Recept: Gevulde zoete aardappel

Ik dacht: ik doe lekker ecofabulous door biologische zoete aardappels te kopen. Komen ze helemaal vanuit Amerika. Beetje jammer, Iris. Nouja, het gaat om het idee, toch? (Update: ha, het valt blijkbaar wel mee hoe erg dat is, zie deze blogpost.) Deze gevulde zoete aardappels maakte ik afgelopen zaterdag. Twee vrienden van Steve aten ook mee. En ze vonden het allemaal lekker, yes! Het is ook gewoon écht heel erg lekker, ik had zoete aardappel nog nooit op deze manier gegeten, maar dat ga ik zeker nog veel vaker doen.

Recept: Gevulde zoete aardappel met kidneybonen, paprika en crème fraîche

 

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 4 zoete aardappels / bataten
 • olijfolie
 • 200 gram kidneybonen (uitlekgewicht)
 • 1 paprika
 • 1 tomaat
 • 1 ui
 • 50 gram geraspte kaas *
 • 1/4 tl cayennepeper
 • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 4 el crème fraîche *
 • verse peterselie
 • versgemalen peper & grof zout

* Veganistische versie: de kaas kan je vervangen door vegan Wilmersburgerkaas, maar ik maak deze aardappels ook vaak zonder kaas en dat is nog steeds erg lekker! In plaats van crème fraîche, maak ik dan een fris, romig avocadosausje. Het recept voor deze saus vind je hier (bij stap 2).

Serveersuggestie: Serveer er een simpele salade bij. Ik maakte een salade met bulgur, rucola, tomaat, grapefruit, komkommer en peterselie. Jum!

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de zoete aardappelen schoon en prik er gaatjes in. Leg de aardappelen in een ovenschaal (ik legde ze in een browniebakblik) en besprenkel met olie en grof zeezout. Zet ze in de voorverwamde oven voor ongeveer 45 – 55 minuten. De aardappels zijn gaar als je er makkelijk met een vork in kan prikken.
 2. Maak de vulling voor de aardappel. Snipper de ui en laat de bonen uitlekken. Snij de tomaat en paprika in kleine blokjes. Hussel door elkaar in een kom met de kaas, cayennepeper, gerookt paprikapoeder en knoflookpoeder. Voeg naar smaak een beetje zout en peper toe.
 3. Haal de aardappelen uit de oven, snij ze net niet helemaal door midden en vul de opening met de vulling die je net hebt gemaakt. Zet weer terug in de oven voor 5 – 10 minuten.
 4. Haal de aardappelen er weer uit, schep er een flinke lepel crème fraîche op en garneer met wat verse peterselie.

Recept: Gevulde zoete aardappel met kidneybonen, paprika en crème fraîche Recept: Gevulde zoete aardappel met kidneybonen, paprika en crème fraîche

Laat je het mij weten wat je ervan vond? Vind ik leuk! Je kan je creatie met mij delen via Instagram of Twitter (@ikbenirisniet). Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 reacties op “Recept: Gevulde zoete aardappel

 1. Liliane schreef:

  Ik ben gek op gepofte en gevulde aardappels en ergens doet dit me daar ook aan denken, maar dan een betere versie. Versie 2.0 zeg maar.
  Zoete aardappels, nom!
  Bedankt voor het recept!

  | Reageer op deze reactie
 2. Dina schreef:

  Ja hallo Iris, moet dit nou in de ochtend? Ik krijg hier trek van, echt hele erge! Dit receptje ga ik zeker eens proberen. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha sorry! Ik kreeg er zelf ook al honger van en ik heb alleen maar cornflakes in huis, wat een armoe.

   | Reageer op deze reactie
 3. chucky1012 schreef:

  Dit gerecht ziet er heerlijk uit!
  Ik hou van dit soort gerechten 😉
  Het recept zal ik bewaren en eens maken……

  | Reageer op deze reactie
 4. Manon schreef:

  Jummie ik ben dol op zoete aardappel en op gepofte aardappel dit ga ik morgen maken!

