6 x Fair fashion webshops

Aanstaande vrijdag is het Fashion Revolution Day. 24 april is het namelijk precies twee jaar geleden dat de grote textielfabriek Rana Plaza in Dhaka (Bangladesh) instortte. 1133 textielarbeiders zijn toen om het leven gekomen en 2500 raakten gewond, ontzettend triest. De organisatie Fashion Revolution vraagt daarom jaarlijks op die datum de aandacht voor werk- en leefomstandigheden van arbeiders in de kledingindustrie. Een ontzettend goed initiatief waar je aanstaande vrijdag meer over leest op mijn blog. Want zoals je weet ben ik een groot voorstander van fair fashion en vind ik het een ontzettend belangrijk onderwerp. ‘Ja ja, Iris, nu weten we wel dat duurzame kleding belangrijk is. Maar waar koop ik dat dan?’ hoor ik je al denken. Goede vraag! Hieronder vind je een lijstje met 6 superleuke Nederlandse webshops waar je zonder schuldgevoel kan shoppen.

Fashion Revolution Day

Fair Fashion webshops:

goodFibrations Hele toffe Nederlandse webshop waar je binnenkort een leuke samenwerking van kan verwachten op mijn blog. Maar ik wil ze nu al graag even in het zonnetje zetten want ze hebben een onwijs mooi en uitgebreid assortiment. Ze verkopen onder andere mijn favoriete merk Armed Angels. De nieuwe lente/zomercollectie van People Tree is ook erg mooi.

Miss Green Het Nederlandse modelabel Miss Green verkoopt mooie basics die helemaal mijn smaak zijn. Gewoon lekker simpel en van fantastische kwaliteit. De kleding is gemaakt van biologisch katoen en bamboe en ze maken zich hard voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Hier en hier kan je OOTD’s vinden waar ik leuke Miss Green items aan je laat zien. Deze items draag ik regelmatig en zien er zelfs na ikweetniethoevaak wassen nog mooi uit. Met de code LoveEarth krijg je vandaag en morgen 10 euro korting op je bestelling (als je voor >50 euro besteld).

Geiten Wollen Shirts Dit is een merk met humor, ik vind het geweldig. De truien hebben het Fair Wear label en de stoffen zijn van biologisch katoen. De prijzen vind ik bovendien erg meevallen. Ik heb er deze trui van en die draag ik met veel plezier. Al merk ik wel dat de print iets valer is geworden door het wassen. Maar verder zit de trui heel comfy.

watMooi watMooi verkoopt verschillende groene merken. Bekende merken zoals People Tree, Komodo en Alchemist, maar ook minder bekende merken (merken die ik nog niet kende althans). Je kan hier ook terecht voor lingerie en verzorgingsproducten.

BrandMission Een webshop die ik nog niet kende maar via Twitter op werd gewezen, leuk! Deze Nederlandse webshops heeft tevens een fysieke winkel in Haarlem. Naast duurzame mode verkopen ze ook leuke sieraden en (woon)accessoires.

Supershirt En ook het Amsterdamse Supershirt kende ik nog niet, Michelle had de webshop gevonden tijdens haar zoektocht naar duurzame kleding (en ze was daarmee ook gelijk mijn inspiratiebron voor het maken voor deze blogpost, omdat ze aan mij vroeg of ik nog leuke fair webshops kende). Ik vond meteen een shirt dat ik móét hebben. De shirts zijn van biologisch katoen, bamboe of eucaplyptusvezels (lyocell), de prints zijn gedrukt met inkt op waterbasis en de shirts zijn geleverd door leveranciers die aangesloten zijn bij de Fair Wear Foundation.

who made my clothes 2015

Who made my clothes?

Bij de laatste drie webshops heb ik nog nooit iets besteld, maar van de eerste drie uit het lijstje kan ik in ieder geval zeggen dat ik er goede ervaringen mee heb. En misschien onnodig om te zeggen, maar het is natuurlijk ook goed om zelf even te checken hoe een bepaald merk scoort qua duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Rankabrand is hier een handige website voor. Zo zit er een mooi verhaal achter de schoenen van TOMS doordat het merk goede doelen steunt, maar is er maar heel weinig bekend over het productieproces van de schoenen. Zo zie je dat het soms nog best lastig kan zijn om de ‘goede’ van de ‘foute’ merken te onderscheiden.

Het zou zo fijn zijn als alle merken hier transparanter in worden. Op 24 april kan jij hieraan meehelpen door een statement te maken: draag je favoriete kledingstuk binnenstebuiten en maak een selfie waar je het kledinglabel op laat zien. Plaats de foto op social media (Twitter bijvoorbeeld), tag het merk (H&M, Zara, Primark, of welk merk dan ook) en vraag wie je kleding heeft gemaakt met de hashtag #whomademyclothes. Vorig jaar deden hier al veel mensen aan mee. Doe je ook mee?

