FoodWeLove: east meets west

Ik werd vroeger zo vrolijk als mijn ouders thuis kwamen met een kerstpakket. Ook al zat er elk jaar ongeveer hetzelfde in, het bleef een verrassingspakket voor mini-Iris. Dezelfde vreugde voelde ik vorige week toen de postbode mij de foodwelove box aanreikte die ik mocht reviewen. Ik rende naar boven en wilde het liefst meteen alles bekijken en ruiken en proeven en vreugdedansjes doen. Maar ik had eerst nog een Statistiek college (er heerst eerlijk waar een vloek op dat vak). Inmiddels heb ik alles goed kunnen bekijken en proeven dus het werd tijd om er wat over te schrijven hier!

foodwelove box

FoodWeLove

FoodWeLove stelt elke maand een box samen met minstens vijf delicatessen die het waard zijn om te delen. Elke maand is het een verrassing welke producten erin zitten, vooraf wordt alleen het thema bekend gemaakt. Vorige maand bevatte de box bijvoorbeeld producten om authentieke couscous mee te maken. Deze maand is het thema east meets west. Je kan een abonnement nemen op de FoodWeLove box, iets waar ik wel eens over heb getwijfeld maar uiteindelijk niet deed omdat de inhoud van de box niet altijd vegetarisch is. Maar het is gelukkig ook mogelijk om de FoodWeLove box eenmalig te bestellen.

inhoud foodwelove box

East meets west

Voor de maand november is het thema van de box east meets west. Oftewel de keuken van duizend-en-één-nacht; een culinaire ontdekkingstocht met smaken uit het Midden-Oosten. De box bevat Sumac en Za’atar van Pit & Pit, twee specerijen die veel worden gebruikt in de Midden-Oosterse keuken maar niet makkelijk te vinden zijn. Ook de kardemom peulen en biologische bulgur komen van Pit & Pit (misschien ken je ze wel onder de naam Gekruid). Het rozenwater is speciaal voor de FoodWeLove box geïmporteerd naar Nederland, écht rozenwater, geen aroma dus. Verder vond ik goddelijke dadels van Yogi&Yousef in de box, Tahini van Meridian (zonder palmolie!) en pistachenoten. Mijn eerste indruk was: wauw!! Het ziet er allemaal zó goed uit, en de producten zijn nog vegan friendly ook. In de box zitten ook een paar receptkaarten, deze recepten zijn niet allemaal vega(n) maar gelukkig is het niet moeilijk om hier vervangende ingrediënten voor te gebruiken zoals je hieronder kan zien.

vegetarische kip met zaatarfoodwelovebox recept

Vegan “kip” met za’atarkorstje, geroosterde venkel & bulgur

Het eerste gerecht dat ik met producten uit de FoodWeLove box maakte was een kip gerecht, alleen dan nòg beter want er zat geen echte kip in maar Kipstuckjes van De Vegetarische Slager. Het recept dat bij de FoodWeLove box zat moest ik dus iets aanpassen. Ook zat er een recept bij voor Broccoli-bulgur, nu is broccoli niet mijn meest favo groente dus maakte ik van de bulgur uit de box een taboulé. Dit is hoe ik het maakte vorige week:

Het recept voor de vega kip, 2pers. (‘geveganiseerde’ versie van receptkaart):
geel_hartje 1 doosje Kipstuckjes
geel_hartje 2 el plantaardige olie
geel_hartje 1 el olijfolie
geel_hartje 2 el za’atar
geel_hartje 1 venkel
geel_hartje 1/2 sinaasappel (alleen het sap)

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakplaat in. 2. Meng in een schaaltje de za’atar, wat peper en zout en de twee eetlepels olie. Hussel de vega kip hier doorheen. 3. Snij de venkel in plakjes, meng het sinaasappelsap met 1 eetlepel olijfolie, hussel de venkel hier doorheen. 4. Leg de vega kip en de venkelplakjes op de bakplaat en laat ze in 10-15 minuten gaar worden. 5. Serveer met bulgur (recept lijkt hier op, ik maakte hem iets simpeler en bakte de tomaatjes even en deed er geroosterde amandelen door).

hummus met zaatar

Vegan hummus met za’atar

Het tweede dat ik maakte was met de lichte tahin uit de box: hummus! Op de één of andere manier wilde hummus hier nooit zo lukken, de blender heeft er gewoonweg te weinig vermogen voor. Maar met de staafmixer wil het blijkbaar wel lukken. Ik gebruikte een basic hummus recept en voegde er wat za’atar en verse peterselie als topping aan toe. Zelfgemaakte hummus is de bom want je kan het zo zuur/knoflookachtig/zout etc. maken als jij wil.

Het recept voor hummus, 1 schaaltje (bron):
geel_hartje 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht: ong. 265 gram)
geel_hartje 1 kleine citroen (alleen het sap)
geel_hartje 1 klein knoflookteentje
geel_hartje 1 el lichte tahin
geel_hartje 1 el olijfolie
geel_hartje 1 tl komijn
geel_hartje peper & zout
geel_hartje peterselie & za’atar ter garnering (optioneel)

1. Spoel de kikkererwten in een vergiet met water en laat uitlekken. 2. Pureer de kikkererwten samen met de tahin, komijn, peper & zout, en citroensap. Voeg een beetje water toe als het mengsel te dik wordt (ik deed er zelf in totaal zo’n 50 tot 100 ml. water bij). 3. Voeg op het laatst eventueel wat olijfolie toe om het nog smeuïger te maken. 4. Garneer met wat gehakte verse peterselie, een klein beetje za’atar en wat olijfolie. 5. Ik gebruikte de hummus voor in deze vegan wraps, jummie! Maar je kan het ook serveren als dip of broodbeleg.

yogi yousef dadels

Yogi&Yousef’s dadels

Deze dadels verdienen een aparte vermelding want mijngodnogaantoe wat lekker! Normaal vind ik dadels heel vies, de smaak en de structuur, brr. Ik nam dus ook heel voorzichtig een hapje van deze dadels, mentaal voorbereid op het ergste, maar dat was nergens voor nodig. Ze smaken naar gebakjes! Er zat één doosje met drie apart verpakte dadels in de box, die zijn inmiddels alle drie op. Dat vond ik zo jammer dat ik heel impulsief 24 doosjes dadels heb besteld via de nieuwe webshop van Yogi&Yousef, oeps.. Maar ik kan niet wachten tot ze binnen zijn, jummie! Het bijzondere verhaal van hoe Yogi&Yousef tot stand kwam en waarom deze dadels zo speciaal zijn kan je hier lezen.

Eén van de drie receptkaarten met twee recepten: kardemomkwark met mango en kokosrijstepap met rozenwater.
Eén van de drie receptkaarten met twee recepten: kardemomkwark met mango en kokosrijstepap met rozenwater.
vegan kardemomkwark
Vegan kardemomkwark, in plaats van melk gebruikte ik sojamelk en in plaats van kwark gebruikte ik sojayoghurt.
foodwelove box midden oosten
Rozenwater, pistachenoten, kardemom peulen en sumac.

Ik denk dat het enthousiasme inmiddels wel zo van deze blogpost straalt dat ik niet meer hoef te benadrukken hoe tof ik de FoodWeLove box vind. Als je er een vega-abonnement bestond werd ik vandaag nog klant. Meer informatie en prijzen vind je op de website.

Wat vind jij van de FoodWeLove box? Kende je het al?

Deze blogpost bevat producten die door een bedrijf zijn opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top