Random best of 2017

Traditiegetrouw plaats ik aan het eind van elk jaar een ‘random best of’. Nu moet ik zeggen dat 2017 niet het meest spectaculaire jaar ooit was, maar ik heb er toch nog aardig wat hoogtepunten en dieptepunten uit kunnen halen.

Mijn #bestnine van 2017

De meest gelezen blogposts die dit jaar op ikbenirisniet.nl verschenen:

 1. Snuffelmat maken (8600x) – Heel wat dieren zijn als het goed is een snuffelmat rijker geworden dit jaar, leuk!
 2. Veggietest: Filet Americain (6000x) – Dit is ook gelijk één van de betere uitvindingen van dit jaar, vega filet americain van De Vegetarische Slager, zo lekker.
 3. Gefrituurde hersenen (5800x) – Het weekoverzicht waarin ik vertelde dat het niet zo goed gaat en dat ik een blogpauze inlaste.
 4. Menstruatiecup (5500x) – Holladiejee, blij dat dit tegenwoordig een heel normaal onderwerp is en mensen niet meer reageren met ‘iewl!’. Ik heb tegenwoordig ook THINX period panties (ja echt) waar ik ook nog over wil bloggen.
 5. Mijn eerste tattoo (4900x) – Jaaa, mijn tattoo, nog elke dag heel blij mee.

De minst gelezen blogpost die dit jaar op ikbenirisniet.nl verscheen:

 • DIY: met krijtstift op wijnglazen tekenen (530x) – Misschien kwam het doordat ik de foto’s al huilend en wijndrinkend maakte. Het was het laatste werkgerelateerde dat ik deed voor ik mijn blogpauze inlaste; wat dus ook wel weer aangeeft dat die pauze hard nodig was.

De cijfers:

Sinds 2010 blog ik hier op ikbenirisniet.nl en mijn bezoekersaantallen zijn bijna altijd een stijgende lijn geweest. Vorig jaar was het iets minder omdat ik toen druk was met afstuderen, en dit jaar bleef dat ongeveer gelijk. Ik had verwacht dat het veel minder zou zijn, omdat ik voor mijn gevoel niet zo veel energie in mijn blog kon steken als dat ik wilde. Maar het valt allemaal hartstikke mee. Mijn blog kreeg in heel 2017 bezoek van ruim een half miljoen unieke bezoekers (iets meer dan in 2016) en werd meer dan 1,3 miljoen keer bekeken (evenveel als in 2016). Bizar dat al die cijfertjes echte mensen zijn! Daar moet ik niet veel over nadenken anders durf ik nooit meer iets online te gooien.

Mijn meest gelikete foto op Instagram van dit jaar:

Mijn minst gelikete foto op Instagram dit jaar:

De beste e-mail die ik kreeg:

Een 80-jarige fan, hoe leuk is dat!

Het allerleukste dat ik voor mijn blog kreeg:

 • TOMS wandelschoenen! Zó blij mee. Ik heb ze elke dag aan als ik wandel met Ollie en nu heb ik eindelijk geen natte of koude voeten meer, hoera!

De drie mooiste boeken:

Volgens Goodreads heb ik afgelopen jaar 76 boeken geluisterd en gelezen. Een persoonlijk record! Doordat ik officieel ben afgekickt van het studeren heb ik eindelijk meer ruimte in mijn hoofd om weer te lezen, zo fijn. Tijdens mijn blogstilte las en luisterde ik ook veel, ik kon er eindelijk tijd voor vrij maken zonder me er schuldig over te voelen. En dat ben ik blijven doen! Dit is mijn persoonlijke top 3:

 1. The Book Thief – Zo. Mooi.
 2. Verkikkerd Ik wist niet dat ik van chiklits hield tot ik aan dit boek begon, love it! Lekker luchtig en perfect om mee te ontspannen.
 3. Self-Compassion – Een beetje zweverig, maar inhoudelijk gezien was dit boek perfect voor mij en heb ik er veel van geleerd.

Het stomste boek:

 • The Alchemist – Meest verschrikkelijke en vermoeiende boek dat ik ooit heb gelezen in mijn leven (studieboeken niet meegeteld).

5 #GIRLBOSS dingen waar ik trots op ben:

 • Blogstilte: ondanks dat ik bang was dat iedereen me zou ontvolgen/vergeten, dat mijn blog in een diep dal zou raken en ik daarna plaats mocht nemen achter de kassa, besloot ik toch om tijdelijk helemaal te stoppen met bloggen en werken. Of ja, ‘besloot’ is niet het goede woord, eerlijk gezegd voelde het niet alsof ik een keuze had want ik kon gewoon niet meer. De wereld bleek niet te vergaan en het gaat me nu ook makkelijker af om voor nu mijn blog iets meer los te laten.
 • Open & eerlijk zijn: ik weet dat niet iedereen vindt dat het goed is om online open te zijn over psychische issues, maar voor mij is het altijd een goede keuze geweest om dit wél te zijn. Ik ben dankbaar voor het begrip dat ik krijg en nog blijer met de berichtjes dat ik er anderen mee help.
 • Patreon: ik ben súperblij dat mijn Patreon zo boven verwachtingen goed loopt. Het groeide dit jaar van 39 naar meer dan 90 supporters, wow! Mede hierdoor had ik een extra spaarpotje waardoor ik niet dakloos werd tijdens mijn blogstilte. Duizendmaal dank.
 • Focus: het werd me dit jaar veel duidelijker waar ik op wilde focussen en vond het vertrouwen in mijzelf dat ik als ondernemer ga rocken.
 • Toffe samenwerkingen: het was te gek dat ik afgelopen jaar met zulke mooie merken heb mogen werken waar ik zelf erg enthousiast over ben. Denk aan Bagels & Beans, Storytel en Dopper. En ook wat kleinere duurzame webshops, wat ik misschien nog wel het allerleukst vind om over te schrijven, zoals Wolf & Storm en SoloBioMooi. Laten we afsluiten met het cliché der clichés: I LOVE MY JOB.

Meer lezen? Op mijn blog vind je ook een Random Best of voor 2016, 2015, 2014 (die is mijn favoriet) en 2013!

De links naar de boeken zijn affiliatelinks (m.u.v. het stomme boek want daar wíl ik niet eens geld aan verdienen als iemand het via mijn blog zou kopen). Bedankt voor je support!

Back to Top