Veggietest: 3 x vegetarische filet americain

Filet americain, bij de Belgen ook wel bekend als ‘préparé’. Oh, zo lekker vond ik dat altijd. Het liefst op een bruin broodje met veel peper en plakjes gekookt ei. Gelukkig bestaat er ook vegetarische filet americain! Gewoon te koop in de supermarkt. Dat is niet alleen goed nieuws voor mij, maar ook voor zwangere vrouwen. Filet americain wordt traditioneel gemaakt van rauw vlees en dat kan besmet zijn met bepaalde bacteriën of parasieten wat gevaarlijk is voor de baby. In de onderstaande drie varianten zit niks-noppes-nada vlees en kunnen dus veilig gegeten worden! Maar welke is het lekkerst?

Veggietest: Vegetarische filet americain

3 x vegetarische filet americain

Bij mijn Jumbo om de hoek kocht ik vegetarische filet americain van het merk Vivera. Bij de Appie in de stad kocht ik die van het merk Tival, dat inmiddels Garden Gourmet heet. Beide varianten eet ik regelmatig. Voor de nieuwste van De Vegetarische Slager, die nog maar sinds kort te koop is in de supermarkten, zocht ik stad en land af. Helaas, ik had nergens geluk. Gelukkig waren ze zo lief om mij een proefpakketje op te sturen voor deze Veggietest, hoera!

Veggietest: Vegetarische filet americain Veggietest: Vegetarische filet americain

1. Vivera Vega Filet Americain

 Prijs: [zoek ik nog op, ben het bonnetje kwijt, excuses!] euro voor 150 gram
 Waar te koop: Coop, Deen en Boon’s Markt
 Vega of vegan: vegetarisch
 Ingrediënten: Water, raapolie, SOJA-EIWIT, aardappelzetmeel, tomatenketchup (tomatenpuree, azijn, gemodificeerd maïszetmeel), ZOETE ROOM (KOEMELKEIWIT, LACTOSE), glucose-fructosestroop, suiker, SCHARRELKIPPENEI-EIGEEL, ui, zout, kleurstoffen (paprika extract, betacaroteen), voedingszuren (melkzuur, citroenzuur), verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom), dextrose, conserveermiddelen (E202, E211), kleuren plantenextract (cranberry, blauwe bosbes, rode biet, fenegriek), MOSTERDMEEL, rozemarijnextract, emulgatoren (E401, E471), peper, natuurlijk aroma (bevat GERSTEMOUT).
 Hoeveel eiwitten: 7,9 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 268 kcal per 100 gram

Over het algemeen ben ik zeer te spreken over de producten Vivera, maar deze filet americain, tja, ik weet het niet. Ik koop hem wel eens als mijn inspiratie voor broodbeleg op is, maar echt waanzinnig goed vind ik het niet. Dat kan ook aan mij liggen, want ik kan me nog herinneren dat Teske er in een video juist heel positief over was! Qua structuur is ‘ie heel smeuïg en ook qua smaak vind ik hem niet veel op echte filet americain lijken. Maar met een gesnipperd uitje en wat peper en zout is ‘ie zeker niet verkeerd op een broodje op toastje.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest rating

Veggietest: Vegetarische filet americain Veggietest: Vegetarische filet americain

2. Garden Gourmet Vegetarische filet americain

 Prijs: 1,89 euro voor 120 gram
 Waar te koop: Albert Heijn
 Vega of vegan: vegetarisch
 Ingrediënten: Water, plantaardige oliën (zonnebloem, raapzaad), gerehydrateerd SOJA-eiwit (17%), gerehydrateerd TARWE-eiwit (15%), ui, zetmeel (aardappel, rijst), glucosestroop, zout, scharrelEI-eiwitpoeder, erwtvezel, aroma’s, MOSTERDzaad, gist, gistextract, paprika, azijn, gehydrolyseerd eiwit (TARWE, SOJA, maïs), scharrelEIgeel, stabilisatoren (guarpitmeel, Arabische gom, xanthaangom, E450, E451, E452, E466), kruiden en specerijen, kleurstoffen (caroteen, paprika-extract, E163, E172), champignon, suiker, dextrose, zuurteregelaars (citroenzuur, E327), MELKeiwit, TARWEbloem, antioxidant (ascorbinezuur), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, E211).
 Hoeveel eiwitten: 9,4 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 260 kcal per 100 gram

