Jaaroverzicht 2015

“Ik heb maar bijzonder weinig meegemaakt afgelopen jaar” zei ik op Twitter toen ik aan het brainstormen was over dit artikel over mijn jaaroverzicht. Ik heb mijn bachelordiploma in psychologie gehaald waar ik al een eeuwigheid voor aan het ploeteren was, ja, dat was zéker een hoogtepunt! Maar verder voelde 2015 ietwat saai nu ik er op terugkijk. Maar saai is stiekem ook wel fijn.

jaaroverzicht

De hoogtepunten

Ik ben namelijk nul keer naar de dokter geweest, heb geen één keer het ziekenhuis bezocht en ik hoefde niet naar een begrafenis. Er hebben ook wel eens jaren tussen gezeten waar ik een hele lijst kon maken met dieptepunten. Ik heb dus niets te klagen! Vooral het afstuderen, met een 8 voor mijn thesis, heeft mij zo-zo-zó blij gemaakt. Net als het beginnen aan de master positieve psychologie. Ik had een paar jaar geleden serieus niet gedacht dat mij dat ooit zou lukken. Net als zonder klamme handjes fietsen in de stad. Ook een hoogtepunt waar ik trots op ben. Want doordat Steve zijn auto moest verkopen, wat voor hem toch wel een dieptepunt was, had het wel zo zijn voordeel dat hij meer is gaan fietsen. Én hij mij daardoor kon leren fietsen in drukke onoverzichtelijke verkeerssituaties. Nu ik overal naar toe kan fietsen heeft mij dat veel vrijheid gegeven. En het helpt me sowieso in enge situaties. Want het oversteken van dat enge kruispunt, waar ik een paar maanden geleden nog een paniekaanval van kreeg, hoort nu gewoon bij de dagelijkse rompslomp. Ik denk er niet eens meer over na. Als ik iets eng vind, zit dat blijkbaar in mijn hoofd.

Wat dat betreft ervaar ik de master tot nu toe ook als één grote therapiesessie waar ik enorm veel van leer, niet alleen qua theorie, maar ook over mijzelf. Ik heb het gevoel dat ik daarom de chaos van het dagelijkse leven wat beter kan handelen. Negatieve reacties op mijn blog doen mij niet zoveel meer en ik ging zelfs zonder zenuwen naar Amsterdam voor een heuse fotoshoot. Ik ben dit jaar misschien wel een beetje volwassen geworden! Een ienieminipiepkleinbeetje maar, hoor. Geen paniek. Vorige week kreeg ik namelijk een brief met het verzoek om binnen vier weken de meterstand door te geven. En dat heb ik dírect gedaan. Het is toch fantastisch? Als nieuwe lezer kijk je hier vast niet van op, maar als je mij wat beter kent, zul je weten dat dit een persoonlijke doorbraak is.

De dieptepunten

Er zijn twee dingen waar ik het moeilijk mee heb gehad het afgelopen jaar. Want ondanks dat ik zelf goed in mijn vel zit en over het algemeen vrij positief ben ingesteld, vind ik het lastig om niet meegesleurd te worden in negativiteit om mij heen. Vooral bij mensen die dichtbij mij staan en waar ik veel van houd. Met Steve ging het namelijk niet zo goed dit jaar. Dat is niet iets wat ik eerder online heb geplaatst, maar het voelt gek om er niets over te zeggen in dit jaaroverzicht omdat het zo’n grote rol speelde in ons dagelijkse leven van het afgelopen jaar. Zolang dat ik hem ken, heeft hij last van chronische depressiviteit en vooral de laatste tijd is dit veel erger geworden (dat noemen ze ook wel een ‘dubbele depressie’). Ondanks dat dit voor ons allebei niet makkelijk is, geeft het me ook de bevestiging dat als we ons samen door deze shit kunnen sleuren, we héél veel aan kunnen. Op internet lijken alle relaties altijd perfect met de leukste blije foto’s en schattige cadeautjes die aan elkaar worden gegeven. Maar natuurlijk is dat in werkelijkheid niet 100% van de tijd zo. Zo ook bij ons, maar dat is oké. Steve is mijn allerliefstelievelingspersoon en ook in tegenspoed blijven we elkaar steunen.

Het tweede wat ik moeilijk vond, is dat ik tegenwoordig wel kan janken als ik in de spiegel kijk. Op mijn blog vertelde ik dat ik was gestopt met de pil. Het geeft me rust dat ik niet meer elke dag hoef na te denken of ik dat verdomde ding wel heb ingenomen. Maar als giga-nadeel kreeg ik daar hormonale acne voor terug en viel mijn haar met bosjes uit mijn hoofd. Mijn uiterlijk is nooit zo’n issue voor mij geweest, dus ik voel me een béétje een aanstellerige ijdeltuit als de tranen weer eens over mijn wangen biggelen omdat mijn huid met de dag lelijker wordt. Want er zijn zóveel ergere dingen dan een hoofd met puistjes. Het klinkt ook zo ontzettend oppervlakkig in vergelijking met wat ik net vertelde. Maar ik verlang terug naar de tijd dat ik in de spiegel kon kijken en gewoon blij met mijzelf kon zijn.

