Recept: Vegan Hachee (soort van)

Gisteren was het World Vegan Day en de eerste dag van de Vegan Challenge. Ik had van alles in huis gehaald maar ik wist nog niet precies wat we die avond zouden gaan eten, uiteindelijk gooide ik maar van alles in de pan en werd het een hachee-achtig goedje. Het viel bij mij én bij carnivoor-vriendje (lievelingseten: pizza met bacon) goed in de smaak. Het is niet al te ingewikkeld om te maken en het enige ‘moeilijke’ ingrediënt dat je erbij nodig hebt is Seitan, dit kan je bij natuurwinkels zoals Ekoplaza kopen. Oh en special thanks gaan naar mijn moeder die wel eens vegetarische hachee maakt, daar is dit recept een beetje op geïnspireerd.
Veganistisch hachee recept

Ingrediënten voor 2 personen:

geel_hartje 200 gram Seitan (die van Yakso vind ik het lekkerste)
geel_hartje 1 ui
geel_hartje 1 knoflookteentje
geel_hartje 1/2 paprika
geel_hartje 125 gram champignons
geel_hartje 250 ml bouillon van 1/2 groentebouillonblokje
geel_hartje 1 scheutje rode port of rode wijn
geel_hartje 2 eetlepels tomatenpuree
geel_hartje 1 eetlepel azijn
geel_hartje 1 eetlepel bloem
geel_hartje 1 laurierblad
geel_hartje plantaardige boter

Suggestie om erbij te serveren:
geel_hartje krieltjes met schil + rozemarijn (uit een potje) + klontje plantaardige boter

Bereiding:

1. Laat de Seitan uitlekken en dep eventueel droog met een schone theedoek of wat keukenpapier. Ik weet niet zeker of dit per sé nodig is maar ik deed het voor de zekerheid.

2. Snij de ui, knoflook, paprika en champignons. Maak alvast de bouillon door 250 ml. gekookt water te mengen met een half bouillonblokje.

3. Smelt wat plantaardige boter in een braadpan, hapjespan of anders een wokpan. Fruit de ui en de knoflook en voeg daarna ook de paprika, champignons en Seitan toe, bak even aan.

4. Voeg 1 eetlepel bloem doe en roer goed door. Bak dit even aan en voeg vervolgens een scheut rode port/wijn toe. Roer de tomatenpuree er doorheen. Voeg daarna langzaam de bouillon toe terwijl je goed blijft roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Breng dit aan de kook.

5. Voeg het laurierblad toe en een scheutje azijn naar smaak (ongeveer 1 eetlepel).  Laat het even pruttelen op een laag vuurtje, ik denk voor zo’n 10 – 15 minuten.

(6. Serveer eventueel met gekookte krieltjes waar je na het afgieten wat boter en rozemarijn doorheen hebt geroerd. Of aardappelpuree, rijst, quinoa, couscous, wat jij wil!)

simpel_veganistisch_recept

Eet smakelijk!

Back to Top