Kookboek: Vegarabia

Bulgur, citroensap, dikke lobbige yoghurt, saffraan, za’atar en granaatappelpitjes. Een kleine selectie van mijn favoriete ingrediënten. Ook allemaal ingrediënten die je terug ziet komen in Vegarabia, het kookboek van Greg en Lucy Malouf met vegetarische recepten uit het Midden-Oosten. Mmm..

vegarabia

Vegarabia kookboek

Wat direct opvalt is dat het om een prachtig, luxe ogend kookboek gaat. Het kookboek is vrij groot en dik, heeft een harde kaft met mooie details en bevat de mooiste fotografie. Het boek is ontstaan doordat de auteurs ervan overtuigd raakten dat ze minder vlees en meer plantaardig moesten gaan eten, voornamelijk vanuit gezondheidsredenen. Greg vond het een leuke uitdaging om dit te combineren met zijn Libanese achtergrond. Gelukkig is het Mindden-Oosterse voedingspatroon grotendeels vegetarisch. Vlees wordt vaak als extraatje aan het dagelijkse dieet toegevoegd. Greg en Lucy gingen druk bezig in de keuken om nieuwe varianten op traditionele groentegerechten te ontwikkelen, en daaruit ontstond Vegarabia.

vegarabiavegarabia

Inhoud

De recepten zijn ingedeeld in meerdere hoofdstukken. De hoofdstukken bestaan niet uit de traditionele indeling voor voor- hoofd- en nagerechten. Dit is omdat mensen uit het Midden-Oosten eten op een veel flexibelere manier benaderen. Het gaat om het samen delen van kleinere maaltijden die allemaal tegelijk worden opgediend. Je kan de maaltijden uit het boek dus in principe op elk moment van de dag eten. Wel is er een apart hoofdstuk voor het ontbijt en een apart hoofdstuk voor desserts. Andere hoofdstukken zijn bijvoorbeeld: dips & smeersels, gevulde groenten, hartige deegwaren, granen, peulvruchten en taarten & koekjes. Het kookboek begint met een uitleg hoe je het boek het beste kan gebruiken en geeft menu-ideeën. Vervolgens komen alle recepten aan bod en eindigt het kookboek met notities (uitleg over bepaalde ‘ingewikkelde’ ingrediënten zoals amardine, bloesemwaters, sumac) en een overzichtelijk alfabetisch register.

vegarabiavegarabia vegarabia

Recepten

Vegarabia is een lekker dik boek met meer dan 130 recepten. Veel recepten ogen feestelijk, maar er staat ook genoeg tussen voor een doordeweekse avond. Denk aan een kikkererwtencurry met geroosterde tomaat, kokos en koriander, risotto met ingelegde citroen of een pilav van freekeh met geroosterde pompoen & sjalotjes. Voor vanavond staan hier de gebakken tomaten & aubergines met dragon-yoghurtcustard (blz. 173) op het menu, ik ben benieuwd! Er is in ieder geval genoeg in te vinden, van simpele rauwe salade tot complexe taarten met een recept dat twee pagina’s beslaat. De meeste ingrediënten zal je in grotere supermarkten kunnen vinden, maar voor sommige ingrediënten moet je een Turkse winkel bezoeken. Vegarabia is echt zo’n kookboek waar je nog jaren kookplezier van hebt. Ik vind het wat dat betreft vergelijkbaar met Plenty en Veg!; een aanwinst voor je boekenkast, maar ook fantastisch om cadeau te doen. Het enige minpuntje: niet elk recept heeft een foto. Dat vind ik zelf altijd jammer. Maar geen zorgen, de meeste recepten hebben dat gelukkig wel. En wat voor een foto’s! Daar krijg je gelijk honger van.

vegarabia vegarabia vegarabia

Vegetarisch?

Het grootste deel van de recepten zijn inderdaad 100% vegetarisch. Enkele recepten bevatten ingrediënten die sommige vegetariërs niet eten, zoals Parmezaanse kaas, maar deze zou je eventueel kunnen vervangen voor een vegetarische oude kaas. Ook zijn er enkele recepten die als ingrediënt gelatine in de lijst hebben staan, over het algemeen zullen vegetariërs dit niet eten omdat dit niet vegetarisch is. Gelukkig is agar-agar een goed plantaardig alternatief hiervoor, dus het is niet zo dat je als vegetariër deze recepten helemaal over zou moeten slaan. Of je als veganist ook veel hebt aan dit boek durf ik niet goed te zeggen. Het ligt er maar net aan hoe creatief je bent in de keuken. Veel recepten bevatten bijvoorbeeld yoghurt, kaas (zoals feta) of honing, al is dit in de meeste gevallen meer als extra topping dan dat het het hoofdonderdeel van het gerecht is. In het voorwoord wordt geschreven: “Als je een veganist bent of een vegetariër met een veganistische neiging, kun je gebruikmaken van de vele veganistische zuivelproducten en eivervangers die verkrijgbaar zijn. Waarschijnlijk weet je zelf al prima wat er te koop is”. Maar er worden geen suggesties gedaan welke vervangers of in welke hoeveelheid je zou kunnen gebruiken.

Ik denk dat je sowieso onwijs veel inspiratie uit dit kookboek kan halen. Er staan zo veel bijzondere combinaties van ingrediënten in waar ik zelf nooit op zou kunnen komen. Heel erg leuk! Al is het alleen maar om door te bladeren. Ik ben vast niet de enige die regelmatig met een dik boek op de bank hangt, toch? Ik vind het beter dan het lezen van een magazine.

Vegarabia is uitgegeven door Good Cook en kost 29,95 euro. Het boek is o.a. hier te koop.

vegarabia

Voor deze review heb ik dit boek als recensie-exemplaar gekregen.
De blogpost bevat affiliatelinks. Lees mijn disclaimer voor meer info.

Back to Top