En dit hoop ik voor volgend jaar

Hoewel ieders leven met ups en downs gaat, hoop ik voor volgend jaar dat de achtbaan weer wat vaker omhoog klimt in plaats van met zo ineens 100 kilometer per uur naar beneden kan denderen. Ik heb verder geen grootse wensen, al zal ik nog een blogpost over mijn goede voornemens online zetten. Ik vind het altijd leuk om daar over na te denken, of ik ze nu wel of niet ga bereiken. Ik hoop in ieder geval dat ik rond de zomervakantie ben afgestudeerd; het studeren gaat inmiddels best goed dus ik denk dat dat wel moet gaan lukken. En dat Steve hopelijk ook kan afstuderen voor zijn master! En daarna? Ik heb geen idee. Ik hoop dat ik mij dan volledig op mijn blog kan focussen, misschien mij nog verder kan ontwikkelen door te focussen op wetenschapsjournalistiek, of komen er andere projecten bij. Ik ben niet zo van het langetermijndenken, ik zie wel wat er op mijn pad komt rollen. Misschien loopt het allemaal wel héél anders omdat Steve een grote-mensen-baan vindt in een andere stad en zullen we verhuizen. Het kan maar zo. Maar misschien blijven we ook wel in dit schattige anti-kraakhuisje wonen tot het wordt gesloopt. Ik vind het fijn dat de toekomst vol met mogelijkheden zit. Want wat er ook gebeurt, ik heb er het volste vertrouwen in dat het allemaal wel goed komt. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle mooie momenten van het afgelopen jaar. Hoe klein ze ook waren. Want dat heb ik inmiddels wel leren te koesteren. En ik hoop dat we er daar volgend jaar alleen maar meer van krijgen!

Hoe kijk jij terug op 2015?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

70 reacties op “Jaaroverzicht 2015

 1. chucky1012 schreef:

  Inderdaad niet iedereen hoeft alles te weten….
  Zoals erg persoonlijke dingen.
  Hoop dat het met jullie beidden goed zal gaan in de toekomst…..
  Fijn dat jij op de fiets ergens naar toe durft te gaan.
  Je studie is ook een mijlpaal.

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
 2. Merel schreef:

  Lieve Iris, wat een mooi overzicht van dit jaar. Ik bewonder je om je positiviteit (zeker omdat je vroeger heel andere periodes hebt gekend, als ik je verhalen over vroeger mag geloven) en je doorzettingsvermogen. Het heeft je absoluut niet allemaal meegezeten dit jaar en toch kom je op mij positief en dankbaar over. Dat hoeft helemaal niet altijd hoor, begrijp me goed. Je had van mij ook een heel negatief verhaal mogen schrijven, want ik vind niet dat je dat soort emoties hoeft te weg te stoppen. Maar ik vind het wél knap van je. Ik wens je niets dan het beste, ook voor Steve, Bunny én je huid (want laten we dat even niet onderschatten, hoeveel impact zulke lichamelijke dingen op je kunnen maken, dat hoef je niet te bagatelliseren) in 2016. <3

  | Reageer op deze reactie
  1. Michelle brouwt schreef:

   Wohhhh wat goed gezegd, Merel, hier sluit ik me helemaal bij aan! Je bent een kanjer, Iris. Op naar een peaceful 2016 <3 Innerlijke rust, minder ritjes met G-kracht naar beneden, dat verhaal 🙂

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Zo lief van jullie, dankjewel! (Ik kreeg een beetje traanogen hihi) <3

    | Reageer op deze reactie
 3. Lieske schreef:

  Wat mooi om te lezen hoe ontzettend positief jij nog kunt zijn, want dat vind ik echt, dat je nog altijd zo positief bent. Als ik al deze dingen had meegemaakt weet ik niet hoe ik zou reageren, het klinkt allemaal behoorlijk zwaar en ik weet uit ervaring dat zelfs als alles goed gaat, dat dat ene ding wat niet goed gaat je hele stemming kan verpesten. Heb vroeger ook veel problemen gehad met m’n huid, nu gaat het weer redelijk en ik kijk af en toe echt in de spiegel met dankbaarheid dat het niet meer zo erg was als vroeger. Dan zou ik willen dat ik terug kon in de tijd om mijn jongere zelf te vertellen dat alles wel goed komt. Op dit moment zijn er zoals altijd weer hele andere problemen die mijn dagelijkse denken in beslag nemen, en ik weet zeker dat ik over een paar jaar ook weer zou wensen dat ik terug kon naar dit moment om mezelf gerust te stellen.
  Geweldig hoe jij nu al zo positief bent en blijf dat ook vooral volhouden, positieve psychologie heeft echt de toekomst hoor (niet voor niks dat ik dat ook ga studeren :P)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik denk dat een mens uiteindelijk best veel aan kan, veel meer dan dat je uiteindelijk denkt. Maar om dan óók nog positief te blijven is soms wel een ehh.. ja, uitdaging zeg maar, haha. Dankjewel voor je mooie reactie, zo lief van je. Heel veel succes met je studie, zó leuk dat je ook positieve psychologie gaat doen!

