Anticonceptie & de morning-afterpil
In 2015 stopte ik met de pil, de blogpost die ik hierover schreef is nog steeds de op één na meest gelezen post op mijn blog (niks verslaat het recept voor hummus blijkbaar). Het is ook het onderwerp waar ik de meeste vragen over krijg in mijn inbox. De meest gestelde vragen zijn 1) of het nog steeds bevalt en 2) welke vorm van anticonceptie ik nu gebruik.
Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met ellaOne
Stoppen met de pil & anticonceptie nu
Op de eerste vraag of het nog bevalt, kan ik ‘ja’ antwoorden. Mijn grootste reden om te stoppen met de pil was namelijk dat ik als chaoot hem vaak vergat in te nemen en dat bezorgde me veel stress. Het is fijn dat ik daar niet meer dagelijks aan hoef te denken. Wat de tweede vraag betreft heb ik weleens verteld dat ik een sterilisatie zou willen omdat ik zeker weet dat ik geen kinderen wil. Maar na lang nadenken en gesprekken hierover, stel ik dit nog even uit. Ik gebruik dus nog steeds condooms. Of ‘wij’ moet ik eigenlijk zeggen, maar laten we die vriend van mij ook even zijn privacy gunnen. Dus deze blogpost schrijf ik in de ik-vorm ook al vind ik dat seks iets is waarbij je beiden verantwoordelijkheid voor bescherming en/of anticonceptie draagt.
Noodanticonceptie: de morning-afterpil
Zoals alle anticonceptiemiddelen, garanderen ook condooms geen 100% betrouwbaarheid. Een condoom kan bijvoorbeeld scheuren of afglijden. Als zoiets gebeurt, en je wil een zwangerschap voorkomen, is het belangrijk om zo snel mogelijk noodanticonceptie te nemen. Een morning-afterpil is gelukkig makkelijk te verkrijgen zonder recept, maar het idee dat ik er al één in huis heb, geeft me rust. In mijn kast vind je dus niet alleen anticonceptie (condooms) maar ook noodanticonceptie (een morning-afterpil).
Andere redenen om een morning-afterpil te gebruiken zijn onder andere:
- Als je de pil bent vergeten in te nemen maar wel seks hebt gehad;
- Als je wel de pil in hebt genomen, maar in de uren erna moest overgeven;
- Als je in the heat of the moment een voorbehoedsmiddel bent vergeten te gebruiken;
- Als je gedwongen bent om seks te hebben zonder voorbehoedsmiddel (zie ook de website van Slachtofferhulp).
Misverstanden over de morning-afterpil
In de aanloop naar het schrijven van deze blogpost ben ik met mensen in gesprek geweest over de morning-afterpil omdat ik graag wilde weten hoe zij erover dachten. Ook tijdens het gourmetten tijdens Kerstmis ontkwamen mijn tafelgenoten niet aan een gesprek over dit onderwerp. (Gelukkig zijn ze wel wat van me gewend.)
Het nummer één misverstand dat ter sprake kwam, was hoe de morning-afterpil precies werkt. Ik zag het altijd als een soort detox voor je baarmoeder met honderd procent garantie om na het slikken ervan niet zwanger te zijn. En daar was ik niet alleen in; bijna iedereen die ik sprak dacht dit! Een morning-afterpil werkt echter níet door een eventuele zwangerschap af te breken, maar stelt de eisprong uit waardoor de eicel niet bevrucht kan worden.
Een ander fabeltje is dat de morning-afterpil een ‘hormoonbom’ is. De huidige soorten morning-afterpillen bevatten niet veel hormonen, de ellaOne bevat zelfs helemaal geen hormonen. Wat ik zelf ook niet wist, is dat er dus twee soorten morning-afterpillen bestaan. Je hebt een soort op basis van levonorgestrel (zoals Norlevo) en een modernere die uit ulipristalacetaat bestaat (de ellaOne). De ellaOne is het meest effectief omdat deze ook werkt op de twee dagen voor de ovulatie (eisprong), dit zijn de twee meest vruchtbare dagen.
Waar koop je een morning-afterpil?
