Recept: Gele bloemkoolsoep met kurkuma en komijn
Oeh, ik zag deze mooie, felgele bloemkoolsoep voorbij komen op Twitter. Die móest ik wel maken! Het recept is van de Hemsley zusjes. Zij hebben altijd wel leuke, gezonde recepten, die vaak ook vegetarisch zijn. Hun kookboek heb ik ook en blader ik vaak door, aanrader! Ze gebruiken voor hun soepen standaard bouillon getrokken van botten (iew) (schijnt wel heel gezond te zijn) (maar toch). Ik gebruik gewoon bouillonblokjes. Mocht je heftig tegen het gebruik van bouillonblokjes zijn: gebruik ze dan vooral niet.
Ingrediënten gele bloemkoolsoep
Hoeveelheid: 4 grote kommen soep
Ingrediënten voor de gele bloemkoolsoep:
- 1 ui
- 1 grote knoflookteen
- 1 bloemkool
- 2,5 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijn
- 1/4 theelepel chili
- 1 eetlepel (kokos)olie
- 1,5 liter groentebouillon
- zout
Ingrediënten voor de kruidenolie:
- een paar takjes verse peterselie
- 1 citroen (geraspte schil + 1 eetlepel citroensap)
- 1 klein knoflookteentje
- 4 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
- zout & peper
Variatietip: als je de soep te kruidig vindt, kan je hem wat frisser maken door er bij het serveren yoghurt aan toe te voegen. Gebruik biologische volle yoghurt. Of voor een vegan versie de sojayoghurt van Albert Heijn eigen merk (die lijkt het meest op de real deal omdat deze meer zuur dan zoet is, in tegenstelling tot veel andere sojayoghurtsoorten).
Bereiding van de soep met kruidenolie:
- Snipper de ui, snij de knoflook fijn en verdeel de bloemkool in roosjes.
- Doe de kurkuma, komijn en chili in een droge soeppan, zet het vuur aan en verhit de kruiden voor een minuutje zodat de smaken goed vrij komen. Blijf tussendoor roeren zodat het niet aanbrandt.
- Doe de kokosolie erbij, laat smelten en voeg de ui toe. Fruit de ui 8 minutenop een laag vuurtje tot de ui zacht is. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
- Voeg de bloemkool toe en roer goed terwijl je het even mee laat bakken zodat alle kruiden goed verdelen over de bloemkool.
- Doe de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat een kwartier pruttelen.
- Maak ondertussen de kruidenolie door de peterselie fijn te hakken, de knoflook te pureren en dit te mengen in een kommetje met de citroenrasp + sap, olijfolie en peper en zout. Je kan dit ook allemaal in een hakmolentje doen, als je die hebt, zodat het een egale olie wordt.
- Pureer de soep met een staafmixer (of pureer het in delen in een blender of keukenmachine).
- Schenk de soep in kommen en garneer met de kruidenolie.
- Eet smakelijk!
Tip van Iris: Pssst, wil je me zien klungelen in de keuken terwijl ik deze gele bloemkoolsoep maak? Ik heb woensdag een kookfilmpje opgenomen en geplaatst op Patreon voor de $1-en-meer-supporters
De soep is heel lekker kruidig en verwarmend, perfect voor een winterse dag!