou gaan eten, omdat hij vlees wel erg lekker vindt, maar hij mist het helemaal niet zegt ‘ie nu 😀

   | Reageer op deze reactie
 12. Shaz schreef:

  Afgelopen jaren ben ik al minder vlees gaan eten, maar ik eet vaak nog wel vlees op brood (zoals kipfilet). Ik zoek juist meer vegetarisch broodbeleg om te variëren, want alles gaat op den duur vervelen.

  | Reageer op deze reactie
 13. Ruurdje schreef:

  Goed punt! Ik probeer mensen ook nooit over te halen helemaal geen vlees meer te eten, maar vooral te laten zien dat je ook lekker kunt eten zonder vlees. En dat het niet nodig is om elke dag vlees te eten.

  Maarre: “Uit onderzoek blijkt dat als je één dag geen vlees eet, je net zoveel CO2 bespaart als wanneer er 1 miljoen auto’s van de weg worden gehaald.” ik neem aan dat het niet over ‘je’ gaat maar over een grote groep mensen die ’t een behoorlijke tijd doen toch? (blijkbaar alle nederlanders en 1 jaar lang volgens de eerste hit op google)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oooojeee, dat heb ik fout overgenomen inderdaad, ik ga het snel aanpassen. Bedankt!

   | Reageer op deze reactie
 14. Debby schreef:

  Wat een goeie post! Fijn om alsnog even de feitjes op een rij te hebben, veel mensen snappen het nog steeds niet als ik zeg dat ik niet anders gewend ben!

  | Reageer op deze reactie
 15. Goed stuk! Hoewel ik wel gewoon vlees eet probeer ik het wel rustig aan te doen. Ik eet sowieso niet elke avond vlees of vis, gebruik alleen vegetarisch broodbeleg en heb afgelopen jaar een hele maand vegan geleefd. Denk dat als iedereen een béétje nadenkt over zijn vleesconsumptie dat er al zoveel dieren zijn geholpen. Elke maaltijd zonder vlees is er eentje.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja precies, ben ik het helemaal mee eens. Je moet ergens beginnen 😀

   | Reageer op deze reactie
 16. Martine schreef:

  Heerlijke artikeltje dit! Ik ben geen vegetariër, maar eet ongeveer de helft van de week geen vlees of vis. Ik mis het eigenlijk nooit, maar vind het wel lekker (eet wel alleen bio). En broodbeleg vind ik juist makkelijk, ik ben verslaafd aan hummus en baba ganoush.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh ja! Baba ganoush heb ik laatst voor het eerst geprobeerd toevallig, erg lekker inderdaad 😀 Wat betreft hummus heb ik echt van die fases, dan ben ik er helemaal dol op en eet ik het elke dag, en dan ben ik wel weer een tijdje ‘uitgehummust’ haha :p

   | Reageer op deze reactie
 17. Magali schreef:

  Leuk dit! Ik eet zelf ook regelmatig vegetarisch (minimaal 1x per week al houd ik het niet heel streng bij), en eet ook vaak vis in plaats van vlees.

  | Reageer op deze reactie
 18. Anne schreef:

  Ik ben zelf geen vegetariër,
  maar ik moet even zeggen dat ik de afgelopen weken vreselijk heb lopen tobben over het bedenken van een betoogonderwerp. Ondertussen hebben we er al een, maar ik weet al wat het onderwerp van mijn volgende betoog gaat worden:
  Alle mensen moeten vegetariër worden.
  De manier waarop je deze post schrijft overtuigd me helemaal, en ik denk niet dat ik zelf ooit vegetariër zal worden, maar het is wel iets wat ik respecteer, en waar ik me wel in kan vinden.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat leuk om te horen! Lijkt me erg interessant om daar een betoog over te schrijven inderdaad. Vooral ook omdat het best een complex onderwerp is, je hebt het ethische deel (is het wel oké dat mensen zomaar dieren tegen hun wil opeten?), en ook economische en gezondheids-aspecten bijvoorbeeld. Dus als je je betoog hebt geschreven lijkt het mij heel erg leuk om te lezen! 🙂 Succes!

   | Reageer op deze reactie
 19. Anieke schreef:

  Yes! Ik vind het leuk dat je hier zo’n positief artikel over maakt. Ik ben zelf geen vegetariër, maar ik vegetarieer met mijn vriend mee omdat ik vlees niet zo lekker vind en ik inderdaad geen dierenleed wil financieren. De lekkerste vegaburger die er is, is wat bij betreft de Toscaanse Carré van Albert Heijn. Ken je die?

  | Reageer op deze reactie
 20. Elodie schreef:

  Dankzij/door jou staan al die kookboeken op mijn wishlist! Heb je trouwens Veggiestan van Sally Butcher al eens geprobeerd? Echt overheerlijke veggie gerechten uit het Midden-Oosten, zoals Afghaanse aubergines (die waren echt zo zo goed!).
  Ik eet trouwens al ruim drie jaar geen vlees meer en heel sporadisch – ecologisch gevangen- vis en sinds dien eet ik veel creatiever en gevarieerder! 🙂 Niets saai aan veggie zijn…

  | Reageer op deze reactie
 21. Sara schreef:

  Het boek Dieren Eten was voor mij DE doorslag om fulltime vegetarier te worden. Ik raad hem aan iedereen aan die twijfelt of er moeite mee heeft. I looooove being a vega. Ik heb zoveel beter leren koken, genieten van eten, en ik kijk er zo anders naar, in a good way. En nu ik ga samenwonen met mijn mega carnivoor van een vriend en ik heb dus sowieso een paar avonden per week vleesloos kan laten eten, kan ik ook zeggen dat mijn goede gedrag besmettelijk is ^^

  | Reageer op deze reactie
 22. Nina schreef:

  Hey!

  Je hebt me geïnspireerd om meer en meer vegetarisch te eten. Ik maak nu erg regelmatig de risotto met rucola klaar (soms eet ik hem zelfs zonder het rucola-mengsel), en andere van je gerechten. Momenteel leef ik nog met mijn ouders en vind ik het lastig om hun te overtuigen, zeker met mijn jongere broer die weinig tot geen groenten lust. Als ik op kot ga/naar de universiteit wil ik echter zeker proberen om vegetarisch te gaan eten. Veganisme zal niet zo’n erg moeilijke stap zijn; ik lust geen kaas. Eieren zullen daarbij het grootste probleem zijn..

  Erg bedankt voor je leuke receptjes!
  Ps: de familie langst mijn moeder’s kant zijn allemaal van Enschede 😉

  | Reageer op deze reactie
 23. Maai schreef:

  Ik eet nu weer bijna 4 mnd vega en blijf het stiekem nog wel lastig vinden. Terwijl ik eerder al 5 jaar zonder probleem 5 jr vega was maar zal te maken hebben met zwangerschap en niks lusten. Ben vooral super benieuwd naar je beleg tips want dat vind ik gekgenoeghet meest ingewikkeld. Wat niet veranderd, ik kookte s avonds altijd al vega alleen man niet. Komt er nu dus op neer dat die taak vaker aan mij uitgedeeld wordt. Prima. Ik vind het juist tegenwoordig ook leuk om te experimenteren. Liefs

  | Reageer op deze reactie
 24. Betty schreef:

  Ik ben geen vegetariër maar heb nooit vleesbeleg of kaas op mijn boterham gegeten, walg ik van.
  Als je dat dan verteld krijg je de vraag wat eet je dan wel, pindakaas of zelfgemaakt hummus, als ik al een boterham eet ook nog, meestal alleen een slaatje oid. Avondeten proberen we soms wel eens meer vegetarisch maar vleesvervangers gaan er niet in hier, mijn man werkt in de voeding en hij vind soya walgelijk. Ik zou wel vegetarisch willen leven of zelfs vegan, drink al geen koeienmelk ook, maar denk dat man en kind daar niet mee eens zouden zijn. En Iris je hebt een superblog!!!

  | Reageer op deze reactie
 25. Veerlez schreef:

  Het scheelt sowieso zoveel, ook qua financiën! Ik kook voor mijzelf ook 9 van de 10x zonder vlees! Ideaal!

  | Reageer op deze reactie
 26. Iris schreef:

  Ik wil wel, maar ik vind het lastig om tegen anderen te zeggen dat ze me geen vlees/vis meer mogen voorschotelen. Gelukkig zijn er nog de vleesvervangers, die eet ik geregeld.

