Minimaliseren: uitdagingen & successen tot nu toe

Beetje bij beetje ben ik aan het minimaliseren. Met alle tijd en energie die ik daar de afgelopen jaren in heb gestoken, zou je denken dat ik dit schrijf vanuit een steriel, kaal huis. Ehh, nou, nee.

minimaliseren

Inspiratie & motivatie

Ik las het boek van Marie Kondo, keek de documentaire Minimalism en kijk graag de videos van Jenny Mustard. Ook leerde ik door de blogs die ik volg over het capsule wardrobe principe. Op het binnenkort-lezen-lijstje staat Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less en Meer door minder. O ja, en ik zit in de Facebookgroep Minimaliseren kan je leren. Inspiratie ten overvloede. Ik vind het ontzettend boeiend om me in de praktische kant van minimalisme te verdiepen. Ook al is ‘minimalisme’ niet het eerste woord dat in je op zal komen als je door ons huis loopt. Als ik zo’n boek als van Marie Kondo lees, denk ik in eerste instantie “joe, ik ga niet tegen mijn spullen praten, gek mens”. Maar voel tegelijk ook de intense drang om een container te huren en mijn halve inboedel in één keer weg te doen. Ik word soms vaak gillend gek van alle zooi om mij heen. Ik ben constant alles kwijt en ik hoef alleen maar naar mijn uitpuilende boekenkast te kijken om mij schuldig te voelen. Al die boeken die ik nog moet lezen. Of het krat waar ik spullen in bewaar die ik kreeg voor mijn blog. Aan al die spullen hangt een ‘daar moet ik nog iets mee’-gevoel. Het liefst zou ik helemaal opnieuw willen beginnen in een nieuw huis. De motivatie voor een minimalistische levensstijl is er dus ook wel.

Minimaliseren in slowmotion

Ging het maar zo makkelijk, dat ik gewoon dit huis en alle spullen kon achterlaten. En dan in een leeg huis beginnen met alleen maar dure, mooie spullen van goede kwaliteit. Maar nee, het vraagt best veel energie. Sinds een paar jaar lukt het me gelukkig wel goed om geen onzin-aankopen meer te doen. Ook doe ik steeds makkelijker spullen weg. Er lijkt alleen geen einde aan te komen. Het gaat me allemaal niet snel genoeg, merk ik. Maar toen ik daar iets over twitterde, zei een wijs persoon (ik geloof dat het Maartje was), dat het misschien juist goed is dat je zoiets niet al te rigoreus doet. Zoiets kost gewoon tijd. Wellicht moet ik ook meer focussen op de successen die ik al heb bereikt in plaats van dat ik blijf balen om de dingen die moeizamer verlopen.

Minimaliseer-successen tot nu toe:

 • Het grootste succes is mijn capsule wardrobe. In mijn kledingkast zitten per seizoen niet meer dan 30 tot 40 items, dit is inclusief schoenen, jassen en tassen. En exclusief sportkleding, ondergoed en sokken. Ik heb daardoor veel meer overzicht, minder keuzestress en draag ineens veel leukere outfits. Ook kan ik de was niet tot in den treurnis op laten stapelen omdat ik daar gewoonweg te weinig kleding voor heb. Ik vind het ook fijn dat als ik nu iets nieuws koop, ik dat echt nodig heb en mij dus niet schuldig hoef te voelen over mijn aankoop. Geeft ook rust!
 • Qua ruimtes hier in huis, is de woonkamer tegenwoordig het meest leeg. Die stond in eerste instantie stampvol met leuke spulletjes van kringloopwinkels. Hartstikke gezellig, maar niet handig als je niet zo’n poetser bent. Veel daarvan heb ik weggedaan waardoor de woonkamer nu veel rustiger is en binnen no time op te ruimen valt, mocht er onverwacht bezoek langs komen. (De enige reden voor mij om over te gaan tot opruimen.)
 • Het minimaliseren heb ik ook doorgevoerd in het ondernemen. Ik zeg vaker nee tegen bedrijven die samen willen werken op basis van een barterdeal (in ruil voor een product) tenzij het bijzonder veel toegevoegde waarde heeft voor mijn blog. Daarnaast heb ik mijn tarieven flink omhoog gegooid. Daardoor heb ik nu in totaal minder samenwerkingen, maar als ik dan een samenwerking doe is het over het algemeen wel een partij die mij op waarde schat en waar ik mijn opperste best voor doe. Het geeft mij meer rust, het komt mijn geloofwaardigheid ten goede en het zorgt voor meer kwaliteit. Ik merk ook dat ik serieuzer genomen wordt en dat de samenwerking professioneler verloopt. Win-win-win.
 • Dat laatste is misschien op de korte termijn niet het meest verstandig financieel gezien, al heb ik er wel het vertrouwen in dat het op de lange termijn goed komt. Gelukkig heb ik ook veel geld verdiend juist door veel spullen weg te doen! Dat vulde het gat weer deels op.