   | Reageer op deze reactie
 4. Romy schreef:

  Oh wauw, wat ben je toch knap positief! Hoewel het eigenlijk niet vergelijkbaar is, kan ik me wel voorstellen hoe het voor jou moet zijn dat Steve last heeft van een depressie, mijn moeder is namelijk ook al heel mijn leven depressief (en heeft wisselende stemmingen, maar oké). Dat van je huid, ik kom altijd, zonder uitzondering, huilend van de kapper vandaan. Haar groeit ook weer aan, maar toch ben ik altijd weer een beetje verdrietig en dat van je huid is dus ook niets om je stom over te voelen, als jij het erg vindt is dat erg, óók al is het “maar je uiterlijk”. Eerlijk gezegd word ik wel een beetje verdrietig van al die jaaroverzichten (behalve de jouwe, jij laat ook minder leuke kanten zien!), ik heb 100+ bezoekjes aan het ziekenhuis gebracht, 2015 was het jaar dat ik instortte en dat iedereen om mij heen had bedacht dat ik anorexia had (en dat was níet het geval). Maar goed, ik ben er nog lang niet, maar ik hoop dat 2016 weer wat meer ‘mijn’ jaar word. En dat hoop ik voor jou ook! In ieder geval wil ik aankomend jaar eens naar het kattencafé in Amsterdam of Groningen.. 😉

  | Reageer op deze reactie
 5. Miriam schreef:

  Wat een mooi overzicht en terugblik! Idd, je hoeft niet alles te delen, das helemaal je eigen keuze. Jammer dat het met Steve wat minder gaat, hoop dat het in 2016 wat beter wordt. Tof trouwens dat het dan weer zo goed gaat met jou, you go girl 😉 Ennuhhh, over die acne, je weet wat ik aanraad he 😜

  | Reageer op deze reactie
 6. liesbeth schreef:

  Hoi Iris

  Ik vind je helemaal geen ijdeltuit omdat je jezelf niet goed voelt omwille van de acné. Zelf heb ik ook heel veel last gekregen van acné toen ik gestopt ben met de pil. Sommige ontstekingen waren zelfs zo fel dat het pijn deed.

  Nu is het bij mij vrij goed onder controle, maar ik moet nog steeds voorzichtig zijn met wat ik op mijn gezicht smeer (als je foundation draagt, zorg dan dat die olievrij is) én ik moet ook op mijn eten letten. (suiker helpt niét) Ik moet ook regelmatig bewegen zodat ik genoeg afvalstoffen “uitzweet”. Hopelijk heb je aan deze tips iets?

  Ik wens je alvast veel succes in 2016!

  | Reageer op deze reactie
 7. Sas schreef:

  Wat een tof en eerlijk overzichtje. Precies de reden waarom ik na echt al die jaren (je was echt 1 van de eerste bloggers die ik nog steeds volg) op je blog blijf komen. Jammer te lezen dat een aantal dingen niet zo fijn waren in 2015, dat 2016 dit wel voor jullie mag zijn! <3

  | Reageer op deze reactie
 8. Veerlez schreef:

  Ooohw lieve Iris, ik kan me indenken hoeveel effect je pukkels op je hebben, ik heb er zelf (gelukkig) nooit last van gehad, maar ik smeer ondertussen al 10 jaar hormoonzalf in mijn gezicht omdat anders mijn oogleden en voorhoofd totaal afbladderen, dus ik weet hoe vervelend het is! Ik hoop heel erg dat het op miraculeuze wijze opeens over is! Maar ik vind je met ook een ontzettend mooi wijf (dat klinkt een beetje naar, maar ik bedoel het lief haha,m ik zeg nooit wijf haha) en ik heb echt respect voor jou make up skills, ik kan nog net mascara op doen 🙂 Ik ga heel hard duimen dat voor jou en Steve 2016 een fijner jaar gaan worden 🙂

  | Reageer op deze reactie
 9. Rianne schreef:

  Dat moet niet makkelijk zijn voor Steve en jou. Hopelijk gaat het komend jaar voor jullie beide beter! En die stomme pil ook.. Ik durf er ook echt niet mee te stoppen, bang voor heftige bijwerkingen. Maar ach, zoals je zegt zijn er inderdaad ergere dingen. Op naar een beter jaar! 🙂 Fijne jaarwisseling Iris!

  | Reageer op deze reactie
 10. Lotte schreef:

  Mijn (ondertussen helaas ex-)vriend heeft ook al sinds zijn veertiende last van depressies. Ook tijdens de drie jaar die we samen waren, had hij enkele keren een zware terugval. Ik begrijp dus waar je doorheen gaat. Zorg goed voor jezelf, dat is echt heel belangrijk… Ik ging er zelf bijna aan onderuit, omdat ik niet meer goed genoeg voor mezelf zorgde. Daarnaast begrijp ik ook dat je die zaken niet zomaar online gooit, want dat deed ik ook niet. Zulke persoonlijke zaken zou je waarschijnlijk ook niet zomaar op café aan wildvreemden vertellen, dus waarom dan wel op het wereldwijde web? 🙂 Succes in het nieuwe jaar!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Toch wel ‘fijn’ om te horen dat er meer mensen zijn die hier doorheen gaan (of gingen). Ik denk dat het ook haast niet voor te stellen is voor een buitenstaander hoe zwaar zoiets is. Jezelf niet vergeten is inderdaad heel belangrijk! Als je zelf niet goed in je vel zit, kan je ook niet goed voor een ander zorgen en raak je eigenlijk maar in een vicieuze cirkel terecht samen. Dankjewel! Jij ook veel succes en geluk gewenst in het nieuwe jaar 🙂

   | Reageer op deze reactie
 11. Elodie_O schreef:

  Ik denk dat ik je een klein beetje begrijp en ik wil je zeggen dat er niets oppervlakkig aan is om je rot te voelen over je uiterlijk en dat je lichaam niet altijd mee wilt werken. Ik heb een dikke bos haar en toen ik door medicatie elke dag hele plukken in mijn handen had en zelfs een beetje kaal werd, heb ik veel gehuild. Ik was mijn trots kwijt. En ik schaamde mij ook, want verder ging alles goed en er waren ergere dingen, toch? Maar
  toch mag je daar best mee zitten. En op een dag gaat het wel weer beter.
  Wees maar trots met alles wat je het afgelopen jaar bereikt hebt, grote en kleine dingen.
  En het allerbeste voor 2016!

  | Reageer op deze reactie
 12. Lineke schreef:

  Ik vind je een kanjer! En jullie klinken als een goed team samen. Elkaar aanvullen en helpen waar je kan. Mooi toch?!

  | Reageer op deze reactie
 13. Ise schreef:

  Wat heb je dit mooi en open geschreven! Ondanks alle dalen klinkt het toch positief. Heel veel succes en plezier in het nieuwe jaar voor jullie twee 🙂

  | Reageer op deze reactie
 14. Daniëlle schreef:

  Mooi stuk. Heel mooi om te lezen dat jullie band zo goed is. Ik wens jullie voor 2016 veel goeds!

  | Reageer op deze reactie
 15. mar schreef:

  mooi gezegd. en ik kan me niet voorstellen dat iemand negatief over jouw blog is. ik volg je elke dag. sorry te weinig tijd om vaker te reageren . ik vind jou en de groene meisjes. fantastisch. bij mij komen jullie echt en eerlijk en open over. ga zo door.ik wens jou en steve alle goeds voor 2016 en vooral veel mogelijkheden .liefs

  | Reageer op deze reactie
 16. Soraya schreef:

  Wat een open en eerlijke blogpost. En jullie hebben volgens mij een verdomd mooie relatie, ook al laat je weten dat het niet altijd over rozen gaat. Heel mooi dat je de mogelijkheden zo positief kunt benaderen! Ik wens je een mooi nieuw jaar waarin je je doelen kunt bereiken en je mogelijkheden optimaal benutten. In 2015 maakte ik een eind aan mijn lange relatie en verhuisde ik naar weer een andere stad. Een turbulent jaar waarbij ik hoop dat het komende jaar lekker fijn saai wordt 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat lief, dankjewel! Poeh, inderdaad, wat een grote veranderingen heb je gehad het afgelopen jaar! Dat het dan maar een lekker saai en rustig jaar voor je mag worden 😉

   | Reageer op deze reactie
 17. hanne schreef:

  Lieve Iris, je bent een prachtmens en Steven is dat ook, samen komen jullie er wel door. Met Bunny D uiteraard. Bedankt om dit te delen, in de onnavolgbare relativerend maar toch ernstige huisstijl. Dat hoeft
  je niet, maar is wel degelijk een hart onder de riem van mij en ongetwijfeld anderen die niet het makkelijkste jaar achter de rug hebben ! ik wens jullie alle goeds voor 2016 en hoop dat het overzicht volgend jaar er nog beter uitziet en ben benieuwd naar wat er in de tussentijd allemaal verschijnt! PS: en je mag je wel degelijk ellendig voelen over je opstandige huid! er zijn ergere problemen ja, maar denk je dat mensen in straatarme landen niet om hun uiterlijk geven? integendeel! dat is van overal en iedereen en maakt je echt geen oppervlakkig trientje! liefs

  | Reageer op deze reactie
 18. Simone schreef:

  Wat een mooi en ontzettend persoonlijk artikel. Ik vind je zo’n leuk mens! Hoe je alles toch weer positief weet te brengen. En mooi om te zien (lezen) hoe je omgaat met Steve en zijn chronische depressie.
  Ik wens jullie een heel fijn en mooi nieuw jaar met een hoop mooie momenten om te kunnen koesteren!

  | Reageer op deze reactie
 19. Linda schreef:

  Het regent weer jaaroverzichten op blogs, maar ik vind deze het allermooist. Wat heb je een mooi, open en kwetsbaar artikel geschreven, maar wel heel erg Iris. Ik volg jouw blog zó graag, ik word er blij van.
  Ik wens jou en Steve alle goeds voor 2016, ik vind het knap hoe jullie met zijn chronische depressie omgaan. Knap ook dat je daar open over durft te zijn op je blog.