De morning-afterpil is een geneesmiddel dat zonder recept te koop is bij drogisten (o.a. Etos, Kruidvat en Trekpleister), de apotheek en via je huisarts. Vroeger kon je de morning-afterpil alleen via de huisarts krijgen. Zo ben ik als puber eens met knalrood hoofd en trillende handjes naar de huisarts gegaan voor een morning-afterpil. Ik verstopte vervolgens het doosje zodat mijn moeder het niet zou vinden. Nu zou ik daar geen moeite mee hebben, maar toen vond ik het ver-schrik-ke-lijk. Alsof ik al niet panisch genoeg was dat ik wellicht ongewenst moeder zou worden. Eind goed, al goed. Maar het had mijn leven op dat moment een stuk makkelijker gemaakt als ik gewoon even naar de Etos kon gaan. Ik hoor je al denken: ja Iris, of je zorgde gewoon effe voor goede anticonceptie zodat het nog makkelijker was. Maar ik ben nu eenmaal ook maar gewoon een mens.
Mijn moeder is trouwens de liefste, meest begripvolle persoon op aarde en had ik het op dat moment best tegen haar kunnen zeggen. Maar als puber is je leven nu eenmaal chronisch ongemakkelijk en gevuld met irrationele angsten. Overigens heb ik haar tijdens het gourmetten alsnog ingelicht over deze dag uit mijn verre verleden en konden we erom lachen. Dus voor de paniekerige jonge mensen die via een Google-zoekopdracht hier terecht zijn gekomen: blijf ademen en alles komt goed, ik beloof het.
Is dat niet ongemakkelijk om te kopen?
Of het tegenwoordig ongemakkelijk is om een morning-afterpil te kopen, testte ik graag zelf. Bij de Trekpleister stond ik tijdens spitsuur voor het schap met zwangerschapstesten, ovulatietesten en helemaal onderaan de noodanticonceptie. Bij de drogist zitten om de doosjes van de morning-afterpil een doorzichtige plastic box. Dit is om diefstal tegen te gaan. Met het doosje in de plastic box sloot ik aan in de rij bij de kassa. Het is maar een klein doosje, dus de mensen in de rij kunnen niet echt zien wat je nu precies koopt. Toen ik aan de beurt was maakte de verkoopster de plastic box open, scande het doosje en rekende ik twintig euro af. Ze schoof het doosje naar me toe met het bonnetje erbovenop, dus ik vond dat ze er erg discreet in was. Ik heb het niet als ongemakkelijk ervaren. Vergeet ook niet dat er wekelijks veel morning-afterpillen over de toonbank vliegen en dat een winkelier hier echt niet van opkijkt. En dan nog: het is goed dat je actie onderneemt, het is niets om je voor te schamen!
Handig om rekening mee te houden
De belangrijkste feiten over de morning-afterpil op rij:
- Een morning-afterpil is bedoeld als nood-anticonceptie en kan je dus niet preventief slikken als reguliere anticonceptie.
- Een morning-afterpil breekt géén eventuele zwangerschap af, maar stelt de eisprong uit. Hij werkt niet als je al zwanger bent. Daarom moet je het tablet zo snel mogelijk innemen na onbeschermde seks.
- Net als bij alle andere medicijnen, kan een morning-afterpil bijwerkingen geven. De meestvoorkomende zijn: buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid en menstruatiepijn. Ze komen echter weinig voor en verdwijnen binnen twee dagen. Persoonlijk kan ik mij niet herinneren dat ik destijds ergens last van heb gehad.
- Mocht je het net als ik handig vinden om een morning-afterpil in huis te hebben, houd de houdbaarheidsdatum dan goed in de gaten (die staat op de zijkant van het doosje) en bewaar het in de oorspronkelijke verpakking.
Deze blogpost heb ik met de allergrootste zorg geschreven op basis van mijn eigen ervaringen, informatie die ik heb gekregen van ellaOne en informatie die ik zelf vond via o.a. apotheek.nl. Ik ben echter geen medisch expert, dus laat je voor vakkundige kennis voorlichten door een apotheker of je arts en lees de bijsluiter goed door.