  | Reageer op deze reactie
 5. hani schreef:

  mmmh zo maak ik mijn zoete aardappels eigenlijk meestal klaar (maar dan zonder kaas en met guacamole ipv zure room, zeker ook eens proberen! en zwarte boontjes ipv kidneys) en stom he dat de meeste van zo ver komen terwijl de patat het in europa ook uitstekend doet! ooit begin ik mijn eigen biologische zoete aardappelboerderij in zuid-portugal ofzo 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh ja dat is ook lekker! Ik maak het wel eens met gepureerde avocado met een beetje citroensap en peterselie. Zo goed! En die zoete aardappelboerderij klinkt als een topplan, mag ik dan langs komen voor een blog-reportage? 😉

   | Reageer op deze reactie
   1. hani schreef:

    oei gepureerde advocado met citroensap dat IS voor mij guacamole 😀 en uiteraard mag je langskomen, dan rooien we samen patatjes 🙂

    | Reageer op deze reactie
 6. Naomi schreef:

  Ik vind zoete aardappel echt heel erg lekker, maar ken maar 1 recept ervan haha. Deze sla ik op!

  xx

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Yay leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Ik eet het vanavond ook weer, haha het is zo lekker <3

   | Reageer op deze reactie
 7. Ellen schreef:

  Oh, zoete aardappel is overheerlijk! Lekkerder dan gewone aardappelen als ik het durf zeggen. 😉
  Je kan zo leuk combineren met zo’n gepofte aardappel, fantastisch!

  | Reageer op deze reactie
 8. Marlous schreef:

  Whoej, dat ziet er lekker uit! &m’n vriend is ook nog eens gek op zoete aardappel dus ik ga het binnenkort zeker een keer maken!

  | Reageer op deze reactie
 9. Simone schreef:

  Mmm, looking good! Meteen in mijn recipes map op Pinterest!

  | Reageer op deze reactie
 10. Helena schreef:

  Yummy! Ik ben dol op zoete aardappels en dit ziet er wel heel lekker uit!!
  Snel proberen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 11. Sanne schreef:

  O wow, dat ziet er super lekker uit!
  Inderdaad, normaal eet ik het uit de oven als patatjes, maar zo moet het ook heerlijk zijn.
  Liefs!

  | Reageer op deze reactie
 12. Xaviera schreef:

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik ga dit recept ook weer bewaren, dankzij jou heb ik al een hele lijst haha!

  | Reageer op deze reactie
 13. Janine schreef:

  Het ziet er echt heel lekker uit. Hoewel ik zelf niet echt van zoete aardappel hou (ik vind het een beetje naar worteltjes smaken, sorry) wil ik dit toch wel een keertje proberen. Ik vind de combinatie aardappel met zure room altijd erg lekker!

  | Reageer op deze reactie
 14. cheyenne schreef:

  hmmm – klinkt lekker! ik heb alweer een tijdje geen zoete aardappel gemaakt, ik ga dit recept zeker snel eens uitproberen!
  xo, cheyenne

  | Reageer op deze reactie
 15. Pingback: Terugblik: Een random best of 2014 | IKBENIRISNIET
 16. Elodie schreef:

  Ik ben tegenwoordig helemaal verslaafd aan zoete aardappel frietjes (met een snufje cayennepeper en paprikapoeder) dus deze zal ik waarschijnlijk ook wel heel lekker vinden. Maar dan zonder de bonen. Ik gruwel van bonen… 🙁

  | Reageer op deze reactie
 17. Yvonne schreef:

  In de oven as we speak….*ijsbeert ongeduldig bij de oven* 😀

  | Reageer op deze reactie
 18. Barbara schreef:

  Yum! Ik ga dit vandaag voor de tweede keer maken! Het is zoooo lekker! Bedankt!

  | Reageer op deze reactie
 19. Eva schreef:

  Dit heb ik dus gisteren gegeten en het was echt het allerlekkerste ooit. Wel moet je eigenlijk twee aardappels per persoon doen want na eentje wil je nog meer!

  | Reageer op deze reactie
 20. Femke schreef:

  Ik ga deze salade vanavond maken 🙂 Als ik iets lekkers wil koken kijk ik altijd even rond op jou site en wordt het bijna altijd super lekker 😀
  Liefs Femke

  | Reageer op deze reactie
 21. Femke schreef:

  Ik ga dit vanavond maken 🙂 Als ik iets lekkers wil koken kijk ik altijd even rond op jou site en wordt het bijna altijd super lekker 😀
  Liefs Femke

  | Reageer op deze reactie
 22. Hilene schreef:

  Hoi! Echt lekker recept. Ik heb dit inmiddels al zo ongeveer duizend keer gegeten. Zo lekker! Een tip: De zoete aardappels in de stukjes snijden en dit vermengen met bovenstaande ingredienten en oud kaas er over heen. Later doe je ook hetzelfde bij dit recept, ook creme fraiche er bij. De aardappels poft dan veel beter en het is zachter dus ook nog lekkerder!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top