Veggietest: 3 x vegetarische filet americain

Filet americain, bij de Belgen ook wel bekend als ‘préparé’. Oh, zo lekker vond ik dat altijd. Het liefst op een bruin broodje met veel peper en plakjes gekookt ei. Gelukkig bestaat er ook vegetarische filet americain! Gewoon te koop in de supermarkt. Dat is niet alleen goed nieuws voor mij, maar ook voor zwangere vrouwen. Filet americain wordt traditioneel gemaakt van rauw vlees en dat kan besmet zijn met bepaalde bacteriën of parasieten wat gevaarlijk is voor de baby. In de onderstaande drie varianten zit niks-noppes-nada vlees en kunnen dus veilig gegeten worden! Maar welke is het lekkerst?

Veggietest: Vegetarische filet americain

3 x vegetarische filet americain

Bij mijn Jumbo om de hoek kocht ik vegetarische filet americain van het merk Vivera. Bij de Appie in de stad kocht ik die van het merk Tival, dat inmiddels Garden Gourmet heet. Beide varianten eet ik regelmatig. Voor de nieuwste van De Vegetarische Slager, die nog maar sinds kort te koop is in de supermarkten, zocht ik stad en land af. Helaas, ik had nergens geluk. Gelukkig waren ze zo lief om mij een proefpakketje op te sturen voor deze Veggietest, hoera!

Veggietest: Vegetarische filet americain Veggietest: Vegetarische filet americain

1. Vivera Vega Filet Americain

 Prijs: [zoek ik nog op, ben het bonnetje kwijt, excuses!] euro voor 150 gram
 Waar te koop: Coop, Deen en Boon’s Markt
 Vega of vegan: vegetarisch
 Ingrediënten: Water, raapolie, SOJA-EIWIT, aardappelzetmeel, tomatenketchup (tomatenpuree, azijn, gemodificeerd maïszetmeel), ZOETE ROOM (KOEMELKEIWIT, LACTOSE), glucose-fructosestroop, suiker, SCHARRELKIPPENEI-EIGEEL, ui, zout, kleurstoffen (paprika extract, betacaroteen), voedingszuren (melkzuur, citroenzuur), verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom), dextrose, conserveermiddelen (E202, E211), kleuren plantenextract (cranberry, blauwe bosbes, rode biet, fenegriek), MOSTERDMEEL, rozemarijnextract, emulgatoren (E401, E471), peper, natuurlijk aroma (bevat GERSTEMOUT).
 Hoeveel eiwitten: 7,9 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 268 kcal per 100 gram

Over het algemeen ben ik zeer te spreken over de producten Vivera, maar deze filet americain, tja, ik weet het niet. Ik koop hem wel eens als mijn inspiratie voor broodbeleg op is, maar echt waanzinnig goed vind ik het niet. Dat kan ook aan mij liggen, want ik kan me nog herinneren dat Teske er in een video juist heel positief over was! Qua structuur is ‘ie heel smeuïg en ook qua smaak vind ik hem niet veel op echte filet americain lijken. Maar met een gesnipperd uitje en wat peper en zout is ‘ie zeker niet verkeerd op een broodje op toastje.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest rating

Veggietest: Vegetarische filet americain Veggietest: Vegetarische filet americain

2. Garden Gourmet Vegetarische filet americain

 Prijs: 1,89 euro voor 120 gram
 Waar te koop: Albert Heijn
 Vega of vegan: vegetarisch
 Ingrediënten: Water, plantaardige oliën (zonnebloem, raapzaad), gerehydrateerd SOJA-eiwit (17%), gerehydrateerd TARWE-eiwit (15%), ui, zetmeel (aardappel, rijst), glucosestroop, zout, scharrelEI-eiwitpoeder, erwtvezel, aroma’s, MOSTERDzaad, gist, gistextract, paprika, azijn, gehydrolyseerd eiwit (TARWE, SOJA, maïs), scharrelEIgeel, stabilisatoren (guarpitmeel, Arabische gom, xanthaangom, E450, E451, E452, E466), kruiden en specerijen, kleurstoffen (caroteen, paprika-extract, E163, E172), champignon, suiker, dextrose, zuurteregelaars (citroenzuur, E327), MELKeiwit, TARWEbloem, antioxidant (ascorbinezuur), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, E211).
 Hoeveel eiwitten: 9,4 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 260 kcal per 100 gram