  Oh, en ik vind dat we elkaar in 2016 elkaar een keertje moeten ontmoeten haha.
  Knuffel voor Bunny von D! <3

  | Reageer op deze reactie
 20. Iris schreef:

  Ik vind het zo fijn om te lezen dat je blij wordt van zoveel dingen. Ik word altijd enorm blij van je grapjes, bunny-foto’s en leuke manier van schrijven. Dat gezegd te hebben wil ik je ook een hele dikke virtuele knuffel geven, want omgaan met depressie én een huidprobleem is zo fijn nog niet. Het is heel vervelend dat je zo last hebt van acné en dit is echt niet erg om daar voor uit te komen. Het tast je zelfbeeld aan en dat is zeker niet oppervlakkig. Ik hoop een heel fijn 2016 voor jullie, dat het beter met Steve zal gaan en ook beter met jouw huid. <3

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik vind jou zo’n lief mens! Ik word altijd blij van je reacties. Dankjewel <3

   | Reageer op deze reactie
 21. Michelle schreef:

  /slijmmoduson

  Het is vast méga kwijlgevoeligcheesy als ik nu zeg dat een van mijn hoogtepuntjes is dat ik er een lieve vriendin bij heb en dat ze Iris heet? Kan niet hè? Oké dan zeg ik het niet. 😀

  Oh en voel je alsjeblieft niet te oppervlakkig als je baalt van je huid/haar. Echt, dat kan zóveel met mensen doen en dat is niet voor niets. Het is wel je hoofd hoor (die gelukkig verder heel mooi is, dus dat scheelt). Komt sowieso goed <3.

  Knuffie voor Steve!

  /slijmmodusoff

  | Reageer op deze reactie
 22. Natasja schreef:

  Wat naar dat je vriend zich depressief voelt, ik hoop dat het in 2016 wat beter met hem zal gaan. Ik kan me voorstellen dat de donkere decembermaand er niet echt bij helpt (als ik het zie bij mensen om me heen).

  Wat je huid betreft; ik herken het zo goed. Daarom wilde ik je even een hart onder de riem steken. Ik ben al jaaaren geleden gestopt met de pil en heb sindsdien acne (voornamelijk op mijn wangen). Wat bij mij vreemd genoeg hielp was om mijn huid juist met rust te laten, er zo weinig mogelijk op te smeren en kijken welk eten een negatieve uitwerking had (soja, melk e.d.). Ik ben er nog steeds niet helemaal vanaf, maar het gaat wel beter 🙂 En anders zou je nog altijd eens kunnen kijken of een lichtere pil (zoals de Yaz) goed bij je past.

  Bedenk maar dat hoe jij je huid ziet echt 10x uitvergroot is in je hoofd (zeker als je bijziend bent ;)) en je gewoon een mooie vrouw bent.

  ☆ Een fijne jaarwisseling! ☆

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Inderdaad, ik merk het ook veel om me heen dat mensen er last van hebben in de wintermaanden. Ik had al een lichte pil, dat wil ik liever helemaal niet meer (anders is al deze ellende van het stoppen voor niks geweest, voor mijn gevoel). Dus ik denk dat ik maar naar een huidtherapeut ga tot mijn hormonen ooit weer een beetje in balans raken (man, wat duurt dat lang, had ik echt niet verwacht!). Superfijn dat het bij jou een stuk minder is geworden, dat geeft mij weer hoop 🙂 Dankjewel voor je lieve reactie!

   | Reageer op deze reactie
 23. Lieve Iris,
  Ik kan niets toevoegen wat nog niet al gezegd is in eerdere (superlieve!) comments van je lezers.
  Ik vind je misschien wel de allerleukste blogger, juist omdat je zo eerlijk, grappig en nuchter bent. Het is nergens 24/7 (of 365 dagen pj) nonstop happy & awesome en dat ga je uiteraard niet altijd delen. Het gaat erom dat je ook in mindere periodes weet te waarderen wat je wél hebt en hoe je met een minder fijne situatie omgaat. En volgens mij weet/doe jij dit heel goed, ik vind je positieve instelling in ieder geval van ieder artikel dat je post afdruipen.
  Ik voelde me dit jaar ondanks al mijn zegeningen een dikke opgeblazen plofkip en was er ziek van dat ik mijn haar moest afknippen nadat het met bossen tegelijk uitviel. Dus snap je gevoel dat je vindt dat je niet over je huid mag klagen omdat het zo oppervlakkig is/klinkt. Maar het heeft wel degelijk effect op je gemoedstoestand en zelfvertrouwen. Dat jij dit gewoon laat zien (aan zoooooveel mensen!!!!) en je niet verstopt, daar heb je ballen voor nodig. En dat je vervolgens in de weer gaat met (te gekke!!!) make up tutorials en er letterlijk werk van maakt om jezelf mooi te maken, daar hebben mensen alleen maar bewondering voor. Je bent prachtig ❤

  | Reageer op deze reactie
 24. Suzanne schreef:

  Willemijn van LLG had ook hormonale acne en heeft daar wat artikelen over geschreven, misschien heb je wat aan haar tips (?).

  | Reageer op deze reactie
 25. iooon schreef:

  Mijn 2015 is zo anders dan alle andere jaren van mijn volwassen leven. Totaal nieuwe fase. En met de nieuwe fase ook veel angsten en onzekerheden achter gelaten omdat ze niet meer zo belangrijk zijn nu. 🙂 vond een iig een mooi hoogtepunt om jou en Annemiek eindelijk te ontmoeten irl! Na al die jaren.

  | Reageer op deze reactie
 26. Marieke schreef:

  Je hebt gelijk hoor, niet alles gaat iedereen maar aan. Ik hoop dat 2016 een mooi jaar zal worden, voor jullie allebei, en dat jullie het vooral samen zo leuk blijven houden. Fijne jaarwisseling!

  | Reageer op deze reactie
 27. Margriet schreef:

  Go Iris, go Iris!!! Ik wil je bedanken voor een jaar met zalige blogpost. Je hylarische manier van schrijven, (ik lees regelmatig een stukje hardop voor aan mijn geliefde, omdat het dan te grappig is om voor mezelf te houden) het tonen van je kwestbaarheden, de foto’s van bunny von D en het delen van hele fijne recepten. We eten hier regelmatig een “ikbenirisnietje”. Thanx for being you! Liefs Margriet

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha geweldig, ik ga je reactie opslaan in mijn Word bestandje getiteld ‘leuke reacties van lezers’ 😀 Dankjewel!

   | Reageer op deze reactie
 28. Iris schreef:

  Wat een mooi geschreven overzicht. Ik ben blij dat ik je blog dit jaar ontdekt heb, dat was voor mij een van de hoogtepuntjes van 2015.

  | Reageer op deze reactie
 29. Natasja schreef:

  Wat een mooi overzicht Iris! Heel erg knap hoe je dan toch maar mooi zo’n thesis in je zak kunt steken met zo’n mooi cijfer! Het lijkt me erg fijn dat je minder last hebt van je angsten, dat geeft ook wat meer rust kan ik me zo voorstellen. Mooi dat je zo open schrijft over Steve zijn depressie, ik werk dagelijks met veel liefde met mensen met een depressie maar ik kan me niet voorstellen hoe heftig het moet zijn om iemand naast je zo te zien vechten en andersom natuurlijk. Ik wens jou, Steve en Bunny von D heel veel geluk in het nieuwe jaar!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh jouw werk lijkt me zo mooi. (Ik heb je about pagina gelezen om te kijken wat je precies doet hihi.) Maar makkelijk is het inderdaad niet. Ik denk dat als je er goed over in gesprek blijft met elkaar dat het wel wat makkelijker wordt om mee om te gaan, vind ik zelf in ieder geval. Ha yes, heb ik toch nog iets aan die studie van mij 😉 Dankjewel voor je lieve reactie en ik wens jou ook heel veel geluk toe! <3

   | Reageer op deze reactie
 30. Jolanda schreef:

  Hoi Iris, ik heb ook problemen met m’n huid. Ik eet bijna vegan (heel soms ei) en slikte daarom een mega hoge dosis b12. Ben daar nu een maand mee gestopt, en het lijkt een stuk beter te gaan…. Als je googlet zie je dat er studies zijn die een relatie tussen acne en b12 laten zien. Mocht je ook extra b12 slikken in een hoge dosering: misschien voor jou ook de moeite waard om eens te proberen? (en ik weet dat je b12 als vega nodig hebt hoor, weet ook nog niet zo goed hoe ik dat op ga lossen, er zit in mijn multi wel een lage dosis, dus helemaal zonder ben ik niet)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik slik geen b12, dus dat kan het niet zijn. Maar bedankt voor je tip hoor! 🙂 Fijn dat het bij jou nu beter gaat in ieder geval!

   | Reageer op deze reactie
   1. Jolanda schreef:

    🙂
    Hoop dat je voor jou ook een oplossing vindt! Leuk blog heb je trouwens, ben je gaan volgen toen je over je huid schreef (gedeelde smart…. ;-)) en vond je no-make-up foto echt bad-ass stoer! U kick ass! Fijne jaarwisseling alvast!

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Ah dankjewel! Ik word helemaal blij van je peptalk 😉 Happy new year!

     | Reageer op deze reactie
 31. Marilyn schreef:

  ‘A bunny does not need to be perfect to inspire other bunnies’
  – Bunny Buddhism

  Veel sterkte voor jou en Steve, hopelijk wordt het zwart gauw wat grijzer (het liefste wit).

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha geweldig, dat is echt mijn lievelings twitteraccount! Dankjewel voor je lieve reactie, echt heel fijn <3

   | Reageer op deze reactie
 32. Lisa schreef:

  Misschien heb je hier iets aan! Ik heb / had ook een erg onrustige huid wat me erg ongelukkig kan maken soms. Maar sinds een jaar ga ik eens in de 2 maanden naar de huidtherapeute. Dat heeft echt heel goed geholpen! De meeste aanvullende verzekeringen hebben een budget voor acne therapie van 200 euro. Dus dat is ook fijn. Ik raad het je in ieder geval aan om eens uit te proberen.

