Hippievoer: Kiemgroenten

hippie-voer2

In mijn shoplog van laatst liet ik een kweekschaaltje zien van Dille & Kamille. Ik vind het een geweldig ding, mijn eerste poging om zaadjes te kiemen was direct een succes. Ik heb net een salade gegeten met gekiemde basilicumkerszaadjes. Lekker!

kiemgroenten

Zaadjes kiemen

Het glazen kweekschaaltje kost bij Dille & Kamille 6,95 euro. Het schaaltje vul je tot een halve centimeter onder het rooster en daar strooi je de zaadjes in een dunne laag op uit. Ik was iets te enthousiast met zaaien waardoor mijn schaaltje wel erg vol zit. Volgens het kassameisje van Dille & Kamille moet je bepaalde zaden een beetje helpen, omdat die het lastig vind om op deze manier te kiemen. Ik vulde daarom het schaaltje tot aan het rooster met water en maakte de zaadjes elke dag één of twee keer nat met een plantenspuit. Na een week of twee (het ligt eraan welk soort zaadjes je gebruikt) kan je de kiemgroente oogsten. Je kan er van alles mee doen, bijvoorbeeld op brood eten of door een salade mengen. In kiemgroente zitten goede stoffen zoals vitamines (A en C) en mineralen (calcium, ijzer, etc.), de kiem bevat vaak zelfs meer voedingsstoffen dan de volwassen plant, zegt internet. Erg leuk en makkelijk om te doen trouwens, je hebt er nauwelijks omkijken naar. Je moet alleen zorgen dat het niet té nat is, anders krijg je schimmel, of dat het niet te droog is, dan stoppen ze met groeien. En verder zorg je dat het schaaltje op een lichte plek op kamertemperatuur staat.

kiemgroenten

kiemgroenten

Recept: tomatensalade met basilicumkers

Ik mag het haast geen recept noemen, want eigenlijk gooide ik gewoon wat bij elkaar op een bord als tussendoortje, maar het werd erg lekker. Ik gebruikte de smaakvolle tomaten van mijn eigen tomatenplant, dus dan heb je ook niet veel extra ingrediënten nodig om de salade op te fleuren omdat simpel dan juist extra lekker is.

Ingrediënten:
rood_hartje 3 rijpe tomaten, in partjes gesneden
rood_hartje 1/2 kleine rode ui, dun gesneden
rood_hartje 1 scheutje goede olijfolie
rood_hartje Kiemgroente (zoals basilicumkers, taugé, alfalfa, mosterdkers, etc.)
rood_hartje Versgemalen peper & zout

Bereiding:
Gooi alle ingrediënten op een bord en eet het op.

salade met kiemgroente

Het kiemschaaltje vind je hier en de biologische zaden hier. Al heb je niet per sé zo’n schaaltje nodig om zaden te kiemen, sommigen doen het ook met watjes of in een pot die je afsluit met een kaasdoek. Zelf vond ik het easypeasy om het op deze manier te doen in ieder geval, met andere manieren heb ik geen ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 reacties op “Hippievoer: Kiemgroenten

 1. Lekker! Het is ook zó lekker om op een boterham met humus te doen. Je kunt trouwens ook kiemen op een nat stuk keukenpapier of een ondergrond van watten; dat werkt ook heel goed.

  | Reageer op deze reactie
 2. Anne-Miep schreef:

  Fijn om te lezen! Ik heb ook dat schaaltje en die zaadjes maar bij mij gebeurd er niets 🙁
  Als ik straks thuis ben maar even goed bewerken met de plantenspuit!

  | Reageer op deze reactie
 3. Marijke schreef:

  Jummie!

  Ik heb een glazen kiempot: een glazenpot met een roostertje in de deksel, werkt erg makkelijk want je kan de zaden gewoon in de pot omspoelen om ze water te geven.

  Op dit moment kweek ik taugé 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Maak limonade schreef:

  ja, leuk hè. Taugé is mijn favoriet. Binnen een paar dagen kan je het al eten, lekker met andere groenten roerbakken.

  | Reageer op deze reactie
 5. denise schreef:

  aah ik vind dat altijd zo gezellig staan bij je eten,
  het maakt er echt een feestje van, haha!
  ga ze zelf ook eens kiemen, leuk!
  liefs,
  denise

  | Reageer op deze reactie
 6. Marieke schreef:

  Jij wordt nog eens een opper-moestuiner! Ik vind die kiemplantjes er zó leuk uitzien! En ze zijn ook vast heel lekker 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. Marion schreef:

  Dat ziet er top uit. Taugé lees ik in de reacties! Wat een idee zeg. Ik ga voor allebei.

  | Reageer op deze reactie
 8. Ester schreef:

  Ja, leuk! Ik heb een aantal maanden terug ook een schaaltje gekocht en was vooral verbaasd toen het ook daadwerkelijk leek te werken. Zo simpel. En lekker.

  | Reageer op deze reactie
 9. Joyce schreef:

  Wow dit is geniaal eigenlijk! Toch maar even bij de Dille en Kamille kijken dan, heb toch nog een bon liggen haha! Wel is het voor mijn raam meestal te warm als de zon schijnt, dus basilicum enzo mislukt ook altijd. Heb je verder nog tips om deze kiempjes niet te laten overlijden haha

  | Reageer op deze reactie
 10. BIj jou gaat het wel erg perfect zeg! BIj mij komt soms maar de helft van de zaadjes uit en de andere helft droogt op :-S En soms komt er schimmel bij #oeps Het schoonmaken aan het einde vind ik ook wel een gedoe. Anyway, mocht je nog gouden tips hebben….

  Het gaat trouwens wel beter sinds ik het schaaltje in een minikas zet, die kreeg ik cadeau van mijn collega’s 🙂 ook van Dille & Kamille.

  | Reageer op deze reactie
 11. Ruth schreef:

  Oh nee niet weer naar de dille en kamille! Dat is echt een straf!! haha. Serieus. Ik ga er morgen nog naar toe…

  | Reageer op deze reactie
 12. lisa schreef:

  Homnommm lekkerr! Bij mij is hetzelfde schaaltje laatst geknapt in de afwasbak met heet water. Zomaar ‘ploink’ en toen zat het water vol scherven en had ik een snee. Dus (want een gewaarschuwd mens telt voor 2) niet te heet afwassen!

  | Reageer op deze reactie
 13. Lauriëtte schreef:

  Het lijkt me zo leuk om dit te zien groeien! Het doet me een beetje denken aan de tuinkers experimentjes die ik altijd op de basisschool deed haha! Lijkt me wel moeilijk om het goed te doseren! Ik geef bijna altijd teveel water! 🙁

  | Reageer op deze reactie
 14. Femke schreef:

  De bereiding, hahahahha 😉 Gooi alles bij elkaar en EET HET OP. Dat laatste vooral ^^.
  Liefs Femke

  | Reageer op deze reactie
Back to Top