Deze vind ik lekkerder! Járen geleden kocht ik dit al bij de Albert Heijn toen het geloof ik nog van AH eigen merk was. Daarna heette het Tival en nu heet het sinds kort Garden Gourmet. Door de jaren heen is het recept ook eens aangepast. Ik vind hem lekker! De structuur is wat steviger waardoor het wat ‘echter’ lijkt en de smaak is goed. Wederom niet een perfecte lookalike van de vleesvariant, maar goed genoeg als lekker broodbeleg. Maar die verpakking, ugh, zó onhandig. Dat was voor mij de reden om het niet meer zo vaak te kopen. Soms deed ik het zelf in een afsluitbaar bakje, maar vaak was ik daar te lui voor. En dat wordt vies en bah en kan je de helft weggooien. Ik heb ook al jaren een oranje vlek van de oranje kleurstof van het goedje in onze koelkast zitten door deze stomme verpakking.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Veggietest: Vegetarische filet americain Veggietest: Vegetarische filet americain

3. De Vegetarische Slager Petit Filet à l’Americain

 Prijs: 2,29 euro voor 120 gram (5 x 24 gram)
 Waar te koop: zie hier verkooppunten van De Vegetarische Slager. Bij Jumbo en AH kan je het aan de servicebalie bestellen, mocht het niet in de schappen liggen.
 Vega of vegan: vegan
 Ingrediënten: water, 13% plantaardig eiwit (tarwe, aardappel), zonnebloemolie, ui, tomatenpuree, zetmeel (o.a. tarwe), dextrose, kruiden en specerijen, knoflook, natuurazijn, mosterdzaad, specerijenextract, havervezels, gekarameliseerde suiker, citroensap, glucosestroop, natuurlijke aroma’s, voedingszuur: citroenzuur, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, suiker, kleurstof: ijzeroxide, zout.
 Hoeveel eiwitten: 11,2 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 212 kcal per 100 gram

HALLELUJA! Over vleesvervangers wordt wel vaak als reclamepraatje gezegd dat het ‘niet van echt te onderscheiden’ is. Ik geloof dat dat in negen van de tien gevallen niet klopt. Maar deze filet americain van De Vegetarische Slager is dus écht niet van de real deal te onderscheiden! De vorige twee varianten hebben een saus-achtige structuur, denk aan een soort hummus. Maar deze heeft echt de structuur van gemalen vleesch. Nu zullen niet alle vegetariërs daar blij van worden. Maar in het geval van filet americain word ík daar dus wel zeer blij van. Deze is echt héél lekker! Steve is het er ook mee eens. We’ve got a winner! Alleen een half aftrekpunt omdat het per portie apart verpakt is. In een bakje zou ik zelf handiger vinden. Maar dit is gedaan om voedselverspilling tegen te gaan en zodat het dus goed vers blijft. Dat kan ik dan ook wel weer waarderen.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Veggietest: Vegetarische filet americain

V.l.n.r.: Vivera, Tival/Garden Gourmet, De Vegetarische Slager

Conclusie:

Ik houd van vegetarische filet americain, het is een fijn alternatief als ik hummus-moe ben. Vooral die van De Vegetarische Slager is een groot succes hier in huis! Mocht je trouwens zelf vegetarische filet americain willen maken, dan heb ik hierr nog een receptje op basis van geroosterde wortelen voor je.

Heb je suggesties voor de Veggietest-blogreeks? Of misschien weet je een bijzondere of hééél lekkere vegetarische filet americain voor een deel II? Ik ben benieuwd!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

57 reacties op “Veggietest: 3 x vegetarische filet americain

 1. Kelly

  Hier was ik heeel benieuwd naar. Fijn dat hij online staat! Sowieso een leuke rubriek, maakt het makkelijker om minder vlees te eten doordat we gelijk een goed alternatief kunnen kiezen. Ik hoop dat die van de vegetarische slager hier te vinden is, klinkt goed.!

 2. Liefde voor préparé! Ik ben al een eeuwigheid op zoek naar die van De Vegetarische Slager, maar kan hem helemaal nergens vinden! Nu ben ik nóg nieuwsgieriger! Zo’n worstverpakking vind ik trouwens ook ontzettend vervelend.

 3. Joyce

  Ik ben al weken alle winkels aan het afzoeken naar die vega slager filet, nergens te vinden en bloedirritant want ik wil het ook eten! :p

  • Iris

   Oh i feel you, ik heb ook overal gezocht maar ik kon het maar niet vinden! Je kan bij de meeste supermarkten bij de servicebalie wel producten aanvragen, misschien dat het dan sneller in de schappen komt bij een supermarkt bij jou in de buurt 😀

 4. Iris

  Die van Vivera moet je denk ik niet zien als filet américain, maar meer als een gewoon vega broodsmeersel. De verpakkingen van de andere twee zijn inderdaad vreselijk en dat terwijl the real deal in een bakje zit. Op een gegeven moment zorgde ik ervoor dat ik eerst die van Vivera at, het bakje bewaarde en er daarna zo’n onhandige in leegkneep 🙂

  • Iris

   Ja dat is echt slim! Want wie dat toch heeft bedacht dat zo’n plastic worstje handig is als verpakking.. Die van de vegetarische slager zijn precies per portie verpakt, dus dat is dan wel weer handig. Dan blijf je niet met zo’n half gevuld vies plasticje zitten, maar aangezien ik heel wat brood eet zo in een week, had voor mij een bakje ook wel gekund.