  Verder wens ik je een goed 2016 met veel blogplezier. Maar dat komt vast goed want jullie zijn toppers! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh dit vind ik zo fijn om te horen! Ik heb namelijk vorige week contact opgenomen met een huidtherapeut, iemand anders had het me ook al aangeraden, en nu heb ik weer een beetje hoop dat het toch nog goed gaat komen 😉 Ik had het al uitgezocht maar qua verzekering zal het niet veel voor me opschieten, ik maak verder geen gebruik van andere dingen dus uiteindelijk ben ik dan net zo duur uit. Maar als het echt helpt heb ik het er wel voor over. Uiteindelijk kan ik dan weer besparen op smeersels en liters make-up 😉 Dankjewel voor je reactie!

   | Reageer op deze reactie
 33. Jantine schreef:

  Ook ik vind je overzicht erg mooi 🙂
  Dank je voor je openheid, en je fijne schrijfsels elke keer weer. En voor de foto’s van Bunny von D, want knuffige konijnen zijn glimlachgevend. Zo.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ahh dat vind ik zó fijn om te horen, dankjewel. Kusjes van Bunny!

   | Reageer op deze reactie
 34. Linda schreef:

  Wat ben je een mooie en bijzondere vrouw, dat je ondanks alles, en dat is echt niet niks, zo veel gedaan en geleerd heb. Is het een idee om toch maar een huidarts te gaan? Ik reageer niet zo heel vaak, maar. Ik wens jouw en Steve een heel, bijzonder, gezond en mooi 2016 toe..

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dankjewel, wat lief! Ik heb vorige week contact opgenomen met een huidtherapeut en daar wil ik binnenkort naar toe om te kijken of ze iets voor me kunnen betekenen. Ik vond het eerst niet zo nodig (‘gaat vanzelf wel weer over’ dacht ik), maar nu lijkt het me toch wel fijn om een keer verbetering in mijn huid te zien. Jij ook een heel fijn en gelukkig 2016 gewenst! Dankjewel voor je reactie 🙂

   | Reageer op deze reactie
 35. Tessa schreef:

  Wat een eerlijk en mooi jaaroverzicht. Voor mij en veel mensen om me heen was 2015 best wel een zwaar jaar. Er zijn veel mensen overleden, veel gezondheidsklachten en tegenvallers, en persoonlijk heb ik best wel veel negativiteit ervaren om mij heen en in de wereld, en net als jij heb ik de neiging om daarin meegesleurd te worden. Ik hoop dat 2016 een fijn, positief jaar zal worden voor jullie!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat ontzettend moeilijk. Soms lijkt alles tegen te zitten, alsof het allemaal in één keer op je dak komt vallen, of niet? Ik hoop dat 2016 wat rustiger voor je zal worden! <3

   | Reageer op deze reactie
 36. Charelle schreef:

  Ondanks de negativiteit om je heen kijk je toch heel positief aan tegen het afgelopen jaar! Ik begrijp wel dat je je naar voelt over de puistjes, het staat nu eenmaal dichterbij dan al die dingen die erger zijn/lijken. En bovendien is dit een probleem waar jij direct last van hebt, dus daar mag je best van balen. Mensen hierboven zeiden ook al, maar ben je al eens naar de dermatoloog geweest? (Wel pas vanaf morgen anders heb je toch nog een dokter bezocht ;))

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja heb je ook helemaal gelijk in! Ik heb vorige week toevallig contact opgenomen met een huidtherapeut en daar wil ik binnenkort een afspraak maken. Ik hoor van veel mensen dat ze dat heeft geholpen dus ik heb weer een beetje hoop! En dan hoef ik niet eerst naar een dokter voor een verwijzing, dus hopelijk kan ik dan in 2016 ook dokter-vrij blijven haha 😉

   | Reageer op deze reactie
 37. Lotte schreef:

  Hey Iris! Al trouwe volger weet ik dat je ook heel anders in het leven hebt gestaan. Ik vind het ontzettend knap van je dat je je bachelor hebt gehaald, dat je zo positief bent, en dat je zo lief en vriendelijk bent! Ik lees je blog met heel veel plezier! Ook in dit stuk komt naar voren hoe goed je kan relativeren, iets waar je trots op kunt zijn. Dat het zo slecht gaat met je huid vind ik vreselijk rot voor je:( Als puber had ik een enorm slechte huid en daar werd ik zo verdrietig van. Elke keer als ik in de spiegel keek, wilde ik het liefst weer huilend, onder de dekens gaan liggen tot het allemaal beter ging. Het lijkt me vreselijk om dit op latere leeftijd weer te moeten beleven. Hier mag je echt wel van balen! Ik vind het sterk van je dat je er voor kiest om je er minder druk om te maken. Hopelijk gaat de huidtherapeut veel goeds voor je betekenen en kan je over een tijdje (met of zonder mooie huid!) weer wat vrolijker naar jezelf kijken. Want ik vind je leuk en mooi persoon, hopelijk jij snel ook weer! 🙂
  Mijn jaar was het eerste deel echt top. Het gaat ontzettend goed op mijn werk, ik ben leidinggevende geworden (trots!) Geen zieken, mijn relatie gaat toppie. (Mijn vriend leert steeds beter met zijn adhd/add omgaan en heeft minder last van depressieve episodes) dus tot oktober had ik niks te klagen. Toen overleed de opa van mijn vriend totaal onverwachts (wat voelde alsof mijn opa overleed), werd het contract van mijn vriend niet verlengd en werd mijn oom ongeneselijk ziek. BAH! Ik streef naar een 2016 zonder begrafenissen, zonder ziektes en met veel liefde! Hele fijne jaarwisseling alvast Iris:)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dankjewel, wat superlief van je! En wat ontzettend fijn dat je jaar zo goed begon. Maar ook zoveel ellende, helaas hoort óók dat bij het leven 🙁 Hopelijk wordt 2016 wat rustiger wat dat betreft. Ik gun het jullie van harte in ieder geval!

