Recept: Pizza van pitabroodjes
Ik had laatst een ingenieus idee: pizza van pitabroodjes!!! Ik vond het fantastisch en zag al hoe mijn blogpost zes miljoen keer gedeeld zou worden op Pinterest. Tot ik er naar googelde en zag dat heel foodieland dat al een keer had gemaakt. Kuch. Nou goed, pizza van pitabroodjes is misschien niet het meest unieke idee, maar lekker is het wél.
Pizza van pitabroodjes
Ik vind het het lekkerst om de pitabroodjes door midden te snijden zodat je een extra dunne bodem hebt. Maar dan heb je wel een héél scherp mes nodig om ze netjes te kunnen snijden. En heb je meer kans dat ze kapot gaan. Zie je dit al helemaal fout gaan? Dan zou ik gewoon een heel pitabroodje per mini-pizza gebruiken.
Als ik deze mini-pizza’s maak, koop ik een pakje maaltijd-pita’s, daar zitten er vijf in dus dan hebben Steve en ik beide 5 mini-pizzaatjes met dunne bodem als ik ze doormidden snijd. Lekker makkelijk avondeten. Maar je kan ze ook als hapjes serveren, ook leuk!
Ingrediënten voor pizza mozzarella:
- grote pitabroodjes
- passata (tomatensaus)
- Italiaanse kruiden
- mozzarella
- geraspte kaas
- zwarte olijven
- rucola
Ingrediënten voor pizza met witte saus:
- grote pitabroodjes
- crème fraîche
- klein knoflookteentje
- peper & zout
- appel
- rode ui
- feta of geitenkaas
- eventueel: pijnboompitten
- rucola
Deze fantastische combinatie met witte saus, appel en rode ui heb ik niet zelf bedacht, maar komt uit het kookboek van Uit Pauline’s Keuken!
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de pitabroodjes doormidden of laat ze heel (zie uitleg boven dit recept).
- Voor de pizza mozzarella: bestrijk de pitabroodjes met 1 eetlepel passata, bestrooi met Italiaanse kruiden en beleg met plakjes mozzarella (eerst even droog deppen met een keukenpapiertje zodat je pizza niet zompig wordt), geraspte kaas en zwarte olijven.
- Voor de pizza met witte saus: meng de crème fraîche met 1 klein teentje knoflook (geperst of fijngesneden) en wat peper en zout. Verdeel 1 flinke eetlepel van de witte saus over het pitabroodje en beleg met plakjes appel, dunne ringen rode ui, wat gebrokkelde feta of geitenkaas en eventueel pijnboompitten.
- Zet de mini-pizza’s in de voorverwarmde oven, ze zijn na ongeveer vijf tot tien minuten klaar. Als ze klaar zijn kan je er een paar handjes rucola over verdelen, superlekker!
Meer ideeën voor vega pizza-toppings:
- tomatensaus, geraspte kaas en plakjes vega-salami van De Vegetarische Slager;
- witte saus, oesterzwammen en plakjes kastanjechampignons;
- (rode) pesto als saus voor op de bodem, plakjes mozzarella en tomaat;
- en pizza zuurkool uiteraard, mijn lievelings.
Meer tips voor lekkere toppings zijn altijd welkom!
Eet smakelijk! Zet de enige echte #ikbenirisniet hashtag bij je foto als je jouw creatie deelt op Instagram, dan kan ik het ook zien (als je geen slotje op je account hebt). Vind ik leuk.
Op zoek naar meer vegetarische recepten? Zie de receptenindex!