DIY: Windvanger

Zo plaats ik maanden geen DIY’s en dan in twee weken zijn het er ineens drie. Laatst liet ik zien hoe je je eigen schoonmaakmiddelen kan maken en pas nog hoe je een budget coffee scrub maakt. Deze keer is het een windvanger van bamboo in hippiestijl. Ik ben er helemaal verliefd op. Het maken ervan kostte soms even wat discipline, ik ben zo’n iemand die vol enthousiasme aan iets begint en op de helft geen zin meer heeft, maar het was het allemaal waard. Want er hangt nu een hele mooie zelfgemaakte windhanger in onze tuin!

Zelf een windvanger maken

Do It Yourself

De DIY kwam ik tegen op Free People Blog. Een geweldige blog met mooie foto’s en de leukste DIY-ideeën die ik stuk voor stuk zou willen uitproberen. Toen ik de uitleg las, dacht ik enthousiast: dat doe ik wel even! Het duurde allemaal toch wat langer dan verwacht. Ik ben er tot ’s avonds laat zoet mee geweest. Toen bleek de volgende ochtend ook nog dat hij het niet eens zo goed deed, dat was nogal een anti-climax. Maar ook daar verzon ik wat op, in het midden hing ik een oude armband die tegen de bamboe aan klingelt. Hier wil ik voor extra effect nog een koordje met een klepel die de wind vangt onder hangen. Want nu moet het wel heel hard waaien voordat er een paar zen-klingels uit klinken.

Zo maakte ik de windvanger:

Zelf een windvanger maken

1. Ik zaagde een lange bamboestengel in vijf stukken. De langste is 30 cm. en de kortste is 20 cm. Scherpe randjes haalde ik weg met schuurpapier.Zelf een windvanger maken

2. Steve liet ik de gaatjes boren, want ik was inmiddels aardig gefrustreerd omdat het zagen van de bamboe niet zo makkelijk ging als dat ik dacht. Verder ben ik een zeer sterke onafhankelijke vrouw.Zelf een windvanger maken

3. Door de gaatjes priegelde ik touw, hierdoor kwam frustratie-bui #2, want dat ging weer allemaal voor geen meter. Ik gebruikte henneptouw, maar dat is best wel stroef en draderig.Zelf een windvanger maken

4. Ik had nog wat dunne bamboestengels en takjes, die knipte ik met een snoeischaar in de goede maat en legde ik in een diehoekvorm. Bunny von D hielp ook mee.Zelf een windvanger maken

5. De hele boel maakten we vast met henneptouw (oké Steve deed het meeste, ik zat op dat moment alweer helemaal in de knoop met het touw, lekker rustgevend om te knutselen hè?) Aan elke hoek knoopte ik drie lange touwen die ik vlocht, dit is zodat de windvanger opgehangen kan worden. En daarna knoopte ik de bamboe en wat extra versiersels (veren van een kapotte oorbel en lavendel) aan de driehoekvorm.

Zelf een windhanger maken

6. Heel het huis haalde ik overhoop om iets te vinden dat ik in het midden van de windhanger zou kunnen hangen zodat er wat meer geluid uit zou komen. In een lade vond ik een oude armband. Met het henneptouw knoopte ik een droomvanger-patroon zodat ik hem makkelijk in het midden kon hangen. Ook dat ging niet zonder slag of stoot. Maar het lukte. Soort van. Elke keer als iets niet helemaal perfect werd, kon ik mijzelf voorhouden dat dat juist goed bij de natuurlijke en rustieke look van het ding zou passen.  

Zelf een windhanger maken

Zelf een windvanger maken

Tadaa! 

Ik heb meteen zin om nog meer windvangers te maken die nog veeel mooier zijn. Vooral toen ik onderstaande plaatjes tegenkwam, wat een mooie kunstwerkjes!

Inspiratie

windvanger
Sun, Surf, and Wind chimes by glazedOver.
windvanger
Wind chimes made with the things in your grandmother’s kitchen by Wallace Gardens.
windvanger
Keychime windchime by Design Within Jewelry.
windvanger
Beer can wind chime by Elaine.
windvanger
“A wind chime is like nature playing an instrument.” by Bamboo wind chime art.
windvanger
Multicolored bamboo wind chime by Worldmarket.
windvanger
Woodstock Asli Arts by Hayneedle.
windvanger
DIY key windchime by Mr. Kate (met uitleg hoe je hem maakt!)

Wauw. Ik vind het echt mooi! Het liefst zou ik heel mijn tuin ermee volhangen, al zouden de buren daar vast wat minder vrolijk van worden. Klingelklingel. Supermooie dingen, toch? 

Back to Top