FoodWeLove: east meets west

Ik werd vroeger zo vrolijk als mijn ouders thuis kwamen met een kerstpakket. Ook al zat er elk jaar ongeveer hetzelfde in, het bleef een verrassingspakket voor mini-Iris. Dezelfde vreugde voelde ik vorige week toen de postbode mij de foodwelove box aanreikte die ik mocht reviewen. Ik rende naar boven en wilde het liefst meteen alles bekijken en ruiken en proeven en vreugdedansjes doen. Maar ik had eerst nog een Statistiek college (er heerst eerlijk waar een vloek op dat vak). Inmiddels heb ik alles goed kunnen bekijken en proeven dus het werd tijd om er wat over te schrijven hier!

foodwelove box

FoodWeLove

FoodWeLove stelt elke maand een box samen met minstens vijf delicatessen die het waard zijn om te delen. Elke maand is het een verrassing welke producten erin zitten, vooraf wordt alleen het thema bekend gemaakt. Vorige maand bevatte de box bijvoorbeeld producten om authentieke couscous mee te maken. Deze maand is het thema east meets west. Je kan een abonnement nemen op de FoodWeLove box, iets waar ik wel eens over heb getwijfeld maar uiteindelijk niet deed omdat de inhoud van de box niet altijd vegetarisch is. Maar het is gelukkig ook mogelijk om de FoodWeLove box eenmalig te bestellen.

inhoud foodwelove box

East meets west

Voor de maand november is het thema van de box east meets west. Oftewel de keuken van duizend-en-één-nacht; een culinaire ontdekkingstocht met smaken uit het Midden-Oosten. De box bevat Sumac en Za’atar van Pit & Pit, twee specerijen die veel worden gebruikt in de Midden-Oosterse keuken maar niet makkelijk te vinden zijn. Ook de kardemom peulen en biologische bulgur komen van Pit & Pit (misschien ken je ze wel onder de naam Gekruid). Het rozenwater is speciaal voor de FoodWeLove box geïmporteerd naar Nederland, écht rozenwater, geen aroma dus. Verder vond ik goddelijke dadels van Yogi&Yousef in de box, Tahini van Meridian (zonder palmolie!) en pistachenoten. Mijn eerste indruk was: wauw!! Het ziet er allemaal zó goed uit, en de producten zijn nog vegan friendly ook. In de box zitten ook een paar receptkaarten, deze recepten zijn niet allemaal vega(n) maar gelukkig is het niet moeilijk om hier vervangende ingrediënten voor te gebruiken zoals je hieronder kan zien.

vegetarische kip met zaatarfoodwelovebox recept

Vegan “kip” met za’atarkorstje, geroosterde venkel & bulgur

Het eerste gerecht dat ik met producten uit de FoodWeLove box maakte was een kip gerecht, alleen dan nòg beter want er zat geen echte kip in maar Kipstuckjes van De Vegetarische Slager. Het recept dat bij de FoodWeLove box zat moest ik dus iets aanpassen. Ook zat er een recept bij voor Broccoli-bulgur, nu is broccoli niet mijn meest favo groente dus maakte ik van de bulgur uit de box een taboulé. Dit is hoe ik het maakte vorige week:

Het recept voor de vega kip, 2pers. (‘geveganiseerde’ versie van receptkaart):
geel_hartje 1 doosje Kipstuckjes
geel_hartje 2 el plantaardige olie
geel_hartje 1 el olijfolie
geel_hartje 2 el za’atar
geel_hartje 1 venkel
geel_hartje 1/2 sinaasappel (alleen het sap)

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakplaat in. 2. Meng in een schaaltje de za’atar, wat peper en zout en de twee eetlepels olie. Hussel de vega kip hier doorheen. 3. Snij de venkel in plakjes, meng het sinaasappelsap met 1 eetlepel olijfolie, hussel de venkel hier doorheen. 4. Leg de vega kip en de venkelplakjes op de bakplaat en laat ze in 10-15 minuten gaar worden. 5. Serveer met bulgur (recept lijkt hier op, ik maakte hem iets simpeler en bakte de tomaatjes even en deed er geroosterde amandelen door).

hummus met zaatar

Vegan hummus met za’atar

Het tweede dat ik maakte was met de lichte tahin uit de box: hummus! Op de één of andere manier wilde hummus hier nooit zo lukken, de blender heeft er gewoonweg te weinig vermogen voor. Maar met de staafmixer wil het blijkbaar wel lukken. Ik gebruikte een basic hummus recept en voegde er wat za’atar en verse peterselie als topping aan toe. Zelfgemaakte hummus is de bom want je kan het zo zuur/knoflookachtig/zout etc. maken als jij wil.