minimaliseren en rijk worden

Jouw Marktkraam opbrengst

Zo nu en dan zet ik iets op Marktplaats en ik deed ooit eens een blogverkoop. Maar wat mij bij het minimaliseren tot nu toe het meest heeft geholpen is het kraampje dat ik bij Jouw Marktkraam Enschede had. Daar kon je al over lezen in mijn weekoverzichten en in deze blogpost. Ik vond het leuk om mijn kraampje goedgevuld te houden en keek daardoor met een andere blik naar mijn spullen. Bij het ijsjesmaakding dacht ik niet meer “Ooit wil ik daar vast ijsjes in maken op een warme dag dus het is zonde als ik hem nu weg doe ook al heb ik hem al een jaar niet aangeraakt!”. Maar: “Oeh, dit is vast wel 25 euro waard, hop in de kraam!”. Uiteindelijk verkocht ik voor ruim 300 euro aan spullen die ik anders naar de kringloop had gedaan. In totaal vlogen er 140 spullen van me over de toonbank. Bij het opruimen van mijn kraam heb ik tevens een groot deel van de overgebleven spullen aan de goededoelenkraam in de winkel gedoneerd. Dus ik denk dat ik in totaal misschien wel 200 spullen lichter ben geworden alleen door het kraampje.

Ik weet niet of ik mijzelf ooit een echte minimalist ga noemen. Het is ook niet per se mijn doel om in een steriel, leeg huis met witte muren te zitten. Ik denk dat ik vooral op zoek ben naar manieren voor een simpeler leven zodat mijn hoofd minder vaak overloopt. En ik moet er maar genoegen mee nemen dat dat niet van de één op andere dag gebeurt. Die gedachte past ook gelijk weer bij mijn voornemen voor een simpeler, langzamer leven. Kijk, ik leer het wel!

De linkjes naar de twee boeken die ik noem, zijn affiliatelinks, thank you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 reacties op “Minimaliseren: uitdagingen & successen tot nu toe

 1. Romy schreef:

  Zo te horen ben je hartstikke goed bezig! Ik kan me voorstellen dat minimaliseren niet iets is wat je in één keer helemaal moet doen. Het lijkt me juist fijn om langzaamaan stapje voor stapje minder spullen te hebben. Je artikel spoort me oprecht aan om ook eens kritisch door mijn overload aan spullen te gaan 🙂 Je keuze voor minimalistischer ondernemen klinkt ook heel goed trouwens. Ik weet zeker dat dat uiteindelijk alleen maar voordelen heeft.

  | Reageer op deze reactie
 2. Josianne schreef:

  Knap dat je zoveel spullen weg hebt gedaan! Ik ben daar een beetje bang voor: is m’n huis dan nog wel gezellig? Maar misschien heb ik dan nog gewoon de juiste dingen niet in m’n huis haha. 1 kleed is waarschijnlijk veel gezelliger dan 10 potjes op een plank ofzo.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Daar was ik ook bang voor, want ik houd juist wel van gezellige frutsels en spulletjes overal! Maar ondanks dat ik volgens mij wel meer dan de helft van de spullen uit de woonkamer heb gehaald, is het nog steeds wel gezellig. Ik merk dat de spullen die ik wel heb (plantjes en beeldjes enzo) nu veel beter tot hun recht komen 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. gerhilde maakt schreef:

