Recept: Gevulde zoete aardappel

Ik dacht: ik doe lekker ecofabulous door biologische zoete aardappels te kopen. Komen ze helemaal vanuit Amerika. Beetje jammer, Iris. Nouja, het gaat om het idee, toch? (Update: ha, het valt blijkbaar wel mee hoe erg dat is, zie deze blogpost.) Deze gevulde zoete aardappels maakte ik afgelopen zaterdag. Twee vrienden van Steve aten ook mee. En ze vonden het allemaal lekker, yes! Het is ook gewoon écht heel erg lekker, ik had zoete aardappel nog nooit op deze manier gegeten, maar dat ga ik zeker nog veel vaker doen.

Recept: Gevulde zoete aardappel met kidneybonen, paprika en crème fraîche

 

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 4 zoete aardappels / bataten
 • olijfolie
 • 200 gram kidneybonen (uitlekgewicht)
 • 1 paprika
 • 1 tomaat
 • 1 ui
 • 50 gram geraspte kaas *
 • 1/4 tl cayennepeper
 • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 4 el crème fraîche *
 • verse peterselie
 • versgemalen peper & grof zout

* Veganistische versie: de kaas kan je vervangen door vegan Wilmersburgerkaas, maar ik maak deze aardappels ook vaak zonder kaas en dat is nog steeds erg lekker! In plaats van crème fraîche, maak ik dan een fris, romig avocadosausje. Het recept voor deze saus vind je hier (bij stap 2).

Serveersuggestie: Serveer er een simpele salade bij. Ik maakte een salade met bulgur, rucola, tomaat, grapefruit, komkommer en peterselie. Jum!

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de zoete aardappelen schoon en prik er gaatjes in. Leg de aardappelen in een ovenschaal (ik legde ze in een browniebakblik) en besprenkel met olie en grof zeezout. Zet ze in de voorverwamde oven voor ongeveer 45 – 55 minuten. De aardappels zijn gaar als je er makkelijk met een vork in kan prikken.
 2. Maak de vulling voor de aardappel. Snipper de ui en laat de bonen uitlekken. Snij de tomaat en paprika in kleine blokjes. Hussel door elkaar in een kom met de kaas, cayennepeper, gerookt paprikapoeder en knoflookpoeder. Voeg naar smaak een beetje zout en peper toe.
 3. Haal de aardappelen uit de oven, snij ze net niet helemaal door midden en vul de opening met de vulling die je net hebt gemaakt. Zet weer terug in de oven voor 5 – 10 minuten.
 4. Haal de aardappelen er weer uit, schep er een flinke lepel crème fraîche op en garneer met wat verse peterselie.

Recept: Gevulde zoete aardappel met kidneybonen, paprika en crème fraîche Recept: Gevulde zoete aardappel met kidneybonen, paprika en crème fraîche

Laat je het mij weten wat je ervan vond? Vind ik leuk! Je kan je creatie met mij delen via Instagram of Twitter (@ikbenirisniet). Eet smakelijk!

Back to Top