Minimaliseren: uitdagingen & successen tot nu toe

Beetje bij beetje ben ik aan het minimaliseren. Met alle tijd en energie die ik daar de afgelopen jaren in heb gestoken, zou je denken dat ik dit schrijf vanuit een steriel, kaal huis. Ehh, nou, nee.

minimaliseren

Inspiratie & motivatie

Ik las het boek van Marie Kondo, keek de documentaire Minimalism en kijk graag de videos van Jenny Mustard. Ook leerde ik door de blogs die ik volg over het capsule wardrobe principe. Op het binnenkort-lezen-lijstje staat Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less en Meer door minder. O ja, en ik zit in de Facebookgroep Minimaliseren kan je leren. Inspiratie ten overvloede. Ik vind het ontzettend boeiend om me in de praktische kant van minimalisme te verdiepen. Ook al is ‘minimalisme’ niet het eerste woord dat in je op zal komen als je door ons huis loopt. Als ik zo’n boek als van Marie Kondo lees, denk ik in eerste instantie “joe, ik ga niet tegen mijn spullen praten, gek mens”. Maar voel tegelijk ook de intense drang om een container te huren en mijn halve inboedel in één keer weg te doen. Ik word soms vaak gillend gek van alle zooi om mij heen. Ik ben constant alles kwijt en ik hoef alleen maar naar mijn uitpuilende boekenkast te kijken om mij schuldig te voelen. Al die boeken die ik nog moet lezen. Of het krat waar ik spullen in bewaar die ik kreeg voor mijn blog. Aan al die spullen hangt een ‘daar moet ik nog iets mee’-gevoel. Het liefst zou ik helemaal opnieuw willen beginnen in een nieuw huis. De motivatie voor een minimalistische levensstijl is er dus ook wel.

Minimaliseren in slowmotion

Ging het maar zo makkelijk, dat ik gewoon dit huis en alle spullen kon achterlaten. En dan in een leeg huis beginnen met alleen maar dure, mooie spullen van goede kwaliteit. Maar nee, het vraagt best veel energie. Sinds een paar jaar lukt het me gelukkig wel goed om geen onzin-aankopen meer te doen. Ook doe ik steeds makkelijker spullen weg. Er lijkt alleen geen einde aan te komen. Het gaat me allemaal niet snel genoeg, merk ik. Maar toen ik daar iets over twitterde, zei een wijs persoon (ik geloof dat het Maartje was), dat het misschien juist goed is dat je zoiets niet al te rigoreus doet. Zoiets kost gewoon tijd. Wellicht moet ik ook meer focussen op de successen die ik al heb bereikt in plaats van dat ik blijf balen om de dingen die moeizamer verlopen.

Minimaliseer-successen tot nu toe:

  • Het grootste succes is mijn capsule wardrobe. In mijn kledingkast zitten per seizoen niet meer dan 30 tot 40 items, dit is inclusief schoenen, jassen en tassen. En exclusief sportkleding, ondergoed en sokken. Ik heb daardoor veel meer overzicht, minder keuzestress en draag ineens veel leukere outfits. Ook kan ik de was niet tot in den treurnis op laten stapelen omdat ik daar gewoonweg te weinig kleding voor heb. Ik vind het ook fijn dat als ik nu iets nieuws koop, ik dat echt nodig heb en mij dus niet schuldig hoef te voelen over mijn aankoop. Geeft ook rust!
  • Qua ruimtes hier in huis, is de woonkamer tegenwoordig het meest leeg. Die stond in eerste instantie stampvol met leuke spulletjes van kringloopwinkels. Hartstikke gezellig, maar niet handig als je niet zo’n poetser bent. Veel daarvan heb ik weggedaan waardoor de woonkamer nu veel rustiger is en binnen no time op te ruimen valt, mocht er onverwacht bezoek langs komen. (De enige reden voor mij om over te gaan tot opruimen.)
  • Het minimaliseren heb ik ook doorgevoerd in het ondernemen. Ik zeg vaker nee tegen bedrijven die samen willen werken op basis van een barterdeal (in ruil voor een product) tenzij het bijzonder veel toegevoegde waarde heeft voor mijn blog. Daarnaast heb ik mijn tarieven flink omhoog gegooid. Daardoor heb ik nu in totaal minder samenwerkingen, maar als ik dan een samenwerking doe is het over het algemeen wel een partij die mij op waarde schat en waar ik mijn opperste best voor doe. Het geeft mij meer rust, het komt mijn geloofwaardigheid ten goede en het zorgt voor meer kwaliteit. Ik merk ook dat ik serieuzer genomen wordt en dat de samenwerking professioneler verloopt. Win-win-win.
  • Dat laatste is misschien op de korte termijn niet het meest verstandig financieel gezien, al heb ik er wel het vertrouwen in dat het op de lange termijn goed komt. Gelukkig heb ik ook veel geld verdiend juist door veel spullen weg te doen! Dat vulde het gat weer deels op.

minimaliseren en rijk worden

Jouw Marktkraam opbrengst

Zo nu en dan zet ik iets op Marktplaats en ik deed ooit eens een blogverkoop. Maar wat mij bij het minimaliseren tot nu toe het meest heeft geholpen is het kraampje dat ik bij Jouw Marktkraam Enschede had. Daar kon je al over lezen in mijn weekoverzichten en in deze blogpost. Ik vond het leuk om mijn kraampje goedgevuld te houden en keek daardoor met een andere blik naar mijn spullen. Bij het ijsjesmaakding dacht ik niet meer “Ooit wil ik daar vast ijsjes in maken op een warme dag dus het is zonde als ik hem nu weg doe ook al heb ik hem al een jaar niet aangeraakt!”. Maar: “Oeh, dit is vast wel 25 euro waard, hop in de kraam!”. Uiteindelijk verkocht ik voor ruim 300 euro aan spullen die ik anders naar de kringloop had gedaan. In totaal vlogen er 140 spullen van me over de toonbank. Bij het opruimen van mijn kraam heb ik tevens een groot deel van de overgebleven spullen aan de goededoelenkraam in de winkel gedoneerd. Dus ik denk dat ik in totaal misschien wel 200 spullen lichter ben geworden alleen door het kraampje.

Ik weet niet of ik mijzelf ooit een echte minimalist ga noemen. Het is ook niet per se mijn doel om in een steriel, leeg huis met witte muren te zitten. Ik denk dat ik vooral op zoek ben naar manieren voor een simpeler leven zodat mijn hoofd minder vaak overloopt. En ik moet er maar genoegen mee nemen dat dat niet van de één op andere dag gebeurt. Die gedachte past ook gelijk weer bij mijn voornemen voor een simpeler, langzamer leven. Kijk, ik leer het wel!

De linkjes naar de twee boeken die ik noem, zijn affiliatelinks, thank you!

Back to Top