  | Reageer op deze reactie
 27. Femke schreef:

  Volgens mij zijn er steeds meer mensen (zo nu en dan) bezig met vegetarisch eten inderdaad! Zo leuk om te zien! Dat van die menu kaart lijkt in het begin een nadeel, maar bij vegetarische restaurants zie ik meestal zoveel op de kaart staan dat ik echt niet weet wat ik moet kiezen, haha.

  | Reageer op deze reactie
 28. Jenn schreef:

  Goeie tip! Ik ben geen vegetariër, maar eet wel een dag in de week vleesvrij.

  | Reageer op deze reactie
 29. Sarah schreef:

  Leuk!
  Ik ben al ruim 17 jaar veggie en mijn wederhelft is tijdens een vega challenge van een maand blijven hangen en inmiddels ook al 2 jaar (of is t langer?) vegetariër. De kids (3) kregen nog wel eens vlees(beleg) maar dat is er sinds een jaar echt uit.
  Hier zijn ze dol op vleesvervangers (Vegetarische Slager, Tivall, proviand) en dan hele gewone dingen eten. Spaghetti met ballen, broodjes shoarma, noodles met kipstuckjes. Maar we kunnen ook dagen/weken zonder, lekker wraps met bonen, nasi. Op brood is het hier smeerkaas, pindakaas en chocopasta.
  Voor ons is het heel gewoon en staan we er weinig bij stil.

  Wat je zegt over het nieuwe dingen proberen, dat vind ik het leukste aspect. Hoe vaak kwam je in je vaste restaurantje en nam je weer hetzelfde, nu kijk je verder op de kaart. Vaak vraag ik ook of ze iets ‘speciaal’ willen maken, dat is vaak een groot succes. Zo at ik laats bij ‘Rijks’, ik kan het niet eens navertellen wat het allemaal was maar zooooo lekker. Daar mis je geen vlees of vis bij.

  Voor mij is Vegan de uitdaging. Iets net zo lekker of lekkerder krijgen zonder zuivel en ei. Ik experimenteer veel, vooral met bakken (cupcakes, bonbons, taart, desserts, koekjes) op dit vlak.
  Ik ben aan het overwegen om weer mee te doen met de Vegan Challenge. Zal ik?

  | Reageer op deze reactie
 30. Stephanie schreef:

  Interessant artikel Iris! Je inspireert me. Wie weet probeer ik het wel een keer een weekje (of langer)! Ik eet sowieso weinig vlees, want ik zit al vol als ik aardappels & groenten eet haha. En ik lust eigenlijk bijna geen vlees, dus dat scheelt ook wel weer. Qua boordbeleg eet ik eigenlijk altijd hagelslag, dus dat is ook prima toch? 😛

  | Reageer op deze reactie
 31. Margreet schreef:

  Blij dat ik je onlangs gevonden heb op het www 🙂 Ben ook (zo’n 35 jaar inmiddels) vegetarier en heb 2 knijntjes 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Aww wat leuk om te horen! Groetjes aan je konijntjes 😀

   | Reageer op deze reactie
 32. Paul schreef:

  Met de moeilijkheidsgraad die je noemt ben ik het niet eens, Iris. Ik kwam uit een traditioneel aardappels/groente/vlees-gezin. Toen ik mijn vriend leerde kennen, en voor hem een vegetarische maaltijd op tafel moest toveren, vond ik dat heel lastig. Want alle recepten die ik gewend was te koken, die waren opeens ongeschikt. Dus voor die groep mensen is het een hele stap. Toch, en ik spreek uit ervaring, is het met een beetje moeite goed te doen. Begin op een vrije dag met het koken van recepten van internet, kost niets, behalve een beetje tijd. En daarmee help je het milieu enorm…. en misschien raken nog meer mensen net als ik ervan overtuigd dat je eigenlijk helemaal geen vlees bij je eten nodig hebt.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Klopt helemaal hoor! Daarom staat er ook ‘vind ik’ achter, omdat het voor mij 0/10 is, haha. Hoe het voor een ander is kan ik niet zeggen, want dat verschilt énorm per persoon. En of je maar 1 dag in de week vegetarisch gaat eten of fulltime, en of hoe moeilijk je het vindt om vlees te laten staan enz. enz. 😀 Maar ik denk dat het uiteindelijk voor iedereen wel heel goed te doen is, als je er eenmaal aan gewend bent!

