Recept: Groene risotto met cherrytomaatjes

Ik wilde een risotto maken met verse artisjokken, maar ik snapte helemaal niets van de artisjok. Ik maakte het voor de eerste keer klaar en ik raakte in de war door wat nu eetbaar was en wat weg moest, wat een gedoe, ik kreeg er bijna een zenuwinzinking van. Uiteindelijk dipten we het eetbare deel van de blaadjes in knoflooksaus en aten dat op als bijgerecht. En gelukkig had ik rucola en tomaatjes in huis, zodat onze risotto niet saai werd. De risotto werd mega lekker zelfs! Deze gaan we nog veel vaker maken.

risotto recept

Ingrediënten voor 2 personen:

mint-hartje 1 knoflookteentje (of meer, meer knoflook = meer beter)
mint-hartje 1 liter groentebouillon
mint-hartje 100 gram rucola, fijn gesneden
mint-hartje 1 ui
mint-hartje 200 gram risottorijst
mint-hartje 1 flinke scheut droge witte wijn
mint-hartje 10 cherrytomaatjes, gehalveerd
mint-hartje Geraspte kaas / Vegan parmezaan

Bereiding:

1. Zet één pan met de bouillon op het vuur zodat deze goed warm blijft (dat is belangrijk voor een perfecte risotto!) en verhit in een andere pan een scheutje olie en bak daar de knoflook en rucola eventjes in. Doe er 150 ml. van de bouillon bij, laat 1 minuut meekoken en pureer dit goedje met een staafmixer of blender. Zet even apart. (Ik deed er een beetje citroensap bij zodat het mooi groen zou blijven, geen idee of dat echt nodig is.)

2. Fruit de ui en schep er de risottorijst bij. Bak even tot de rijstkorrels een beetje doorzichtig worden. Voeg de wijn toe. Als alle wijn is opgenomen een soeplepel bouillon toevoegen en zo nu en dan roeren. Elke keer als de bouillon is opgenomen voeg je weer een nieuwe soeplepel bouillon toe. Ga zo door tot de risotto gaar is, dit duurt ongeveer 18 – 20 minuten.

3. Bak ondertussen de cherrytomaatjes kort aan in een koekenpan. Breng ze op smaak met peper en zout.

4. Als de risotto klaar is, roer je de rucolapuree (van stap 1) door de rijst. Dien op in diepe borden, schep er de gebakken cherrytomaatjes op en serveer met de geraspte kaas of vegan parmezaan.

risotto recept

Eet smakelijk!

Bron recept: Risotto met rucola en kerstomaatjes (iets aangepast) uit Risotto Bellissimo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 reacties op “Recept: Groene risotto met cherrytomaatjes

 1. Artisjok vind ik heerlijk, maar vooral kant en klaar uit een potje. Met zo’n bloem kan ik echt niets. Die risotto is wel iets wat ik kan maken, en de rucola lijkt me een goede vervanger voor de goede ouwe spinazie die ik altijd gebruik!

  | Reageer op deze reactie
 2. Evi schreef:

  Argh, ik heb ook een trauma overgehouden aan de artisjokjes in ons groentepakket dit voorjaar, zo veel (denk)werk voor zo weinig lekkers! Persoonlijk vond ik het niet voor herhaling vatbaar.
  (hihi voor ‘meer knoflook = meer lekker’, wij zijn hier ook van die filosofie! 🙂 )

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik ga het ook nooit meer maken hoor haha, wat een gedoe! Volgende keer bestel ik het wel in een restaurant, dat lijkt me een beter idee (ook voor mijn eigen mentale gezondheid) :p

   | Reageer op deze reactie
 3. Nikki schreef:

  Dit lijkt me lekker! Slim idee om de rucola te pureren, dan heb je niet van die grote bladeren.

  | Reageer op deze reactie
 4. Sytske schreef:

  Oh dit ziet er echt goed uit en klinkt erg lekker..
  Ik heb alleen een vraagje, niet omdat dit recept niet perfect is, maar kan je de wijn met iets vervangen? Ik hoor toch dat de alcohol neit helemaal verdampt in een risotto en wil de komende maanden (jaar) om een bepaalde reden toch even geen alcohol tot mij nemen. Kan het ergens goed mee vervangen worden of moet ik ristoot dan maar gewoon laten staan, enig idee?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   De wijn kan je gewoon weglaten hoor! Dan is het nog steeds lekker 🙂

   | Reageer op deze reactie
  2. Fatima schreef:

   Ik vervang het door appelsap/druivensap.
   de wijn geeft een zuurtje en een zoetje aan de risotto en die moet je dan ergens anders vandaan halen 😀

   | Reageer op deze reactie
 5. Louise schreef:

  Haha ik ken artisjok alleen uit een potje (de artisjokharten). Zelf uitpluizen heb ik ook nog niet aangedurfd. Het ziet er heerlijk uit, ik ga het deze week proberen met 2 of 3 knoflookteentjes 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Mariska schreef:

  Haha, zo grappig dat je gewoon zegt dat je niks snapte van de artisjok. Ik ben er gewoon nog nooit aanbegonnen, want het lijkt me inderdaad lastig.. Lekker receptje is het geworden!

  | Reageer op deze reactie
 7. Jamie schreef:

  Heb je nog wel nadat de blaadjes op waren de bovenste laag eraf gehaald? Als je de ‘haartjes’ eraf haalt heb je het lekkerste van de hele artisjok!

  | Reageer op deze reactie
 8. Ik ben dol op artisjokken. Om de blaadjes te dippen, maar ook artisjokharten uit een potje vind ik heerlijk. Die risotto ziet er ook verrukkelijk uit!

  | Reageer op deze reactie
 9. Marion schreef:

  Als ik nu naar de winkel ga om een artisjok te halen dan vermoed ik dat ik thuiskom met een stronkje witlof. Ik heb zo’n idee dat dat het dichtst in de buurt komt.

  | Reageer op deze reactie
 10. Karlijn schreef:

  Elke keer als ik een risotto recept zie voorbij komen op je blog denk ik ‘dit is het perfecte recept om eindelijk eens risotto te proeven’ maar ik vergeet het helaas de hele tijd 🙁

  | Reageer op deze reactie
 11. Michelle schreef:

  Ooh, nu heb ik me toch een partijtje zin in risotto! Over een week ga ik verhuizen en daarna ga ik dit maken in mijn nieuwe keuken (of toch stiekem van de week al haha). Ik lust alleen geen rucola, maar hé, daar hebben we spinazie voor right! 😀

  | Reageer op deze reactie
 12. cheyenne schreef:

  yum! ik heb al lang geen risotto meer gegeten, maar het wordt langzamerhand weer het perfecte weer ervoor 😀
  xo, cheyenne

  | Reageer op deze reactie
 13. Pingback: Groene risotto met zonloze zongedroogde tomaten en dingen. | vw
 14. Pingback: My Food Diary | serendipitive
 15. Pingback: #Instafood: Rucolarisotto met cherrytomaatjes | Ingelise
Back to Top