En ik ben ook heel erg benieuwd of jullie nog meer leuke (Nederlandse of internationale) webshops kennen die eerlijk geproduceerde kleding verkopen! 

Update: voor wat meer overzicht heb ik een Pinterest bord aangemaakt met alle fair fashion webshops die ik ontdek zodat ik het steeds weer kan aanvullen als jullie een leuke tip hebben.
Je vindt ‘um hierrr!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 reacties op “6 x Fair fashion webshops

 1. chucky1012 schreef:

  Oh, wat een goede en handige shoptips!
  1 ken ik al maar de rest niet.
  Ik zal er meteen eens gaan rondkijken 😉

  | Reageer op deze reactie
 2. Lauriëtte schreef:

  Tegenwoordig kijk ik regelmatig op de website van Wehkamp bij Fair Fashion. Verder blijf ik zover mogelijk uit de buurt van H&M, Primark en dat soort winkels, maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar het offline shoppen en dan is het toch wat lastiger om fair fashion kleding te kopen. Lijkt me ook zo fijn als winkels er transparanter over zijn! Voor mijn gevoel is Sissy Boy bijvoorbeeld best wel okay, maar als je dan kijkt op Rankabrand, blijkt dat er helemaal niet zoveel over bekend is.. Goed dat je dit weer onder de aandacht brengt Iris!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Jaaa dat vind ik ook zó handig van Wehkamp! Leuke kleding van Armed Angels hebben ze ook. En van Sissy Boy zou ik ook graag meer willen weten want ik vind dat zo’n fijne winkel met al die leuke interieurspulletjes, de kleding ziet er ook altijd geweldig uit.

   | Reageer op deze reactie
 3. Kelly schreef:

  Op mijn blog staat ook een lijst met webshops (die ik wel dringend eens moet updaten). Today is a good day lijkt me ook wel iets voor jou. Het is een Belgische webwinkel (met twee bakstenen winkels, in Gent en Antwerpen), die ook verzendt naar Nederland. Alles is er fair en eco, jeej!

  | Reageer op deze reactie
 4. Dagmar schreef:

  Wauw wat een fijne webshops op een rij! Geiten Wollen Shirts, hoe geweldig klinkt dat?!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hahaha leuk hè, ik vind het zo’n grappige naam. Net als hun kleding! <3

   | Reageer op deze reactie
 5. Tove schreef:

  Braintree Clothing vind ik een zalig merk. Ze hebben hun eigen webshop, maar ik heb ook het geluk een fysieke winkel in de buurt te hebben, die dit merk inkoopt, Meer Dan Mooi. (http://www.meerdanmooi.be) Ik wissel online aankopen af met offline bezoekjes aan de winkel, en heb zo ook Komodo, Miss Green en Living Crafts leren kennen. Echt super!

  | Reageer op deze reactie
 6. Dina schreef:

  Komt echt als geroepen dit blogje! Ik vind het alleen nooit zo leuk om via internet te bestellen en bij mij in de stad zijn geen winkels met fair kleding (helaas).

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Jippie! Ik houd juist totaal niet van IRL shoppen (en ik houd van pakketjes!), maar het zou wel handig zijn als er wat meer beschikbaar was in de echte winkels inderdaad. Hier in Enschede is ook helemaal niets en dat is wel eens onhandig als je snel iets nodig hebt.

   | Reageer op deze reactie
 7. Desi schreef:

  Oh wat fijn! Ik wil eigenlijk alleen nog maar fair fashion kopen, maar ik weet nooit zo goed waar ik heen moet. Ik ga deze webshops eens goed bekijken zodra mijn tentamens voorbij zijn. Of nouja, misschien ook wel daardoor. ..

  | Reageer op deze reactie
 8. Jamie schreef:

  Ik bestel altijd bij de webshop van People Tree zelf (UK). AMAZING klantenservice!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat goed! Ik durf nooit zo goed uit buitenlandse webshops te bestellen omdat het één keer is misgegaan en nu ben ik lichtelijk getraumatiseerd. Maar wel een goed idee om eens te proberen, want het assortiment is echt HUGE in hun webshop <3

   | Reageer op deze reactie
 9. Michelle schreef:

  Aaah, toen ik deze blogpost voorbij zag komen dacht ik al: ‘hé, heb ik hier iets mee te maken?’ haha. Bedankt voor het linkje <3. Ik ben achter de schermen weer aan het nadenken over alles en ga het bloggen komende week weer oppakken, dus YAY!
  Ik heb van de week dus bij drie shops besteld en gisteren bij nog eentje. Wow, ja inderdaad! Brand Mission is zo lief. Ze hadden een fout gemaakt in hun voorraad waardoor twee van mijn drie bestelde artikelen niet geleverd konden worden. Dat is natuurlijk niet zo netjes, maar na wat mailcontact heb ik in een andere webshop alsnog een van de items kunnen bestellen. Het beste: er zit als het goed is een reep Tony's bij mijn bestelling, als goedmakertje. Haha, geniaal! Ik krijg het pakketje vandaag dus ik ben benieuwd :).
  Ik ben trouwens ook erg benieuwd naar die dag 24 april! Je merkt het wel: ik ben into fair fashion. Zo benieuwd naar m'n pakketjes aaaah <3.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh wat fijn dat het zo goed is opgelost! Ik denk dat ik zo dat konijnenshirt ga bestellen uit de Supershirt webshop (ik ben eigenlijk een beetje blut, maar morgen ben ik jarig dus dan mag ik best een cadeautje voor mezelf kopen toch…? Ja ik vind van wel). Ik vind hem zo leuk, echt een goede tip van je 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Michelle schreef:

    Doen! Een verjaardagscadeautje voor jezelf: die smoes gebruik ik zeker 5x per verjaardag. Bij die webshop ga ik ook nog wel iets bestellen, maar het was wel even, eh, genoeg haha. (Sorry alvast als we nu met dezelfde kleding rondlopen haha :D.)

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

     Haha yes jij gaf mij het laatste duwtje, ik heb hem besteld. Oeh ik hoop dat ik hem dan op mijn verjaardag binnen krijg, dat zou leuk zijn! En ik wil best in dezelfde kleding rondlopen hoor haha 😀

     | Reageer op deze reactie
 10. Ester schreef:

  Ik heb een keer een konijnenahirt van supershirt gekocht, maar deze drukken ze blijkbaar niet meer. Met een soort van biologische tekeningen van verschillende konijnenrassen erop. Super leuk en super fijn shirt!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh superleuk! Volgens mij zag ik die wel ergens op een foto voorbij komen, maar kon hem niet meer vinden in de webshop inderdaad. Zonde. Blijft de print een beetje mooi trouwens na een paar keer wassen?

   | Reageer op deze reactie
   1. Ester schreef:

    Na een jaar of 4 is de print nog steeds mooi! Oké, misschien een klein beetje vager, maar nog steeds goed te doen. (Ik telde even terug en ben verbaasd hoe lang ik dat shirt al draag!)

    | Reageer op deze reactie
 11. chantal schreef:

  Hoi! Als je zoekt op Froy & Dind dan vind je vast ook websites die het hebben. Pinka.nl bijvoorbeeld. Ze verkoopt ook via knijter.nl daar is ook iemand die dat merk aanbiedt.

  Froy & Dind is met eco katoen en fair geproduceerd.

  Halsoverkop wordt volledig in Europa geproduceerd. Van stof tot naaien.

  Via Diezijner kan je People Tree en Wunderwerk kopen. Allebei heel fair! En tof 🙂 Diezijner opent dit jaar nog haar webshop en heeft vanaf juli nog meer fair geproduceerde merken naast de 4 die ik al genoemd heb.

  Ik moet spijtig bekennen dat ik bij mijn inkoop de boel niet heb laten leiden met de vraag of ze helemaal fair waren. Heb overal wel gevraagd naar kinderarbeid e.d. maar daarom noem ik mijn eigen webshop niet 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Super! Ik heb ze allemaal opgeslagen, bedankt voor de tips 🙂

   | Reageer op deze reactie
 12. Daphne schreef:

  Oh, wat een fijne lijst! Meteen even opslaan en volgend jaar mee aan de slag… Want dit jaar probeer ik, met de nadruk op probéér, geen nieuwe (ook geen tweedehands) kleding te kopen. Geregeld stond ik zuchtend voor mijn kledingkast, in de ‘ik heb niets om aan te trekken’-vibe, hoewel de planken vol lagen met leuke shirtjes. Dus nu nieuwe combi’s proberen en die oude jeans ein-de-lijk maken. Ik maak wel een uitzondering voor ondergoed (wel zo fris) en panty’s (want die krengen gaan zo snel kapot), dus zal de webshops ’s inspecteren op fijn econdergoed.
  Zal vrijdag je post op mn FB delen, zodat nog meer mensen op de hoogte zijn van fair fashion. Let’s spread the word!

  | Reageer op deze reactie
 13. Jessica schreef:

  Wat een fijne blogpost! De meeste webshops kende ik al en een aantal nog niet, die o.a. genoemd zijn in de reacties. Heel fijn! 😀
  Bij Brand Mission had ik m’n schoenen van Toms gekocht. In de winkel word je daar in ieder geval goed geholpen. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 14. Kim schreef:

