Confetti in mijn hoofd

Gek zijn is zo gek nog niet, als je het mij vraagt. Ik zit er dan ook met mijn neus midden in. Doordat ik Psychologie studeer, maar ook omdat ik zelf ADD-brein heb natuurlijk. Ik kijk er niet zo van op wanneer mensen ‘iets’ hebben. Maar doordat ons beeld over psychische problemen wordt vertekend door bijvoorbeeld films of berichten in de media, zijn veel mensen een stuk minder ruimdenkend. Wat heel erg is! Want psychische problemen hebben is al erg genoeg, laat staan dat je ook nog elke dag in aanraking komt met vooroordelen en onbegrip. Om hier extra aandacht voor te vragen is de Landelijke Dag Psychische Gezondheid in het leven geroepen, en die is vandaag. Het is vandaag tevens de Dag van de Duurzaamheid, maar daar heb ik het al zo vaak over hè. Deze psychologiestudent heeft nog meer ambities.

Now I'm a Super Hero By Natalie Dee
Now I’m a Super Hero By Natalie Dee

Gebroken been vs. psychische aandoening

Eigenlijk zou je net zo makkelijk moeten kunnen praten over je gebroken been als over je psychische problemen, las ik eens op Twitter. In werkelijkheid zijn we nog lang niet zo ver, doordat er toch wel een taboe heerst op psychische problemen en veel mensen het een ‘eng’ onderwerp vinden. En dat wordt vooral door onwetendheid veroorzaakt. In een college hoorde ik dat uit een onderzoek bleek dat een groot percentage van de mensen dacht geen normaal gesprek te kunnen voeren met iemand met een stoornis. Onzin natuurlijk. Daarom vind ik het juist zo belangrijk om open te praten over ADD en ADHD. Ik krijg wel eens vragen of ik het niet moeilijk vind om dat allemaal open en bloot op internet te zetten. Nee, antwoord ik dan, want ik vind niet dat het iets is waarvoor ik mij moet schamen. Als ik mijn arm in het gips had zitten, zou ik daar ook geen geheim van maken. Ik ben juist blij dat de mensen in mijn omgeving weten dat ik soms een beetje een weirdo ben, dat ik hun verjaardagen vergeet, standaard te laat kom en dat ik soms een maand niets van mij laat horen omdat mijn hoofd te vol zit voor sociale dingen. Dat maakt het leven een stuk makkelijker.

Mijn hoofd is van binnen een attractiepark

Na mijn blogposts over hoe ik naar de huisarts ging, een psychologisch onderzoek onderging en een afspraak had bij een echte psychiater (die helaas niets weg had van Dr. Phil) is het redelijk stil gebleven op mijn blog over mijn chaotische brein. De voornaamste reden daarvoor is omdat het hartstikke goed gaat met mij en mijn hoofd vol confetti. Ik zit goed in mijn vel, sta elke dag vrolijk op, en ik heb zin om dit jaar (ein-de-lijk) mijn Bachelor te gaan halen en word onwijs vrolijk van hoe ik groei als blogger. Ik ben blij bezig in mijn keuken waar ik er een grote bende van maak, ik begin nog steeds te laat met het maken van opdrachten en word geregeld gek van mijzelf. Maar dat zijn dingen die ik inmiddels heb geaccepteerd. Want van afwas met schimmel krijg je alleen maar een betere weerstand. En ik hoef niet bungeejumpen voor een beetje spanning en sensatie in mijn leven, dat geeft het dagelijkse leven mij al genoeg. Natuurlijk zijn er ook tijden geweest dat het helemaal niet zo makkelijk was. Best wel moeilijk zelfs. Dan zat mijn hoofd vol met modder en pudding, kreeg ik niets voor elkaar en was het al een prestatie als ik überhaupt mijn bed uit kwam. Dat ik maar niet begreep waarom alles zo moeizaam ging. En de mensen om mij heen ook niet. Wat alleen nog maar voor meer frustraties zorgde. Tegenwoordig zitten er vooral glitters, confetti en regenbogen in mijn hoofd. Daar ben ik onwijs dankbaar voor. Mijn hoofd is soms van binnen net een attractiepark zeg ik wel eens, en dat bevalt mij wel.

Kijktip: Doe even Normaal

Elk jaar heeft de Landelijke Dag Psychische Gezond een ander thema, dit jaar is dat angst. Op de website vind je onder andere een zelftest en meer informatie over angststoornissen. Hier kan je ook de aflevering over angst van Doe even Normaal terugkijken. Een serie die mij ook vanuit mijn studie is aangeraden om te kijken. Heel interessant! Het werd in augustus uitgezonden op televisie, dus misschien ken je deze serie al wel, maar je kan hier in ieder geval alle afleveringen terug kijken. Een dikke vette aanrader als je het mij vraagt. Want wist je dat 1 op de 4 mensen op dit moment een psychische aandoening heeft? Alleen maar goed om er meer over te weten dus!

Back to Top