Recept: Risotto met rode biet

Alweer een recept met rode bietjes! Na de rode bietencarpaccio kan ik er geen genoeg van krijgen. Voor het recept heb ik een beetje afgekeken bij de bietenrisotto van Yellow Lemon Tree. De risotto wordt namelijk echt veel lekkerder als je bietjes pureert en pas op het laatst toevoegt. Want ondanks dat het een vegan risotto is, wordt het daardoor wel lekker romig. Op het laatst voegde ik doperwtjes toe, dat deed ik eigenlijk alleen omdat ik dat wel leuk vond voor de kleur, maar dat bleek (gelukkig) ook heel lekker te zijn. 

risotto met rode biet

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 2-3 gekookte rode bieten (ong. 250 gram)
 • 1 liter groentebouillon
 • 1/2 rode ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 tl tijm (gewoon uit een potje)
 • 200 gram risottorijst
 • 1 scheut rode wijn
 • 1 handje doperwten (diepvries)
 • edelgist / vegan parmazaan

Bereiding:

 1. Pureer de rode bieten met behulp van een staafmixer of blender.
 2. Snij de ui knoflook heel fijn en bak met de tijm in flink wat olie of plantaardige boter op een laag vuurtje. Zorg ervoor dat de ui en knoflook niet bruin wordt.
 3. Breng ondertussen 1 liter groentebouillon aan de kook en laat op een laag vuurtje staan.
 4. Als de ui en knoflook na een paar minuten bakken zacht en glazig zijn, kan je de risottorijst eraan toevoegen. Roer dit even door en voeg na een minuut een scheut rode wijn toe. Als je liever geen alcohol gebruikt kan je de rode wijn ook prima weglaten of vervangen door druivensap.
 5. Als de rijstkorrels de wijn op hebben genomen kan je een soeplepel van de groentebouillon toevoegen. Elke keer als de rijst het vocht heeft opgenomen, voeg je weer een nieuwe soeplepel bouillon toe tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer 17 – 20 minuten. Blijf ondertussen zo nu en dan roeren.
 6. Als de risotto bijna klaar is, kan je de rode bietenpuree erdoorheen roeren. Zet de deksel op de pan en laat even staan.
 7. Giet ondertussen kokend water over de doperwten en laat 2 minuten staan. Giet af in een vergiet.
 8. Schep de risotto op een diep bord, verdeel de doperwten er over en serveer er eventueel edelgist / vegan parmezaan bij ter vervanging van parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Back to Top