 5. Tedje

  Oh, die van de Vegetarische slager ga ik zéker eens proberen! Thanks voor de tip!

 6. Demi

  Aaah ben zo benieuwd naar de filet americain van de Vegetarische Slager. Ik vind hun satébroodje en saucijzenbroodje ook niet van echt te onderscheiden!

 7. Lorain

  Oh ik ga die van de Vegetarische slager dan zeker eens proberen! ik vind zelf de Tivall vegetarische smeerworst lekker om eens af te wisselen met hummus.

 8. Desi

  Jaaaaa die van de vegetarische slager is zoo lekker. En ook nog eens vegan, dus ik ben helemaal blij!

 9. Ruth

  O man die filet americain van de vegetarische slager wil ik zo graag proberen he! Hoop dat ik ‘m kan vinden! En dan lekker met een alcohol vrij (want zwanger) aperitiefje erbij op een toastje…en dan zijn er mensen die zeggen dat vega’s iets missen, echt niet :-p

 10. Linda

  Vind dit altijd zo leuk om te lezen en ga ze zeker proberen, zit echt in een dip wat lekker broodbeleg betreft en dit is een goed idee om weer eens wat afwisseling toe te passen 😄. Van die verpakkingen snap ik ook echt niets, maar gelukkig zijn er bakjes om het in te doen.

 11. Sam

  Zelfs toen ik nog vlees at heb ik me nooit gewaagd aan filet americain. Ik ben benieuwd waar het naar smaakt… door de kleur denk ik enigszins paprika-achtig? Hopelijk heeft mijn supermarkt om de hoek die van de Vegetarische Slager, dat is toch wel het topmerk wat betreft vleesvervangers op dit moment.

  • Iris

   Het is een beetje tomaat-kruidig-achtig, ik weet ook niet hoe ik het beter kan beschrijven, haha! Wel heel lekker in ieder geval 😀

 12. Sytske

  Wat een leuke test, misschien ga ik het eens proberen. Ik ben als vegetariër opgevoed dus heb werkelijk nog nooit filet american op, waardoor ik ook niet zo snel een vega variant zou kopen. Maar als ik die van de vegetarische slager tegenkom kan ik het allicht proberen 🙂 Kleine verpakking wel handig om mee te nemen naar het werk ofzo 🙂

  • Iris

   Oh ja je hebt gelijk, dat is inderdaad wel een voordeel aan die verpakking! Eén ‘worstje’ is precies 1 portie voor een broodje of boterham, dus dat is wat dat betreft ideaal 🙂

  • Pauline

   Ja, ik vind het echt ideaal voor als ik zin heb in iets lekkers op mijn brood wanneer ik aan het werk ben. En verder is het ook iets dat ik niet dagelijks hoef en als een luxeproduct zie, dus eet het voornamelijk in het weekend en zo kan ik er makkelijk een paar weken mee doen ipv weggooien!

 13. Karlijn

  Oeh nu wil ik die van de Vegetarische Slager ook proberen. De filet americain van ‘echt’ vlees staat mij altijd zo tegen, van dat oranje rauwe vlees op je boterham, bah! Maar dit lijkt mij een perfect alternatief 🙂

 14. Ingrid

  Ik ben heel benieuwd naar die van de vegaslager! Helemaal omdat daar ook geen scharreleieren in zitten.

 15. Stefanietjes

  Ik kan het weer niet laten om de wijsneus uit te hangen 😉 maar voor zover ik weet zijn filet americain en preparé z2 verschillende bereidingen. Preparé is (zoals de naam het zelf zegt) bereide filet Americain, dus met worshestershiresauce etc bij.
  Dat gezegd, die van de Delhaize van het merk Nikita is ook heel lekker, op basis van wortelen.