  Wat een handig lijstje. Ik ben zelf fan van missgreen. De jurk die ik daarvan heb blijft zo mooi en het zit super lekker 🙂

  | Reageer op deze reactie
 15. Sandra schreef:

  Ah super, dit lijstje komt goed uit! Ik ben me namelijk steeds meer aan het verdiepen in fair kleding. Ik heb dus geen tips voor je. Ik ga de webshops vanavond allemaal even bekijken. Dankjewel!

  | Reageer op deze reactie
 16. Iris schreef:

  Leuk rijtje! Ik vind Geiten Wollen shirt zo geweldig, ik wil eigenlijk een keer in hun winkel kijken in Amsterdam. Dat is helaas wel even een eindje reizen vanaf Groningen. Ik probeer zelf ook meer te letten op welke kleren in koop, zo vermijd ik Primark en H&M. Wel vind ik Sissy-Boy heel erg leuk. Ik heb alleen geen idee of dit verantwoordelijke kleding is. Ik ben echt verliefd op die winkels, hihi!

  | Reageer op deze reactie
 17. Jaaa, ik ken er nog een paar! Charlie + Mary, Supergoods.be, Annliz.com en de Fair Fashion afdeling van Wehkamp. Maar die supershirts kende ik nog niet, dus ik ga snel even gluren (:

  | Reageer op deze reactie
 18. Iris schreef:

  Het is erg fijn dat er sinds een paar jaar wat meer keuze is op het gebied van fair fashion. Eerst waren het vooral basic shirts.

  | Reageer op deze reactie
 19. Lyanne schreef:

  Ooooh wat leuk, ik zie heel wat webshops die ik nog niet ken! 😀 Ga zo eens even een kijkje nemen. Ik begin bij Geiten Wollen Shirts. Alleen maar door de naam. 😉

  | Reageer op deze reactie
 20. Ann schreef:

  Tof! Fijn om wat webshops bij elkaar te hebben staan.
  Ik heb meteen even Supershirt gecheckt, wat een leuke printjes! Daar ga ik binnenkort dus maar even bestellen, haha.

  | Reageer op deze reactie
 21. Shelley schreef:

  Super handig overzichtje!
  Goodfibrations is voor mij ook nieuw en ik heb gelijk al een paar mooie dingen gezien.

  | Reageer op deze reactie
 22. Marlijn schreef:

  Ik ben me er altijd wel van bewust dat ik ‘slechte’ kleding koop en daar ben ik ook niet trots op, maar winkels met fair kleding zijn helaas schaars en ik heb ook niet zo’n makkelijke maat (nog steeds geen reden om slechte kleding te kopen natuurlijk) Ga zeker een kijkje nemen bij die webshops 🙂

  | Reageer op deze reactie
 23. Pingback: OOTD: Birthday girl | IKBENIRISNIET
 24. Pingback: Fashion Revolution Day, 24 april | Eigenwijzehuisje
 25. Pingback: Over eerlijke kleding: #Fashrev | Dinastie
 26. Lisa schreef:

  In Leeuwarden en tevens via webshop verkoopt 38 Dresses alleen maar jurkjes die het Eco/Gots-certificaat hebben en die in Europa geproduceerd worden. Ik zag net Froy & Dind voorbij komen, die verkopen ze daar ook net als Tante Betsy (superleuk) en Zendee en nog wat merken. Geen kinderarbeid, goede lonen en ‘schoon’ geproduceerde stoffen. Prijs valt me alles mee.

  | Reageer op deze reactie
 27. Pingback: It's a World Wide Fashion Web / FABULOUS FAIR FASHION BLOG - Eigenzinnig Dames Eco Mode
 28. Tom schreef:

  Tip: De webshop lotika.nl voor fair trade, biologische en vegan schoenen, bamboe sokken tot bio ondergoed. Merken: Ethletic, Saint Basics, Pants to Poverty, Swedish Eco, Braintree en Comazo.

  Misschien leuk om toe te voegen?! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 29. Vra schreef:

  Auhw, had ik net en heel stuk tekst geschreven: floep! Alles weg… Ff samenvatting dan:-) je vergat nog Natur-el, een mooie webshop met een fysieke winkel (de enige in Rotterdam :-O gelegen in het oude Noorden, de hotspot voor hip en happening, en dat ook nog in een historisch stukje van Rotterdam. Must see! Kom eens een keer langs, ook al hou je meer van pakketje. Bij ons krijg je dan ook nog een bak koffie of een kop thee, en das bij een webshop dan weer niet 😉 liefs Vera http://www.natur-el.nl

  | Reageer op deze reactie
 30. Pingback: Uitdaging: Kies je challenge!
Back to Top