6 x Fair fashion webshops

Aanstaande vrijdag is het Fashion Revolution Day. 24 april is het namelijk precies twee jaar geleden dat de grote textielfabriek Rana Plaza in Dhaka (Bangladesh) instortte. 1133 textielarbeiders zijn toen om het leven gekomen en 2500 raakten gewond, ontzettend triest. De organisatie Fashion Revolution vraagt daarom jaarlijks op die datum de aandacht voor werk- en leefomstandigheden van arbeiders in de kledingindustrie. Een ontzettend goed initiatief waar je aanstaande vrijdag meer over leest op mijn blog. Want zoals je weet ben ik een groot voorstander van fair fashion en vind ik het een ontzettend belangrijk onderwerp. ‘Ja ja, Iris, nu weten we wel dat duurzame kleding belangrijk is. Maar waar koop ik dat dan?’ hoor ik je al denken. Goede vraag! Hieronder vind je een lijstje met 6 superleuke Nederlandse webshops waar je zonder schuldgevoel kan shoppen.

Fashion Revolution Day

Fair Fashion webshops:

goodFibrations Hele toffe Nederlandse webshop waar je binnenkort een leuke samenwerking van kan verwachten op mijn blog. Maar ik wil ze nu al graag even in het zonnetje zetten want ze hebben een onwijs mooi en uitgebreid assortiment. Ze verkopen onder andere mijn favoriete merk Armed Angels. De nieuwe lente/zomercollectie van People Tree is ook erg mooi.

Miss Green Het Nederlandse modelabel Miss Green verkoopt mooie basics die helemaal mijn smaak zijn. Gewoon lekker simpel en van fantastische kwaliteit. De kleding is gemaakt van biologisch katoen en bamboe en ze maken zich hard voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Hier en hier kan je OOTD’s vinden waar ik leuke Miss Green items aan je laat zien. Deze items draag ik regelmatig en zien er zelfs na ikweetniethoevaak wassen nog mooi uit. Met de code LoveEarth krijg je vandaag en morgen 10 euro korting op je bestelling (als je voor >50 euro besteld).

Geiten Wollen Shirts Dit is een merk met humor, ik vind het geweldig. De truien hebben het Fair Wear label en de stoffen zijn van biologisch katoen. De prijzen vind ik bovendien erg meevallen. Ik heb er deze trui van en die draag ik met veel plezier. Al merk ik wel dat de print iets valer is geworden door het wassen. Maar verder zit de trui heel comfy.

watMooi watMooi verkoopt verschillende groene merken. Bekende merken zoals People Tree, Komodo en Alchemist, maar ook minder bekende merken (merken die ik nog niet kende althans). Je kan hier ook terecht voor lingerie en verzorgingsproducten.

BrandMission Een webshop die ik nog niet kende maar via Twitter op werd gewezen, leuk! Deze Nederlandse webshops heeft tevens een fysieke winkel in Haarlem. Naast duurzame mode verkopen ze ook leuke sieraden en (woon)accessoires.

Supershirt En ook het Amsterdamse Supershirt kende ik nog niet, Michelle had de webshop gevonden tijdens haar zoektocht naar duurzame kleding (en ze was daarmee ook gelijk mijn inspiratiebron voor het maken voor deze blogpost, omdat ze aan mij vroeg of ik nog leuke fair webshops kende). Ik vond meteen een shirt dat ik móét hebben. De shirts zijn van biologisch katoen, bamboe of eucaplyptusvezels (lyocell), de prints zijn gedrukt met inkt op waterbasis en de shirts zijn geleverd door leveranciers die aangesloten zijn bij de Fair Wear Foundation.

who made my clothes 2015

Who made my clothes?

Bij de laatste drie webshops heb ik nog nooit iets besteld, maar van de eerste drie uit het lijstje kan ik in ieder geval zeggen dat ik er goede ervaringen mee heb. En misschien onnodig om te zeggen, maar het is natuurlijk ook goed om zelf even te checken hoe een bepaald merk scoort qua duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Rankabrand is hier een handige website voor. Zo zit er een mooi verhaal achter de schoenen van TOMS doordat het merk goede doelen steunt, maar is er maar heel weinig bekend over het productieproces van de schoenen. Zo zie je dat het soms nog best lastig kan zijn om de ‘goede’ van de ‘foute’ merken te onderscheiden.

Het zou zo fijn zijn als alle merken hier transparanter in worden. Op 24 april kan jij hieraan meehelpen door een statement te maken: draag je favoriete kledingstuk binnenstebuiten en maak een selfie waar je het kledinglabel op laat zien. Plaats de foto op social media (Twitter bijvoorbeeld), tag het merk (H&M, Zara, Primark, of welk merk dan ook) en vraag wie je kleding heeft gemaakt met de hashtag #whomademyclothes. Vorig jaar deden hier al veel mensen aan mee. Doe je ook mee?

En ik ben ook heel erg benieuwd of jullie nog meer leuke (Nederlandse of internationale) webshops kennen die eerlijk geproduceerde kleding verkopen! 

Update: voor wat meer overzicht heb ik een Pinterest bord aangemaakt met alle fair fashion webshops die ik ontdek zodat ik het steeds weer kan aanvullen als jullie een leuke tip hebben.
Je vindt ‘um hierrr!

Back to Top