  Wij wonen nu op een heel beperkte ruimte (wij zijn ons huis aan het verbouwen en wonen ook in datzelfde huis) en ik word gek van hoe snel alles zich opstapelt in onze woonruimte. Tegelijktijd heb ik de moed niet om degelijk op te ruimen. Mijn plan is om op te ruimen als een volgende kamer klaar is en we die in gebruik kunnen nemen. De spulletjes die naar die kamer gaan, ga ik dan goed selecteren. Goed bezig, jij, hoor! Je maakt mensen er bewust van, ook positief.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh ja verschrikkelijk! Ik herken dat van toen ik nog in een studiootje woonde met weinig/geen opbergruimte. Had soms een beetje het gevoel dat ik in een opslagcontainer woonde. En dankjewel 😀 Ja je moet ook maar gewoon je eigen manier er in vinden, denk ik!

   | Reageer op deze reactie
 4. Loes schreef:

  Heel knap dat je hiermee bezig bent, je doet het hartstikke goed! Ik ben niet zo bezig met minimalisme, maar wil me er wel wat meer in gaan verdiepen.

  | Reageer op deze reactie
 5. Mariëlle schreef:

  Heerlijk artikel ♡ Ik houd van minimalisme haha!! Ik ben onlangs uit huis gegaan en had zo weinig om te verhuizen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Nikki schreef:

  Ik ben ook al maanden bezig met minimalisme. In kleine stapjes is prima. Ik vind het super fijn om nog maar zo weinig spullen te hebben. Ik heb weinig weg gedaan. De kleding die ik heb, draag ik allemaal. Daarnaast heb ik niet zoveel spullen (wel veel boeken, maar daar ben ik juist heel blij mee). Wat ik vooral heb veranderd is dat ik geen overbodige spullen meer koop. Ik koop bijvoorbeeld al maanden geen kleding meer (en ik was echt verslaafd aan kleding kopen). Ik waardeer steeds meer de kleding die ik al in de kast heb hangen. Ook koop ik alleen nog verzorgingsproducten en make-up als ik het echt nodig heb en dat is minder vaak dan ik dacht! Het geeft me veel rust, bespaart me een hoop tijd en ik heb nog nooit zoveel geld overgehouden aan het einde van elke maand! Kan ik mooi weer gebruiken voor vakanties! Succes!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik herken veel van wat jij zegt! Jaren geleden was ik helemaal gek op nieuwe dingen kopen, maar dat heb ik helemaal niet meer. Vind het nu juist heel fijn om maar zo nu en dan iets te kopen van goede kwaliteit dat ik ook écht veel gebruik/draag en daar dan ook iets meer geld voor kan neerleggen. Bedankt voor het delen van jouw ervaring, werkt voor mij heel inspirerend 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. Iris schreef:

  Wat een leuk artikel is dit en goed dat je op je successen focust! Ik herken hier echt heel veel in en heb ook al heel veel weggedaan en wat dingen verkocht. Ik zie minimalisme inmiddels als inspiratie en niet perse als doel. Ik wil ook helemaal geen steriel leeg wit huis, haha. Ik focus nu wel een stuk meer op dingen die er toe doen of waar ik simpelweg heel blij van word. Dat maakt voor mij al een megagroot verschil. Zowel in wat ik aantrek, de spullen die ik gebruik en die ik in huis heb staan. Feels good! Trouwens wat een enorm bedrag via Jouw Marktkraam, super goed!

  | Reageer op deze reactie
 8. Linda schreef:

  Mooi dat je vooruitgang ziet en dat je er blij van wordt! Dat is volgens mij het belangrijkste, niet dat het rigoureus (ik twijfel serieus altijd hoe ik dat moet schrijven, haha) is en je hele huis dan ineens leeg is. Dat lijkt me ook erg ongezellig trouwens 😉 Ik ben de laatste tijd ook weer erg aan het opruimen geslagen, ik werd ineens zó moe van het feit dat onze twee boekenkasten helemaal uitpuilden en de helft ernaast lag omdat het niet meer paste :’)

  | Reageer op deze reactie
 9. Loes schreef:

  Hola,
  Echt een superleuk onderwerp. Ik ben hier veel mee bezig (geweest) toen ik bijna alles wegdeed toen ik naar Zuid-Amerika vertrok. Maar ook voor mij geldt: ik heb nog steeds te veel. En in een bepaald opzicht vind ik zo minimaal leven ook niet altijd leuk. Ik heb sinds gisteren weer een lange broek (afgezien van mijn afritsbroek) en daar heb ik echt tegenaan zitten hikken.