Het recept voor hummus, 1 schaaltje (bron):
geel_hartje 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht: ong. 265 gram)
geel_hartje 1 kleine citroen (alleen het sap)
geel_hartje 1 klein knoflookteentje
geel_hartje 1 el lichte tahin
geel_hartje 1 el olijfolie
geel_hartje 1 tl komijn
geel_hartje peper & zout
geel_hartje peterselie & za’atar ter garnering (optioneel)

1. Spoel de kikkererwten in een vergiet met water en laat uitlekken. 2. Pureer de kikkererwten samen met de tahin, komijn, peper & zout, en citroensap. Voeg een beetje water toe als het mengsel te dik wordt (ik deed er zelf in totaal zo’n 50 tot 100 ml. water bij). 3. Voeg op het laatst eventueel wat olijfolie toe om het nog smeuïger te maken. 4. Garneer met wat gehakte verse peterselie, een klein beetje za’atar en wat olijfolie. 5. Ik gebruikte de hummus voor in deze vegan wraps, jummie! Maar je kan het ook serveren als dip of broodbeleg.

yogi yousef dadels

Yogi&Yousef’s dadels

Deze dadels verdienen een aparte vermelding want mijngodnogaantoe wat lekker! Normaal vind ik dadels heel vies, de smaak en de structuur, brr. Ik nam dus ook heel voorzichtig een hapje van deze dadels, mentaal voorbereid op het ergste, maar dat was nergens voor nodig. Ze smaken naar gebakjes! Er zat één doosje met drie apart verpakte dadels in de box, die zijn inmiddels alle drie op. Dat vond ik zo jammer dat ik heel impulsief 24 doosjes dadels heb besteld via de nieuwe webshop van Yogi&Yousef, oeps.. Maar ik kan niet wachten tot ze binnen zijn, jummie! Het bijzondere verhaal van hoe Yogi&Yousef tot stand kwam en waarom deze dadels zo speciaal zijn kan je hier lezen.

Eén van de drie receptkaarten met twee recepten: kardemomkwark met mango en kokosrijstepap met rozenwater.
Eén van de drie receptkaarten met twee recepten: kardemomkwark met mango en kokosrijstepap met rozenwater.
vegan kardemomkwark
Vegan kardemomkwark, in plaats van melk gebruikte ik sojamelk en in plaats van kwark gebruikte ik sojayoghurt.
foodwelove box midden oosten
Rozenwater, pistachenoten, kardemom peulen en sumac.

Ik denk dat het enthousiasme inmiddels wel zo van deze blogpost straalt dat ik niet meer hoef te benadrukken hoe tof ik de FoodWeLove box vind. Als je er een vega-abonnement bestond werd ik vandaag nog klant. Meer informatie en prijzen vind je op de website.

Wat vind jij van de FoodWeLove box? Kende je het al?

Deze blogpost bevat producten die door een bedrijf zijn opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 reacties op “FoodWeLove: east meets west

 1. iooon schreef:

  Het pakket kende ik nog niet. Ik ken wel de voorliefde voor het uitpakken van kerstpakketten. Daarom ben ik altijd uitermate teleurgesteld als we weer een of andere stomme bon krijgen als ‘kerstpakket’.

  | Reageer op deze reactie
  1. mel schreef:

   haha klopt! ik kreeg dit jaar mijn eerste bon 😛 maar moet zeggen dat de pakketten ook echt steeds suffer werden 😉

   | Reageer op deze reactie
 2. Merel schreef:

  FoodWeLove is echt ongelooflijk leuk. Ik denk dat ik het wel het meest innovatieve en inspirerende concept van de afgelopen tijd vind. Iedere keer weer prachtige producten (hoe krijgt Marleen het toch voor elkaar, denk ik dan altijd weer) en fijne recepten. LOVE it.

  | Reageer op deze reactie
 3. I scream beauty schreef:

  Ik kende dit nog niet. Het lijkt me wel heel erg leuk (en lekker!! ) om te bestellen. Ik ga eens een kijkje nemen op de website!

  | Reageer op deze reactie
 4. Mireille schreef:

  Wat leuk zeg! Ik kende het concept nog niet. Ik ga gelijk even kijken. Ik ben dol op hummus, super snel en makkelijk te maken, ik eet me er gek aan.

  | Reageer op deze reactie
 5. Jeanine schreef:

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar het ziet er heel leuk uit! Eigenlijk hetzelfde als de Beauty- of Glossybox 🙂 leuk dat je ook recepten erbij geeft!

  | Reageer op deze reactie
 6. Jana schreef:

  Leuk concept 🙂 ik moest lachen om je ‘dus toen bestelde ik 24 doosjes dadels’ haha 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. cheyenne schreef:

  oef, dat ziet er lekker uit zeg! ik denk dat ik het (nep)kip gerecht snel eens ga proberen. ik kende de box nog niet, maar ga het zeker in de gaten houden!
  xo, cheyenne

  | Reageer op deze reactie
 8. Hester schreef:

  Ik kende het concept nog niet, wat een ontzettend leuk idee maar ik denk toch niet dat ik het zou bestellen.

  | Reageer op deze reactie
 9. Maura - YLT schreef:

  Oeeeh! Ik heb ‘m ook thuis, maar nog niet uit gekookt. Er zitten wel echt zoveel lekkere dingen in en helemaal als ik jouw recepten zie. Ik ga maar eerst eens de dadels proeven. Ik houd namelijk wel van dadels, dus ben heel benieuwd als zelfs jij – als dadel hater – ze lekker vindt 🙂

  | Reageer op deze reactie
 10. Tamára schreef:

  Leuk concept! Zou het zelf niet zo snel bestellen, zou het zonde vinden de helft weg te moeten gooien vanwege allergieën.

  | Reageer op deze reactie
 11. Maai schreef:

  Nog nooit van gehoord maar man wat ziet dat er lekker uit. Ga meteen eens kijken 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. Anouk schreef:

  Haha, vooruit… er heerst echt een vloek op dat vak. Altijd wat he… rot vak. Maaarr bij thuiskomst was het dan wel een extra feestje toch;)!? Leuk dat je er meteen recepten bij hebt. Geweldige box dit!

  | Reageer op deze reactie
 13. Amina schreef:

  Ik kende de box nog niet, maar ik herken heel dingen hier omdat ik het thuis ook eet, zoals za’ater (soort tijm). Je zou eens bij mij thuis moeten komen eten! Je zult het echt lekker vinden.

  | Reageer op deze reactie
 14. Leonie schreef:

  Ik kan me heel goed voorstellen dat het voelt als een kerstpakket, haha! Ik heb al zo vaak getwijfeld om de box te bestellen, maar het om de één of andere reden nog nooit gedaan. Misschien toch maar eens doen.
  Wel jammer dat er geen vega box bestaat, houdt toch veel mensen tegen denk ik.
  Het dadelverhaal zie ik trouwens helemaal voor me, ik was zelf ook in de veronderstelling dat ik ze niet lustte tot ik ze in Tunesië aangeboden kreeg en niet durfde te weigeren. Ik kwam er toen achter dat ze zo vers echt heel erg lekker zijn :).

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah, ja! Ik denk dat dat het verschil inderdaad is, de versheid. De dadels die ik heb gehad waren waarschijnlijk al mega uitgedroogd, zo’n gekke structuur, bleh. Maar deze proeven inderdaad verser. Jum!

   | Reageer op deze reactie
   1. Leonie schreef:

    Zou heel goed kunnen, manier van verpakken etc. bepaald toch de versheid. Bij mij ligt het er misschien ook aan dat ik 10 was toen ik voor het eerst een dadel proefde. Denk niet dat ik er toen voor open stond, haha. Herinnerde het me als heel erg smerig.

    | Reageer op deze reactie
 15. Rianca schreef:

  Deze vegetariër heeft nog nooit hummus gegeten maar het ziet er echt verrukkelijk uit. Gauw een keer proberen. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Nooo way! Doen hoor! 😉 Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

   | Reageer op deze reactie
 16. Con leche schreef:

  Dit klinkt echt super! I love dadels en die kardemomkwark lijkt me erg bijzonder maar erg lekker vooral!

  | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: De laatste week van de Vegan Challenge | IKBENIRISNIET
 18. Pingback: FoodWeLove: De Groene Meisjes | IKBENIRISNIET
 19. Pingback: 10x hartig vegetarisch broodbeleg | IKBENIRISNIET
Back to Top