  • Iris

   Haha oh, zo diep was ik er niet in gedoken, ik weet alleen dat wat Belgische lezers me vroegen of ik ook preparé wilde testen en ik wist niet wat dat was en kwam zo via Google op filet americain uit 🙂

 16. Romy

  Wat leuk dat je deze vega filet americains hebt getest! Ik wist niet eens dat dit bestond. Super dat die derde zo’n groot succes was! De verpakking van de tweede is inderdaad niet echt handig. Ik was zelf, voordat ik vegetariër werd, nooit zo’n fan van filet americain, maar ik ga hem onthouden voor als we visite krijgen 🙂

 17. Siroon

  Ik vind dit echt een leuke rubriek! Laatst at ik van de Vegetarische Slager een vegetarisch saucijzenbroodje (die was heerlijk!!) en toen bedacht ik dat voor je rubriek ook ‘vegetarische snacks’ wel leuk kon zijn?

  • Iris

   Ah zo leuk, ik heb die laatst namelijk gekocht bij AH to go en voor de zekerheid ook vastgelegd op beeld om misschien binnenkort een Veggietest over te maken 😀 Die is echt heel lekker inderdaad, jummm.

   • Pauline

    Ja, leuk! Zo at ik het satébroodje, super lekker! Terwijl ik vroeger die kipsatébroodjes juist smerig vond.

 18. Carine

  Een bolletje mozzarella in kleine stukjes snijden, pletten met een doosje tomatenpuree en kruiden naar smaak ( zout, peper, tabasco, kappertjes ….) is ook heel lekker.

 19. Oh! Wat een goede tip van de servicebalie bij de ah! Dat heb ik nooit geweten! Nu ga ik zeker die van de Vegetarische Slager aanvragen, kan niet wachten!

 20. Ohw… had ik dit maar geweten toen ik zwanger was, toen droomde ik over broodjes filet Americain 🙂
  Met vlagen heb ik er opeens veel zin in, maar een héél bakje gaat hier nooit leeg (mijn vriend gruwelt ervan). Dus in dat opzicht zouden die kleine portieverpakkingen voor mij wel weer heel fijn zijn, hoewel ik met je eens ben dat dit superonhandig is 🙂 (Maar ieder nadeel ‘heb ze voordeel’ right?)
  Is het ook langer houdbaar dan ‘de real deal’? Ik ga die van de vegetarische slager zeker proberen, ben erg benieuwd naar de structuur en smaak. Persoonlijk vind ik het trouwens juist fijn als vegaproducten wél een vleesachtige structuur hebben, anders wordt het zo eentonig en ben je er altijd van bewust dat je iets ‘vervangends’ eet (is mijn bescheiden mening als bewuste flexitariër) 🙂

  • Iris

   Ik weet niet hoe lang ‘echte’ filet americain houdbaar is, maar ik gok niet zo heel lang ivm het rauwe vlees? Dan is deze wel een stuk langer houdbaar! Ik weet niet precies hoe lang, maar op die ik heb stond dat ze in ieder geval nog ruim een maand houdbaar waren toen ik ze binnenkreeg 😀 Ik ben heel benieuwd wat jij er als flexitariër van vindt!

 21. Ik heb dus nog nooit filet american op. 🙂 Die van de Vegetarische Slager schijnen de meesten helemaal wild van te zijn en ik zie hem bij jou ook als absolute topper uit de test komen. Helaas is onze AH niet zo snel op dit gebied en is het nog even wachten voor het in de schappen ligt.. 🙂

 22. Frances

  Ik vond filet americain (toen ik nog geen vegetariër was) altijd zo’n ranzig idee (rauw vlees ieuw) dat ik ook de vega variant niet echt aantrekkelijk vind. Maar door je halleluja beoordeling misschien toch maar eens proberen.

 23. Jacqueline

  Hoi Iris,

  ALs ik het goed begrijp is de laatste filet van de vegetarische slager ook nog eens lactosevrij, dat is wel heel prettig bij een intolerantie!! Kan ik weer eens wat anders eten op brood, bedankt voor de test!

  Groetjes Jacqueline

  • Iris

   Dat klopt helemaal, hij is veganistisch dus bevat geen melk 😀 Superfijn dat je er iets aan hebt, graag gedaan!

 24. Avi

  Bedankt voor je test! Ik heb gelijk die van de vegetarische slager bij de appie gekocht en goed gekeurd!! Heerlijk met uitjes er op, net de real deal. Het was ook handig meenemen naar het werk. Lekker voor af en toe, om eens iets anders dan anders te eten.

   • Iris

    Haha lief! Ah en echt leuk dat je het gelijk hebt gekocht. Hij is echt goed hè! Vooral voor ‘af en toe’ is die verpakking dan ook wel weer handig, of om mee te nemen naar je werk inderdaad!