Deze vind ik lekkerder! Járen geleden kocht ik dit al bij de Albert Heijn toen het geloof ik nog van AH eigen merk was. Daarna heette het Tival en nu heet het sinds kort Garden Gourmet. Door de jaren heen is het recept ook eens aangepast. Ik vind hem lekker! De structuur is wat steviger waardoor het wat ‘echter’ lijkt en de smaak is goed. Wederom niet een perfecte lookalike van de vleesvariant, maar goed genoeg als lekker broodbeleg. Maar die verpakking, ugh, zó onhandig. Dat was voor mij de reden om het niet meer zo vaak te kopen. Soms deed ik het zelf in een afsluitbaar bakje, maar vaak was ik daar te lui voor. En dat wordt vies en bah en kan je de helft weggooien. Ik heb ook al jaren een oranje vlek van de oranje kleurstof van het goedje in onze koelkast zitten door deze stomme verpakking.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Veggietest: Vegetarische filet americain Veggietest: Vegetarische filet americain

3. De Vegetarische Slager Petit Filet à l’Americain

 Prijs: 2,29 euro voor 120 gram (5 x 24 gram)
 Waar te koop: zie hier verkooppunten van De Vegetarische Slager. Bij Jumbo en AH kan je het aan de servicebalie bestellen, mocht het niet in de schappen liggen.
 Vega of vegan: vegan
 Ingrediënten: water, 13% plantaardig eiwit (tarwe, aardappel), zonnebloemolie, ui, tomatenpuree, zetmeel (o.a. tarwe), dextrose, kruiden en specerijen, knoflook, natuurazijn, mosterdzaad, specerijenextract, havervezels, gekarameliseerde suiker, citroensap, glucosestroop, natuurlijke aroma’s, voedingszuur: citroenzuur, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, suiker, kleurstof: ijzeroxide, zout.
 Hoeveel eiwitten: 11,2 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 212 kcal per 100 gram

HALLELUJA! Over vleesvervangers wordt wel vaak als reclamepraatje gezegd dat het ‘niet van echt te onderscheiden’ is. Ik geloof dat dat in negen van de tien gevallen niet klopt. Maar deze filet americain van De Vegetarische Slager is dus écht niet van de real deal te onderscheiden! De vorige twee varianten hebben een saus-achtige structuur, denk aan een soort hummus. Maar deze heeft echt de structuur van gemalen vleesch. Nu zullen niet alle vegetariërs daar blij van worden. Maar in het geval van filet americain word ík daar dus wel zeer blij van. Deze is echt héél lekker! Steve is het er ook mee eens. We’ve got a winner! Alleen een half aftrekpunt omdat het per portie apart verpakt is. In een bakje zou ik zelf handiger vinden. Maar dit is gedaan om voedselverspilling tegen te gaan en zodat het dus goed vers blijft. Dat kan ik dan ook wel weer waarderen.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Veggietest: Vegetarische filet americain
V.l.n.r.: Vivera, Tival/Garden Gourmet, De Vegetarische Slager

Conclusie:

Ik houd van vegetarische filet americain, het is een fijn alternatief als ik hummus-moe ben. Vooral die van De Vegetarische Slager is een groot succes hier in huis! Mocht je trouwens zelf vegetarische filet americain willen maken, dan heb ik hierr nog een receptje op basis van geroosterde wortelen voor je.

Heb je suggesties voor de Veggietest-blogreeks? Of misschien weet je een bijzondere of hééél lekkere vegetarische filet americain voor een deel II? Ik ben benieuwd!

Back to Top