  Ik ben heel erg benieuwd of dit vooral van jou is, of dat jullie dit samen doen. Hoe zijn de mensen in jouw omgeving? Zie je hen als voorbeeld? (Hoe je het juist wel of niet wil)
  Ik krijg de indruk dat je keigoed bezig bent, go Iris! 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat leuk om te lezen! Wel grappig, ik heb juist minder moeite gekregen met nieuwe dingen kopen. Eerst voelde ik me altijd heel schuldig als ik iets nieuws kocht (ook als ik het echt nodig had) omdat ik al zo veel spullen had/heb. Vooral qua kleding. Ik liep ook veel te lang nog met kleding die ik eigenlijk helemaal niet meer mooi vond omdat het niet goed meer paste of omdat het oud/versleten was. Nu koop ik alleen nog dingen van goede kwaliteit zodat ik er lang mee kan doen, kan ik er wat meer geld aan uitgeven, uitzoeken of het merk duurzaam is, en weet dat ik het ook echt veel gebruik, etc, dat vind ik heel fijn!

   Wat betreft anderen in mijn omgeving speelt dat hier niet echt een rol. Ik ben een beetje een einzelganger dus dat was überhaupt nog niet in me opgekomen, haha. Mijn vriend heeft niet zo veel met spullen (alleen zijn motor) dus dat is lekker makkelijk 🙂 Thank you!

   | Reageer op deze reactie
 10. Jessica J. schreef:

  Wat herkenbaar. Ik word soms ook gillend gek van alle dingen die simpelweg stof staan te vergaren: van kleine prullen tot kasten vol boeken en dvd’s die ik al een eeuwigheid niet meer aangeraakt heb…
  Goed artikel, dit. Je spoort me aan om kritischer te zijn en de koe nu eindelijk eens bij de horens te vatten!

  | Reageer op deze reactie
 11. Marianne schreef:

  Heel herkenbare blog, fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met deze struggles! Ik hou echt van minimalisme en minder spullen, want minder duur, minder opruimen, meer rust, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zou zo de helft van mijn inboedel weggooien als ik daarvoor toestemming kreeg. Maar ik leef niet alleen, en manlief heeft iets minder minimalistische idealen dan ik… Dat maakt het wel moeilijk. Maar ik geef niet op!

  | Reageer op deze reactie
 12. Hailey schreef:

  Heel herkenbaar, Iris! Ik heb te veel spullen in mijn kleine huis. Daardoor ben ik vaak spullen kwijt en is het vaak chaos. Verschrikkelijk vind ik het, maar het voelt alsof het me overkomt. Ik ben ook begonnen met minimaliseren, maar het gaat mij niet snel genoeg. In mei deed ik de minimalism game. Ik deed 465 spullen weg, maar nog steeds in mijn huis niet leeg! Ongelooflijk! Ik las gisteren een artikel op Bedrock over dat het weg doen van je spullen een psychologisch proces is en dat het daardoor tijd kost om te spullen weg te doen. Het is daarom eigenlijk zelfs beter om de tijd ervoor te nemen, omdat het effect zo blijvend kan zijn. Stapje bij beetje, komen we er vast wel!

  | Reageer op deze reactie
 13. Marike schreef:

  Goed bezig! Ik heb laatst op een rommelmarkt gestaan en 160 euro verdiend met spullen die ik anders naar de kringloop had gedaan, best veel voor een dag werk! Ik vind de podcasts van The Minimalists trouwens erg inspirerend, die helpen me wel in het proces van minimaliseren!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hoo, en ik klikte te snel op ‘reactie plaatsen’. Ik ga de podcasts zoeken, leuk luistermateriaal voor tijdens het opruimen denk ik. Dankjewel voor de tip!

   | Reageer op deze reactie
   1. Marike schreef:

    Ja zeker fijn luistermateriaal. Ik ben er echt door geinspireerd. Ik wilde echt meteen alles mijn huis uit haha (niet gedaan/gelukt hoor, maar zette dus wel aan tot actie). Ze hebben ook een paar boeken geschreven.

    | Reageer op deze reactie
    1. Cat schreef:

     Hee Marike! Ik vind hun podcasts (en film en boeken, hoewel ik tot nu toe alleen nog Everything That Remains uit heb) ook erg inspirerend. Nadat ik hun film had gezien zag ik in hoeveel onzin het was dat ik een opslag vol met spullen had waar ik niet alleen niks mee deed (en niet eens meer wist wat er precies in zat, hahaha) maar daar ook nog eens maandelijks voor betaalde. Ik heb hem dus vrijwel meteen geleegd en alle spullen weggebracht of verkocht, en ook de rest van m’n studentenkamer drastisch opgeruimd (aka dingen dus weggedaan haha). Tijdens dit proces dat nog niet af is vind ik het ook heerlijk om naar hun gebabbel met wijsheden te luisteren. Ik ruim zelfs een beetje van onze gemeenschappelijke ruimtes hier en daar op! Op naar een vrijer leven met minder ankers. Keep asking the right questions:)

     | Reageer op deze reactie
     1. Marike schreef:

      Ja he, ik vind het ook heel relaxed om naar te luisteren, en stimuleert niet alleen om op te ruimen maar idd op meerdere gebieden. Ik kwam terug van 9 maanden buitenland (en al veel naar de podcasts geluisterd) toen ik van bijna al mijn spullen dacht: ik heb ze NIET gemist, waaaaarom heb ik al die spullen. Dus naar de buitenland gaan een tijd is ook erg effectief haha. En ja die wijsheden he, zoals ‘One day or day 1’, heerlijk 😉 Ik ga de documentaire nog kijken!

      | Reageer op deze reactie
 14. Carina schreef:

  Goed bezig! Ik ben net verhuisd en ben daardoor ook kritischer gaan kijken. En bleek meer kleding te hebben dan gedacht, oeps! Vooral ook interessant om te zien hoeveel weg kan en hoeveel er dan eigenlijk nog overblijft..
  Ik moet nog een keer rigoreus gaan opruimen, al moet ik dan eerst klaar zijn met klussen, haha.

  | Reageer op deze reactie
 15. Kim schreef:

  Wat fijn om te lezen dat minimalisme ook op zakelijk vlak jou zoveel heeft gebracht!

  | Reageer op deze reactie
 16. Lilian schreef:

  Mooi artikel en heel herkenbaar! Ik heb in de woonkamer ook zo vaak dat ik hem te vol vindt en dan maak ik hem weer leeg en dan is hij weer te saai. Tijdje terug wilde ik de boekenkast helemaal vol, zodat hij er ‘netter’ uit zag, maar nu wil ik hem weer veel leger en met prullen erin, zodat het wat gezelliger wordt. Ooooh…. Gewoon ogen dichtdoen werkt dan nog het beste 😉

  | Reageer op deze reactie
 17. Lies schreef:

  Ik hou van opgeruimd en dingen die ik niet meer nodig heb, kan ik nogal makkelijk weg doen. Voor mij is dat genoeg geminimaliseer. You do you!
  Het lijkt er toch op dat je al heel wat dingen hebt gedaan. Een capsule wardrobe is bij mij bijvoorbeeld behoorlijk veraf.

  | Reageer op deze reactie
 18. Louisette schreef:

  Weer lekker herkenbaar! Ik heb altijd periodes dat ik weer heel fanatiek ben met opruimen en spullen weggooien. En de afgelopen dagen heel veel youtube filmpjes gekeken om me te motiveren en gisteren een hele berg naar de kringloop gebracht. Toevallig dat je dan juist vandaag een artikel er over plaatst! Ik zal nooit een minimalist worden, maar het voelt altijd wel een stuk rustiger in mijn hoofd als ik weer lekker heb opgeruimd. En hoop binnen een jaar te verhuizen, dus als er dan minder mee hoeft, is dat mooi meegenomen! Grootste probleem vind ik webshop spul dat zoveel ruimte inneemt! Ga nu gelijk youtube filmpjes daarover zoeken haha

  | Reageer op deze reactie
 19. Iris schreef:

  Komende zomervakantie ga ik weer verder met de boel hier uitruimen. Het lijkt me dan ook inderdaad heel handig om een nieuw, leeg huis te hebben. Lekker steriel met witte muren en een simpele vloer, zodat je het geordend en bewust kunt gaan inrichten.

  | Reageer op deze reactie
 20. Linda schreef:

  Je doet het echt super goed, ik heb veel van je oogestoken en het afgelopen jaar zoveel dingen weg gedaan én nog is er zoveel, dus ik ga ook lekker door. Je bent hierin echt een inspiratie voor mij, juist omdat het niet snel, snel moet, iets wat je zo vaak op internet tegenkomt. Ik kijk ook graag naar Jenny Mustartd en al die anderen. Maar jouw manier spreekt mij heel erg aan, omdat het op deze manier, echt een manier van leven word. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh je wil niet weten hoe fijn ik het vind dat je dit deelt! Nu zie ik het langzaam minimaliseren juist als iets positiefs! Dankjewel 😀

   | Reageer op deze reactie
 21. Sara schreef:

  He Iris, Ik herken me zo in jou verhaal!! Het willen opruimen omdat je dingen kwijt bent, het schuldige gevoel als je al je spullen ziet maar het wel weg doen van spullen maar dan nog steeds een vol huis over houden.
  Ik heb nog geen capsule wardrobe. Er zijn al kleren de deur uit gegaan tijdens de minimalisme game waaraan ik heb meegedaan. Maar ik heb niet het gevoel dat ik op 30 tot 40 items kom… ik ga binnenkort denk ik ook maar eens aan mijn capsule wardrobe werken! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 22. Merel schreef:

  Haha dat opruimen als er bezoek komt is heel herkenbaar 😉
  Ik zou willen dat er ook zo’n kraampje te huur is in Delft, lijkt me ideaal!

  | Reageer op deze reactie
 23. Vivian schreef:

  Interessant om te lezen! Ik doe zelf niet aan minimaliseren, al vind ik het wel belangrijk om niet té veel spullen te kopen. Ik heb soms best een beeetje last van koopwoede als het gaat om boeken of stationery, en dan moet ik mezelf er soms echt aan helpen herinneren dat ik al genoeg heb.

  | Reageer op deze reactie
 24. Julie schreef:

  Wat leuk om te lezen allemaal. Ik wou dat we hier ook zo’n Jouw Martkraam hadden, ik zou het gelijk zien zitten. Om mijn hoek is er een huis waar ik vaak wat onopvallend binnen probeer te kijken (gelukkig was er tot nu toe nooit iemand thuis, want zo onopvallend is het vast niet) maar dat is echt zo’n spierwit, kraaknet huis met enkel oranje accenten zoals bloempotjes. Dan denk ik altijd “dat moet zo makkelijk poetsen zijn” en dan wil ik thuis gelijk alles weggooien en oranje bloempotten gaan halen haha. Maar gelukkig heb ik ook al veel dingen weg kunnen doen. Zonder Marie Kondo’s boek, want ik ben te trots om een boek over opruimen te kopen :p

  | Reageer op deze reactie
 25. Judith schreef:

  Herkenbaar verhaal, en ook herkenbaar die enige reden om op te ruimen (a)

  | Reageer op deze reactie
 26. Pingback: Weekoverzicht: introvertenpizza, chillpants & vakantievoorbereidingen | IKBENIRISNIET
 27. Oh man, die balans vinden is best lastig he? Toen ik er bij een verhuizing achter kwam hoe belachelijk veel spullen ik had voor iemand die niet van prulletjes houdt, heb ik heel veel weggedaan en later nog meer. Toen dacht ik dat minder beter was en werden alle spullen ineens evil, totdat ik weer ontdekte dat ik ook niet van een kaal huis houdt en ik bepaalde rommeltjes ook niet wilde missen. Minimalisme gaat dus ook helemaal niet over ‘zo min mogelijk’, maar over die balans tussen de spullen die joy sparken en troep waar je last van hebt. Blijkbaar leerde ik dat pas na het aftasten van de grenzen, haha.

  De tijd nemen klinkt inderdaad heel verstandig. Te snel en te fanatiek werkte voor mij dus ook niet zo goed. Ik heb trouwens eens gehoord dat je je prulletjes beter kan groeperen als je het wat rustiger wil hebben in huis. Misschien wel wat voor jou?

  Volgens mijn vriend hebben we nu een Ikea-huis, maar ik ben er ultiem blij mee. Weinig prullen, maar wel sfeer dankzij houten meubels, een gele bank en heeeel veel planten!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top