Hippievoer: Kiemgroenten

hippie-voer2

In mijn shoplog van laatst liet ik een kweekschaaltje zien van Dille & Kamille. Ik vind het een geweldig ding, mijn eerste poging om zaadjes te kiemen was direct een succes. Ik heb net een salade gegeten met gekiemde basilicumkerszaadjes. Lekker!

kiemgroenten

Zaadjes kiemen

Het glazen kweekschaaltje kost bij Dille & Kamille 6,95 euro. Het schaaltje vul je tot een halve centimeter onder het rooster en daar strooi je de zaadjes in een dunne laag op uit. Ik was iets te enthousiast met zaaien waardoor mijn schaaltje wel erg vol zit. Volgens het kassameisje van Dille & Kamille moet je bepaalde zaden een beetje helpen, omdat die het lastig vind om op deze manier te kiemen. Ik vulde daarom het schaaltje tot aan het rooster met water en maakte de zaadjes elke dag één of twee keer nat met een plantenspuit. Na een week of twee (het ligt eraan welk soort zaadjes je gebruikt) kan je de kiemgroente oogsten. Je kan er van alles mee doen, bijvoorbeeld op brood eten of door een salade mengen. In kiemgroente zitten goede stoffen zoals vitamines (A en C) en mineralen (calcium, ijzer, etc.), de kiem bevat vaak zelfs meer voedingsstoffen dan de volwassen plant, zegt internet. Erg leuk en makkelijk om te doen trouwens, je hebt er nauwelijks omkijken naar. Je moet alleen zorgen dat het niet té nat is, anders krijg je schimmel, of dat het niet te droog is, dan stoppen ze met groeien. En verder zorg je dat het schaaltje op een lichte plek op kamertemperatuur staat.

kiemgroenten

kiemgroenten

Recept: tomatensalade met basilicumkers

Ik mag het haast geen recept noemen, want eigenlijk gooide ik gewoon wat bij elkaar op een bord als tussendoortje, maar het werd erg lekker. Ik gebruikte de smaakvolle tomaten van mijn eigen tomatenplant, dus dan heb je ook niet veel extra ingrediënten nodig om de salade op te fleuren omdat simpel dan juist extra lekker is.

Ingrediënten:
rood_hartje 3 rijpe tomaten, in partjes gesneden
rood_hartje 1/2 kleine rode ui, dun gesneden
rood_hartje 1 scheutje goede olijfolie
rood_hartje Kiemgroente (zoals basilicumkers, taugé, alfalfa, mosterdkers, etc.)
rood_hartje Versgemalen peper & zout

Bereiding:
Gooi alle ingrediënten op een bord en eet het op.

salade met kiemgroente

Het kiemschaaltje vind je hier en de biologische zaden hier. Al heb je niet per sé zo’n schaaltje nodig om zaden te kiemen, sommigen doen het ook met watjes of in een pot die je afsluit met een kaasdoek. Zelf vond ik het easypeasy om het op deze manier te doen in ieder geval, met andere manieren heb ik geen ervaring.

Back to Top