   | Reageer op deze reactie
 33. Celine schreef:

  Wat een goed artikel Iris! Mooi geschreven en leuk dat je hier aandacht aan besteed! : ) Inderdaad, tegenwoordig is het helemaal niet meer moeilijk om vegetarisch te eten mits je er voor open staat natuurlijk. Er is zoveel inspiratie te vinden op internet, in boeken en zelfs in de allerhande en de gids van de jumbo staan steeds vaker lekkere vegetarische gerechten. Het aanbod aan vleesvervangers voor mensen die iets willen hebben wat er op lijkt word ook steeds groter dus het word alleen maar makkelijker! 😀 En thanks voor de mention Iris! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 34. annouska schreef:

  Mooi geschreven, echt waar. Ik vind het als vlees eter juist belangrijk dat we af en toe het eens laten staan. Waarom zou je de wereld niet helpen door een keer vegetarisch te eten? Ik doe het zelf een beetje afwisselen, 2 dagen vlees 2 dagen vis en 2 dagen vegetarisch. Die overige dag wissel ik af met wat ik eet. ZSo moeilijk is het inderdaad niet!

  | Reageer op deze reactie
 35. Marloes schreef:

  Ik heb vorig jaar ruim twee weken veganistisch gegeten, simpelweg omdat ik wilde weten hoe dat was. Ik riep zelf namelijk altijd dat ik kaas echt niet zou kunnen missen maar eigenlijk deed ik daarmee hetzelfde als ‘ik zou mijn stukje vlees echt niet kunnen missen’. Aan die uitspraak heb ik echt een hekel.
  Na dag twee dacht ik echt dat ik niets kon eten, maar daarna viel het eigenlijk allemaal wel mee. Kaas heb ik niet gemist, kwark daarentegen wel.

  | Reageer op deze reactie
 36. Saar schreef:

  Wat een lekker motiverend stuk zeg! Love it!
  Ik ben zelf ook vegetariër al zal ik buitenshuis als mensen voor mij koken niet meteen gillen dat ik geen vlees wil eten. Ik probeer het te vermijden en als het kan dan eet ik gewoon de groentjes, maar sommige klassieke gerechten staan zelfs dat niet toe. Dus ik zondig nog wel eens.
  Maar ik voel me wel een stuk beter, gezonder, fitter, blijer en vooral ‘waardiger’ nu ik vegetarisch eet.

  | Reageer op deze reactie
 37. Nathalie schreef:

  Ik eet nu sinds anderhalve maand vegetarisch (eet slechts af en toe nog vis maar dat wil ik ook stoppen) en dat komt mede door het ontdekken van jouw blog! Ik heb vlees nog geen moment gemist en ik experimenteer een beetje met koken. Blij dat ik de stap gezet heb.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Whoeoe, goed bezig Nathalie! Dat vind ik echt leuk om te horen 😀

   | Reageer op deze reactie
 38. Arjanne schreef:

  Heee, ik ben ook vegatariër *boks*. Het is een keuze van mijn ouders, ik ben al mijn hele leven vegetariër, maar ik zou niks lievers willen en sta er volledig achter!

  | Reageer op deze reactie
 39. Lisanneleeft schreef:

  Weet je wat Tim laatst vertelde? Dat het productieproces van de Toyota Prius heel milieuonvriendelijk blijkt te zijn. Wat ervan waar is weet ik niet (interesseert me ook vrij weinig), maar dat zou best tegenstrijdig zijn gezien het groene imago van de auto, hehe. Ok, nu ben ik toch wel benieuwd, ik ga het opzoeken!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha ja dat klopt!! Dat vertelt Steve me ook heeeel vaak! (Hij vindt het een verschrikkelijke auto namelijk, maar ik vind hem qua vorm heel mooi haha). Maar hoe dat precies zit weet ik ook niet, ik heb totaal geen verstand van auto’s. Ik kan me wel iets herinneren over dat het te maken heeft met de accu die erin zit. Maar verder is het me een beetje het ene oor in en het andere weer uitgegaan eerlijk gezegd :p

   | Reageer op deze reactie
Back to Top