 25. Melanie

  Die van de Vegetarische Slager is echt GRUWELIJK! Vooral op een geroosterde boterham en dan met een kilo peper en een bak koffie erbij. Ik ben juist wel van mening dat vlees en vleesvervangers van elkaar te onderscheiden zijn (misschien omdat ik pas een halfjaar geen vlees meer eet?) en vind daar op zich niks mis mee, maar hierbij proef ik verschil echt niet. Toen ik het voor het eerst at heb ik nog een keer extra op de verpakking gekeken of het wel écht 100% plantaardig was, omdat ik het gewoon niet geloofde. Overigens ben ik juist blij met die kleine verpakkingen, want ik ben de enige in huis die het eet en ik eet niet dagelijks brood, dus dan hoef ik niet gelijk in no-time zo’n heel bakje leeg te eten.

  • Iris

   Oh wat leuk!! Ik vind hem ook heel ‘echt’ smaken, maar eerlijk gezegd is het al zo lang geleden dat ik echte filet americain heb gegeten dat ik het niet heel goed kan vergelijken. Goed om te horen dus dat jij ‘em ook zo ‘echt’ vindt 😀 Wat dat betreft zijn die kleine verpakkingen inderdaad wel heel handig, als je eten weg zou moeten gooien zou dat nog veel meer zonde zijn.

 26. Wilke

  Oh ik heb nu ineens zoveel zin in filet americain! Voor ik vegetarisch at (ehm, bijna vegetarisch) at ik het ook al een hele tijd niet meer, omdat ik het niet prettig vond om rauw vlees te eten. Maar man, wat vond ik het altijd lekker! Was echt mijn guilty pleasure vroeger. Ga straks eens kijken of mijn AH die van de vegetarische slager heeft!

 27. Ik eet graag de veggie martino van Boni! Dat is wel van de Colruyt, een Belgische winkel, dus ik weet niet of jij hem zal kunnen vinden…

 28. Emmelien

  Fijne review! Mijn niet-vegan vriend is helemaal gek op filét en heeft de gewoonte om elk weekend een uitgebreid broodje filét te maken. We zijn pas naar Duitsland verhuist, en hier is filét dus helemaal niet te koop, en vegan vervangers al helemaal niet natuurlijk. Ik maak het nu zelf, volgens het recept van wateetjedanwel.nl. Super makkelijk! Je verkruimelt rijstwafels, roert er een beetje tomatenpuree, mayo, olie, sojasaus en kruiden door en klaar! ^^

  • Iris

   Wat een grappig recept, daar had ik nog nooit van gehoord. Ik ga het eens proberen, bedankt 😀 Ik dacht trouwens altijd dat Duitsland zo hip was op vegan-gebied!

   • Emmelien

    Is het ook wel hoor, al vind ik het hier net buiten Frankfurt waar wij wonen wel meevallen. Vergelijkbaar met Nederland, ik denk dat je voor vegan-heaven toch meer naar Berlijn moet!
    Maar filét is gewoon een Nederlands ding voor zover ik weet. Dat kennen ze dus niet in Duitsland 🙂

 29. Marielle

  Die van de vegetarische slager geprobeerd nav jouw artikel en ik vind het heerlijk!!! Lekker met uit, peper en zout.
  Net echt!! Die portieverpakkingen vind ik zelf erg handig. En wat ik ook super vind: in die van de vegetarische slager zitten veel minder slechte stoffen. De andere vega opties en de echte filet am. zitten vaak vol met E-nummers helaas. Win-win dus!

 30. Paul

  Ik raad je aan om de pate van de Vegetarische Slager ook te proberen. Die is ook goddelijk.

 31. Marloes

  De Tartin’O original van La vie est belle wordt ook gepresenteerd als filet americain maar daar vind ik het niet echt op lijken. Ik vind het wel het allerlekkerste vegan broodbeleg, vooral door de kappertjes die er ook inzitten denk. Ik zou je deze zeker aanraden om een keer te proberen. https://www.ekoplaza.nl/producten/product/tartin-o-original

 32. Lisa

  Ik weet niet precies waar je woont, maar in Enschede hebben ze de Vegetarische Slager Petit Filet à l’Americain bij de Jumbo op Roombeek 🙂 (ik vind het bizar dat de AH in het centrum het gewoon niet heeft)

 33. Albert

  Voor de heren die dit lezen: Het product van de vegetarische slager smaakt niet verkeerd. Maar echte filet americain smaakt zeker wel anders. Bij de meeste AH’s verkrijgbaar, dus je kunt het snel voor jezelf testen.

 34. Wendy

  Ja, Vegetarische Slager chapeau! voor deze overheerlijke en vooral niet van de vleesvariant te onderscheiden Filet american.