Recept: Risotto met rode biet

Alweer een recept met rode bietjes! Na de rode bietencarpaccio kan ik er geen genoeg van krijgen. Voor het recept heb ik een beetje afgekeken bij de bietenrisotto van Yellow Lemon Tree. De risotto wordt namelijk echt veel lekkerder als je bietjes pureert en pas op het laatst toevoegt. Want ondanks dat het een vegan risotto is, wordt het daardoor wel lekker romig. Op het laatst voegde ik doperwtjes toe, dat deed ik eigenlijk alleen omdat ik dat wel leuk vond voor de kleur, maar dat bleek (gelukkig) ook heel lekker te zijn. 

risotto met rode biet

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 2-3 gekookte rode bieten (ong. 250 gram)
 • 1 liter groentebouillon
 • 1/2 rode ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 tl tijm (gewoon uit een potje)
 • 200 gram risottorijst
 • 1 scheut rode wijn
 • 1 handje doperwten (diepvries)
 • edelgist / vegan parmazaan

Bereiding:

 1. Pureer de rode bieten met behulp van een staafmixer of blender.
 2. Snij de ui knoflook heel fijn en bak met de tijm in flink wat olie of plantaardige boter op een laag vuurtje. Zorg ervoor dat de ui en knoflook niet bruin wordt.
 3. Breng ondertussen 1 liter groentebouillon aan de kook en laat op een laag vuurtje staan.
 4. Als de ui en knoflook na een paar minuten bakken zacht en glazig zijn, kan je de risottorijst eraan toevoegen. Roer dit even door en voeg na een minuut een scheut rode wijn toe. Als je liever geen alcohol gebruikt kan je de rode wijn ook prima weglaten of vervangen door druivensap.
 5. Als de rijstkorrels de wijn op hebben genomen kan je een soeplepel van de groentebouillon toevoegen. Elke keer als de rijst het vocht heeft opgenomen, voeg je weer een nieuwe soeplepel bouillon toe tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer 17 – 20 minuten. Blijf ondertussen zo nu en dan roeren.
 6. Als de risotto bijna klaar is, kan je de rode bietenpuree erdoorheen roeren. Zet de deksel op de pan en laat even staan.
 7. Giet ondertussen kokend water over de doperwten en laat 2 minuten staan. Giet af in een vergiet.
 8. Schep de risotto op een diep bord, verdeel de doperwten er over en serveer er eventueel edelgist / vegan parmezaan bij ter vervanging van parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

21 reacties op “Recept: Risotto met rode biet

 1. Wat ziet dat gerecht er zo lekker uit 😉
  Ik hou van risotto dus ga dit recept meteen noteren.

  Fijne dag Xoxo

 2. Dagmar

  Hmmm delicious! Deze sla ik even op, want het is echt een heerlijke tip. Dankjewel voor het delen ik ben nu zo benieuwd!

 3. Manon

  Het ziet er zo leuk uit he maar het lijk me ook erg lekker, zelf was ik niet op de combinatie gekomen, ik moet sowieso meer rode bieten eten!

 4. Sophie

  Oh dit lijkt me toch lekker! Ik ben echt dol op bietjes en op risotto, deze combinatie lijkt me heerlijk!

 5. Bente

  Ziet er erg mooi en kleurrijk uit (helaas pindakaas ben ik alleen echt geen bieten fan)

 6. Dominique

  Ziet er heerlijk uit! Hoe krijg jij je risotto zo mooi rond op het bord? 😀

  • iris

   Ik gooi het gewoon met een lepel op een bord, ik doe er niets bijzonders mee haha. Als het ‘sticky’ genoeg is blijft het mooi in een rondje liggen.

 7. Oeh, wat een leuk recept! Maar hoe zit dat nou precies met bieten? Ik eet dat werkelijk waar nooit. Koop je die in een potje? Voel me nu echt een groentje haha.

  • Marjolein

   Bietjes koop je of ongekookt (groenteboer, albert heijn) of je koopt ze gekookt (ah, lidl). Uit een potje zou ik niet doen, want daar zit vaak toch ook suiker enzo toegevoegd en bieten zijn al zoet van zichzelf!

   • Thanks voor de tip. En zeker waar, ik hou ook niet zo van potjes. Ik heb net even gekeken en zag toevallig gekookte/geschilde bieten in een soort vacuum verpakking liggen. Gaat helemaal goedkomen!

 8. Woaaaaw, alleen die kleur al hè! Leuk dat je mijn recept hebt gebruikt ter inspiratie, maar die erwtjes erdoor maken het wel helemaal funky hoor! Nu wil ik ook weer risotto eten. Dapper ook zo tijdens je vegan challenge risotto zonder kaas, maar het ziet er super uit!

 9. Cariena

  Ik sla dit artikel even op op mijn mobiel zodat ik morgen de ingrediënten kan kopen. Dit is namelijk écht iets voor mij en ik kan al bijna proeven hoe lekker het zal zijn!

 10. Pingback: Vegan challenge - ervaring - Nynkek Nynkek