Groene tip #2: Plastic scheiden

Vorige week kon je lezen over de NEE-NEE sticker op mijn deur. Vandaag weer een nieuwe groene tip waar ik mij mee bezighoud, namelijk het scheiden van plastic afval. Hoe doe je dat en wat is eigenlijk het nut ervan? 

plastic scheiden

Wat is het?

Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 50 tot 60 kilo plastic verpakkingen per jaar. Wow! Sinds 2010 is de gescheiden inzameling van plastic verpakkingen in Nederland ingevoerd. Plastic wordt opgehaald of je kan het zelf naar een oranje container brengen. Dit systeem verschilt per gemeente. Afval dat in de oranje container terecht mag komen, is enkel plastic verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld lege plastic flesjes, shampooflessen of plastic tasjes. Maar chipszakken, piepschuimbakjes of verpakkingen die nog niet helemaal leeg zijn niet. Hier kan je precies nalezen wat wel en niet bij het plastic afval hoort. Het plastic afval apart verzamelen is iets wat ik een tijd vol enthousiasme deed omdat ik een mooi recyclehoekje in de bijkeuken had gemaakt. Maar jullie weten hoe rommelig ik ben, dus op een gegeven moment was het een hele survivalroute om vanuit de keuken bij de afvalbakken te komen. Hierdoor gooide ik het plastic toch weer vaak in de normale prullenbak, uit luiheid. Dit alles was simpel op te lossen door de plastic-prullenbak te verplaatsen naar de keuken. Dat ziet er niet heel fabulous uit, zoals op de bovenstaande foto te zien is, maar onze prehistorische keuken met poepbruine tegeltjes was sowieso al niet ‘fabulous’ te noemen, dus wat maakt het ook uit. (Je hebt er ook hele mooie systemen voor hoor, mocht jouw bankrekening wat meer gevuld zijn dan de mijne, deze bijvoorbeeld, fabulous! Of check deze Pinterestwaardige voorbeelden.)

Waarom?

Ik kan mij een aflevering herinneren van KRO’s Keuringsdienst van Waarde, geloof ik, waarbij onderzocht werd of het wel zin had om plastic apart in te leveren. Het is jaren geleden dat ik het zag, maar volgens mij werd uiteindelijk geconcludeerd dat het meeste plastic afval toentertijd alsnog in de reguliere afvalverwerking terecht kwam. Heeft het dan wel zin? Jazeker! Doordat het plastic apart wordt ingezameld kunnen ze vaker verwerkt worden als een nieuwe grondstof. Na inzameling wordt het plastic gesorteerd en verwerkt tot granulaat. Dat zijn plastic korrels die de grondstof voor nieuwe kunststof producten zijn. Dit wordt vervolgens weer gebruikt om nieuwe plastic producten mee te maken, zoals buizen, jerrycans of leidingen. Plastic wordt gemaakt van aardolie, een grondstof die niet het eeuwige leven heeft, dus het recyclen van plastic is zeker zinvol. Uiteindelijk belandt het niet op één grote hoop zoals vaak wordt gedacht, het is namelijk veel goedkoper om gescheiden afval te verwerken, dan een hoop gemengd afval. Plastic afval komt alleen weer bij het normale afval terecht als het vervuild is. Door afval te scheiden zorg je er ook voor dat je eigen vuilnisbak minder snel vol raakt. Ook merk ik dat ik een stuk bewuster ben geworden van de shitload aan plastic die ik consumeer. Dat is dus tegenwoordig ook iets waar ik op let tijdens het doen van aankopen. Want het voorkomen van plastic afval is natuurlijk het àllerbeste. Al is dat niet altijd mogelijk. Afval scheiden levert veel voordelen op en het is maar een kleine moeite, dus ik zou niet weten waarom ik het niet zou doen.

Hoe dan?

Per gemeente verschilt de manier hoe plastic wordt ingezameld. Hier kan je je gemeente selecteren om meer informatie te krijgen over hoe het bij jou in zijn werk gaat. De transparante afvalzakken voor plastic kan je gratis ophalen bij je gemeente en soms ook online bestellen. De plasticzakken neem ik meestal mee bij Ekoplaza. Maar ook de supermarkt bij mij om de hoek heeft ze bij de servicebalie liggen. Op Recyclemanager.nl kan je precies vinden welk soort afval in welke prullenbak mag en waar inleverpunten bij jou in de buurt zijn. Op deze website vind je ook een app (voor Apple & Android). In het begin moet je er even bij nadenken en soms even nazoeken wat bij het plastic afval hoort en wat niet, maar als het eenmaal in je systeem zit, valt het reuze mee met de extra moeite die het kost.

Meer informatie: Plastic HeroesMeldpunt Verpakkingen & Milieu Centraal.

  • Moeilijkheidsgraad: 5/10
  • Kosten: Gratis
Back to Top