   | Reageer op deze reactie
 38. Olga schreef:

  Het was hier een jaar met diepte- en hoogtepunten en helaas wel veel verliezen van mensen. Sommige mensen leven niet meer, andere mensen zie ik niet meer. En helaas ook een paar dieren moeten missen die al lang in ons midden waren. Blijft altijd zielig. Maar natuurlijk ook een tof jaar, omdat ik een heel jaar als moeder doorgebracht heb en weet dat ik dat ondanks alles kan. En dat vind ik zo stoer!

  | Reageer op deze reactie
 39. Maaike schreef:

  Hee lieve Iris! Ik wil even zeggen dat ik het altijd zo leuk vind om dingen van jou te lezen!! Dus dankjewel voor je blog, maar ook je snapchat. En ik wilde zeggen: mijn vader is vorige week met spoed opgenomen in een psychiatrische kliniek vanwege zijn depressiviteit. Inmiddels is hij gelukkig weer thuis, maar ik weet hoe heftig het kan zijn om met iemand te leven die depressief is. Dus een hele dikke knuffel voor jou (en voor Steve, als hij dat wil). Het is megaknap wat je/jullie doen en dat mag best gezegd worden! Ik hoop op een nieuw jaar vol met leuke nieuwe blogs en andere dingen natuurlijk. Liefs van Maaike (je snapchatvriendinnetje)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah dankjewel Maaike! Wat moet dat ook lastig zijn voor jou. Gelukkig is je vader inmiddels weer thuis. Het waren/zijn ook lastige tijden voor mensen die last hebben van depressies. Met dat droevige, donkere weer en de ‘gezellige’ feestdagen waarbij iedereen blij en sociaal hoort te zijn. Voor jou wens ik ook een heel fijn en gezond 2016! <3

   | Reageer op deze reactie
   1. Maaike schreef:

    Ja daar heb je helemaal gelijk in! Dankjewel, het gaat vast lukken 🙂 Heel veel liefs!!

    | Reageer op deze reactie
 40. Paul schreef:

  Even een ding: ik kwam je laatst tegen, en je ziet er hartstikke leuk uit. De volgende keer zal ik het tegen je zeggen… (en me maar eens voorstellen).

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah haha dat vind ik zo leuk om te horen!! Ik ben namelijk altijd heel bang dat als ik even snel de stad in wil met mijn warrige haar dat ik dan een lezer tegenkom en dat die denkt ‘goh, op internet ziet ze er toch wel een stuk beter uit’ :’) En jaaa, volgende keer hoi zeggen, leuk!

   | Reageer op deze reactie
 41. Iris schreef:

  Wat een mooi en eerlijk jaaroverzicht. Ik vind het alles behalve saai! Het voelt ook soms alsof ik je ken, en je lijkt me een ulta-mega-blij persoon dus een beetje negatief kunnen wij lezers wel aan hoor;)
  Hoop dat 2016 jullie wel weer veel positiviteit zal brengen:)!
  wbt de hormonale acné, been there done that en ik sinds een half jaar is het nu eindelijk weg! Ik heb er ook super mega van gebaald want je weet: zo ben ik niet en zo is mijn huid niet en toch elke keer wordt je ermee geconfronteerd:(! Een ongevraagde tip: als je je vetinname beperkt dan is het echt met de dag beter. Ook gezonde vetten als pindakaas, ect. Misschien dat het niet is wat je wilt horen maar het is wel wat ik had gewild dat mensen mij hadden verteld een jaar geleden!!
  Liefs

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat fijn dat je er eindelijk van af bent! Ik krijg al niet zoveel vetten binnen eigenlijk, dus ik denk niet dat het voor mij mogelijk is om daar in te verminderen (of ik moet ineens heel hardcore voor 0 vet gaan maar dan heb ik denk ik nog liever puistjes op m’n hoofd hoor haha). Heel erg bedankt voor je reactie, heel fijn om te lezen! <3 Oh en nog een gelukkig nieuwjaar gewenst natuurlijk!

   | Reageer op deze reactie
Back to Top